|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
Przesunięty przez: Karolina 2012-08-26, 00:13 |
MOTUL 5100 vs CASTROL GPS |
| Autor |
Wiadomość |
Dariusz

Motocykl: liter kawy
Imię: Dariusz
|
Wysłany: 2013-02-27, 12:45
|
|
|
A może by tak coś konkretnego w tym temacie ktoś napisał?
Jakieś doświadczenia macie pozytywne/negatywne z tymi bądź jeszcze innymi olejami?
Ja mam wrażenie że mój silnik lepiej pracuje na motulu niż na castrolu ale może to tylko wrażenie... Zauważyłem jednak że na MOTULu po postoju nawet 1-dniowym sklejają mi się tarcze sprzęgłowe - nie wiem czy ma tu znaczenie konkretny olej czy to że są nowe tarcze założone i olej nie będzie miał w tym temacie większego znaczenia
Jakie macie doświadczenia w temacie sklejania się tarcz sprzęgłowych po postoju np kilkudniowym i czy na danym oleju jest z tym większy problem niż na innym czy nie ma różnicy? Sklejają się na tyle że muszę na zgaszonym silniku na sprzęgle i biegu parę razy go bujnąć do przodu i tyłu żeby puściło |
|
|
|
 |
ArturS

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-02-27, 13:37
|
|
|
Mi sklejało na wszystkim, co lałem, od castrola, przez bułkarskiego motexa, po motula (same półsyntetyczne low-endy). Duży plus dla motula za... zapach Jak pachnie/śmierdzi (jak kto woli) jakimiś prawie targowymi perfumami, to znaczy, że jest wyciek Tak się złapałem na popuszczającym uszczelnieniu ślimaka obrotomierza - oleum wyrzucało do linki, tam gdzieś po drodze skapywało na ziemię bez brudzenia motka, a mnie krew zalewała, że ledwo po remoncie znowu chłepce oliwę. Tylko tak mi ten zapach podczas jazdy nie dawał spokoju i jakoś doszedłem bez ponownego zrzucania góry Większość przejeździłem na motulu, na początku był castrol - różnic nie zauważyłem. Teraz wlejęę Ipone, Bel-Ray, albo Repsol - cena wszędzie zbliżona. Najbardziej mnie ciągnie do repsola z magicznym dopiskiem off-road Pic na wodę fotomontaż, a może i nie? Repsol niby syntetyk, ale wodotrysków się nie spodziewam. Wycieków raczej też nie, choć wiek mojej Babci Teresy sugeruje, że się rozszczelni na pierwszej dziurze |
| Ostatnio zmieniony przez ArturS 2013-02-27, 13:47, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2013-02-27, 15:37
|
|
|
ja w każdym moto tylko GPS czytałem też że dużo ludzi przeszło z castrola na matula
do auta też leje castrol od zawsze siec wybór padł an gps-a |
|
|
|
 |
slusar_o2

Motocykl: suzuki
Imię: Marcin
|
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-02-28, 11:49
|
|
|
ja używam motula 5100 10w40. właśnie zbliża się 4-ta wymiana . low-end nie low end, motocykl konstruowany był koniec 80-tych/początek 90-tych i na pewno produkowany 20 lat później olej spełniający wszystkie normy konstruktorów mu nie zaszkodzi
aha, dlaczego przekonałem się do Motula? bo jak miałem GS'500 to pomimo tej samej gęstości olejów Castrol znikał 0,5 raza szybciej niż Motul Dla nieuświadomionych - GS je olej, smakuje mu niezależnie czy ma 20 lat czy wyjechał z salonu Kawa zaś jest wybrednym stworzeniem i nie chce jeść w ogóle <jupi>. Chociaż może dlatego że z reguły w ogóle nie przekraczam złoty pięćdziesiąt. Posiadacze 1100/1400 latający po dwa złote niestety mają mniej optymistyczne zdanie o zużywaniu oleju przez Kawki |
| Ostatnio zmieniony przez TNT 2013-02-28, 11:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
danvield

Motocykl: HD
Imię: Dawid
Wiek: 41 Dołączył: 06 Kwi 2010 Posty: 35 Skąd: Chełm Śląski
|
Wysłany: 2013-03-16, 13:53
|
|
|
| Do normalnej jazdy bez przegięc bez problemu wytrzyma olej. Do dzidowania niestety ale motul 300V 10w40 . |
_________________ Motocykle mechanika |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2013-03-24, 15:48
|
|
|
| TNT napisał/a: | | Chociaż może dlatego że z reguły w ogóle nie przekraczam złoty pięćdziesiąt. |
Chociaż może dlatego że już nie ma oleju ? |
|
|
|
 |
Ice man

Motocykl: GSXR 1100, FZ1
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2013-03-24, 15:53
|
|
|
| Kapitan Bomba napisał/a: | | TNT napisał/a: | | Chociaż może dlatego że z reguły w ogóle nie przekraczam złoty pięćdziesiąt. |
Chociaż może dlatego że już nie ma oleju ? |
ma pietra ze mu rama strzeli |
_________________ STRZEMIESZYCE - DZIWKI SZAMPAN STRZELANINY
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |