|
Spis powszechny 2011 [Ankieta] |
| Jaką narodowość zdeklarujesz w spisie |
| Narodowość polską |
|
37% |
[ 25 ] |
| Narodowość śląską |
|
38% |
[ 26 ] |
| Narodowość polska - przynależność etniczna śląska |
|
17% |
[ 12 ] |
| Inna narodowość |
|
5% |
[ 4 ] |
|
| Głosowań: 67 |
| Wszystkich Głosów: 67 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-04-08, 15:33
|
|
|
| Browarny widzę, że Ty ewidentnie czegoś nie rozumiesz |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-08, 15:38
|
|
|
to tak jeszcze a'propos dobrobytu ns Sląsku :
"...Upadłych konsumentów najwięcej jest na Śląsku
Nasze długi od kilku lat systematycznie analizuje Biuro Informacji Gospodarczej InfoMonitor. Ostatni raport ogłoszono miesiąc temu. Wynika z niego, że statystycznym dłużnikiem jest mieszkaniec województwa śląskiego lub warszawiak, mężczyzna po trzydziestce, ale przed 39. rokiem życia. Jest winien około 13 tysięcy złotych. ..."
kto się łapie? |
|
|
|
 |
Browarny
Motocykl: Sportlokomotywa VT 1,1
Imię: Dara
|
Wysłany: 2011-04-08, 15:45
|
|
|
Prezes, sztuka w tym że nie muszę wszystkiego rozumieć. Po prostu mnie wali co inni myślą.
A Ty - jak sądzę po postach - masz ewidentny problem z tym co myślą o sobie ludzie naookoło.
Ch..j Ci do tego jakiej jestem narodowości, a jak już to powinieneś mnie wspierać. Gdybyś ogłosił że jesteś jednoosobowym narodem Łazowców to byś miał moje wsparcie bo masz prawo czuć się kim chcesz.
I to jest kurwa tolerancja Stary, a poglądy narodowe rodem ze średniowiecza najwyższy czas zapomnieć. |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2011-04-08, 17:55
|
|
|
Owszem mam z tym problem w momencie kiedy zaczyna oddziaływać bezpośrednio czy chociażby pośrednio na mnie czy otoczenie. Rodem ze średniowiecza to jest właśnie myślenie jakie reprezentujesz. Chociaż ciężko do końca stwierdzić co uważasz bo reprezentujesz jednocześnie dwa sprzeczne stanowiska. Zresztą histoira już nie raz pokazywała jak kończy się kiedy ktoś się kimś za bardzo czuje i w dalszym ciągu mało kto wyciąga z tego wnioski. Tolerancja a tolerancja to też duża różnica bo nieakceptowanie homoseksualizmu również nazywane jest nietolerancją. Skoro homoseksualizm należy tolerować to może w następnym kroku pedofilię zaczniemy uznawać za społecznie akceptowalną. We wszystkim jest potrzebny umiar i rozsądek także w tolerancji. Zbytnia tolerancja jest tak samo szkodliwa jak jej brak. Polacy w całej swojej nietolerancji byli bardzo tolerancyjni przyjmowali wszystkich i co? Np. cyganerii mamy tyle i jedyne co z nich przyszło to chordy żebraków i złodziei żerujących na ogóle. Przyjmujemy uchodźców na, których idą pieniądze z naszych podatków a ostatecznie większość z nich wali na zachód lejąc na wyciągniętą do nich rękę a zachód nam za złe ma wpuszczanie tego co potem ich zalewa. To tylko jeden z wielu przykładów jakie można przytoczyć. To samo się tyczy pozwalanie komuś zbytnio utożsamiać się z daną grupą kończy się to tak, że trafia się ktoś kto popycha to dalej co znajduje zakończenie takie jak np. w przypadku wojen krzyżowych, holocaustu czy KKK. Jedyne co może ludzi uzdrowić to nie tolerancja w przedstawionej przez Ciebie formia a zepchnięcie wszelkich odmienności kulturowo-etnicznych w ramki folkloru i ciekawostki turystycznej a nie pozwalanie na rozwijanie się przekonań dotyczących "tożsamości". Najpierw pada idea potem powstają organizacje zaczyna się wywalczanie kolejnych przywilejów takie są dawane powstają struktury kolejne organy finalnie stawiane są granice terytorialne a na koniec fizyczne. Jedyne co z takiego podejścia wychodzi to kolejne podziały na coraz to mniejsze grupy pałające do siebie niechęcią a później i nienawiścią.
Granice należy zacierać a nie stawiać kolejne.
I uważasz , że mam Cię wspierać ? Nie w żadnym wypadku nie zamierzam bo nie wydaje mi się by powrót do funkcjonowania państw-miast miał przynieść jakieś korzyści. To było i się nie sprawdziło. |
|
|
|
 |
mayty
100% straight

Motocykl: mały fazer
Imię: Arek
|
Wysłany: 2011-04-08, 18:06
|
|
|
Prezes...ja Cię kocham!! Wypiję z Tobą urodzinową flachę xD
Ten człowiek dobrze gada - polać mu. Ja rodzony Ślązak jestem, nie hanys... ale to co wyprawiają to cyrk. "śląski naród, śląska narodowość, śląski język" - czyli co... getto dla ślązaków ma powstać?...bez sensu.
Niech śląsk się niezależnie rozwija, oddzielny system komunikacji miejskiej, jednostki administracyjne... pomysł ze śląskimi kolejami spoko! ale czego Ci ludzie chcą? oddzielnego państwa? Ja nie czaje... ale z prezesem się zgadzam |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2011-04-08, 18:12
|
|
|
| Problem w tym, że w młodzi to rozumiecie a huby nie potrafią tego ogarnąć. |
|
|
|
 |
mayty
100% straight

Motocykl: mały fazer
Imię: Arek
|
Wysłany: 2011-04-08, 19:05
|
|
|
| Byś się zdziwił ilu młodych za wszelką cenę chce coś wykombinować... przynależeć do czegoś innego niż reszta, spowodować jakiś rozłam, przełom... Piana z pyska, pałka w ręce, happeningi i heja zmieniać światek |
|
|
|
 |
benzin
Motocykl: V-Raptor
Imię: Panicz
Wiek: 82 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 957 Skąd: na telefon
|
Wysłany: 2011-04-08, 19:20
|
|
|
| mayty napisał/a: | | Byś się zdziwił ilu młodych za wszelką cenę chce coś wykombinować |
man ale to jest typowe
jak sie jest mlodym to sie wydaje ze sie swiat zawojuje i wszystko pozmienia
z wiekiem to siada bo swiat to prostuje z roku na rok
i im czlowiek straszy tym bardziej dostrzega ze nic wielkiego nie zdziala
i tak to sie kreci
to jak z jazda na czymkolwiek jak sie jest mlodym to w zasadzie zawsze jest "niesmiertelnosc MODE ON"
a z wiekiem czlowiek widzi rozne akcje, sytuacje i luzuje, staje sie ostrozniejszy
a od takich schemato sa oczywiscie wyjatki |
_________________ defloracje, tanio, dojeżdzam |
|
|
|
 |
Browarny
Motocykl: Sportlokomotywa VT 1,1
Imię: Dara
|
Wysłany: 2011-04-08, 20:29
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | Tolerancja a tolerancja to też duża różnica bo nieakceptowanie homoseksualizmu również nazywane jest nietolerancją. Skoro homoseksualizm należy tolerować to może w następnym kroku pedofilię zaczniemy uznawać za społecznie akceptowalną. We wszystkim jest potrzebny umiar i rozsądek także w tolerancji. Zbytnia tolerancja jest tak samo szkodliwa jak jej brak |
Tak, tolerancja powinna mieć granice. Ale Twoje rozumowanie idzie w kierunku - nie obraź się - co najmniej narodowego socjalizmu. Każda inność winna zostać wyeliminowana bo jest niebezpieczna.
Mnie osobiście np. nie podoba się pierdolona "poprawność polityczna" na zachodzie, ale kurwa po to żyję w wolnym (podobno) i demokratycznym państwie, żebym mógł w ramach prawa robić co chcę i uważać się za kogo chcę.
Pocieszam się Prezes, że jesteś wg mnie dinozaurem. Ludzi o tak ostrych poglądach na szczęście nie ma wielu.
Co do hord żebraków, uchodźców i cyganów - w naszym straszniekurwatolerancyjnym kraju nie ma ich tylu by stanowili problem. Osobiście nie pamiętam kiedy ostatnio jakiegoś widziałem.
| mayty napisał/a: | Prezes...ja Cię kocham!! Wypiję z Tobą urodzinową flachę xD
Ten człowiek dobrze gada - polać mu. Ja rodzony Ślązak jestem, nie hanys... ale to co wyprawiają to cyrk. "śląski naród, śląska narodowość, śląski język" - czyli co... getto dla ślązaków ma powstać?...bez sensu.
Niech śląsk się niezależnie rozwija, oddzielny system komunikacji miejskiej, jednostki administracyjne... pomysł ze śląskimi kolejami spoko! ale czego Ci ludzie chcą? oddzielnego państwa? Ja nie czaje... ale z prezesem się zgadzam |
Mayty, jedyny sensowny kawałek w twoim peanie to ten żeby otworzyć flaszkę
To w końcu, Ślązak, chcesz wszystko niezależne czy nie chcesz? Zdecyduj się? I za co chwalisz Prezesa? Że Cię chce za mordę wziąć?
JA wiem czego chcę. Uznania mojej narodowości, języka, żadnej zmiany granic państwa. I gdzie tu kurwa ta rewolucja? |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2011-04-08, 20:34
|
|
|
Dwa pytania:
1 Dlaczego miałby być wzięty za mordę? Przecież ma zdrowe podejście do tematu
2 Kto nie chce uznać Twojej narodowości Polskiej ? |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-08, 21:23
|
|
|
oj prezes ja Cię lubię i szanuje ale to co pierdolisz mnie dobija Ja jestem za deklarowaniem narodowości śląskiej i według tego co mówisz to do getta że mną Nie mówię o państwie wojnie czy tempieniu innych może poza romami Chce żeby pozwolono ślązakom być ślazakami tak jak kasztuba Jest wolność demokracja Ja się nie odżegnuje od polskiego obywatelstwa Mój dziadek walczył o polskę choć chyba nie o taką Wracając każdy region jest inny i ma prawo do zachowania swojej inności prl się skończył Ok językiem urzędowym jest polski ale niech nie jebia nas za akcent niech dzieci mogą się uczyć języka swoich dziadków raczej o to chodzi o to że być tym kim jestem i móc o tym mówić Majtki nie pierdol co kolej czy instytucje aglomeracji śląskiej uwala masz piękny rząd Ja bym się nie pogniewał żeby była autonomia przynajmniej coś więcej by się więcej robiło budowało na śląsku i nie chodzi tu o separatyzm ale o kasę Poza tym np w niemczech się sprawdza system federacyjny i jakoś niemcy są niemcami a i bajerokami i innymi i czy coś w tym złego? |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2011-04-08, 21:36
|
|
|
| Browarny napisał/a: | | Uznania mojej narodowości, języka, żadnej zmiany granic państwa |
browarniany:
historia lubi sie powtarzac. na poczatku bierze sie palec - potem cala reke.
jak slysze haslo autonomia dla slaska to szlag mnie trafia. kolejne populistyczne haslo.
JESTEM SLAZAKIEM. na codzien w luznych godkach uzywam gwary (ale ogolnie mowie-nie godom) ale to co robi RAS to zwykly populizm. granie na uczuciach ludzi ktorzy sie nie znaja na polityce i wmawianie im ze bez "macierzy" beda miod i orzeszki.
slask to czesc polski - slazak=polak
| magik napisał/a: | | ła autonomia przynajmniej coś więcej by się więcej robiło budowało na śląsku |
ta... bedzie zajebiscie- bedziemy jak jeden dupny manhatan- wiezowce - metro w kazda strone i wizy dra goroli. magik nie pisz bzdur- kosowo chcesz tu zrobic? |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-08, 22:07
|
|
|
| kosowo nie ja nie mówię że śląsk to nie polska choć śląsk to niemcy to czechy Nie chce nowego państwa ale możliwości o samo stanowieniu Nie przesądzaj z tymi wizami Poprostu centralne sterowanie jest do dupy to po pierwsze po 2 najpierw czuje się ślązakiem a później polakiem choć szczerze polska nic mi nie dała Powiesz śląsk też ale tu się urodzili moi pradziadkowie dziadkowie i ja Uważam że jako dziecko tej ziemi nie rozpieszczanej przez dzieje mam prawo do odrębności mam prawo czuć się kimś innym niż krakowiak czy inny mieszkaniec polski Owszem separatyzm jest zbędny Wystarczy niech pozwolą nam decydować o tym co się u nas dzieje Poza tym co jeśli już nowa o polsce to w średniowieczu tu była polska co były książęta z rodu piastów i dopiero po 2wojnie światowej wróciła polska wcześniej byli tu różni inni więc co się dziwisz Polska kiedyś była na litwie białorusi ukraine więc bez przesady U nas ludzie w polsce też utrzymują że są lwowianami czy wilniukami mają zrzeszenia związki promują kulturę krępowa TO CO MY NIE MOŻEMY BYĆ DUMNI T TEGO KIM JESTEŚMY nie każemy im wypierdalać a walczy o to by ich w nowych krajach też szanowano |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2011-04-08, 22:27
|
|
|
narod jest jak organizm. jest serce, mozg, pluca ,watroba. sa tez inne miejca mniej godne (jak koniec jelita grubego), ale kazde jest potrzebne do funkcjonowania. bierze sie to z ewolujcji. kraj tez ewolułuje, rozpisywane sa strategie rozwoju - jeden region to wydobycie surowcow kopalnych - drugi to rolnictwo itd . dopiero wszystko zebrane do kupy daje calosc.
wracajac do porownania z organizmem, bedac np plucami nie mozna powiedziec - jestesmy wyzyskiwani bo bez nas ani rusz wiec bedziemy sobie zyli sami. takie pierdolenie prowadzi tylko do jednego - kolejnego rozbioru. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-04-08, 22:40
|
|
|
| OCC Senior napisał/a: | | jestesmy wyzyskiwani bo bez nas ani rusz wiec bedziemy sobie zyli sami | ale nie o to chodzi jesteś jak gazeta wyborcza normalnie :/
Nie chodzi o bez nas chodzi o to zeby nam nie mowiono jestescie durni i nadajecie sie tylko do kopalni i ma cie na nas kurwa zapierdalac bo jeszcze zatesknicie za niemcami :/ |
|
|
|
 |
|
|