Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co robić ???
Autor Wiadomość
prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-03-20, 18:57   

Czyli jak mówiłem i jakoś mnie to specjalnie nie zdziwiło.

Misiek Ci powiem, że teoretycznie jesteś w czarnej dupie bo skoro baba tak stawia sprawę to ten sezon możesz przechodzić piechotą. Jeżeli sprawa jest karna to do otwarcia przewodu sądowego wymagane będzie żeby baba się stawiła jeśli np. zacznie chorować to sprawy będą spadać a terminy pomiędzy kolejnymi będą oscylować między 1-2 miesiącami. Prawdopodobnie odbędzie się przesłuchiwanie niepotrzebnych świadków typu policjanci zabezpieczający miejsce zdarzenia, którzy jak zwykle w takich sytuacjach pytani co wiedzą w sprawie odpowiedzą, że nie pamiętają o co chodzi bo codziennie mają podobne. To samo z przesłuchaniem innych świadków o ile tacy byli. Świadkowie też lubią chorować lub nie można ustalić ich aktualnego miejsca pobytu ewentualnie mają ważniejsze sprawy niż rozprawy. Termin pierwszej rozprawy policz sobie tak w granicach 4 miesięcy od przekazania papierów sądowi to w miarę realne założenie. Jeżeli ubezpieczyciel wymaga wyroku skazującego sprawcę a w tej sytuacji wymaga go licząc na to, że wina może okazać się po Twojej stronie i pieniędzy wypłacać nie będzie trzeba to terminu końcowego nie przewiduj na żadną konkretną datę gdyż to może być tak samo 1 jak i 10 rozpraw z rzędu. No duże więcej Ci tu teraz nie powiem jeżeli będziesz miał jakieś pytania w trakcie postępowania to możesz pytać.

pocik 

Motocykl: drz
Imię: adam
Wysłany: 2011-03-21, 09:03   

moze tak byc jak Artur napisal , ale moga tez odbic caly ten temat bo policjanci nie mieli obowiazku karac jej na miejscu skoro nie mogli ustalic wzystkiego.. co do tych swiadkow nawinie sie jak wyzej mnostwo niepotrzebnych ludzi co do policjantow pokseruja im notatniki i przeczytaja notatke oni potwierdza i z banki bo po za konkursem to maja obowiaze sie stawic....
myslales zeby uderzyc w jakas firme ktora sie tym zajmuje? pelnomocnictwo napisac stracisz pewnie z 20% tego co wywalcza ale zapewne sa duzo bardziej otrzaskani w przepisach niz ja i jak mniemam Artur choc on sam pewnie twierdzi inaczje :>
peace out:)

prezesartur 

Wysłany: 2011-03-21, 13:49   

Nie ma sensu uderzać do żadnych firm jeżeli wina ewidentnie jest po stronie baby to dostaniesz to co miałeś dostać tylko odwlecze się to w czasie bo ubezpieczalnie mają swoje procedury. Skoro mają zapłacić Tobie z jej polisy to muszą mieć na papierze napisane, że to ona spowodowała wypadek nie Ty. Nic dziwnego w końcu ubezpieczalnia to nie instytucja charytatywna. Pieniądze nie rosną na drzewach a za motocykl i tak nie dostaniesz więcej niż dostał byś normalnie choćby i 100 firm Cię reprezentowało więc oddać ze 20% było by głupotą w tym wypadku. To nie kwestia renty za kalectwo więc i tak nic poza ustalone kwoty nikt nie nadziała.

pocik 

Wysłany: 2011-03-21, 17:35   

ja Arturze ja sprobowalem takiej firmy okazalo sie ze pzu robi waly niesamowite w dupie maja terminy malo tego w zyciu bym sie nie dowiedzial ze na komisji gosc wypelnil jedna czy dwie rubryki reszte olal. wczesniej za ugode chciei dac tysiac pln jak sie sprawa rozkrecila z inicjatywy firmy chca dac 4 nie zawsze musi byc tak jak u mnie
ogolnie ja nie zaluje nie jestem zajebiscie biegly w tych ich ubezpiecznieowych zawilosciach
tak abstrachujac
kumpel ostatnio chcial odszkodowanie od warty za kolano jest f-cjuszem i okazalo sie ze maja ubeziecznie ktore ma klauzule ze nei wyplacaja za wypadki podczas uprawiania sportow ekstremalnych tu wymienili i jest miedzy innymi sztuki walki i motocykl:) czujesz z tym motocyklem to mi sie wydaje ze chyba jak bys po torze jezdzil albo crossem sie gdzies rozlozyl a nie w wypadku komunikacyjnym ale sam fakt
idac dalej zczytem byl zapis ze nie placa za uszczerbek w razie brania czynnego udzialu w zamieszkach:) a to ciezko bedzie mial przeskoczyc w razi eW

prezesartur 

Wysłany: 2011-03-21, 20:35   

Panie kolego większość np. polis na życie ma w warunkach zapis o jeździe na motocyklu nawet podpisując kontrakty w niektórych zawodach w warunkach jest zakaz jazdy motocyklem. Tak się składa, że jazda motocyklem po torze jest o wiele bardziej bezpieczna niż w warunkach drogowych więc dlaczego ubezpieczyciel miałby zakazywać jazdy po torze na rzecz jazdy po ulicach- bez sensu. Nie chodzi tylko o motocykl bo o wiele więcej "sportów". A firmy ubezpieczeniowe podlegają tym samym prawą i przepisom niezależnie czy zwraca się do nich szary obywatel czy jakaś firma pośrednicząca i jeśli szary obywatel wykaże na tyle inicjatywy, żeby napisać pismo dwa a w przypadku ewentualnej niekorzystnej propozycji każe się im pocałować w dupę nie dając się ewidentnie wycyckać to wywalczy tyle samo co za pośrednictwem takiej firmy a przy okazji grubszy kawałek grosza zostanie mu w kieszeni. Te firmy działają tak samo jak adwokaci w gruncie rzeczy wielkie gówno robią a kasują konkretne pieniądze.

pocik 

Wysłany: 2011-03-22, 09:53   

no tak ale z tym motocyklem chcialem pokazac ze o ile to jest wypadek komunikacyjny nawet na motocyklu to wyplaca jezeli rozsypal bys sie gdzies na torze to juz inna sprawa(oczywista zalezy co napizesz we wniosku) idac dalej popatrz na koncowce plicjanci z op caly sezon biora czynny udzial w takich zamieszkach klawiszom tez sie zdarzaja

Browarny 

Motocykl: Sportlokomotywa VT 1,1
Imię: Dara
Wysłany: 2011-03-22, 15:33   Re: Co robić ???

Panowie, bardzo zajmująca ta dyskusja, tyle że nie na temat

MISIEK CBR napisał/a:
Kto wie jak takie coś długo trwa i czy idzie to przyśpieszyć. Potrzebuję prawnego skazania winnego aby odzyskać pieniądze z ubezpieczenia (bo za coś trzeba kupić nowy sprzęt, sezon tuż tuż ;) )
Pozdrawiam

A kto Ci powiedział że potrzebujesz prawnego skazania? Po ch...a Ci wyrok?

tazzman 

Motocykl: speedtirple, exc400
Imię: mac
Wysłany: 2011-03-23, 08:13   

tak w skrócie, to skoro Pani sie nie przyznała na miejscu zdarzenia, lub sytuacja dla niebieskich była niejasna, lub nie wiadomo jakie miałeś uszkodzenia ciała, to dlatego sparawa została skierowana do sądu.
Gdyby na miejscu dostała mandat, to byłoby po sprawie, jej wina=twoje odszkodowanie.

Skoro jednak sprawa została skierowana do sadu, sprawa pociagnie sie do 2 lat, orzekna jej wine, a T:
1. bedziesz miec uszkodzenia ponizej 7 dni, to Pani otrzyma mandat a Ty odszkodowanie
2. bedziesz miec uszkodzenia powyzej 7 dni, to Pani otrzyma wyrok za nieumyslne spowodowanie wypadku (pewnie 1 w zawieszeniu na 2), a Ty odszkodowanie

Tak czy siak sprawa moze albo zakonczyc sie na pierwszej rozprawie, jezeli kobieta przyzna sie do bledu, pozniej 14 dni na uprawomocnienie i do max 2 msc dostajesz kase, lub.... sprawa jedna, potem kolejna (za jakies kolejne 2 msc), potem jescze kolejna (za kolejne 2 msc), potem Pani sie moze zawsze odwolac i masz kolejna sprawe (za kolejne 2 msc) itp itd. Na sam koniec uprawomocnienie i tak masz prawie 2 lata...

prezesartur 

Wysłany: 2011-03-23, 12:14   

Jak pani dostanie wyrok skazujący to się na 101% się odwoła. Bezapelacyjnie będzie apelacja. Jeśli nie pani to zawsze apelację może złożyć niezadowolony prokurator, który jeśli nie będzie się miał do czego przyczepić umotywuje swoje stanowisko błędami proceduralnymi popełnionymi przez sędziego. Tak właśnie dobrze widzisz- błędami proceduralnymi popełnionymi przez sędziego. To powszechna praktyka w naszym kraju jeśli nie ma się jak przyczepić do oskarżonego winę można zrzucić na sędziego byle tylko sprawa poszła dalej i co najlepsze pójdzie. Nie wiem czy już mówiłem, że żyjemy w chorym kraju. Acha do otwarcia przewodu sądowego podczas apelacji znowu będzie konieczne prawidłowe powiadomienie oskarżonej i znowu może się sprawa z samym startem zacząć przeciągać. Sporadycznie są jeszcze zdarzenia typu śmierć lub ciężka choroba sędziego wtedy powołuje się nowy skład sędziowski i sprawa rusza od nowa. Kiedyś było o tyle gorzej, że na sprawie karnej w skład zespołu sędziowskiego wchodziło dwóch ledwie żywych ławników figurantów, którzy znajdowali się tam niczym postawione kręgle ale być musieli chociaż nie robili nic któryś umarł i już powołanie nowego składu sędziowskiego i sprawa od nowa. na szczęście jakoś w 2008 może 2009 zmieniono przepisy i pozbyto się darmozjadów został sam sędzia poza pewnymi przypadkami oczywiście.

Browarny 

Motocykl: Sportlokomotywa VT 1,1
Imię: Dara
Wysłany: 2011-03-24, 12:11   

Misiek, ponieważ generalnie większość wypowiadających się wyżej nie ma najbladszego pojęcia w tym temacie, a Ty już dawno mógłbyś mieć kasę w kieszeni, w związku z tym radzę Ci:
- pisz pismo roszczeniowe do ubezpieczyciela (tylko mądre!), albo, jeżeli nie czujesz się na siłach:
- zwróć się do jakiejś kancelarii prawnej żeby poprowadziła Ci sprawę.

Wyrok sądu karnego nie jest (z wyjątkiem nielicznych przypadków) do niczego potrzebny więc niepotrzebnie tracisz czas i kasę.

Odpowiedz do tematu