Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mandat
Autor Wiadomość
Cadavre 

Motocykl: Aprilia RS 125
Imię: Przemysław
Wysłany: 2011-10-07, 15:23   Mandat

Witam,
ostatnio dostałem mandat za przekroczenie prędkości (73 km/h na 50), 100 zł i 4 pkt. karne. Tylko, że ja mam 16 lat (kat. A1) i policjant powiedział, że wypełni wniosek do sądu i listownie przyjdzie wezwanie do sądu. Na internecie czytałem, że nieletni nie może dostać mandatu i większość spraw kończy się pouczeniem, lub jak w moim przypadku wezwaniem do sądu, z tą różnicą że za większe wykroczenia. I tutaj mam do was pytanie, czy przyjdzie list z wezwaniem do sądu i trzeba będzie tam jechać i zapłacić mandat czy też może sąd z góry odrzuci moją sprawę ze względu na niewielkie wykroczenie? Jak długo może iść takie wezwanie? Miał ktoś taki przypadek?

Z góry dzięki za pomoc.

Kapitan Bomba 

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
Wysłany: 2011-10-07, 15:32   

Cóż za szkoła nauki jazdy Cię nauczała, karygodne. Więcej rozwagi na przyszłość młody człowieku.

SKURA 

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
Wysłany: 2011-10-07, 15:53   

cos tutaj jest troche podjerzane,bo skoro masz prawo jazdy kat A1 i prowadzisz pojazd,do 125 cm to mysle ze powinno sie skonczyc na mandacie,ale ja na twoim miejscu bym zaplacil mandat i czekał na dalszy postep sprawy

Cadavre 

Wysłany: 2011-10-07, 16:14   

http://www.motofakty.pl/a...o_mandatem.html Coś takiego znalazłem.

Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2011-10-07, 16:26   

no ładnie, 16 lat i już problemy z prawem :>

Kodeks wykroczeń pisze:
Art. 8. Na zasadach określonych w niniejszej ustawie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu lat 17

mandatu nie płać i się odwołaj, a w sądzie pouczenie dostaniesz.

pocik 

Motocykl: drz
Imię: adam
Wysłany: 2011-10-07, 18:50   

Daro ZX napisał/a:

K
mandatu nie płać i się odwołaj, a w sądzie pouczenie dostaniesz.

juz widze to pouczenie:)

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2011-10-07, 19:07   

pier*** nie płać :D

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2011-10-07, 19:23   

z doświadczenia powiem Ci tak czekaj an wezwanie ODBIERZ idź na wyznaczony termin , będzie pouczenie OK będzie mandat + koszty sprawy zapłać będziesz miał z głowy .
Możesz też to olać ale jak będzie mandat to pewnego dnia odwiedzi cie komornik lub przyjdzie pismo i będziesz musiał zapłacić dodatkowe koszty co jet GŁUPIE i kosztuje też trochę nerwów i nałazić się trzeba

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-07, 19:30   

walek809 napisał/a:
z doświadczenia powiem Ci tak czekaj an wezwanie ODBIERZ idź na wyznaczony termin , będzie pouczenie OK będzie mandat + koszty sprawy zapłać będziesz miał z głowy .
Możesz też to olać ale jak będzie mandat to pewnego dnia odwiedzi cie komornik lub przyjdzie pismo i będziesz musiał zapłacić dodatkowe koszty co jet GŁUPIE i kosztuje też trochę nerwów i nałazić się trzeba

W końcu coś sensownego.

Diabeł 

Motocykl: hmm...
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-10-07, 19:35   

walek809 napisał/a:
ale jak będzie mandat

Według naszego prawa nie będzie. Takie przepisy na pewno spowodują że na przyszłość po skończeniu 17 oprzytomnieje i zacznie jeździć powoli :P no na bank :D

Cadavre 

Wysłany: 2011-10-07, 19:37   

Nie chodzi mi o to czy płacić czy olać to, tylko czy ktoś może miał podobną sytuacje, czy będzie trzeba iść do sądu czy obejdzie się bez tego. :) Jeśli będę musiał płacić to to zrobię, nie myślę nawet o nie płaceniu mandatu jeśli go dostane.

walek809 

Wysłany: 2011-10-07, 19:41   

stary to zadzwoń na najbliższą komisariat policji lub idz tam gdzie wystawili Ci świstek i powiedz o co chodzi oni napewno udzielą Ci informacji w 99% jak to będzie wygladało .
A z tego co czytam czyli twoje słowa ... tylko, że ja mam 16 lat (kat. A1) i policjant powiedział, że wypełni wniosek do sądu i listownie przyjdzie wezwanie do sądu. masz odpowiedz więc po co pytasz ? :D

uzi68
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-07, 19:42   

Na każde wezwanie sądu musisz się stawić , aczkolwiek sąd nie zawsze musi Cię wezwać.

walek809 

Wysłany: 2011-10-07, 19:44   

uzi68 napisał/a:
Na każde wezwanie sądu musisz się stawić ,

ja się nie wstawiałem na kilkanaście i nie było musu tyle że za wykroczenia sprawa się odbywa Ty zostajesz obciążony wyrokiem i kosztami z tym związanymi

Cadavre 

Wysłany: 2011-10-07, 19:48   

walek809 napisał/a:
stary to zadzwoń na najbliższą komisariat policji lub idz tam gdzie wystawili Ci świstek i powiedz o co chodzi oni napewno udzielą Ci informacji w 99% jak to będzie wygladało .
A z tego co czytam czyli twoje słowa ... tylko, że ja mam 16 lat (kat. A1) i policjant powiedział, że wypełni wniosek do sądu i listownie przyjdzie wezwanie do sądu. masz odpowiedz więc po co pytasz ? :D

Tylko wiesz jak to jest z policjantami. ;) A ten był wyjątkowo cięty na motocyklistów widać. ;) Czytałem artykuły, że przeważnie za niewielkie wykroczenia (większość drogowych) są pouczenia albo coś, bo to masa papierkowej roboty i im sie to nie opłaca, także jestem ciekawy jak to teraz będzie wyglądać, może jakieś pouczenie listowne? Nie mam pojęcia już teraz. A świstka żadnego nie dostałem, tylko policjant coś tam w dzienniku popisał, żadnego świstka nie dostałem, podpisu żadnego także składałem.

Odpowiedz do tematu