Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Karolina
2012-08-29, 21:51
HONDA NX 650
Autor Wiadomość
MARCINm10 

Motocykl: WFM
Imię: MARCIN
Wysłany: 2012-08-29, 21:50   HONDA NX 650

Witam wszystkich na początku i nie wiem czy też dobrze napisałem honda nx 650

czy możecie sie wypowiedzieć coś na temat tego moto bo mam zamiar taki kupić
proszę o porady i dziękuje
Ostatnio zmieniony przez MARCINm10 2012-08-29, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2012-08-29, 21:53   

dominator??

spoko, ale podobno dobrze szukać tych z rocznika 91-94, cos tam pozmieniali chyba z bakiem.
generalnie moto chłodzone powietrzem, 1 gar, zalecana regulacja zaworów co 6 tys - ponoć banalna, sucha micha olejowa - olej w ramie, lekkie, zrywne, zwrotne - sam myślałem, kumpel miał, no ale plany się zmieniły, choć co będzie kiedyś - kij wie :)

z tym silnikiem wypuścili kilka innych niby nowszych z wyglądu sprzętów, ale dominator chyba jest najbardziej uniwersalny z nich wszystkich.

MARCINm10 

Wysłany: 2012-08-30, 20:37   

Ok dzięki za odpowiedź będę szukał dalej

ArturS 

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
Wysłany: 2012-09-01, 15:17   

Z relacji kilku użytkowników - podobno lubi się rozciekać w różnych miejscach. Ma krótkie okresy pomiędzy wymianą oleju zdaje się 3tys.km, nie jestem pewny (nie chce mi się szukać). Jak dla mnie ze staruszków tego pokroju lepiej szukać XT600 do '91. Po '91 3TB (tzw jamnik) to już bardziej na asfalt, dłubnięty przez księgowych. Jaka kasa do wydania? Do czego ma być używany - upalanie wokół komina, czy również podróże?

MARCINm10 

Wysłany: 2012-09-01, 19:22   

No bo niewiem czy dobrze napisałem honda nx 650 albo jakieś podobne xt tt niewiem a ma być użytkowany na różne podróże bo kolega ma podobne enduro z hondy rok 86 i sobie to chwali

a co do kasy to tak może coś do 6 tyś jak coś bydzie

dzięki też za odpowiedź i będę szukała dalej bo chce takie jakieś enduro za zima załatwić co by od przyszłego sezonu ruszyć

ArturS 

Wysłany: 2012-09-02, 09:48   

Jak honda to NX, jak yamaha to XT. Jak ma byc do podrozy to zdecydowanie XT 600 do '91r, najlepiej 3AJ ('88-'91). Zbiornik 23l (wystarcza nawet na 600km), duza chlodnica oleju, duzy skok zawiasu i kola 21/18. Trudno to kupic w sensownym stanie, ale chyba niedlugo znajomy bedzie sie wyzbywal.

MARCINm10 

Wysłany: 2012-09-02, 10:17   

Aha to na podróże to polecasz yamaha XT 600 a jak z awaryjnością tego enduro

ArturS 

Wysłany: 2012-09-02, 11:48   

Najbardziej popularny i najmniej awaryjny silnik tamtych lat. Ale pamietaj, ze ladujesz sie w singla, w dodatku w powietrzaka, wiec remont gory (szlif+tlok nadwymiarowy) to sprawa wrecz eksploatacyjna - normalnie uzytkowany motocykl tego typu pociagnie 40-60tys.km od szlifu do szlifu, choc znane sa czeste przypadki dobicia do 100tys. Ja szlif robilem przy 57tys.km., chwile po zakupie - nie wiem jak i gdzie ktos wczesniej jezdzil.
Przemysl powaznie czy na pewno chcesz singla, gdzie i jak chcesz podrozowac. Byc moze lepszym rozwiazaniem okaze sie byc np bardziej uniwarsalna honda transalp XL600V? Fakt, ze ciezki i zawieszenie troche do d..py, ale to jeden z czesciej wybieranych motocykli podroznych . Na asfalcie komfort bez porownania, przebiegi bez remontu po 200tys.km i wiecej, wymiana oleju co 12tys.km, regulacja zaworow co 24tys.km. W singlach wszystkie okresy miedzyprzegladowe masz 2-4 razy czesciej. Ja przypadkowo zaczalem od Kawasaki KLE 500 i gdyby nie braki w zawieszeniu, maly przeswit i za maly zasieg (co mozna poprawic), to najchetniej bym nie zmienial, bo takim funbikem jezdzi sie o niebo lepiej niz traktorowatym singlem.

ps.
sorry za brak polskich znakow - dysk w lapie padl i dzialam na jakims archaicznym linuxie z dvd, co nie da sobie zmienic strony kodowej :angry
Ostatnio zmieniony przez ArturS 2012-09-02, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

MARCINm10 

Wysłany: 2012-09-02, 13:51   

Co do podróżowania to na pewno z żona bo sam raczej nie chyba że na dwa moto
a co do tras to narazie gdzieś po Polsce potem może zagranica ale to chyba dopiero za kilka lat a może i wiecej to jak narazie to tylko Polska
a co do motoru to jest taki jeden na allegro i czy mógłbyś go ocenić bo widze na awatarze że z ciebie lepszy podróżnik i napewno bardzie doświadczony a ja dopiero bym chciał zacząć

oto link do tej strony
http://otomoto.pl/honda-n...t-M3322062.html

z góry też dziękuje

ArturS 

Wysłany: 2012-09-02, 17:40   

Ten co podales jest przerobiony na SM, wiec musiabys dokupic kolejny komplet kol w teren (przynajmniej przod 21'). Jesli chcesz podrozowac we dwoje to w ogle sie nie pchaj w tego typu motocykl. Jedna osoba - jeden gar. Dwie osoby - dwa gary. Jednogarowcem sie zameczysz. Wyprzedzanie TIRa nawet w pojedynke to masakra, a jak jeszcze z plecakiem, to trzeba dobrze wymierzyc i sie zastanowic.
Tutaj masz XTZ 750 kumpla http://allegro.pl/show_item.php?item=2601746354 - mocy pod dostatkiem na dwie osoby + bagaz.

MARCINm10 

Wysłany: 2012-09-02, 18:48   

Aha ale tamten moto co podołech to bym go chciał użytkować na drodze a nie w terenie
a pisałeś wcześniej co do hondy transalp czy to był by dobry wybór i jak jeśli moge wiedzieć na co szczególnie trzeba patrzeć przy wyborze taki motocykli

a ta yamaha od kumpla fajna ale bym musiał długo kase narazie zbierać myśle tak koło 4 miesięcy

ArturS 

Wysłany: 2012-09-03, 14:04   

Na trampka w sensownym stanie trzeba mieć z 6-7tys.zł, inaczej może być paść uklepanym wałkiem zdawczym (choć przy 10tys. też można się tego spodziewać). Zobacz jeszcze za kawasaki KLE 500 - za małą kasę młody rocznik, silnik nie do zajechania, a z ostatniej większej kilkuosobowej wyprawy do Mongolii (Motorismo Mongolia Challenge) tylko KLE 500 wrócił bez zaliczonej choćby jednej awarii - w dodatku ostatnie 200km ciągnął na lince KTMa. Przy KLE mogę coś doradzić, przy trampku szukaj info na forum TA http://forum.transalpclub.pl/

MARCINm10 

Wysłany: 2012-09-03, 20:07   

Hoć teraz już som nie wiem co za motro wybrać

[ Dodano: 2012-09-04, 20:09 ]
ArturS a ta yamaha od kumpla to polecasz ten motor albo nie

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-05, 23:20   

MARCINm10 napisał/a:
Hoć teraz już som nie wiem co za motro wybrać
to poleku zdefiniuj sobie najpierw do czego Ci to bedzie potrzebne i jak bedziesz jeździł

Czy po okolicznych polach łakach i lasach swoją droga masz tam gdzie poszaleć Czy asfalt i daleka turystyka bo kazdy motek jest do czego innego. Później wejz sobie na scigacz.pl i tam jest dużo artykułow pomocnych (czukasz po intersujacych cię modelach), albo na motogen.pl też może cos być, a jeśli wolisz wersję papierową to motocykl wydał dodatek pod tytułem "motocykle używane" tam jest troche turystyków dośc szeroko opisanych jest na co zwracać uwage przy zakupie itd,

Przemyś ino porządnie czego chcesz od moto bo żaden moto nie jest doskonały za wyjątkiem VFR :D oczywiście

MARCINm10 

Wysłany: 2012-09-06, 19:52   

No jo szukom takiego moto co by sie nadoł na asfalt najpierw jakieś krótkie trasy a potem dalsze za granica
dzięki też za rade będe szukał

[ Dodano: 2012-09-06, 20:19 ]
magik a co byś tak doradził na jakie enduro

Odpowiedz do tematu