|
Takie tam ze szlaku kolejowego... |
| Autor |
Wiadomość |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
Wysłany: 2012-12-24, 14:24
|
|
|
Jak może gagarin o rozstawie kół 1520mm jeździć po normalnych torach 1435mm?? Nie jest to realne... a więc rozstaw zwyczajny 1435mm..... na LHS-ie są 1520mm i o dziwo oznaczone ST44 z samoszczepami. Wczoraj byłem TAMARĄ luzem na Chorzów Batory, po mieszany sklad platform i węglarek głównymi torami przez DG, BĘDZIN, SOSNOWIEC, KATOWICE GŁÓWNE.... szkoda że zdjęć nie porobiłem.... ale w nocy by lipa wyszla....
MARY KRISTMAS!! |
_________________ Moje wszystkie moto: http://www.bikepics.com/members/michal87sc/
http://www.michaljeczak.flog.pl
https://www.facebook.com/...54797774?ref=hl
 |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-12-24, 20:45
|
|
|
| Michal87sc napisał/a: | | Jak może gagarin o rozstawie kół 1520mm jeździć po normalnych torach 1435mm?? |
Wystarczy go zaopatrzyć w system automatycznej zmiany rozstawu kół i będzie sobie jeździł i po torze europejskim 1435mm i po sowieckim 1520mm. Widzę Michaszku, że masz spore zaległości w temacie rozwiązań stosoanych na kolei. Coż rzec mogę? Pracuj nad sobą intensywnie. Tak poza tym oba tory są normalne tylko w innych standardach a na świecie jest ich dużo więcej. |
| Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2012-12-24, 20:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

|
Wysłany: 2012-12-25, 12:35
|
|
|
Piszesz o rzeczach o których wiem.... tylko z tego co wiem to automatyczna zmiana rozstawu kół... to chyba u nas w kraju jeszcze raczkuje, po drugie i tak musiałby powstać gdzieś tor który przechodzi z 1435 na 1520...
Nie wiem czy są normalne potocznie na 1520 mówi się tor szeroki, a na 1435 mówi się że to normalnotorowa.... są jeszcze coś ponad 1600mm ale nie pamietam gdzie... duzo tego jest i wyobraź sobie że wiem o tym, ale chyba zaczyna się OT, jak chcesz pokazać jak wielki masz zasób wiedzy to załóż osobny temat ja sobie ten założyłem żeby wrzucić co jakiś czas foto....
Pozdrawiam.
ps; moje tematy mają to do siebie że jak sie robi OT to nikt nie działa |
_________________ Moje wszystkie moto: http://www.bikepics.com/members/michal87sc/
 |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-25, 13:14
|
|
|
| Jeśli to ma być temat w którym znajdują się tylko zdjęcia i jakakolwiek dyskusja jest niedopuszczalna to powiedz, a będzie uczynione. |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2012-12-25, 13:53
|
|
|
| Michal87sc napisał/a: | | 1520 mówi się tor szeroki, a na 1435 mówi się że to normalnotorowa... |
Jeden ciul, podkłady z jednych i z drugich elegancko się palą w piecu. |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2012-12-25, 15:56
|
|
|
Michaszku skąd twa nagła wrogość czy z faktu, iż udowodniłem, że realnym jest to co nazwałeś nierealnym tym samym podważając Twój autorytet kolejarza ? Jako patriota nie powinieneś pałać taką nienawiścią do rodaka.
Nie chce pokazać jaki jest zasób mojej wiedzy po prostu jako polak patriota wiem, że to polacy wynaleźli najlepszy system automatycznej zmiany rozstawu kół. Ponadto mieszkam w Łazach a jak wiesz jest to znaczące ostoja oklejnictwa w polsce. To w Zawierciu 7km od Łaz ma swój początek linia kolejowa nr 4 zwana centralną magistralą kolejową przebiegająca przez osławioną już Włoszczową łącząca mój powiat ze stolicą. To w Sławkowie 15km od Łaz rozpoczyna się bieg lini kolejowej nr 65 będącej najdłuższą linią kolejową w naszym kraju o rozstawie szyn 1520mm a pierwotnie projekt przewidywał jej początek właśnie w Łazach. To w Łazach znajdowała się druga pod względem wielkości stacja rozrządowa w Polsce. To przez Łazy przebiegała kolej Warszawsko-Wiedeńska pierwsza linia kolejowa w polcse i to właśnie z Łaz chamy z Sosnowca chcą zabrać stojący tu zabytkowy parowóz Ty45 by postawić go w centrum miasta i uczynić zeń symbol Sosnowca parowóz, który to ręce naszych Łazowskich kolejarzy odrestaurowały i znalazły mu tu miejsce do postawienia jako zabytek ratując go przed wyzłomowaniem jak wszystki inne.
A to właśnie herb Łaz
I co Michaszku widzisz ? Tak właśnie wzrok Cię nie myli to uskrzydlona oś z kołem, która jest symbolem kolejarzy. Znak do którego powinieneś salutować niczym żołnierz do orzełka. U nas w Łazach każde dziecko rozpoczyna edukację od nauki paciorka i budowy systemu hamulcowego Oerlikona.
Powinieneś się cieszyć, że znalaza się osoba podejmująca z Tobą dyskusję na poziomie merytorycznym zamiast wykazywać wrogość. W związku z powyższym obraziem się i zamykam sie w sobie na dobre. |
| Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2012-12-25, 15:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2012-12-25, 17:51
|
|
|
Bo to miał być temat jak Michał z Tamarą kolej zdobywali , a Tyś mu wyskoczył z tym przysiółkiem kolejowym ...ech popieprzyłeś plany |
_________________ Gdy siadam na moto czuję ze spalam benzynę, w samochodzie tylko ją zużywam. |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

|
Wysłany: 2012-12-25, 20:23
|
|
|
prezesartur, Nie przeżywaj... Po pierwsze to jeszcze nic nie udowodniłeś i nie udowodnisz bo nierealnym jest by maszyna o rozstawie 1520 jezdzila na 1435... a jesli jest zaopatrzona w zmienny rozstaw kół.... tj. co innego, a mówiliśmy wcześniej nie o zmiennym...A parowóz to już stoi i to śliczny więc zobacz czy go z łaz Buchneli czy jakis drugi skołowali a mojego autorytetu kolejarza nie podważyłeś bo nigdy nie robiłem w PKP a podobno w świecie kolejowym tylko PKP to kolej :D:D inne firmy to w takim razie nie wiem co może KOLEJ WIRTUALNA
Szeroki tor chyba w Sławkowie sie kończy i już dalej nie sięga... najdalej wysunięty na zachód LHS co to miało być LINIA HUTNICZO SIARKOWA zaopatrzenie do HUTY KATOWICE miało iść RUDA ŻELAZA pewnie WYNGIEL I KOKS też chociaż teraz przeładunek ostry na sławkowie węgla na ruskie wagony z Polskich to idzie 3 sklady dziennie...
Z Łaz robie z ziomkami u mnie w firmie...
Pozdrawiam.
Król Julian W sumie to chyba jeszcze nie OT
T_rex Jedyne co zdobywam to doświadczenie... |
 |
| Ostatnio zmieniony przez Michal87sc 2012-12-25, 20:28, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2012-12-25, 22:09
|
|
|
| Michal87sc napisał/a: | prezesartur, Nie przeżywaj... Po pierwsze to jeszcze nic nie udowodniłeś i nie udowodnisz bo nierealnym jest by maszyna o rozstawie 1520 jezdzila na 1435... a jesli jest zaopatrzona w zmienny rozstaw kół.... tj. co innego |
Powiem tylko: nie kombinuj.
| Michal87sc napisał/a: | A parowóz to już stoi i to śliczny więc zobacz czy go z łaz Buchneli czy jakis drugi skołowali |
Aż poszedłem zobaczyć mimo, że chory jestem i z racji, iż okryła wszystko mgła musiałem podejśc i dotknąć zderzaka by upewnić się, że oczy mnie nie zwodzą. Od teraz 421 nie jest już tylko numerem parowozu lecz symbolem zwycięstwa nad niesprawiedliwością i nikczemnością.
421 to stosunek liczby mieszkańców przypadających na jednego mieszkańca Łaz konieczy do tego byście mieli choć cień szansy na zwyciestwo a 3 mln was nigdy nie bedzie...
| Michal87sc napisał/a: | | Szeroki tor chyba w Sławkowie sie kończy i już dalej nie sięga... |
Przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisałem. A nie zaczyna się w Łazach tylko w Sławkowie bo nasz patriotyzm nie pozwolił nam na to by bieg tu rozpoczynała linia o rosyjskim standardzie.
| Michal87sc napisał/a: | a mojego autorytetu kolejarza nie podważyłeś bo nigdy nie robiłem w PKP a podobno w świecie kolejowym tylko PKP to kolej :D:D inne firmy to w takim razie nie wiem co może KOLEJ WIRTUALNA |
No cóż to tak samo jak położyć na jakiejś politechnice w łazience terrakotę a potem mówić, że się wykładało na uczelni.
| Michal87sc napisał/a: | | Z Łaz robie z ziomkami u mnie w firmie... |
Wspaniali ludzie... |
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

|
|
|
|
 |
prezesartur
|
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
|
|
|
 |
prezesartur
|
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2012-12-27, 20:57
|
|
|
ciekawe.
ale czy takie łączenie szyn nie powoduje ich nadmiernej deformacji przy skrajnych temperaturach?
W upale szyna się rozszerza a w mrozie zwęża. Dylatacje w tym przypadku byłby wskazane - na pierwszy rzut oka. |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

|
|
|