Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy plac manewrowy kat.A
Autor Wiadomość
emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2012-10-10, 21:07   

powinni uczyć i na egzamin dać conajmniej 500tki albo 600, i tak nikt po kursie nie kupi 250, poza tym się nie da jeździć na takich piździkach.

może w końcu ludzie zaczną się czegoś uczyć na kursie a nie po odebraniu (lub też i nie) plastiku.
Ostatnio zmieniony przez emil 2012-10-10, 21:08, w całości zmieniany 1 raz  

Angel 

Motocykl: :P
Imię: :P
Wysłany: 2012-10-10, 21:39   

emil napisał/a:
powinni uczyć i na egzamin dać conajmniej 500tki albo 600, i tak nikt po kursie nie kupi 250, poza tym się nie da jeździć na takich piździkach.

NIe bądź taki pewien :P

emil 

Wysłany: 2012-10-10, 21:43   

jak mam nie być pewien?

mi na placu kiedyś tam, gdy robiłem A, dali gn250.. tym się nie dało jeździć, więc przyjeżdżałem swoją etlą 251, która owego gn-a brała na każdym biegu jak chciała, poza tym po 2h jazdy na ósemce (po co?) na rzeczonej gn miałem połamane obojczyki.

na drugiej jeździe wpadłem na to, że siedzieć będę na siedzeniu pasażera, wtedy lewym łokciem nie będę dotykał prawej (i odwrotnie) łopatki przy zawracaniu. dramat.

i tak kupiłem 600-tkę zanim zdałem jeszcze to prawko.

co najlepsze, wydaje mi się, że ustawodawca jest tego świadom, że ludzie nie kupują takich mikrusów po zdaniu egzaminu.

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2012-10-10, 22:15   

emil napisał/a:
co najlepsze, wydaje mi się, że ustawodawca jest tego świadom, że ludzie nie kupują takich mikrusów po zdaniu egzaminu.

Ustawodawca to przewidział i ograniczył w pierwszej kategorii pojemność silnika do 125 ccm3 jak sie nie ma 24 lat

Mozna by prowadzić te dyskusje najblizsze 3 lata - ale to nic nie da
Sami zgotowaliśmy sobie takie przepisy, a właściwie to motocykliści zgotowali je przyszłym kursantom - te zmiany nie wzięły sie bez powodu

My tu na dole narzekamy po co to.......!!!???
A ktoś na górze (kto te przepisy układa) odpowie - umiecie szaleć na drogach??, poruszacie sie z większymi prędkościami - To pokażcie, że potraficie zdać trudniejszy egzamin.

emil napisał/a:
i tak kupiłem 600-tkę zanim zdałem jeszcze to prawko.

porównajcie "1" moto w Polsce do "1" moto "na zachodzie" - spróbujcie w Polsce kupić moto o pojemność 125 lub 250 (da sie ale jest bardzo mało popularne) a np. w Niemczech to są bardzo popularne pojemności - jednym z powodów jest to że mają określoną moc motocykla który mogą prowadzić przez pierwszy rok - 34KM

Na zachodzie powszechnie stosuje się "zdławianie silników" - kto w Polsce zdławił jakieś moto - ja nie znam takiej osoby??

Polacy (w większości) nie dorośli do motocykli - takie jest moje zdanie

Hamowanie przy "50" - ten manewr na egzaminie wynika ze statystyk - popatrzcie ile jest wypadków/wywrotek na moto bo ktoś przy nagłym przyhamowaniu nie utrzymał motocykla

"Si vis pacem para bellum"

bongorno 

Motocykl: CBR1100XX
Imię: Arkadiusz
Wysłany: 2012-10-10, 22:56   

Takie same zasady obowiązują od kilku lat w UK. Widać na wielu forach ze każda zmiana wywołuje lament i biadolenie . Jesteśmy w Unii przepisy się ujednolicają. Zdawałem egzamin w UK i nie było z tym problemu. Są pewne nie ścisłości w tym artykule . Slalomu na pewno się nie wykonuję z prędkością 50km/h bo pomiędzy pachołkami jest tylko 6,5 m i byłoby to a wykonalne. Prędkości te trzeba osiągnąć podczas wykonywania awaryjnego hamowania i omijania przeszkody. Między 30-50 km/h trzeba mieć gdy wykonujemy tzw kontrolowany stop w wyznaczonym miejscu. Co do zdawania na kostce itd. Znajomy co pracuję w Word mówił ze będzie położony specjalny rodzaj nawierzchni dla kategorii A. Przepisy również to jasno precyzują. W UK jest to naprawdę bardzo przyczepna nawierzchnia.

martinirose78 

Motocykl: MONSTEREK 696 :D
Imię: Renia
Wysłany: 2012-10-10, 23:00   

Yogi napisał/a:
będą mierzone fotokomórką. Więc teraz egzaminator nie będzie mierzył prędkości lewym okiem, tylko bedzie wszystko czarno na białym
aha... no to powodzenia, bo faktycznieplace gdzie są egzaminy nie pozwalają na takie cuda! w DG często trzeba uciekać przed ciężarówką która też ma np. egzamin właśnie w tym samym czasie...

Yogi 
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
Wysłany: 2012-10-11, 08:53   

Dla sprostowania
A1- 16lat 125ccm i do 11KW moc/masa <0.1
A2 -18 lat do 35KW moc/mase <0.2
A - 24 lata lub 2lat praktyki na kat a2
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
Profil Facebook

RadekCB1 

Motocykl: Honda CB1 (NC27)
Imię: Radek
Wysłany: 2012-10-11, 10:02   

Nie wiem na co te narzekania, ze bedzie trudniej? Bardziej sensownie i realistycznie?
Czy podczas prawdziwej jazdy, kiedy przyjdzie wam awaryjnie hamowac i ominac przeszkode, tez biadolicie, ze przecierz nie ma miejsca, jest kostka, studzienka, kraweznik, namalowany pas, inny uzytkownik itp.?
Jakos smigajac normalnie po drogach malo kto jedzie 30 badz 50 z mysla, ze zaraz bedzie musial awaryjnie hamowac badz ominac przeszkode.
Dla niektorych to najlepiej by bylo, zeby na egzaminie nie trzeba bylo nic robic bo przeciez umiejetnosc awaryjnego hamowania to umiejetnosc zbedna.
Awaryjne hamowanie powinno sie przeprowadzac z predkosci co najmniej 100km/h, tak samo manewry ominiecia przeszkody.
Nie zalicza, nie ma prawka, nie porusza sie po drogach NIE GINIE Z TAK PROSTEJ PRZYCZYNY JAKA JEST UMIEJETNOSC PANOWANIA NAD MOTOCYKLEM.
Gmole, bagażniki, crash cage.
Lakiernia proszkowa.

Cris 
call me snake...

Motocykl: Yamaha XJ600
Imię: Cris
Wysłany: 2012-10-11, 10:06   

Człowiek to takie bydle które dostosuje się do każdych warunków. Mam pytanie: ilu z was ma prawko kat. A ? Ilu nie ma ?
W tym momencie nasuwa mi się wniosek.
Po co się wywnetrzniac , dzielić włos na czworo czy zawracać kijem Wisle skoro temat jest ważny TYLKO dla nie posiadających takowego dokumentu. ;o

RadekCB1 

Motocykl: Honda CB1 (NC27)
Imię: Radek
Wysłany: 2012-10-11, 10:20   

Cris napisał/a:

Po co się wywnetrzniac , dzielić włos na czworo czy zawracać kijem Wisle skoro temat jest ważny TYLKO dla nie posiadających takowego dokumentu. ;o

Polak ponarzekac zawsze musi :)
Gmole, bagażniki, crash cage.
Lakiernia proszkowa.

emil 

Wysłany: 2012-10-11, 15:38   

Nie w tym rzecz. Zabawne jest to, że na egzaminach są teraz 125 i 250, motocykle gabarytowo i nie oszukujmy się, ale osiągami bardzo do siebie zbliżone. Ale po kursie i egzaminie na takiej 250 można wszystko, mając teraz 25 lat a nie mając pojęcia, bo np. kurs był pierwszym kontaktem z motocyklem, pacjentowi podoba się cbr600 i kij. Więc zda na 250, będzie miał pełnoprawne A jako 25-cio latek i sobie kupi tą cebrę i nadal nie będzie umiał jeździć. O tym pisałem. I to jest śmieszne nadal :D :D :D

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2012-10-11, 15:44   

Zbędne dywagacje. Tego, że na kursach na B są samochodzy 1000-1400ccm a po egzaminie każdy może sobie kupić 5000 ccm nikt nie porusza a to to samo.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

street_angel 

Motocykl: xxx
Imię: xxx
Wysłany: 2012-10-11, 15:46   

bardziej się stresujecie Wy niż nowi kursanci :D

gorzej z teorią jest ;)

Drzewo 
Drzewo

Motocykl: HH919
Imię: Dawid
Wysłany: 2012-10-11, 19:33   

Zmiany w dobrym kierunku. Ósemke może zaliczyć każdy, ale slalom przy 50 km/h wymusi stosowanie przeciwskrętu, czyli tego co jest najważniejsze. Brawo dla pomysłodawców.

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wysłany: 2012-10-11, 19:36   

Zmiany w dobrym kierunku .. ale czy pójdą za nimi zmiany w placach na egzaminie tak żeby egzaminy przeprowadzane były w bezpiecznych warunkach ?
Profil Facebook

Odpowiedz do tematu