|
Mandat |
| Autor |
Wiadomość |
Cadavre
Motocykl: Aprilia RS 125
Imię: Przemysław
|
Wysłany: 2011-10-07, 15:23 Mandat
|
|
|
Witam,
ostatnio dostałem mandat za przekroczenie prędkości (73 km/h na 50), 100 zł i 4 pkt. karne. Tylko, że ja mam 16 lat (kat. A1) i policjant powiedział, że wypełni wniosek do sądu i listownie przyjdzie wezwanie do sądu. Na internecie czytałem, że nieletni nie może dostać mandatu i większość spraw kończy się pouczeniem, lub jak w moim przypadku wezwaniem do sądu, z tą różnicą że za większe wykroczenia. I tutaj mam do was pytanie, czy przyjdzie list z wezwaniem do sądu i trzeba będzie tam jechać i zapłacić mandat czy też może sąd z góry odrzuci moją sprawę ze względu na niewielkie wykroczenie? Jak długo może iść takie wezwanie? Miał ktoś taki przypadek?
Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2011-10-07, 15:32
|
|
|
| Cóż za szkoła nauki jazdy Cię nauczała, karygodne. Więcej rozwagi na przyszłość młody człowieku. |
|
|
|
 |
SKURA

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
|
Wysłany: 2011-10-07, 15:53
|
|
|
| cos tutaj jest troche podjerzane,bo skoro masz prawo jazdy kat A1 i prowadzisz pojazd,do 125 cm to mysle ze powinno sie skonczyc na mandacie,ale ja na twoim miejscu bym zaplacil mandat i czekał na dalszy postep sprawy |
_________________ Facebok-AJS Dabrowa gornicza
REGULACJE ZAWORÓW,REGULACJE GAŻNIKÓW,SYNCHRONIZACJA GAZNIKOW,WYMIANA PLYNÓW,FILTRÓW,
Oraz inne rzeczy serwisowe.....ZAPRASZAM
 |
|
|
|
 |
Cadavre
|
|
|
|
 |
Daro ZX

Motocykl: rn20
Imię: Daro
|
Wysłany: 2011-10-07, 16:26
|
|
|
no ładnie, 16 lat i już problemy z prawem
Kodeks wykroczeń pisze:
Art. 8. Na zasadach określonych w niniejszej ustawie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu lat 17
mandatu nie płać i się odwołaj, a w sądzie pouczenie dostaniesz. |
|
|
|
 |
pocik

Motocykl: drz
Imię: adam
|
Wysłany: 2011-10-07, 18:50
|
|
|
| Daro ZX napisał/a: |
K
mandatu nie płać i się odwołaj, a w sądzie pouczenie dostaniesz. |
juz widze to pouczenie:) |
_________________ bikepicks |
|
|
|
 |
Cortex

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:07
|
|
|
pier*** nie płać |
|
|
|
 |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:23
|
|
|
z doświadczenia powiem Ci tak czekaj an wezwanie ODBIERZ idź na wyznaczony termin , będzie pouczenie OK będzie mandat + koszty sprawy zapłać będziesz miał z głowy .
Możesz też to olać ale jak będzie mandat to pewnego dnia odwiedzi cie komornik lub przyjdzie pismo i będziesz musiał zapłacić dodatkowe koszty co jet GŁUPIE i kosztuje też trochę nerwów i nałazić się trzeba |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:30
|
|
|
| walek809 napisał/a: | z doświadczenia powiem Ci tak czekaj an wezwanie ODBIERZ idź na wyznaczony termin , będzie pouczenie OK będzie mandat + koszty sprawy zapłać będziesz miał z głowy .
Możesz też to olać ale jak będzie mandat to pewnego dnia odwiedzi cie komornik lub przyjdzie pismo i będziesz musiał zapłacić dodatkowe koszty co jet GŁUPIE i kosztuje też trochę nerwów i nałazić się trzeba |
W końcu coś sensownego. |
|
|
|
 |
Diabeł

Motocykl: hmm...
Imię: Piotr
Wiek: 42 Dołączył: 05 Cze 2011 Posty: 681 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:35
|
|
|
| walek809 napisał/a: | | ale jak będzie mandat |
Według naszego prawa nie będzie. Takie przepisy na pewno spowodują że na przyszłość po skończeniu 17 oprzytomnieje i zacznie jeździć powoli no na bank |
|
|
|
 |
Cadavre
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:37
|
|
|
Nie chodzi mi o to czy płacić czy olać to, tylko czy ktoś może miał podobną sytuacje, czy będzie trzeba iść do sądu czy obejdzie się bez tego. Jeśli będę musiał płacić to to zrobię, nie myślę nawet o nie płaceniu mandatu jeśli go dostane. |
|
|
|
 |
walek809

|
Wysłany: 2011-10-07, 19:41
|
|
|
stary to zadzwoń na najbliższą komisariat policji lub idz tam gdzie wystawili Ci świstek i powiedz o co chodzi oni napewno udzielą Ci informacji w 99% jak to będzie wygladało .
A z tego co czytam czyli twoje słowa ... tylko, że ja mam 16 lat (kat. A1) i policjant powiedział, że wypełni wniosek do sądu i listownie przyjdzie wezwanie do sądu. masz odpowiedz więc po co pytasz ? |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:42
|
|
|
| Na każde wezwanie sądu musisz się stawić , aczkolwiek sąd nie zawsze musi Cię wezwać. |
|
|
|
 |
walek809

|
Wysłany: 2011-10-07, 19:44
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | | Na każde wezwanie sądu musisz się stawić , |
ja się nie wstawiałem na kilkanaście i nie było musu tyle że za wykroczenia sprawa się odbywa Ty zostajesz obciążony wyrokiem i kosztami z tym związanymi |
|
|
|
 |
Cadavre
|
Wysłany: 2011-10-07, 19:48
|
|
|
| walek809 napisał/a: | stary to zadzwoń na najbliższą komisariat policji lub idz tam gdzie wystawili Ci świstek i powiedz o co chodzi oni napewno udzielą Ci informacji w 99% jak to będzie wygladało .
A z tego co czytam czyli twoje słowa ... tylko, że ja mam 16 lat (kat. A1) i policjant powiedział, że wypełni wniosek do sądu i listownie przyjdzie wezwanie do sądu. masz odpowiedz więc po co pytasz ? |
Tylko wiesz jak to jest z policjantami. A ten był wyjątkowo cięty na motocyklistów widać. Czytałem artykuły, że przeważnie za niewielkie wykroczenia (większość drogowych) są pouczenia albo coś, bo to masa papierkowej roboty i im sie to nie opłaca, także jestem ciekawy jak to teraz będzie wyglądać, może jakieś pouczenie listowne? Nie mam pojęcia już teraz. A świstka żadnego nie dostałem, tylko policjant coś tam w dzienniku popisał, żadnego świstka nie dostałem, podpisu żadnego także składałem. |
|
|
|
 |
|
|