|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Nowe moto, tylko jakie? |
| Autor |
Wiadomość |
d1abol
czerwony dioboł
Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2011-07-11, 12:05 Nowe moto, tylko jakie?
|
|
|
Jol, pod koniec przyszlego sezonu przymierzam sie do zmiany sprzeta (chyba, ze nie pojdzie po mojej mysli to pozniej ). Duzym problemem jest wybor nastepcy mojej CBRki. Mam tutaj klasyczny i odwieczny dylemat, 600tka czy litr? Na brak mocy nigdy nie narzekalem jednak slaby dol i wieczne machanie noga zaczyna mnie denerwowac coraz bardziej. Tego mi tak na prawde brakuje najbardziej w 600tce i chyba tylko dlatego sklanialbym sie ku litrowi, wlasnie przez moment obrotowy na niskich obrotach. Z drugiej strony troche przerazaja mnie kuce w sportowych litrach Okres szalenstw dosc szybko przeminal, wiec sprzeta do zapierdalania uzywac nie bede...przynajmniej nie czesto
Od zawsze marzyla mi sie CBRka 600 RR wiec jest to jeden z oczywistych kandydatkow. Tego tematu pewnie by nie bylo gdyby to byl moj pierwszy sprzet, bo dzisiaj nawet bym nie myslal zeby go zmieniac... no ale problem w tym ze kupilem mniejszego brata i wiem juz czego mniejwiecej spodziewac sie po 600tce, chociaz niektorzy twierdza, ze F4i i RRka to jak niebo i ziemia ale i tak jednemu i drugiemu brakuje dolu... mimo wszystko sentyment pozostal tak samo jak chcec posiadania tego sprzeta Myslalem tez przez chwile nad 1000 RR ale ostatecznie stwierdzilem, ze to chyba bedzie za mocne moto.
Dzwiek silnika widlastego zawsze sprawial, ze ciary przechodzily po plecach wiec...idac dalej tym tropem znalazlem Honde VFR 1000 ale zglebiajac temat tego moto zrezygnowalem z niego jak potencjalnego kandydata, tak szybko jak sie o nim dowiedzialem - za duzo wad. Przerobilem tez reszte popularnych, litrowych sprzetow z silnikiem widlastym ale chyba tylko jeden sie wyroznial... No i tak trafilem na Aprilie RSV 1000.
To raczej rzadki sprzet w naszym kraju ale wg mnie - piekna maszyna. To co prawda litr ale moc nie odstrasza, no i ma silnik widlasty. Ten dzwiek! I bezkonkurencyjny moment obrotowy, czyli wlasciwie wszystko czego szukam. Jedynym problelem jest znalezienie fajnej sztuki. Odstasza mnie tez troche serwis - jest drogi.
Wiec jezeli chodzi o litra to chyba mierzylbym wylacznie w silnik widlasty, chyba ze macie jakas ciekawa propozycje z dziedziny rzedowek? Cos czemu bym podolal... Laikiem raczej juz nie jestem, smigam czesto i staram sie pracowac nad technika jazdy
Jeszcze apropos 600tek, wpadl mi tez w oko Gixerek, jest ponoc bardziej zwawy od RRki, wizualnie rowniez bardzo mi sie podoba wiec tez go podpialem do listy
Wiec 0,6 czy 1? |
|
|
|
 |
Kharis

Motocykl: Hąda
Imię: Przemo
|
Wysłany: 2011-07-11, 12:12
|
|
|
Jakąś 600-ke bym polecal z dosyć elastycznym silnikiem, albo jakas V-ke żeby ciągła od dołu. Suzuki SV 650, VFR 750/800.
Co do 600 RR ponoc niesamowicie niewygodna... 1000RR to rakieta... Co do Aprili to serwisowanie może Cię drogo kosztować.
Bierz jakąś V-ke, ciekawa charakterystyka silnika, idzie się pobawić, mocy nie brakuje, nie trzeba "machać" dużo nogami bo nawet na 5 jak odkręcisz to moto jedzie.
Jak masz jakieś jeszcze pytania to wal śmiało |
|
 |
grzeesiek
Motocykl: R6
Imię: Grzesiek
|
Wysłany: 2011-07-11, 13:22
|
|
|
| Kup sobie XX-sa i będziesz miał na lata. |
|
|
|
 |
d1abol
czerwony dioboł
|
Wysłany: 2011-07-11, 15:43
|
|
|
Kharis, te moto ktore powymieniales to takie cofnaie sie do tylu. Nie chce nic slabszego od swojej F4i, no i druga sprawa to "disajn" moto. Malo ktore, produkowane przed rokiem 98 podoba mi sie, szczegolnie sporty. Ale te produkowane w czasach obecnych sa znowu strasznie pedalskie... Ogolnie jestem pod tym wzgledem wybredny, sprzet musi sie podobac, to pierwsze kryterium
Bardziej bym rozwazyl kupno SVki 1000 ale tak jak mowie, gdybym mial kupowac litrowa V-ke to raczej tylko ta Arpilie.. no a apropos Suzi, wg mnie zawsze byla troche taka nijaka, ni to sport ni to turystyk.. a nie chce nic pomiedzy tylko rasowego sporta
@UP
Chodzi o Blackbirda? Jak tak to nawet nie komentuje Czolg z atomowym napedem...
Do litra podchodze na razie z duzym dystansem.. |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
Wysłany: 2011-07-11, 16:24
|
|
|
hmmm mi przychodzi tylko na mysl gsxr 750 bo dół ma duzo lepszy niz 600 i tez nie wyrywa rąk jak liter.
cenowo tez jest bardzo konkurencyjny bo mozna znalesc egzemplarze nowe z 09 roku za prawie połowe tego co kosztuje 600 rr z 2011.
no i pozastaje ci jeszcze BUELL ale to V-ka wiec sam wybieraj;p;p |
_________________ http://www.dwagary.pl/ |
|
|
|
 |
Sebuś

Motocykl: Sprint ST
Imię: Sebastian
|
Wysłany: 2011-07-11, 16:26
|
|
|
To jak podoba CI sie GSXR to dla czego nie 750 Masz coś pomiedzy 0,6 a 1,0 L. Tym bardziej że wygląd przypadł CI do gustu |
|
|
|
 |
Kamyk
Motocykl: Fazer, tyle, że goły:)
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2011-07-11, 16:27
|
|
|
| Ja bym brał 1000rr spokojnie opanujesz a elastyczność super:) |
_________________ ale po co? |
|
|
|
 |
ElectroOne
People can fly

Motocykl: GSX-R 1000 K9
Imię: Arek
|
Wysłany: 2011-07-11, 21:59
|
|
|
| Też brałbym Gixera 750. Po co CI Vka? Vka 600 w ogóle nie jedzie a jazda tysiącem po mieście to męczarnia. Poza tym pali jak smok. Wiem, bo znajomi mają RSV1000 i Falco i jeden już się przesiadł na litrowego Gixera. Możesz również wybrać R1 RN12. Z dołu w ogóle nie jedzie a bardzo fajnie robi się później. |
_________________ Owner of the Top Performer 600K6=>1000K7=>1000L0
 |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-07-11, 22:19
|
|
|
vfr1000 - chyba VTR, a jeśli tak to która? kumpel ma sp1 do wydania i powiem Ci, że to ma niezły odpał sam bym się skusił, ale nie mam prawie 14 koła na zbyciu. |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
d1abol
czerwony dioboł
|
Wysłany: 2011-07-11, 22:43
|
|
|
| ElectroOne napisał/a: | | Też brałbym Gixera 750. Po co CI Vka? Vka 600 w ogóle nie jedzie a jazda tysiącem po mieście to męczarnia. Poza tym pali jak smok. Wiem, bo znajomi mają RSV1000 i Falco i jeden już się przesiadł na litrowego Gixera. Możesz również wybrać R1 RN12. Z dołu w ogóle nie jedzie a bardzo fajnie robi się później. |
Gixer 750 to rzeczywiscie ciekawa propozycja, cos pomiedzy 600 a literm
Co do R1, Yamaszki raczej odpadaja, chyba, ze nowa R6 ale to niestety nie na moja kieszen. Planuje wydac na moto gdzies max 18 tys. W tej cenie moze za rok uda sie wyrwac jakas fajna sztuke K6
Apropos RSV 1000, kumpel dalej na niej jezdzi? Moze chcialby ja zaprezentowac w wolnej chwilii? Chetnie bym obejrzal na zywo.
| emil napisał/a: | vfr1000 - chyba VTR, a jeśli tak to która? kumpel ma sp1 do wydania i powiem Ci, że to ma niezły odpał sam bym się skusił, ale nie mam prawie 14 koła na zbyciu. |
SP2 ale slyszalem, ze potrafi spokojnie lyknac 12 litrow na 100 przy srednio dynamicznej jezdzie, a fakt faktem na spalanie tez zwracam uwage... Wiem niestety, ze to duza wada wiekszosci moto z silnikami V.
I faktycznie walnalem literowke, chodzi rzecz jasna o VTR, VFR to inna klasa |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-11, 22:49
|
|
|
| grzeesiek napisał/a: | | Kup sobie XX-sa i będziesz miał na lata. |
Już nie przesadzaj. Ja miałem 7 miesięcy, do chwili aż pewien miły pan nie zrobił mi wymuchy i zaliczyłem glebę
Ale spoko- na dniach będzie kolejny
A XX-a polecam |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-07-11, 22:50
|
|
|
| d1abol napisał/a: | Gixer 750 to rzeczywiscie ciekawa propozycja, cos pomiedzy 600 a literm |
Czy to oby nie za odważne stwierdzenie jak na forum publiczne. |
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-07-11, 23:03
|
|
|
no to bierz SP2 bo SP1 pali do 14, a jak sie ją kręci do 5 koła to 8. i opony masz na 6tys km, ale co z tego? |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
Kharis

Motocykl: Hąda
Imię: Przemo
|
Wysłany: 2011-07-12, 00:38
|
|
|
| d1abol napisał/a: | | Kharis, te moto ktore powymieniales to takie cofnaie sie do tylu. Nie chce nic slabszego od swojej F4i |
Wiesz co, pozwolisz że nie skomentuje. Potrzebujesz ścigacza który ma wyglądać i wyrywać dupencje to kup R1. Podejrzewam że nawet nie wiesz jak wykorzystać 30% mocy swojego motocykla a znalazłby się ktoś kto na 250 by Cię objechał. Ahh zapomniałem, żyjemy w Polsce tutaj poniżej 600 to się nie jeździ, najlepiej supersport, albo może nawet litr. Bierz litra w V-ce, najlepiej to dopierdol sobie Yamahe Vmax V4. Wiek w profilu 22 lata, ręce opadają. Jeżeli masz te 18 tysięcy i potrzebujesz czegoś co zapierdala to polecam poszukać po rynku, przejechać się na jednym, na drugim, na trzecim i problem rozwiązany... co mogłem to doradziłem. Pzdr |
|
 |
motomaniaczka
bad girl

Motocykl: R1
Imię: Caroline
|
Wysłany: 2011-07-12, 10:30
|
|
|
jeśli chodzi o serwisowanie Aprilii RSV 1000 to bardziej martwiłabym się nie kosztami ale fachowością mechaników bo z tym jest GIGANTYCZNY problem. 3/4 serwisów mieniących się mianem serwisu aprilli (a całkowita ich liczba jest znikoma) ma zerowe pojęcie o tych motocyklach. Skutery mogą robić. Strach oddawać do robienia czegokolwiek! Wiem bo od ponad 2 lat posiadamy taką oto włoską piękność i praktycznie wszystko co trzeba było porobić robimy sami. Jedynie pod komputer podpinaliśmy w serwisie któremu i tak trzeba było pomóc w zmienianiu mapy
Trochę problemów z nią było ale to nie temat na opowieści. Nie zmienia to jednak faktu, że ten motocykl ma w sobie to coś czego brakuje japońskiej masówce
I ze spalaniem wcale nie jest źle, zależy jak się jeździ |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |