Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Karolina
2012-10-06, 19:35
Moto w pokoju
Autor Wiadomość
horbal 
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
  Wysłany: 2012-10-06, 09:03   Moto w pokoju

Planuję dziś wprowadzić do domu mojego starego rometa charta i w związku z tym mam pytanie jak uniknąć zapachu paliwa w domu ? Czy ktoś ma lub kiedyś miał jakiś pojazd w domu ? Wiem że paliwo na pewno trzeba z baku zlać ale co jeszcze można zrobić ?
Profil Facebook

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-06, 10:28   

Zalej zbiornik Calvin Klein'em :D ... a tak poważnie, to raczej będziesz miał z tym problem.

horbal 
Moderator

Wysłany: 2012-10-06, 10:44   

Abaddon, wiem że bedzie problem , ale nie ma takiego problemu którego nie da sie rozwiązać ;)

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-06, 11:03   

Z benzyną to trochę jak z trupem- jeden i drugi zapach ciężko usunąć...

RadekCB1 

Motocykl: Honda CB1 (NC27)
Imię: Radek
Wysłany: 2012-10-06, 12:28   

Zlewasz plyny, zbiornik, gaznik i przewody ssace potraktuj od srodka para wodna pod cisnieniem, to skutecznie pozbawi elementy zapachu paliwa.

[ Dodano: 2012-10-06, 12:29 ]
Abaddon napisał/a:
Z benzyną to trochę jak z trupem- jeden i drugi zapach ciężko usunąć...

Bezyna z czasem sama odparuje i po zapachu slad nie pozostanie, mam kilka starych zbiornikow i jakos nie smierdza benzyna a nawet ich nie plukalem.
Gmole, bagażniki, crash cage.
Lakiernia proszkowa.

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wysłany: 2012-10-06, 12:47   

A tak w ogóle to jak Ci może przeszkadzać zapach benzyny :D
Profil Facebook

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2012-10-06, 12:47   Re: Moto w pokoju

horbal napisał/a:
Planuję dziś wprowadzić do domu mojego starego rometa charta i w związku z tym mam pytanie jak uniknąć zapachu paliwa w domu ?

A po co ? Niedługo będzie tak drogie, że stanie się towarem luksusowym to będziesz sobie chociaż mógł przypomnieć jak pachnie. W ogóle jego zapach w domu będzie świadczył o wysokiej pozycji społecznej.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.
Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2012-10-06, 12:48, w całości zmieniany 1 raz  

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2012-10-06, 15:58   

mg1989sos napisał/a:

Pewnie jemu nie będzie przeszkadzało, ale domownikom ........
I jak sie za długo przebywa w pomieszczeniu z ulatniającymi tego typu substancjami może się troszkę w głowie zakręcić

Ciężka sprawa z tym zapachem bedzię

W niskich temperaturach zapach sie słabiej roznosi (może dlatego, że ma sie katar) i z pewnością przyoszczędzisz na ogrzewaniu

Benzyna szybko odparuje, ale pamiętaj że benzyna składa sie z BENZYNY + ŚRODKÓW SMARUJĄCYCH i to one nadają paliwu charakterystyczny zapach i wcale tak szybko nie odparowują

Kwestia czyszczenia parą wodną jest wg mnie dyskusyjna - ja osobiście wolałbym trzymać wodę z dala od silnika moto

Mój komarek przestał kilka lat w piwnicy (po tym jak go odrestaurowałem) i pachniał paliwem tylko na początku więc domniemywam, że ów zapach wydobywał sie z gaźnika bo bak był zalany i do tej pory jest w nim paliwo - a w korku mam odpowietrznik

Mógłbym Ci doradzić żebyś zakręcił kranik, odpiął z baku przewód paliwowy i wypalił bene

Ale łatwiej i skuteczniej Ci będzie
zdemontować zbiornik i gaźnik - nie ma z tym specjalnie dużo roboty, tym bardziej, że to chart - bo to one są źródłem owej woni - co prawda Charcik straci kilka punktów wdzięku ale powinno rozwiązać twój problem.
Zbiornik z gaźnikiem zostawisz w piwnicy/garażu lub zapakuj do szczelnego wora foliowego - to powinno rozwiązać twój problem

Przypuszczam, że go w mieszkaniu odpalać nie zamierzasz więc brak tych dwóch elementów nie powinien Ci doskwierać

P.S.
Karol mam twój plakat, którego ostatnio zapomniałeś zabrać z bagażnika

"Si vis pacem para bellum"
Ostatnio zmieniony przez Largo 2012-10-06, 16:09, w całości zmieniany 1 raz  

ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2012-10-06, 17:15   

No, bywalo onegdaj. Raczej mialem w czesciach, tak jest lepiej :D Troche na szafie, troche pod luzkiem, codziennie cos innego polerowalem i doprowadzalem sprzecik do idealu, byly czasy :D

horbal 
Moderator

Wysłany: 2012-10-06, 17:32   

Odpalać go nie będę ale ma robić jako eksponat i musi być kompletny . Jedyne co mi przychodzi do głowy to wylać wache z zbiornika , zdemontować gaźniki i wypalić z nich wache i rozłożone niech poleżą pare dni aż sie resztki zapachu ulotnią . kranik zakręce i przewody dam nowe nie przesiąknięte zapachem , czytałem na necie że można zakleić odpowiecznik w korku na zbiorniku i zatkać wydech szmatą choć nie wiem co to ma dać ;o

O plakacie już zapomniałem ale spoko kiedyś będzie okazja to dam Ci znać żebyś go zabrał
Ostatnio zmieniony przez horbal 2012-10-06, 17:33, w całości zmieniany 1 raz  
Profil Facebook

RadekCB1 

Motocykl: Honda CB1 (NC27)
Imię: Radek
Wysłany: 2012-10-06, 20:55   

Largo napisał/a:
mg1989sos napisał/a:

Kwestia czyszczenia parą wodną jest wg mnie dyskusyjna - ja osobiście wolałbym trzymać wodę z dala od silnika moto

Nie woda a para wodna, ktora odparuje i elementy sa suche i czyste.
Niby co sie stanie z metalowymi i plastikowymi przedmiotami potraktowanymi para wodna?
Mozna tez oczyscic czesci granulatem sody pod cisnieniem ale to juz jest kosztowny zabieg.
Gmole, bagażniki, crash cage.
Lakiernia proszkowa.
Ostatnio zmieniony przez RadekCB1 2012-10-06, 20:56, w całości zmieniany 1 raz  

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2012-10-07, 01:00   

RadekCB1 napisał/a:
Largo napisał/a:
mg1989sos napisał/a:

Nie woda a para wodna, ktora odparuje i elementy sa suche i czyste.
Niby co sie stanie z metalowymi i plastikowymi przedmiotami potraktowanymi para wodna?
Mozna tez oczyscic czesci granulatem sody pod cisnieniem ale to juz jest kosztowny zabieg.

Nooooooooooooooooo............. tak jak napisałem dyskusyjna kwestia - ilu amatorów mechaniki tyle opinii, ja osobiście wolę wodę trzymać z dala od silnika nawet w postaci pary wodnej, bo to w dalszym ciągu jest woda która przyspiesza proces utleniania metali - a wnętrze silnika/gaźnika/baku jest na to szczególnie podatne.
Ja bym przemył te elementy benzyną ekstrakcyją lub jakimś propanolem (czymś co rozpuszcza tłuszcz i szybko odparuje)
Nie miałem do czynienia z parą wodną przy tego typu jej zastosowaniach, i dopóki nie zobaczę to sie nie przekonam.

"Si vis pacem para bellum"

horbal 
Moderator

Wysłany: 2012-10-07, 01:14   

Jak sie dziś okazało mam jeszcze tydzień ma wymyślenie czegoś sensownego bo charcik będzie dopiero w następną sobotę najwcześniej :I

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2012-10-07, 08:50   

tylko ze zapomniales ze w motocyklach ktore są w normalnym uzytkowaniu nie tylko wali z baku i gaziorow. Mazie smarujace ogolnie wydają jakąs tam won i pomysl tez o wyczyszczeniu łancucha + zembatki, jak masz linki ktore były smarowane niedawno to ich wyloty wyczysc benzyną ekstrakcyjną .
Cały silnik tez proponuje bardzo dokladnie wymyc a i elementy ramy tez mogą byc zapackane olejem. Bak najlepiej wyciagnąc i dokladnie wymyc tez benzyną ekstrakcyjną bo w normalnej benzynie są jakies g...smarujące ktore pomimo odparowania samej benzyny dają sie dalej wyczuc.
Na zapach ''sprzeta'' sklada sie wiele czynnikow i mysle ze samo wymycie baku i gaziorow to jest za mało bo pamietaj ze garaz jest o wiele bardziej przewiewny niz mieszkanie no chyba ze robisz w okresie zimowym rodzinie wstep do szkoły przetrwania to wtedy jest ok.
Jesli masz tam nowe opony to tez spodziewaj sie ich ''zapachu'; bo nowe lubią jak je czuc;p

Ale jak chcesz zrobic z tego wystawke to i tak nejlepiej bedzie wszystko rozebrac i wszystko bardzo dokladnie wyczyscic ale idzie zima wiec to tylko na +

ozon 

Motocykl: FZ6
Imię: olek
Wysłany: 2012-10-07, 11:07   

Hrobal jak beziesz mial juz sprzeta na chacie to spodziwaj sie wujka ozona bo chce zobaczyc jaki to bedze piekny widok :)

Hornet Turysta.... :D

Odpowiedz do tematu