Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Karolina
2012-08-29, 21:51
HONDA NX 650
Autor Wiadomość
magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-06, 20:50   

MARCINm10 napisał/a:
magik a co byś tak doradził na jakie enduro
jak turystyczne enduro to tylko BMW GS 1100 ale pewnie nie ten przedział cenowy, a jesłi nie BMW to Honda Transalp

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2012-09-06, 22:21   

ja bym wolał dominatora :D :D :D samemu można praktycznie serwisować, co jest dużą zaletą - 1 gar, 1 gaźnik, sam sobie ustawisz, nie trzeba synchronizować, zawory 4 - samemu się reguluje, więc bajera.

trampek to juz v2, niższy, inna pozycja, ale jak kto woli.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-06, 22:30   

emil napisał/a:
co jest dużą zaletą - 1 gar, 1 gaźnik, sam sobie ustawisz,
ta ale weź na jeden gar pasażera i toboły i pojeź w polske

Chlopak pisze, że chodzi mu o turystykę głownie na szosę i pewnie lekkie bezdroża Najmniej musi mieć 2 gary

emil 

Wysłany: 2012-09-06, 22:43   

nie pieprz :D :D :D jechałeś kiedy jako plecak na dominatorze? bo trampek np. nie daje rady ze swoimi 45 kucykami w porównaniu do tdm, za to nx spoko.

najlepiej się przejechać i dopiero pisać, jeden gar ma wielką zaletę, oprócz tego co juz napisałem - mniejsze zużycie hamulców :D :D :D

MARCINm10 

Motocykl: WFM
Imię: MARCIN
Wysłany: 2012-09-06, 22:57   

magik to jo tyz by woloł bmw GS 1100 to jest maszyna ale kasy za mało

[ Dodano: 2012-09-06, 22:58 ]
emil a ty co polecasz dominatora
bo kolega ma coś podobnego do dominatora i sobue to chwali mówił rumunia i chorwacja tym przejechał bez problemu

[ Dodano: 2012-09-06, 23:02 ]
Som już nie wiem co mam wybrać bo coś by sie przydało na przyszły sezon bo w tym roku to już chyba nie pojeżdża chyba ze ino na starych moto co mom pora

z góry dziękuje za wszelkie porady i opinie co do jakiego enduro

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-06, 23:11   

emil napisał/a:
jechałeś kiedy jako plecak na dominatorze?
Nie ale na tenerze tak też jeden gar sorry chopie ale nie meka dla mnie meka dla kierowcy i meka dla moto

emil 

Wysłany: 2012-09-06, 23:17   

jak przy 20 na godzine wrzucasz piąty bieg to i fjr bys zakatował, a chyba nie o to chodzi? ale to tez trzeba zrozumiec. myslisz że v2 jest elastyczne bardziej? :D :D :D

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-06, 23:20   

emil napisał/a:
jak przy 20 na godzine wrzucasz piąty bieg to i fjr bys zakatował, a chyba nie o to chodzi? ale to tez trzeba zrozumiec. myslisz że v2 jest elastyczne bardziej? :D :D :D
No nie nie ma nic lepszego od V4 :D ale pomyś ja na plecaku na dominatorze albo tenerze to tak jakbyś wzioł 3pełne kufry i plecaka to daje pewne pojęcie jak moto idzie Trampki kurde 2 ziomków ma trampki znaczy już jeden bo zmienił na CBF1000 bo narzekał jedynie że z plecakiem i bagażem to przelotowa to 90km/h tak żeby była przyjemność z jazdy a drugi dalej ma i pieści i jest mega zadowolony

emil 

Wysłany: 2012-09-06, 23:23   

na dwie osoby sie bierze africe albo superterese a nie 600-tkę, sory. albo gs-a.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-06, 23:27   

emil napisał/a:
na dwie osoby sie bierze africe albo superterese a nie 600-tkę, sory. albo gs-a.
No tak ale to już wyższa półka i cena :P ale Africa fajna ;D noo ale założyciel tematu chce 600 wieć moim zdaniem z 600 to trampek

PS jest jeszcze opcja BMW 650F czy jakoś tak tez singiel z silnikem rotakxa ale na łancuchu wiec szału ni ma

ArturS 

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
Wysłany: 2012-09-07, 08:25   

MARCINm10 napisał/a:
ArturS a ta yamaha od kumpla to polecasz ten motor albo nie

Ten od kumpla sprzęt raczej pewny. Był przygotowany do podróży na Ukrainę i chyba Rumunię, ale coś nie wypaliło. Kilka dni temu kupił KTM LC8, więc ST już mu zbędna. Na pewno trzeba byłoby tam obniżyć iglice żeby mniej palił, bo teraz jest zrobione pod osiągi, a nie podróże ;) Za mocno odkręcisz to się nakryjesz motkiem ;) Jak masz pytania, to wal bezpośrednio do Siedlara http://www.xtzclub.pl/thr...c-wrze%C5%9Bnia

Poza tym przychylam się do zdania magika - jak trasa i lekki teren (jeśli dwie osoby to inaczej się nie da), to dwa gary, najlepiej powyżej 60 kucy. Słaba załadowana 600-tka 1-cyl. przy 120-130km/h spali więcej niż niby paliwożerna africa czy super tenera, bo dla nich to idealna prędkość podróżna, a dla jednogarowca niemal kres możliwości. Jeśli miałbym plany podróżne z plecakiem (pomyśl jeszcze ile kobita zabierze tobołów :> ) to na Twoim miejscu brałbym kredyt na GSa :D Jemu nie straszne przeładowania, przy tym mało pali i ma ogromny zbiornik, wiec można zapomnieć o częstym szukanie stacji. Ale jak nie chcesz się wykosztować, a jednak czasami wjechać w jakieś szuterki, to pozostałbym przy Super Tenere.
Ostatnio zmieniony przez ArturS 2012-09-07, 08:57, w całości zmieniany 2 razy  

MARCINm10 

Motocykl: WFM
Imię: MARCIN
Wysłany: 2012-09-07, 20:29   

ArturS ale nie bardzo żeby brać specjalnie kredyt na motor nigdy nie brałem wole nazbierać i coś kupić a na GS to raczej odległa przyszłość

normalnie teraz mom problem w czym tu szukać jedni doradzają trampka abo dominatora albo jeszcze ta yamaha

[ Dodano: 2012-09-07, 20:33 ]
a tyż tak jak pisołech motor bydzie użytkowany na drodze no i czasami po leśnych drogach ale utwardzonych nie mam zamiaru miec założonych crossowych opon

[ Dodano: 2012-09-09, 13:03 ]
No to z tego co tak trocha poczytołech i to co na forum sie dowiedziołech to może byda szukoł sprzętu z hondy Transalp albo yamaha Super Terene

ArturS 

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
Wysłany: 2012-09-09, 21:49   

I słuszny wybór ;)

managa 

Motocykl: nx650
Imię: Aga
Wysłany: 2012-09-10, 17:43   

Mam Dominatora i na początek, tj. niedalekie podróże, mogę polecić ;) Popieram, jest prosty w obsłudze, mało awaryjny, tylko trzeba się pilnować z serwisowaniem, ale to chyba jak w każdym moto. Na lajtowy teren i niezbyt wymagającą turystykę się na pewno nada.
Jako użyszkodniczka od dwóch sezonów - polecam ten motocykl ;)

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-10, 18:22   

managa napisał/a:
Jako użyszkodniczka od dwóch sezonów - polecam ten motocykl ;)
To powiedz ino jakie najalsze trasy zrobiłaś i czy z plecakiem i tobołami jechałaś czy tylo z tobołami ? Tak żeby kolega miał pełną jasność i mógł porównac swoje oczekiwana do Twoich doświadczeń

Odpowiedz do tematu