Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kołkowanie opon
Autor Wiadomość
prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-11-20, 13:13   

Sory Martim ale trochę głupoty piszesz. Zachowując chronologię:

Poważny producent dlatego jest poważnym producentem, że zarabia a żeby zarabiał musi sprzedawać żeby sprzedawać musi być ciągłe zapotrzebowanie na nowy produkt a żeby było to to co jest musi iść na śmietnik a nie być naprawiana.
Lekko krzywe opony i kilkuletnie nie idą do pieca tylko w niższej cenie idą do handlarzy a potem kupuje się takie np. na allegro pod różnymi szyldami. Tyle, że na fakturze jaką dostaje handlarz pisze "odpady" a sprzedając handlarz pisze "nowa opona-leżak magazynowy" albo "promocja" spotkałem się już z masą tych bubli normalnie sprzedawanych. Nie ma co porównywać krzywej opony czy kilkuletniego leżaka gdzie guma już tak sparciała, że pęka i zaczyna się rozłazić bo nowej prawidłowo naprawianej gumy tym bardziej na gorąco.
Co do drgań to nikt mi nie wmówi, że po naprawie opony po gwoździu nie da się poprawnie wyważyć opony bo większość opon można poprawnie wyważyć a po takim kołku to nie ma nawet konieczności jej wyważania. Najmniejsze ciężarki do wyważania mają po 5g i jest to już znaczny kawałek metalu biorąc pod uwagę różnicę gęstości metalu i gumy to nie wiem jakiej wielkości musiał by być ten kołek i na jaką dziurę żeby ważyć 5g chyba po śrubie M16. A to jak jest wyważona opona zależy głównie od wyważającego to koło bo nie raz wyważałem po kumplu na tym samym sprzęcie i dało się wyważyć na 0-0 chociaż jemu się nie udawało kwestia tylko taka, że dłużej schodzi przy maszynie. Nie wiem ile kół wyważyłeś ale po tym co piszesz podejrzewam, że żadnego. Prawda taka, że po przejechaniu 100-200 km od wyważenie to koło bardziej się kwalifikuje do wyważenia niż po naprawie tyle, że w obu tych przypadkach nie wywarza się bo nie ma jak z racji dostępnych ciężarków i czułości maszyn bo wyważarka zawsze zaokrągla do 5, startuje od 0 i skacze co 5.
Co do tego na czym latałeś jak piszesz to właśnie preparaty w spraju służą do prowizorycznej naprawy opony i dojechaniu do najbliższego punktu bo dystans do przejechania na oponie "naprawianej" preparatem w spreju takim jak ten motul to maksymalnie kilkadziesiąt kilometrów i to przy ograniczonej prędkości i na tym latać się nie powinno tylko doturlać się powoli do najbliższego punktu i tam tą oponę naprawić fachowo albo wymienić na inną.

Martin.B.M. 

Motocykl: Fajny
Wysłany: 2010-11-20, 21:57   

Wybacz stary z każdym mogę pisać ale Twych postów serio nawet nie czytam więc tym bardziej na nie nie odpisze,już raz zabłysłeś mi jakiś to jest kozak a później... B) Rozumie że na każdym forum musi być mega spamer :P

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-11-20, 22:22   

Raczej nie popiszemy bo to co napisałem nie było do Ciebie tylko by uchronić ludzi przed tego typu "wiedzą" i by zdawali sobie sprawę, że po pierwsze:

- buble produkcyjne nie idą do pieca tylko można je normalnie kupić w wielu miejscach i trzeba się przyglądać co się bierze szczególnie kupując na allegro

- nie jeździ się na oponach łatanych zestawami z puszki.

reszta bzdetów nie zagraża bezpieczeństwu i nie muszę ich akcentować.

Musisz mieć problemy z rozumieniem bo oprócz tego forum nawet nie loguje się na żadnym innym gdyż zwyczajnie nie ma sensu. A ciekawe jest to, że wszyscy, którzy napiszą, że nie czytają moich postów to mimo nie czytania dokładnie wiedzą w którym momencie mają się odgryźć i to napisać takie zdolności są godne pozazdroszczenia. Napisałeś bzdet i ciężko Ci to teraz przełknąć to nie moja wina.

Odpowiedz do tematu