Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy plac manewrowy kat.A
Autor Wiadomość
Kriss_deValnor 
Bolilol Forever :)

Motocykl: Brzydula :)
Imię: Justyna
Wysłany: 2012-10-10, 15:06   Nowy plac manewrowy kat.A

Od 19 stycznia 2013 nowe zasady egzaminowania.
Tu macie plac

Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2012-10-10, 15:09   

Szajba :D :D

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wysłany: 2012-10-10, 15:33   

No to teraz pokażcie mi odważnego który na placu w Dąbrowie, na kostce brukowej rozpędzi się do 50 km/h na motocyklu którego nie zna i będzie próbował ominąć przeszkodę ... dodajmy do tego jeszcze mokrą kostkę po deszczu i mamy ładny pokaz ślizgów :)
Profil Facebook

martinirose78 

Motocykl: MONSTEREK 696 :D
Imię: Renia
Wysłany: 2012-10-10, 15:39   

Hmmm... Wydaje mi się że to łatwiejsze do zrobienia jest! Ja pierwszy egzamin jak najechałam na linię 8 zlałam (drugi błąd) , więc przy braku linii bym zdała i kasiora w kieszeni :)

mg1989sos 
Założyciel

Wysłany: 2012-10-10, 15:41   

Brak typowej 8, a zamiast tego slalom między dwoma pachołkami jak najbardziej na plus .. ale cała reszta... skończy się to tak że więcej osób będzie bez prawka jeździło.

Chociaż z drugiej strony.. jeśli ktoś nie potrafi takich prostych manewrów to nie powinien wyjeżdżać na ulicę.

Czyli ceny kursów pójdą w górę a zyskają przede wszystkim szkoły typu VMAX :) w których uczą jeździć a nie zdać egzamin :)
Profil Facebook

martinirose78 

Wysłany: 2012-10-10, 15:42   

mg1989sos napisał/a:
No to teraz pokażcie mi odważnego który na placu w Dąbrowie, na kostce brukowej rozpędzi się do 50 km/h na motocyklu którego nie zna i będzie próbował ominąć przeszkodę ... dodajmy do tego jeszcze mokrą kostkę po deszczu i mamy ładny pokaz ślizgów :)

Czyli oczywiste jest że prędkość będzie mniejsza, bo egzaminator każe jechać niezbyt szybko i tyle. U mnie na egzaminie przy awaryjnym zaznaczył że ma być przede wszystkim bez wywrotki.

mg1989sos 
Założyciel

Wysłany: 2012-10-10, 15:44   

martinirose78 napisał/a:
mg1989sos napisał/a:

Czyli oczywiste jest że prędkość będzie mniejsza, bo egzaminator każe jechać niezbyt szybko i tyle. U mnie na egzaminie przy awaryjnym zaznaczył że ma być przede wszystkim bez wywrotki.

No oczywiste .. ale w takim razie jaki sens mają te przepisy skoro już jest wiadome że będą naciągane ...
Profil Facebook

martinirose78 

Wysłany: 2012-10-10, 15:52   

mg1989sos napisał/a:
jaki sens mają te przepisy

taki jak każde przepisy :) muszą być i tyle, a czy będą stosowane to jak zawsze insza-inszość :) a zmianę uważam za dobrą, bo moim zdaniem będzie łatwiej zdać.
A czy faktycznie będzie łatwiej to przyszli motonici sami sprawdzą :)
Ostatnio zmieniony przez martinirose78 2012-10-10, 15:55, w całości zmieniany 1 raz  

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2012-10-10, 15:58   

hehe
Coś mi sie widzi, że będą .............. gleby :>

"Si vis pacem para bellum"

martinirose78 

Wysłany: 2012-10-10, 16:20   

Largo napisał/a:
będą .............. gleby

gleby były i przy starych zasadach :) wszystko zależy od tego na ile ułańską ma fantazję egzaminowany :P mówię Wam że egzaminator z naciskiem będzie mówił że te 50/h to nie musi być zachowane, wystarczy aby jazda była dynamiczna...

horbal 
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
Wysłany: 2012-10-10, 17:15   

jak ja zdawałem egzamin to jedna laska na zwykłym hamowaniu do wyznaczonego miejsca sie wyłożyła , nic sie jej ani motocyklowi nie stało ale fakt faktem że to nie jest trudny manewr ;/
Ostatnio zmieniony przez horbal 2012-10-10, 17:15, w całości zmieniany 1 raz  
Profil Facebook

Angel 

Motocykl: :P
Imię: :P
Wysłany: 2012-10-10, 18:34   

Mnie zastanawia ta opcja slalomu przy prędkości min. 50 km. na placu... Tutaj olbrzymi minus dla pomysłodawcy. Siedział on w ogóle kiedyś na moto?
Maszyna, której kursant nie zna, nawierzchnia też zapewne będzie pozostawiać wiele do życzenia, dodajmy do tego stres i jakoś nie widzę, aby obyło się bez wywrotek.
Do tego licznik mierzący prędkość. Pokaże 49km/h i egzaminator będzie miał podstawę, żeby kursanta oblać.
Na placu, na którym ja ćwiczyłam, nie ma szans rozpędzenia moto do 50, bo się plac kończy. A gdzie tu jeszcze slalom zrobić? Jak tam po postawieniu kilku słupków, już praktycznie nie ma za wiele miejsca? Nie wszystkie szkoły jak podejrzewam będą dysponować odpowiednio długim placem.
Sam pomysł manewru jest dobry, bo przygotowuje po części do niespodziewanej sytuacji na drodze. Jednak przygotowanie do tego powinno nastąpić na nauce jazdy.
Powinni raczej zwiększyć ilość godzin, które kursant ma do wyjeżdżenia, aby mógł tego typu manewry opanować. Bądź też uczyć zupełnych świeżaków jazdy, a nie tylko tego jak zdać egzamin. Jasne, są osoby, które mają styczność z moto na co dzień, śmigają bez prawka, ćwiczą sobie i im te 20h wystarczy, ale biorąc pod uwagę, że nie wszyscy mają tak fajnie, dla pozostałych jest to za mało.

Brak typowej ósemki - to akurat na plus. Chociaż umiejętne skręcanie w kółku, jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Fakt, że można było od tych 5 ósemek kota dostać, jeśli chodzi i liczenie.

Jak ja zdawałam, to laska, która wcześniej jeździła w miarę dobrze, z stresu nie umiała odpalić maszyny. Tak, że nerwy też robią swoje.

Yogi 
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
Wysłany: 2012-10-10, 20:17   

mg1989sos napisał/a:

Czyli ceny kursów pójdą w górę a zyskają przede wszystkim szkoły typu VMAX :) w których uczą jeździć a nie zdać egzamin :)

Ceny pojdą w gorę ale nie przez to ze jest nowy egzamin a przez to że nagminnie bedą lecieć klamki, lusterka, lampy, i inne elementy które leca po glebie przy tak duzych prędkościach.
a druga sprawa do paliwo, które w przyszłym roku bedzie kosztowac powyżej 6zł

Michałku Szkoła Vmax uczy jeździć a nie tylko zdać egzamin :D
kolejna sprawa to że prędkośc 30km/h czy 50km/h które będą obowiązywać przy poszczególnych zadaniach będą mierzone fotokomórką. Więc teraz egzaminator nie będzie mierzył prędkości lewym okiem, tylko bedzie wszystko czarno na białym
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
Profil Facebook

Kamyk 

Motocykl: Fazer, tyle, że goły:)
Imię: Paweł
Wysłany: 2012-10-10, 20:39   

Pytanie tylko gdzie oni chcą tą prędkość osiągać bo np. w Tychach jest za mało miejsca żeby osoba egzaminowana rozpędziła się i zahamowała bezpiecznie. Ciekawe tylko czy jak ktoś połamie się poważnie przy wywrotce to WORD odpowie za to??

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2012-10-10, 21:04   

Kamyk napisał/a:
Pytanie tylko gdzie oni chcą tą prędkość osiągać bo np. w Tychach jest za mało miejsca żeby osoba egzaminowana rozpędziła się i zahamowała bezpiecznie.

Kupiuą litrowe motocykle.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Odpowiedz do tematu