|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Tor wyścigowy vs stadion narodowy |
| Autor |
Wiadomość |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-28, 09:15
|
|
|
| Pure_Evil napisał/a: |
Napiszę o prostym rozwiązaniu.
Tuż obok odcinka, o którym wyżej, jest pas startowy, na nim dość często służby ratownicze - policja, ratownictwo medyczne i strażacy, mają szkolenia z jazdy ekstremalnej. Nie raz organizowano też pod różnymi agendami imprez masowych wyścigi na 1/4 mili. Dlaczego więc, widząc że dzieciaki furami po często wieśtuningu, ścigają się na publicznych drogach, nie zrobić choćby tylko raz w miesiącu ćwiartki właśnie na lotnisku? Podstawić "opiekę", skasować za "startowe" co pokryło by koszty "obstawy" i najmu pasa startowego?
Do cholery, rozwiązanie leży im pod nogami ale lepiej ZABRONIĆ i UTRUDNIĆ niż dać coś legalnego. |
evil - przecież można to chyba uruchomic jako prywatna firma? mysle, ze znajdzie sie niejeden magik tutaj na forum który jeszcze z czegos takiego wyciągnie kasę dla siebie
soprano - 25 milionów czego? poszperalem w necie i koszt 1 km drogi szybkiego ruchu waha się w granicach cyt. : "W tym roku sieć szybkich dróg powiększy się o ok. 180 km nowych tras. Dziś Autostrada Wielkopolska otwiera 106-km odcinek A2 z Nowego Tomyśla do Świecka. Najdroższa polska autostrada kosztowała 166 mln zł za kilometr, najtańsza – ok. 21 mln zł" . za 1 km najtaniej 21 mln zł. zdaje sobie sprawe, ze w koszt weszly rownież koszty objazdów, przyautostradowej infrastruktury (chociaz np. na MOP-y najczesciej są osobne przetargi, więc koszt tego odpada), zdaje sobie sprawę ze podbudowa pod drogę szybkiego ruchu jest potężniejsza a i sama droga jest szersza. nie zdaję sobie sprawy czy nawierzchnia na tor ma być dużo lepsza od zwykłej czy może byc taka sama. wczoraj była F1 w Monaco i padłą opinia, że tory uliczne są sporo bardziej śliskie i sporo mniej przyczepne niż normalne, więc chyba nawierzchnia na tor musi być z czymś innym mieszana.
ale to jest cały czas 21 mln zł za 1 kilometr asfaltu
tutaj jeszcze fajnego linka znalazłem odnosnie nawierzchni , mitów i kosztów http://ippp.pl/wp-content...etonowe_PPP.pdf , jest to reklamówka, ale daje jakies pojęcie. nie piszą tylko, że betonówka nie wybacza błędów przy budowie |
| Ostatnio zmieniony przez zeno 2012-05-28, 09:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Kermit
Motocykl: Czerwony TL 1000 S '98r.
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2012-05-28, 14:00
|
|
|
Zatem budujmy tor narodowy!!!
Proponuję następujący układ toru (skoro to tor narodowy więc powinien uwzględniać polskie realia drogowe). Jedziemy:
...
Prosta startowa o długości 1,5km, na jej środku umieściłbym betonowe wysepki tak chętnie umieszczane na naszych drogach. Dalej szybki łuk w prawo pokonywany na 5tym biegu. W szczycie łuku znaleźć się powinna zapadnięta studzienka kanalizacyjna, zaś na wyjściu, dokładnie w linii wyścigowej - wystająca studzienka. Dalej prosta 500m kończąca się progiem zwalniającym, następnie szykana. Szykanę proponuję zbudować z tego samego gatunku nawierzchni jakim pokrywa się u nas dziury w jezdni - tzn z czystej smoły. Tak, aby po jakimś czasie powstały tam odpowiednio głębokie koleiny. Jeżeli ktoś ma pomysł jak powinna wyglądać dalsza część toru - zapraszam do dyskusji. Wiem tylko, że na końcu i na początku alei serwisowej należy umieścić rondo, zaś na krawędziach toru powinny znajdować się wysokie na 40cm krawężniki. |
_________________ Jump in the cockpit and start up the engines
Remove all the wheelblocks there's no time to waste (...)
Run, live to fly, fly to live. Aces high. |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-28, 15:52
|
|
|
Nie wgłębiałem się w koszta, oparłem się o wyliczenia benzin'a to jedna rzecz.
Druga rzecz prezes to uwiesiłeś się tego klucza jak małe dziecko spódnicy mamy, która nie chce kupić lizaka. A na złość Twojej złośliwej tendencji do inwigilacji dodam, że podkładki zaworowe załatwiłem sobie za free oszczędzając blisko 100 PLN, a co - matko, zbrodnia katyńska!, jak mogłem ich nie kupić po co najmniej Alledrogowej cenie! Weź się puknij 2 razy w główkę zanim zaczniesz urabiać zarys portretu psychologicznego na podstawie posta o narzędziu, bo to jest co najmniej śmieszne Pieniądz piechotą nie chodzi - a ponadto to moja sprawa jak i na co je wydaję. Skoro jesteś taki bogaty że nie musisz być zaradny - to pozostaje pogratulować
| prezesartur napisał/a: |
Ja już polską mentalność zdążyłem poznać zawsze gdy czegoś nie ma to każdemu jest potrzebne każdemu by się przydało ale jak już to coś jest to entuzjazm momentalnie opada. |
To się nazywa właśnie 'zaspokojenie potrzeby'. I, niestety, jest domeną każdego zdrowego psychicznie człowieka, nie wydaje mi się że wyłącznie Polaków - ale Ty zdajesz się być ekspertem
Widzisz szczypiesz się parę złotych z zakupem klucza na lata a będziesz bulił za tor ?
|
Nie, po prostu poszukam (jakby istniały te tory) takiego, którego stosunek: bliskości / jakości / ceny - najbardziej by mi odpowiadał. Gdybym czuł nieodpartą potrzebę polatania na torze to czemu nie miałbym za niego zabulić? Wszystko jest kwestią potrzeb i ich hierarchii.
Sami widzicie wychodzi na to, że jako państwa nie stać nas na stadion narodowy to będzie nas jako jednostki stać na tor ? Litości. Wy się najpierw martwcie o to żeby przy obecnej sytuacji za parę lat było was stać w ogólne na paliwo a dopiero potem martwcie się o tory.
|
Jako jednostki to mało kto jest w stanie cokolwiek w grupie zdziałać, a to już nawet na poziomie życia codziennego. A to jest naczelna domena naszego narodu (moim skromnym zdaniem) - że Polacy nie potrafią się mobilizować i trzymać w grupie. Ani nic wspólnie dla siebie wywalczyć. Taka jest szczególna mentalność: pilnuje własnego nosa i co niedzielę modli się o to, żeby sąsiad nie miał lepiej od niego.
Tekst z paliwem też jest ciekawy. Jeśli ktoś MUSI tankować, dojeżdża daleko do pracy, zgodzę się. Ale przyjemności, zainteresowania, pasje - rozlicza się trochę inaczej, nie uważasz? Motocyklista wyda na paliwo, modelarz na kolejkę PIKO, zapalony paintballista na marker i takie tam... Z twojej logiki wynika że człowiek ma żyć wyłącznie jedzeniem, piciem i spaniem, he he. |
|
|
|
 |
soprano
WIEWIÓRA
Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
|
Wysłany: 2012-05-28, 15:55
|
|
|
| zeno, ja pisałam o torze z certyfikatami i porządnym zapleczu a to niestety sporo kosztuje. Coś takiego co proponuje Pure Evil owszem fajna sprawa ale czy bezpieczna? Zresztą jak już ktoś tutaj zauważył jeśli będzie to sprawa finansowa takie korzystanie to nie sądzę aby ulice opustoszały z ćwiczących ostra jazdę ....a pewnie i nie ostrą, ćwiczący to czego ich słabe szkoły jazdy nie nauczyły. |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-28, 16:08
|
|
|
A wracając do toru to wypowiedziałem się tak a nie inaczej dlatego, że tory wyścigowe są BARDZIEJ potrzebne - zgodnie z tematem na jaki rozmawiamy. A stadion narodowy wybudowali jako cholerną naklejkę, obrazek, żeby nie pokazać tak otwarcie całej europie jaka tu bida piszczy. Otwarcie przyznano w mediach, że będzie on rzadko używany, a głównie do organizacji imprez masowych.
Zaś na takim torze można by organizować poza wyścigami również masę imprez, bo czemu nie? Kursy pierwszej pomocy, kursy doszkalające jazdę pojazdami (co obniżyłoby pewnie statystyki wypadków, które na tle UE są szokujące) i wiele wiele innych. Ale nie ja tu jestem od pomysłów i budowania, jedynie wyraziłem swoje zdanie, które nie za bardzo się spodobało - trudno. Zgodzę się że tematy społeczno-gospodarczo-polityczne są trudne złożone i skomplikowane i ciężko znaleźć zawsze dobre rozwiązanie. Ale skoro temat przewodni brzmi wyraźnie TOR vs. STADION to dlaczego mam się wypowiadać o spekulacjach na temat cen paliw i czy jutro będziemy jeszcze latać na moto, czy zakryjemy je szmatami w garażu żeby mieć co włożyć do garnka? Źle że skupiam się na temacie rozmowy? O polityce, gospodarce i pogodzie zawsze można gadać jako temat zastępczy i zejść na nie z każdego innego możliwego. A to już jest OT jak /cenz. członek/. |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-28, 16:41
|
|
|
| soprano napisał/a: | | zeno, ja pisałam o torze z certyfikatami i porządnym zapleczu a to niestety sporo kosztuje. |
ale dalej nie napisalas 25 mln czego? euro czy zl? bo to jednak pewna roznica. i tak mysle ze na 25 mln zloty ciezko by bylo znalezc sponsora. w sumie temat toru obgadywalismy kiedys na motoautostradzie, moze pamietasz? pewno pamietasz tez co z tego wyszlo.
tor fajna sprawa (chociaz ja nie korzystam i raczej nie bede), tylko niestety dla bogatych. prezes ma racje moim zdaniem nawiązujac do cen paliwa, bo dla kogo ten tor mialby byc wybudowany? dla niewielkiej w sumie grupy bogatszych zapaleńców czy raczej ogólnie dla młodych, zeby się wyszaleli albo doszkolili? chyba w zamierzeniu dla młodych, więc to melodia grubej przyszłosci, skoro dzis każdy ściubi na 5 litrow paliwa a co dopiero wydac na tor. dziwne ze niektórzy nie potrafią tego doczytac.
propozycja TNT zeby moze jakies szkolenia, ratownictwo, bhp albo cos podobnego organizować moim zdaniem tez troche nietrafiona, bo z praktyki wiemy, ze tego typu akcje organizuje się niejako 'przy okazji' czegoś większego a nie jako osobne imprezy. poza tym zwykły parking pod Realem wystarczy .
pilka nozna czy to sie podoba czy nie to sport masowy, do grania wystarczy piłka i kawałek placu. motocyklowanie to nie jest sport masowy, nawet jesli nam sie to nie podoba. dlatego jesli jest wybór stadion - tor to logiczne ze powstanie stadion, bo na mecz zeby przyjśc stac każdego a na tor tylko wybranych.
chyba nie ma sie za bardzo nad czym spuszczac . |
| Ostatnio zmieniony przez zeno 2012-05-28, 16:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
benzin
Motocykl: V-Raptor
Imię: Panicz
Wiek: 82 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 957 Skąd: na telefon
|
Wysłany: 2012-05-28, 17:19
|
|
|
| zeno napisał/a: | | poszperalem w necie i koszt 1 km drogi szybkiego ruchu waha się w granicach cyt. : "W tym roku sieć szybkich dróg powiększy się o ok. 180 km nowych tras. Dziś Autostrada Wielkopolska otwiera 106-km odcinek A2 z Nowego Tomyśla do Świecka. Najdroższa polska autostrada kosztowała 166 mln zł za kilometr, najtańsza – ok. 21 mln zł" . za 1 km najtaniej 21 mln zł. |
ale Zenek autobany sie buduje zupełnie inaczej, w innej technologii
w cenie 1 km autobany zawierają się przejścia dla zwierzaków, ekrany, odwodnienia, bariery, ew szkody górnicze, systemy informacji, alarmowe, i co najważniejsze autobana jest budowana na obciążenia 40 tonowymi ciężarówkami
Na torze takich obciążeń nie ma i większość pozostałych elementów tez nie jest na torze potrzebna
tor w Bahrajnie kosztował 150mln euro (http://de.wikipedia.org/wiki/Bahrain_International_Circuit)
a jak tam jest to wszystko zrobione, to kosmos
Buddh International Circuit w New Delhi kosztował 215mln $
co pokazuje że takie koszty przy inwestycji zwanej stadionem narodowym za ca. 2,2mld zł to takie drobne wydatki
I nie mam na myśli uczynienia tego padołu krainą szczęśliwości wszelkiej
ale chodzi jedynie o coś w rodzaju pewnej równowagi w rozwoju rożnych dziedzin życia
a nie działanie w myśl premier kopie regularnie w gałe to budujemy orliki, stadiony, boiska, a resztę społeczeństwa mamy regularnie w dupie.
Nie ma przyzwoitej infrastruktury zimowej, wodnej, rowerowej itp itd
ale budujmy stadiony bo może kiedyś uda nam sie zdobyć to co orły Górskiego
I tak kurwa zdobywają to kopacze piłki już prawie 40 lat i gówno zdobyli,
i gówno zdobędą, a kibole regularnie demolują te stadiony, autobusy, pociągi radiowozy infrastrukturę
i dalej w to ładowana jest kasa
To jest chore jak prawie każda dziedzina życia u nas i widać to tak jaskrawo że bardziej się nie da
ko ko ko ko kurwicy można dostać
PS
dziękuje ulżyłem sobie
zielony ładuj mi tu pasek - challenge accepted |
_________________ defloracje, tanio, dojeżdzam |
| Ostatnio zmieniony przez benzin 2012-05-28, 17:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-28, 17:21
|
|
|
[zeno] tylko doczytaj że na tym stadionie narodowym poza Polską reprezentacją nic więcej nie ma grać. więc nastu chopa z piłką musi nadal bawić się na podwórku lub na 'arenach' klubowych tudzież tych całych eee... słowikach? nieeeeee - orlikach. no.
a wszystkie inne imprezy jakie tam mają być organizowane nada można by bez problemu zorganizować na torze. przecież chodzi tylko o kawałek placu, jak to powiedziałeś sam
co do ceny budowy toru i tak dalej - nie mam bladego pojęcia, nie znam się na tym. ktoś wyspekulował że taniej od stadionu. a czy dla bogatych czy nie to jest inna sprawa. choć nie wiem czy zauważyłeś, ale najwięcej zapieprzających po drodze z zawrotną prędkością to właśnie bogaci właściciele BMW, Audic, Merolów i jeszcze lepszych wynalazków, do tego nieliczny odsetek młodych gniewnych w Golfach z epoki kamienia łupanego i mały procent amatorów czegoś bardziej zbliżonego do prawdziwego street racing'u. ja wolałbym żeby istniał tor niż taki beznadziejny stadion. bo na trybunie i tu i tu możesz sobie wejść posiedzieć - ale korzystać ze stadionu jako tako będą nieliczni. za to raz na ruski rok każdy by się może szarpnął na ten tor przejechać podszkolić umiejętności. na dzień dzisiejszy większość dróg publicznych jako tako nadających się do zejścia na przysłowiowe kolanko ma po bokach jakże cudowne żyletki mówisz że nie wiadomo czy będziemy korzystać z toru. ja bym się zastanowił. ale na pewno nie będę jeździł na jakiś piepszony zapyziały stadion u Warszawioków (to akurat nie ma nic do rzeczy)
[edit] ... i całkowicie zgadzam się z tym co w tym samym czasie co ja smarował posta benzinem |
| Ostatnio zmieniony przez TNT 2012-05-28, 17:24, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Simpson
BRAK SŁÓW
Motocykl: Suzuki Gsxr 750 K4
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2012-05-28, 23:20
|
|
|
wladza w polsce jest zbyt konserwatywna i zacofana aby myslec o samych sobie w sensie kraju..... nie mysla jak zarabiac pieniadze tylko jak je wyludzac i marnotrawic aby sie pokazac i zaimponowac innym...
nie oczekujcie niczego bo i tak nawet najbardziej logiczne rozwiazania sa bagatelizowane lub obracane w pyl.... a podejrzewam ze musi byc jakis powod dla ktorego do tej pory jeszcze zaden prywatny inwestor nie wzial sie za ten temat.... moze faktycznie nie oplacalne... sam nie wiem...
jedno jest pewne... jeszcze dlugo dlugo nie bedzie gdzie trenowac bo mentalnosc polskich inwestorow brzmi.... "malo wydac, duzo zarobic"....pomimo tego iz wszyscy wiedza ze powinno byc inaczej |
|
|
|
 |
Pure_Evil
SCC Team

Motocykl: Komar3 też zapiperdala
Imię: Andrzej
Wiek: 51 Dołączył: 22 Kwi 2010 Posty: 2459 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2012-05-29, 08:13
|
|
|
| soprano napisał/a: | | Coś takiego co proponuje Pure Evil owszem fajna sprawa ale czy bezpieczna? |
Ewa, jeśli będzie to zorganizowane z udziałem odpowiednich służb, to gwarantuję Ci, że będzie bardziej bezpieczne niż samowolka np. przed lotniskiem, czy w innych dzikich miejscach robiona na szybcika, cichaczem, żeby tylko "niebiescy" się nie dowiedzieli.
dychę, dwie za wjazd i możliwość konkurowania, pewnie większość małolatów (i nie tylko) by dała, bo to nie są wielkie pieniądze, a zabezpieczenie medyczne itp by było na miejscu.
Czy mnie pamięć myli, czy w ostatnim czasie był jakiś wypadek, właśnie podczas takich dzikich wyścigów |
_________________ "Wydra (do Abbiego): za słaby jesteś by się poddać i odejść, lepi trwać w tym i pogrążać się do samego końca"
...bo widzisz Wyderku, Abbi jest jak JP II będzie tyrał tu do dnia ostatniego, nie jak ten XVI z Niemiec - do emerytury tylko. |
|
|
|
 |
tomko222

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2012-05-29, 12:45
|
|
|
W Jaworznie był niedawno jakiś wypadek - z tego co pisali w miejscu gdzie się często ścigają ale nie w czasie wyścigów.
A w sumie to czy smerfy wiedzą o wyścigach nie ma większego znaczenia - o strefie Gliwice wiedzieli a przyjeżdżali najczęściej późno albo w ogóle. Na strefie M1 w Zabrzu tak samo chociaż tu się już troche częściej pojawiają bo ludzi dużo więcej... |
| Ostatnio zmieniony przez tomko222 2012-05-29, 12:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
morph
Motocykl: GSX1300R
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2012-05-29, 13:56
|
|
|
| tomko222 napisał/a: | | W Jaworznie był niedawno jakiś wypadek - z tego co pisali w miejscu gdzie się często ścigają ale nie w czasie wyścigów. |
Niby, że byli tam całkiem przypadkowo, na spacerze? Niestety skończyło sie tragicznie, niestety brak zabezpieczonych miejsc, gdzie można coś takiego uprawiać. |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2012-05-29, 14:57
|
|
|
| benzin napisał/a: | a kibole regularnie demolują te stadiony, autobusy, pociągi radiowozy infrastrukturę
i dalej w to ładowana jest kasa |
Oświęcim jeszcze stoi, dla przykładu spalić kilku bądź na miejscu zastrzelić. Myślę że bydło by się opanowało. |
|
|
|
 |
soprano
WIEWIÓRA
Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
|
Wysłany: 2012-05-29, 20:47
|
|
|
| Pure_Evil napisał/a: | | soprano napisał/a: | | Coś takiego co proponuje Pure Evil owszem fajna sprawa ale czy bezpieczna? |
Ewa, jeśli będzie to zorganizowane z udziałem odpowiednich służb, to gwarantuję Ci, że będzie bardziej bezpieczne niż samowolka np. przed lotniskiem, czy w innych dzikich miejscach robiona na szybcika, cichaczem, żeby tylko "niebiescy" się nie dowiedzieli.
dychę, dwie za wjazd i możliwość konkurowania, pewnie większość małolatów (i nie tylko) by dała, bo to nie są wielkie pieniądze, a zabezpieczenie medyczne itp by było na miejscu.
Czy mnie pamięć myli, czy w ostatnim czasie był jakiś wypadek, właśnie podczas takich dzikich wyścigów |
Za taki wjazd nie utrzymasz terenu w gotowości, służ medycznych i obsługi............niestety. Aby coś się dało za free mieć lub za niewielkie pieniądze musi samo na siebie zarabiać, czyli dobrze aby można było robić tam sport, gdzie za starty i od sponsorów bierze się kasę i wtedy można miec taki tor na któy przyjadą wszyscy mniej zasobni w kasę. |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-05-30, 17:43
|
|
|
| Brosik napisał/a: | | benzin napisał/a: | a kibole regularnie demolują te stadiony, autobusy, pociągi radiowozy infrastrukturę
i dalej w to ładowana jest kasa |
Oświęcim jeszcze stoi, dla przykładu spalić kilku bądź na miejscu zastrzelić. Myślę że bydło by się opanowało. |
Nie nie nie! XXI wiek mamy, doba szeroko rozumianej tolerancji i praw człowieka! Huliganowi można najwyżej puknąć paluszkiem po nosie w akompaniamencie przedszkolnego 'TI TI TI ! Niedobry chłopczyk!' A palnij takiego z liścia w łeb to będziesz miał jeszcze sprawę w sądzie bo naruszyłeś nietykalność cielesną prawowitego obywatela wielkiej wypaśnej RP... pffff. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |