|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Transakcja PAYPAL |
| Autor |
Wiadomość |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:03 Transakcja PAYPAL
|
|
|
Właśnie sprzedaję moją hondę.
Skontaktował się ze mną gość z Anglii i od maila do maila chce kupić, nie będę opisywał całości korespondencji, tylko finał, że zapłaci mi z góry przez paypal, czyli moja cena + transport.
założyłem konto na stronie paypal.com i właśnie dostałem potwierdzenie, że gość mi zapłacił kwotę jaką chciałem + koszty transportu do Anglii, firmą WesternUnion, muszę tylko się skontaktować z przedstawicielem - i teraz nie wiem - jak mam dać im kasę i co to w ogóle jest ?
facet kupuje kota w worku, bo nie widział ani nie jeździł, nagrałem co prawda film, dorobiłem zdjęć i wysłałem mu na maila, ale moje pytanie czy są jakieś "kruczki" przy takiej sprzedaży, czy motocykl pakować, czy gość może się rozmyślić i w ogóle jakie wam jeszcze przychodzą wątpliwości?
pierwszy raz sprzedaję sprzeta w ten sposób. |
|
|
|
 |
Patra

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:09
|
|
|
Zeno opamiętaj się i wygugluj sobie "przekręt nigeryjski".
Wątpię, że zobaczysz kasę...
| Cytat: | przepis na oszustwo z pomocą paypal.
Kupujecie przedmiot, płacąc przez paypal pieniędzmi z karty kredytowej, która powiązana jest kontem paypal.
(Dla jasności, wysłany przeze mnie przedmiot, dotarł bezpiecznie i bez problemów, nawet korespondowałem z jego nabywcą po tym jak go otrzymał)
Po 2-3misiącach idziecie do wystawcy karty i anulujecie transakcję (z tego co wiem to w banku macie na to pół roku). Czas reklamacji w paypal jest krótszy więc teoretycznie transakcja już była bezpieczna i zakończona. Mimo to paypal na kilka dni zawiesza środki, a potem nawet bez powiadomienia zamyka sprawę z AUTOMATU bo z pieniędzmi wycofywanymi przez bank/kartę kredytową nic nie może zrobić.
Reasumując, ponieważ przyszedł do nich bank/wystawca karty to potulnie wykonuje wszystko a kopie w d.. zwykłych ludzi pieniądze bowiem pobrali sobie z moich środków na koncie paypal.
To by było na tyle z doskonałą ochroną serwisu paypal, chronią tylko siebie i nie biorą odpowiedzialności za nic. |
Więcej http://www.motocykle.slas...l-przez-paypal/ |
_________________ Zawsze kiedy piszesz głupie posty bóg zabija kotka!
Gość pozdrawiam
 |
| Ostatnio zmieniony przez Patra 2012-05-13, 19:12, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
tomko222

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:11
|
|
|
| paypal na pewno nie jest "bezpieczny" dla sprzedającego |
_________________ 2009-2014 Honda CB500 1998
2014-obecnie Yamaha FZ6 Fazer 2008 |
|
|
|
 |
Broda

Motocykl: harry fxdwgi
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:13
|
|
|
| prosta sprawa, wypłacasz pieniądze i mogą Cie cmoknać |
_________________ black squadron |
|
|
|
 |
tomko222

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:24
|
|
|
| Broda napisał/a: | | prosta sprawa, wypłacasz pieniądze i mogą Cie cmoknać |
Nie jest niestety tak dobrze |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:26
|
|
|
to wytłumaczcie mi to jak dziecku ,jak już ktoś w was przerabiał taki temat, bo ja za stary jestem na nowinki. dla mnie sprzedaż jest wtedy jak przyjeżdza gość, ogląda, płaci i odjeżdża.
mam potwierdzenie, ze pieniądze przeszły, dziś na koncie jest 0.00, niby mają się pojawić jutro, więc co? właśnie dostałem maila, że żeby wypłącić pieniądze to muszę wcześniej zapłacić firmie przewozowej. |
|
|
|
 |
Patra

|
Wysłany: 2012-05-13, 19:26
|
|
|
Tu jest to lepiej opisane :/
http://motoryzacja.interi...szustwa,1696720
Fragment:
| Cytat: | Zainteresowany jako jedyną opcję płatności wskazuje system paypal. Motywować może to w różny sposób - popularnym tłumaczeniem jest np. bajeczka o marynarzu, który - będąc w rejsie na środku Atlantyku - nie może osobiście stawić się z gotówką po odbiór auta. Obiecuje jednak, że pieniądze trafią do nas za pośrednictwem paypala, a po auto zgłosi się przyjaciel/znajomy/kurier, który dysponować będzie wszelkimi upoważnieniami. Co dzieje się później?
Nie ma auta, nie ma pieniędzy
Kupujący faktycznie przelewa na nasze konto umówioną kwotę, o czym system paypal informuje nas automatycznie. Wkrótce po tym pojawia się u nas zapowiadany kurier, podpisujemy umowę, oddajemy kluczyki i zadowoleni z transakcji rozstajemy się ze swoim autem. Niestety, nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że w tym samym czasie rozstajemy się również z pieniędzmi. Regulamin systemu paypal pozwala bowiem na cofnięcie płatności przez kupującego. W niektórych sytuacjach ma on na to nawet 180 dni! |
|
Gość pozdrawiam
 |
| Ostatnio zmieniony przez Patra 2012-05-13, 19:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Largo
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:29
|
|
|
| Broda napisał/a: | | prosta sprawa, wypłacasz pieniądze i mogą Cie cmoknać |
Nie jestm pewien czy możesz ruszyć te pieniądze bez akceptacji tranzakcji przez kupującego.
A w niektórych systemach PayPAL wpłacający może cofnąć wpłate (na ogół robią to po otrzymaniu info, że pojazd juz jest w transporcie)
Pewnie sprzedajesz bardzo rzadko spotykana maszyne bo na ogół to z Anglii opłaca sie przywieść moto do polski - podobno sa w lepszym stanie i tansze |
_________________ "Speeding. No one thinks big of you"
"Si vis pacem para bellum" |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:32
|
|
|
dobra, ok doczytałem.
kur*a a już sie ucieszyłem |
|
|
|
 |
Patra

|
Wysłany: 2012-05-13, 19:35
|
|
|
No cóż... takie okazje po prostu się nie zdarzają |
Gość pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
Cris
call me snake...

Motocykl: Yamaha XJ600
Imię: Cris
Wiek: 59 Dołączył: 06 Paź 2010 Posty: 3401 Skąd: Milton Keynes UK
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:39
|
|
|
| Wielokrotnie placiłem PayPal dla Chińczyków i nie trafil mi sie przekręt. Faktem jest ze nalezy przelać kase z PayPal na Konto osobiste a dopiero oddac kluczyki. Wszystko w swoim czasie i powinno być OK. |
_________________ Wróg publiczny nr 1 |
|
|
|
 |
Kharis

Motocykl: Hąda
Imię: Przemo
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:45
|
|
|
| Jeśli chodzi o paypal najgorsza sytuacja jest w momencie gdy Ty masz konto nie zweryfikowane, kupujący mógłby Ci przelać pieniądze, odebrać motocykl po czym po dwóch dniach anulować tranzakcje, napisać do paypal i odzyskać je spowrotem. |
|
 |
swistak
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:51
|
|
|
i Wy myślicie że on chce kupić od polaczka motocykl ?
Co wystawiam moto to mam takie oferty.
Szwagier kiedyś zadzwonił do osiołka bo przez googlarkę znalazłem jego nr telefonu.Rozmowa po angielsku a wogule to nie była Anglia.
Masakra Wam powiem.Pomysłowość na robienie kasy pierwsza klasa. |
_________________ A swistak siedzi....
Swistak już nie siedzi ....!!!!
Swistak już "CENZURA" !!:) Woohhhaaa
http://www.motorybnik.pun.pl
przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale
 |
|
|
|
 |
ser-jones
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:55
|
|
|
No Zenek, widze ze masz zagwozdke. Najpierw kasa na koncie, dopiero wysylaj, o ile jest taka opcja |
|
 |
Kharis

Motocykl: Hąda
Imię: Przemo
|
Wysłany: 2012-05-13, 19:59
|
|
|
| ser-jones napisał/a: | | Najpierw kasa na koncie |
W paypal możesz anulować tranzakcję i cofnąć kase, nawet jeśli jest zlecenie wypłaty na rachunek bankowy do bodajże 2 czy 3 dni. |
| Ostatnio zmieniony przez Kharis 2012-05-13, 20:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |