Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZIMNY LECH
Autor Wiadomość
Deus 

Motocykl: Suzuki Intruder VS 1400
Imię: Zbyszek
Wysłany: 2010-08-10, 23:17   

no to gÂłoÂśniki znowu ON i http://www.youtube.com/wa...player_embedded :D

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-08-11, 08:24   

zenoo napisał/a:
tobie siĂŞ zdaje Âże powaÂżni inwestorzy zajmujÂą swĂłj czas oglÂądaniem siĂŞ na takie jaja?

piszesz o bardzo grubych rybach ze stolycy. ja mam na mysli inwestorow sredniego szczebla -lokalnego. jezeli taki koles ma wybudowac osiedle (cokolwiek z reszta) a zobaczy ze na dzialce jest sciezka, a przy sciezce kapliczka, to przypomni sobie o tej i innych tego typu akcjach o ktorych czytal gazetach w swoim kraju .

takie bezsensowne akcje wplywaja negatywnie na postrzeganie kraju za granica (nie tylko przez potencjalnych inwestorow).

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-11, 09:02   

Ar2rM napisał/a:
ja mam na mysli inwestorow sredniego szczebla -lokalnego. jezeli taki koles ma wybudowac osiedle (cokolwiek z reszta) a zobaczy ze na dzialce jest sciezka, a przy sciezce kapliczka, to przypomni sobie o tej i innych tego typu akcjach o ktorych czytal gazetach w swoim kraju .

takie bezsensowne akcje wplywaja negatywnie na postrzeganie kraju za granica (nie tylko przez potencjalnych inwestorow).

Artur zastanĂłw siĂŞ. jeÂśli inwestor widzi kapliczkĂŞ na Âśrodku placu ktĂłry chce kupiĂŚ i rozinwestowaĂŚ i kupuje a potem siĂŞ dziwi to jest kretynem a nie inwestorem i takiemu nalezy siĂŞ ustawowo lekarz. chociaÂż znam niejeden przypadek, Âże kapliczka zostaÂła przeniesiona w inne miejsce i wszyscy byli zadowoleni (most MysÂłowice-Sosnowiec, trasa S-1 w okolicach Siewierza).
powaÂżny inwestor to nie tylko gruba ryba ze stolycy ale rĂłwnieÂż zwykÂły developer (bankier, finansista) ale powaÂżnie myÂślÂący. czyli jesli widzi kapliczkĂŞ na boku swojej dziaÂłki to bierze przykÂładowo geodetĂŞ i wydziela kapliczkĂŞ. liczy siĂŞ z jej sÂąsiedztwem i tak dalej... w ogĂłle nie ma Âżadnego porĂłwnania, bo w Warszawie postawili krzyÂż nie na swoim gruncie, nie liczÂą siĂŞ z nikim i niczym a ty piszesz o stojÂącej kapliczce, najczĂŞÂściej starej i zabytkowej...
a wytÂłumacz jeszcze jak takie akcje wpÂływajÂą negatywnie na postrzeganie naszego kraju? i przez kogo?

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-08-11, 09:33   

zenoo napisał/a:
jeÂśli inwestor widzi kapliczkĂŞ na Âśrodku placu ktĂłry chce kupiĂŚ i rozinwestowaĂŚ i kupuje a potem siĂŞ dziwi to jest kretynem

powiedz mi jedno. masz biznes plan. masz kase. kupujesz ziemie (np od gminy) i chcezsz zaczac inwestycje. oczywiscie ze na dzialce moga znajdowac sie jakies samowole budowlane (nawet stawiane w imie wiary) ale zgodnie z prawem mozna je usunac.
zenoo napisał/a:
ale rĂłwnieÂż zwykÂły developer (...)czyli jesli widzi kapliczkĂŞ na boku swojej dziaÂłki to bierze przykÂładowo geodetĂŞ i wydziela kapliczkĂŞ.

nie rozumiem. chcesz wydzielac dzialke pod kapliczke? taki gest inwestora dla spoleczenstwa a racej tylko dla fanatycznych katolikow? czy powiesz architektowi zeby uwzglednil ta "budke z krzyzem" w projekcie zagospodarowania terenu bo to jest swiete? idac dalej trzeba by kazac temu ktory kupil (gotowy) dom od inwestora zeby patrzal caly czas na kapliczke bo ona tu juz stala i to nic ze on jest niewierzacy a ze ma okna na ta kapliczke to juz jego pech. mozna tez obnizyc cene takiego domu bo stoi tam kaplica ktorej ni jak nie da sie usunac bo ludzie protestuja w imie wiary.
prostestuja mimo ze nawet ich ksiadz ma inne zdanie na ten temat.
zenoo napisał/a:
kapliczka zostaÂła przeniesiona

skoro juz nie wydzielamy geodezyjnie dzialki pod kapliczke (bo to za drogi gest) to mozna ja przeniesc. jasne ale niech znajdzie sie 5-10 dewot z okolicznej wsi ktore sie niezgodza i w imie walki z "zydowskim najezdzca" beda tam protestowac. alalogia w warszawie.
tutaj w ogole jest pewien problem cichego przyzwolenia na stawianie krzyzy i kaplic bez zezwolenia bo to przeciez swiete, tak swiete ze musi byc ladne.
zenoo napisał/a:
a wytÂłumacz jeszcze jak takie akcje wpÂływajÂą negatywnie na postrzeganie naszego kraju? i przez kogo?

zadam inne pytanie. jak nasze spoleczenstwo postrzega inne kraje i skad sie to bierze? z obrazu jaki pokazuja media. wiec skoro media np francuskie odnotowaly ostatnio 3 nowiny: katastrofa, wybory i krzyz to taki obraz "fanatycznych obroncow wiary" zostanie w potocznym obrazie naszego kraju

a tu odwrotna sytuacja jako zart.

a tu calosc artykulu
http://www.ahistoria.pl/i.../europa-wedlug/

ps. zenoo. rozwazmy sytuacje. masz klilka hektarow ziemi. jakis spadek czy cos. po dlugich walkach z urzedami udalo ci sie przeksztalcic zemie rolnicza w budowlana. szukasz inwestora zeby ja sprzedac jako dzialke budowlana. jest jeden mankament. ktos kiedys postawil tam maly krzyz bo podczas prac rolnych zmarl tam czlonek rodziny. po jakims czasie z malego krzyza powstal wiekszy a z wiekszego kaplica. stalo to tam kilkadziesiat lat czyli "od zawsze". tobie to nie przeszkadza (jak odczytuje z postow wyzej). ale teraz inwestor majac w pamieci akcje z warszawy i wiele innych (przeciez to nie jest wyjatkowa sytuacja) ma do wyboru twoja dzialke z kaplica lub inna bez kaplicy i bez problemow z wiernymi? ktora wybierze? moze zejdziesz z ceny w imie wiary i poniesiesz koszty czyjegos gestu religijnego?

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-11, 10:33   

Ar2rM napisał/a:
....powiedz mi jedno. masz biznes plan. masz kase. kupujesz ziemie (np od gminy) i chcezsz zaczac inwestycje. oczywiscie ze na dzialce moga znajdowac sie jakies samowole budowlane (nawet stawiane w imie wiary) ale zgodnie z prawem mozna je usunac.
.....................

przecieÂż tutaj przyznaÂłem ci racjĂŞ, Âże jeÂśli jest samowola to jest niezgodna z prawem. sÂą instytucje ktĂłre powinny potrafiĂŚ to prawo wyegzekwowaĂŚ...

jeÂśli jesteÂś inwestorem i widzisz dziaÂłkĂŞ z kapliczkÂą to co? pierwszÂą myÂślÂą jest "kupie grunt a potem siĂŞ zobaczy" czy raczej "dowiem siĂŞ czy moÂżna legalnie usunÂąc kapliczkĂŞ a potem ewentualnie kupiĂŞ"?
niemniej jednak kaÂżdy powazny inwestor poza planem liczy sie teÂż z tym, Âże nie wszyscy sa ateistami czy antyklerykaÂłami ktĂłrym przeszkadza z okna widok kapliczki. on buduje dla ludzi a normalnym ludziom takie rzeczy raczej nie przeszkadzajÂą. poza tym jesli jednak trafi siĂŞ ateista to moÂże kupiĂŚ sobie domek/mieszkanie czy co tam z drugiej strony osiedla a nie przy kapliczce.
Artur, krowa która du¿o ryczy ma³o mleka daje. podobnie jest z wiar¹. najczêœciej najwiêksi krzykacze przy pierwszym "starciu" kul¹ ogon i spieprzaj¹. i w ogóle mam wra¿enie, ¿e wszyscy siê nagle strasznie antykoœcielni zrobili i usilnie staraj¹ siê to pokazaÌ. dla mnie to smieszne, podobnie zreszt¹ jak "nabo¿ne" modlitwy pod krzy¿em w Warszawie. nie wierzysz - nie modl siê, przeszkadza ci kapliczka która sta³a tam od wieków - kup dom w innej dzielnicy, chcesz postawiÌ pó³ksiê¿yc na swoim gruncie - postaw... dla mnie nie ma sprawy, zyj i pozwól zyÌ innym.... ale to dzia³a w obie strony, nie domagaj siê pe³nej aprobaty swojej "innoœci" tylko dlatego, ¿e tak jest. a jak ktoœ siê z tym nie zgadza to krzyk, ¿e katole to faszyœci

"budka z krzyÂżem" - tak, dla wielu osĂłb to miejsce ÂświĂŞte, myÂślĂŞ Âże dla ogromnej wiĂŞkszoÂści osĂłb i nic na to nie poradzisz, bo tak jest od wiekĂłw. poza tym mamy przecieÂż demokracjĂŞ ktĂłra z zasady stanowi wolĂŞ wiĂŞkszoÂści wiĂŞc o czym my w ogĂłle mĂłwimy?

a a'propos podzia³u dzia³ek - o kosztach ja sporo wiem ;-) i ty pewno trochê te¿, wiêc wiesz te¿, ¿e jak masz 2-3 ha gruntu i dzielisz je na 100 dzia³ek to wydzielenie tej 1 dodatkowej dla rzeczonej kapliczki to s¹ minimalne koszty, a bior¹c pod uwagê koszty póŸniejszej budowy to cena jest ¿adna.

a znasz jeszcze jakieÂś inne przykÂłady takiego bezpaĂąskiego stawiania krzyÂży i potem ich obrony? nie mowimy tutaj o tych maÂłych przydroÂżnych na "pamiÂątkĂŞ" wypadku.

we Francji muzu³manie siê lej¹ i pal¹ krzy¿e, ka¿¹ nosiÌ burki i tak dalej - to dopiero fanatyzm. we W³oszech maj¹ œmiesznego premiera, a Czesi z natury to cykory...
a Polacy to zÂłodzieje znani w caÂłej Europie...
przeszkadza ci to? mnie osobiÂście nie, od paru lat kaÂżdy urlop spĂŞdzam za granicÂą i ani razu nie doÂświadczyÂłem Âżadnej negatywnej reakcji na to, Âże jestem Polakiem, a bywaÂło wrĂŞcz odwrotnie. a nawet jakby to osobiÂście mam to w dupie. a wiesz czemu? bo nie mam kompleksu, Âże jestem stÂąd. i nie obchodzi mnie co standardowo sÂądzi o Polakach taki Herman czy FransuÂła. niech sobie myÂślÂą co chcÂą, ich prawo. jak utoÂżsamiajÂą mnie z fanatykami pod krzyÂżem to co z tego? czy ja musze klĂŞkaĂŚ przed Hermanem bo jestem w jego kraju? jak Herman jest taki gÂłupi Âżeby pakowaĂŚ wszystkich PolakĂłw do jednego wora to jest ograniczony, a jak jest ograniczony to niech spada i tyle. i podobnie jest w resztÂą...
a zachodni inwestorzy przyjdÂą z kasa do Polski bez wzglĂŞdu na to czy mamy kapliczek 100 czy 100 milionĂłw, bo dla nich waÂżne sa inne rzeczy.
i nie przejmuj siĂŞ tak opiniÂą innych narodĂłw o Polakach. np poÂłowa AmerykanĂłw nie wied gdzie w ogĂłle jest Polska.
a jak pojedziesz za granicĂŞ to swoim zachowaniem napewno zadasz ostateczny kÂłam tym perfidnym kalumniom. :D

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-11, 10:36   

Ar2rM napisał/a:
....... moze zejdziesz z ceny w imie wiary i poniesiesz koszty czyjegos gestu religijnego?

tak, zejdĂŞ z ceny. kasa jest waÂżna ale dla mnie nie stanowi ona celu w Âżyciu.

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-08-11, 11:30   

zenoo napisał/a:
on buduje dla ludzi a normalnym ludziom takie rzeczy raczej nie przeszkadzajÂą

piszac bez sarkazmu: z tego wynika ze ja normalny nie jestem. piszac dalej bez sarkazmu: wykazesz swoja normalnosc i tolerancje jak postawia ci przed domem gwiazde dawida bo to miejsce poswiecil kiedys jakis rabin?

Cytat:
to moÂże kupiĂŚ sobie domek/mieszkanie czy co tam z drugiej strony osiedla a nie przy kapliczce
moze ale po co robic takie zamieszanie. od czego sa koscioly i miejsca kultu sakralnego. tam jest miejsce dla tych obiektow.
zenoo napisał/a:
przeszkadza ci kapliczka ktĂłra staÂła tam od wiekĂłw - kup dom w innej dzielnicy

nie chce wchodzic w personalne odczucia - dyskutujemy o ponadlokalnym zarzadzaniu nieruchomosciami na ktorych stoja "nieusuwalne" samowole budowlane o charakterze sakralnym.

nie chce tez wchodzic personalnie w sptawy wiary i jej oceny. ale niech ta wiara bedzie wewnatrz czlowieka a nie tak jak jest teraz - epatowanie na wszystkie strony.
zenoo napisał/a:
a jak ktoÂś siĂŞ z tym nie zgadza to krzyk, Âże katole to faszyÂści

jednym slowem przestrzegajmy prawa a prawo mowi w przypadku tej dyskusji : usunac krzyz (samowole budowlana) z terenu pod nadzorem konserwatora zabytkow.
niech katolicy nie stawiaja sie ponad prawem. tylko o to mi chodzi. twoja dzialka? twoj krzyz. nasza "dzialka" - tu tak latwo nie jest.
zenoo napisał/a:
poza tym mamy przecieÂż demokracjĂŞ ktĂłra z zasady stanowi wolĂŞ wiĂŞkszoÂści wiĂŞc o czym my w ogĂłle mĂłwimy?

jw. domokracja jest jednym z filarow republiki ktora jestesmy. kolejna jest prawo.
ps. o jakiej wiekszosci mowisz skoro na obrone krzyza broni kilkadziesiat osob a kontrmanifestacja liczyla setki? ktos sie jednak nie zgadza na takie zachowanie fanatycznych katolikow sterowanych radiowo.
zenoo napisał/a:
a znasz jeszcze jakieÂś inne przykÂłady takiego bezpaĂąskiego stawiania krzyÂży i potem ich obrony?

tak: switon i ta cala szopka z krzyzami w auschwitz.
zenoo napisał/a:
jak utoÂżsamiajÂą
mnie z fanatykami pod krzyÂżem to co z tego

znowu bez sarkazmu: tak - wstyd mi. dlatego odcinam sie od tej akcji.
zenoo napisał/a:
a jak pojedziesz za granicĂŞ to swoim zachowaniem napewno zadasz ostateczny kÂłam tym perfidnym kalumniom
to zalezy z ktora nacja zacznie sie pic :)

zenoo napisał/a:
tak, zejdĂŞ z ceny. kasa jest waÂżna ale dla mnie nie stanowi ona celu w Âżyciu.

nie mozesz byc inwestorem ;)

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-08-11, 13:32   

Zenoo ja siĂŞ nie zgodzĂŞ jeÂżeli jakiÂś inwestor uwzglĂŞdnia w swoich planach krzyÂżyk to czy jest on grubÂą rybÂą czy Âśrednim przedsiĂŞbiorcÂą to nie jest on powaÂżnym inwestorem. JeÂżeli kupuje ziemie normalnie za niÂą pÂłacĂŞ i nie dostaje Âżadnej bonifikaty na szczegĂłlnych warunkach to biorĂŞ siekierĂŞ rÂąbie kapliczkĂŞ na kawaÂłki Âżeby geodeta miaÂł paliki do powbijania w ziemiĂŞ podczas wytyczania terenu a MaryjĂŞ biorĂŞ i stawiam w ogrĂłdku z resztÂą krasnali ogrodowych. A jeÂśli siĂŞ zlecÂą szajbusy to wzywam policjĂŞ i karzĂŞ ich legalnie wypier... z mojego terenu jak to nie poskutkuje to sprawa w sÂądzie o nĂŞkanie ew. zniesÂławienie. PÂłace za ziemiĂŞ jest ona mojÂą wÂłasnoÂściÂą i ja mam siĂŞ przejmowaĂŚ tym, Âże zleci mi siĂŞ kilku ociĂŞÂżaÂłych umysÂłowo mÂłodzikĂłw i niedouczonych emerytĂłw z ktĂłrych 90% jest juÂż jednÂą nogÂą w grobie no wybacz ale mamy 21 wiek a nie Âśredniowiecze i nie jesteÂśmy indiaĂąskim plemieniem gdzie starych uwaÂża siĂŞ za mÂądrych a upoÂśledzonych za tych majÂących kontakt z duchami. JeÂżeli ktoÂś planujÂąc liczy siĂŞ z takimi osobami to na pewno nie jest on powaÂżny i przez takich wÂłaÂśnie ludzi to ciÂągle trwa bo hoÂłota widzi, Âże jej wszystko wolno wiĂŞc to wykorzystuje.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-11, 13:54   

piszac bez sarkazmu: z tego wynika ze ja normalny nie jestem. piszac dalej bez sarkazmu: wykazesz swoja normalnosc i tolerancje jak postawia ci przed domem gwiazde dawida bo to miejsce poswiecil kiedys jakis rabin?
bez sarkazmu: to ty powiedziaÂłeÂś Âże nie jesteÂś normalny :D .
mnie chodziÂło o to, Âże normalny czÂłowiek nie zajmuje siĂŞ tak zajadle i niejako "na pokaz" sprawami wiary i wlasnego sumienia. to rzecz prywatna kaÂżdego i moim zdaniem tam powinna pozostaĂŚ. a jeÂśli dziÂś rabin postawiÂłby gwiazdĂŞ obok mojego domu ale na swojej dziaÂłce to napisaÂłem juÂż wczeÂśniej Âże niech postawi nawet las gwiazd. ja na swojej dziaÂłce posadze las drzew i po sprawie...

od czego sa koscioly i miejsca kultu sakralnego. tam jest miejsce dla tych obiektow.
nie chcê tu przynudzaÌ i opowiadaÌ historii miejsc kultu i ró¿nego rodzaju kapliczek, krzy¿y, przydro¿nych g³azów i tym podobnych, ale jak jesteœ ciekaw to poszukaj po co je ludzie stawiali. zdarza³o siê, ¿e postawiona kapliczka z czasem stawa³a siê miejscem kultu, bo postawiono j¹ z jakiegoœ powodu, a potem stawa³ koœció³. proszê ciê nie wnikaj tylko w strukturê w³asnoœci gruntu i nie roztrz¹saj na czyim gruncie 300 lat temu jakiœ ch³op postawi³ kapliczkê i jakie s¹ tego dziœ efekty.
generalnie uwaÂżam, Âże tutaj siĂŞ mylisz

ps. o jakiej wiekszosci mowisz skoro na obrone krzyza broni kilkadziesiat osob a kontrmanifestacja liczyla setki? ktos sie jednak nie zgadza na takie zachowanie fanatycznych katolikow sterowanych radiowo.
Artur nie obraÂź siĂŞ, ale czasem mam wraÂżenie, Âże czytasz tylko ostatnie zdania tego co piszÂą inni

zapomniaÂłem o Âświtoniu. faktycznie ktoÂś taki istnieje

znowu bez sarkazmu: tak - wstyd mi. dlatego odcinam sie od tej akcji.
no tak, odciêcie odciêciem, ale kompleks "co pomyœl¹ o mnie inni za granic¹" pozostaje co? czy myœlisz ¿e zwyk³y szary Rumun czy W³och zmieni¹ zdanie o Polakach bo zobaczyli w TV jak¹œ manifestacjê pod krzy¿em? oni maj¹ swoje problemy, z wiadomoœci które s³ysz¹ to nie zostanie nic, bo dziœ w nat³oku to jednym uchem wpada a drugim wypada.
tak na marginesie: ja teÂż siĂŞ odcinam od takich akcji, co jednak nie powoduje, Âże przestajĂŞ mĂłwiĂŚ za granica po polsku, bo ktoÂś coÂś o mnie sobie pomyÂśli. bez jaj, w ten sposĂłb to w ogĂłle trzeba by siĂŞ z domu nie ruszac...
a gdyby "obroĂącĂłw krzyÂża" zostawiĂŚ w spokoju, po prostu ich olaĂŚ, niech sobie protestujÂą, taĂączÂą, rozkÂładajÂą namioty i co tam jeszcze to za miesiÂąc wszyscy zapomnieliby o caÂłej sprawie.
ale po co? mamy wakacje, sejm nie obraduje, brakuje gorÂących tematĂłw wiĂŞc jest "krzyÂż". typowe odwrĂłcenie uwagi od waÂżnych spraw, po prostu zwykÂła manipulacja. a ludzie jak barany dajÂą siĂŞ ogÂłupiaĂŚ.
ale nie martw siĂŞ, przyjdzie wielka burza, moÂże jakiÂś grad i z obroĂącĂłw zostanie tylko policja :D [/b]

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-11, 14:22   

prezesartur napisał/a:
Zenoo ja siĂŞ nie zgodzĂŞ jeÂżeli jakiÂś inwestor uwzglĂŞdnia w swoich planach krzyÂżyk to czy jest on grubÂą rybÂą czy Âśrednim przedsiĂŞbiorcÂą to nie jest on powaÂżnym inwestorem. JeÂżeli kupuje ziemie normalnie za niÂą pÂłacĂŞ i nie dostaje Âżadnej bonifikaty na szczegĂłlnych warunkach to biorĂŞ siekierĂŞ rÂąbie kapliczkĂŞ na kawaÂłki Âżeby geodeta miaÂł paliki do powbijania w ziemiĂŞ podczas wytyczania terenu a MaryjĂŞ biorĂŞ i stawiam w ogrĂłdku z resztÂą krasnali ogrodowych. A jeÂśli siĂŞ zlecÂą szajbusy to wzywam policjĂŞ i karzĂŞ ich legalnie wypier... z mojego terenu jak to nie poskutkuje to sprawa w sÂądzie o nĂŞkanie ew. zniesÂławienie. PÂłace za ziemiĂŞ jest ona mojÂą wÂłasnoÂściÂą i ja mam siĂŞ przejmowaĂŚ tym, Âże zleci mi siĂŞ kilku ociĂŞÂżaÂłych umysÂłowo mÂłodzikĂłw i niedouczonych emerytĂłw z ktĂłrych 90% jest juÂż jednÂą nogÂą w grobie no wybacz ale mamy 21 wiek a nie Âśredniowiecze i nie jesteÂśmy indiaĂąskim plemieniem gdzie starych uwaÂża siĂŞ za mÂądrych a upoÂśledzonych za tych majÂących kontakt z duchami. JeÂżeli ktoÂś planujÂąc liczy siĂŞ z takimi osobami to na pewno nie jest on powaÂżny i przez takich wÂłaÂśnie ludzi to ciÂągle trwa bo hoÂłota widzi, Âże jej wszystko wolno wiĂŞc to wykorzystuje.

zanim zaczniesz wyburzaÌ, r¹baÌ i co tam chcesz robiÌ przed budow¹ to najpierw wed³ug prawa musisz mieÌ pozwolenie na budowê. a wydaje je gmina w oparciu (miêdzy innymi jeœli istnieje taka koniecznoœÌ) o opiniê konserwatora zabytków. zak³adam, ¿e stara przydro¿na kapliczka jest zabytkowa wiêc... teoretycznie.
poza tym, ja wiem prezes, ty jestes radyka³ - kto jest ze mn¹ ten jest ze mn¹, a reszta do gazu :D - ale gdybyœ ty postawi³ sobie dupnego fallusa i zacz¹³byœ siê do niego modliÌ i inni te¿ to nie by³byœ zadowolony gdybym ja jako inwestor spali³ go w piecu. czemu nie bierzesz pod uwagê drugiej strony medalu? masz coœ na czym ci cholernie zale¿y, a ktoœ przychodzi i ci to po prostu rozpierd.la bo tak? i przyk³adowo nagrobek twojego bliskiego wk³ada jako podnó¿ek do sracza.
nie wiem, ale dla mnie istniej¹ rzeczy bezdyskusyjne i ponadwymiarowe, dlatego nie podniosê rêki na krzy¿ czy œwiêt¹ figurkê, ani na "kapliczkê" z gwiazd¹ dawida albo maszt z pó³ksiê¿ycem czy indiaùski totem, moim zdaniem tu nie ma nic do rzeczy XXI wiek ani to czy jesteœmy postepowi czy zacofani. ja uwa¿am, ¿e pewnych rzeczy siê nie robi, nie wyœmiewam wiary innych ludzi tak jak nie œmiejê siê z goœcia na wózku.

LEŚNICZY 
MACANT TEMATU

Motocykl: przeważnie zmazane
Imię: Łukasz
Wysłany: 2010-08-11, 16:41   

Obroùcy krzy¿a ³¹czcie siê :D

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-11, 20:11   

Zenoo niby tak jak mówisz ale jest tyle wiar i jakoœ nie widzê ¿eby sobie gdzie popadnie stawiali kapliczki wyznawcy innych wierzeù a krzy¿e i kapliczki gdzie nie spluniesz to stoj¹. Ja rozumie jest koœció³ sobie tam klêcz¹ œpiewaj¹ i odprawiaj¹ inne gus³a ok skoro ju¿ jest to niech jest i niech sobie tam wierni co chcê robi¹ ³¹cznie z orgiami ja mi tego równa³ z ziemi¹ nie bêdê nie moja piaskownica nie moje zabawki ale skoro kupuje grunt to mnie gówno obchodzi kto i dlaczego tam postawi³ kapliczkê i krzy¿yk skoro ten grunt mi sprzedano i nie zaznaczono wyraŸnie, ¿e nie mogê czegoœ tam z konkretnych wzglêdów usun¹Ì to g³êboko mam czy to dla kogoœ stanowi jak¹œ wartoœÌ czy nie jeœli stanowi niech to zabiera i niech z tym wypier... na swoje podwórko bo u mnie to staÌ nie musi gdy¿ mi do szczêœcia potrzebne bynajmniej nie jest. Do tego dojdzie, ¿e ktoœ przyjdzie postawi mi na moim placu krzy¿ i bêdzie musia³ tam staÌ bo to przecie¿ krzy¿ wiêc jest nietykalny. Ja uwa¿am trochê inaczej niech ka¿dy siê rz¹dzi w swojej piaskownicy a jeœli ktoœ przyjdzie mi stawiaÌ na moim trenie kiedykolwiek krzy¿ to skoùczy tak jak Jezus bo m³otek mam a gwoŸdzie du¿o nie kosztuj¹.
A co do pozwolenia na budowê to konserwator skoczyÌ mi mo¿e jeœli przyjdzie rano a zabytku nie bêdzie a ja oczywiœcie wtedy bêdê ze 300 km od zabytku na co bêdê mia³ materialne dowody wiêc oczywistym jest, ¿e nie ja go usun¹³em.
Jestem wstanie uszanowaĂŚ prawie wszystko ale jakoÂś krzyÂż to jedna z ostatnich rzeczy jakÂą bym oszczĂŞdziÂł bo tyle co ta obÂłudna zakÂłamana wiara ludzi wymordowaÂła to Hitler ze Stalinem razem wziĂŞci mogli by siĂŞ od koÂścioÂła uczyĂŚ.

Pajdor 

Motocykl: Fazer 600
Imię: Krzysztof
Wysłany: 2010-08-12, 08:34   

Na podstawie tego co napisaÂł Artur podaje z zycia wziety przykÂład:
Kupujesz dzia³ke na terenie której daleko w roku stoi kapliczka, taka ma³a, kilka metrów kwadratowych, obrazek jakiœ, krzy¿, barierka. Powiedzmy szczerze ¿e za bardzo nie przeszkadza³a. Idziesz do proboszcza i uczciwie mu mówisz zeby od ciebie kupi³ ten kawa³ek ziemi, po uczciwej cenie, kapliczka zostanie, nam ten kawa³êk rogu dzia³ki nie potrzebny az tak strasznie - jak mówi Artus - uszanowaÌ mo¿na, wszyscy zadowloeni, wilk ca³y i owieczka najedzona. W tym momencie ksi¹dz robi larmo, straszenie, biadolenie, pierdolenie ¿e miejsce œwiête i takie tam - nas to nie interesuje do koùca i co zrobiÌ aby za³¹twiÌ sprawê w takim przypadku ? Sprawê za³atwi³ buldo¿er + wywrotka, a ca³a impreza kosztowa³a 1 000 z³ za robocizne czyli wywiezienie tego. I wszystko jest OK oprócz tego ¿e szkoda tego tysi¹ca ale mówi siê trudno.

OCC Senior 
sorry but without me

Wysłany: 2010-08-12, 09:24   

widzisz... ale 1000 zostal w kieszeni ksiedza - kasa gra a zlym jestes ty ;)

prezesartur 

Wysłany: 2010-08-12, 12:59   

Widzisz Pajdor i bozia CiĂŞ jakoÂś nie pokaraÂła. Wniosek z tego jeden bozia jest przereklamowana.

Odpowiedz do tematu