Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Inteligentne światła
Autor Wiadomość
Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2012-08-18, 12:44   Inteligentne światła

Czy jest jakiś sposób na "inteligentną" sygnalizacje świetlną, która rzekomo wykrywa samochody... ale motocykli to już nie bardzo.
Stoję sobie dziś rano przed przejściem na Wojska Polskiego w S-cu- 2min.. 3 min.. 4 min.. a ja stoję jak idiotka. W przód, tył po pół metra- dalej czerwone. Dopiero jak podjechało auto z drugiej strony to światło od razu się zmieniło.
Podobna sytuacja jest na S-cu na Braci Mieroszewskich na wysokości Expo przy zjeździe na 94- stoję do skrętu w lewo, 4 czy 5 zmian świateł i a w lewo cały czas czerwone. Tu nie ma jak z przeciwnej strony coś zmienić świała więc pozostaje jazda na czerwonym :/

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-18, 12:56   

Warto poczytać:

http://www.skuterowo.com/...tla-indukcyjna/

http://www.ifp.pl/index.p...ghlight=p%EAtla

Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2012-08-18, 13:12   

Cytat:
Recepta na pechowe skrzyżowania? Właściwie nie istnieje.

:D :D
Czyli albo zacznę jeździć w największych korkach, albo
Cytat:
ze wszystkich stron świeci się czerwone, a Ty stoisz jak wazon…

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-18, 13:39   

Znam taką sytuację również. Katowice-Ligota, skrzyżowanie ulic Franciszkańska i Piotrowicka. Jadąc od strony Armii Krajowej zielone włącza się nawet z daleka na 'strzał długimi'. Wychodzi że tam jest czujka/kamera. Zaś od strony Ligockiej nie ma opcji. Można stać moto do usranej śmierci póki nie pojedzie puszka. Przerabiałem to w kółko wracając z roboty. Tam jest chyba właśnie jedna z tych osranych pętli indukcyjnych...

Jakie mogłoby być rozwiązanie?

1.Przejechać 'fejkowe' skrzyżowanie.
2. Jak się przykleją 'Białe Czapeczki' albo 'Czarni' - wytłumaczyć. Jak nie podziała i będą jacyś dziwni/upierdliwi to odmówić przyjęcia mandatu. To samo jakby przyszło jakieś zdjęcie/printscreen z kamery/ monitoringu, choć te najczęściej przychodzą razem z wezwaniem do stawiennictwa <gdzieś>.
3. Następnie sprawę można wyjaśnić jeszcze na danym komisariacie / komendzie / posterunku u, jest taka szansa, bardziej rozgarniętego wykroczeniowca. Jak to nie poskutkuje i skierują wniosek do sądu - myślę że tu ostatecznie nie będzie już problemu.
4. Sprawa trafiła do Sądu. Wnieść o przeprowadzenie dowodu z eksperymentu procesowego. Oczywiście w tym przypadku trzeba być pewnym że krzyżówka 'ma ze sobą problem'.

EDIT:
tutaj z resztą piszą w podobny deseń:
http://www.auto-swiat.pl/...ac-na-czerwonym

LWG :)
Ostatnio zmieniony przez TNT 2012-08-18, 13:41, w całości zmieniany 2 razy  

Michal87sc 
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wysłany: 2012-08-18, 13:49   

A ja myslalem ze jakis czujnik jest na swiatlach w stylu tego dzieki ktoremu otwierają sie drzwi rozsuwane w centrach handlowych... na DK94 jak daje dlugimi i w Kroczycach to zaraz zielone sie zapala...

http://www.michaljeczak.flog.pl

https://www.facebook.com/...54797774?ref=hl

explo 
tekst pod nickiem

Motocykl: fjr1300a
Imię: bartek
Wysłany: 2012-08-20, 00:43   

W usa sobie z tym poradzili, a przynajmniej w 1 stanie, chyba w illinois. Tam poza obowiązkiem posiadania kasków na głowie podczas jazdy można również motocyklem przejeżdżać na czerwonym. Oczywiście trza zachować szczególną ostrożność.

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-20, 12:49   

Michał, różne czujki są na skrzyżowaniach. Reagujące na światło również. Tutaj mówimy o pętlach indukcyjnych zamontowanych pod asfaltem. Tam gdzie są często widać na jezdni duży prostokąt asfaltu wyróżniającego się od reszty jezdni bo wylany był osobno po montażu tego dziwactwa. Często i gęsto nie wyłapują motocykli, skuterów, rowerzystów.

Moim skromnym zdaniem powinni budować ronda a nie walić pieniądze w niedziałające systemy kontroli ruchu. Rondo w sposób chyba najbardziej naturalny rozładowuje ruch na drodze a tym bardziej nie wymaga odrobiny energii elektrycznej w nocy gdy ruch jest w danym miejscu znikomy. Ile jest skrzyżowań gdzie w nocy się stoi jak dureń na światłach które są nikomu nie potrzebne i do tego obciążają nasz wspólny budżet...

pootie 

Motocykl: YAMAHA
Imię: FZS600
Wysłany: 2012-08-20, 18:27   

kiedyś napisałem maila do dyrekcji dróg w poznaniu bo to moje katy i tak mi odpisali barany

Witam!
W odpowiedzi na zgłoszony przez Pana problem nie wykrywania motocykli przez detektory w sygnalizacjach ruchu drogowego, Zarząd Dróg Miejskich w Poznaniu wyjaśnia.
Problem nie wykrywania motocykli przez detektory dotyczy zasadniczo starszych sygnalizacji. W celu eliminacji tego mankamentu podjęta została próba zwiększenia czułości detektorów w ich części elektronicznej. Niestety, w dużym procencie tych przypadków, zwiększenie czułości okazało się nieskuteczne, a nawet pod innym względem szkodliwe, gdyż w dalszym ciągu detektory nie reagowały na rowery i motocykle, a za to niepotrzebnie wzbudzały się na stałe. W tych sytuacjach rozwiązaniem stało się wykonanie nowej pętli, o innych parametrach (innym kształcie i większej ilości zwojów). Czynione jest to w dalszym ciągu. Ponieważ ilość pętli koniecznych do â��przeróbkiâ�� jest duża, a każde nowe nacinanie nawierzchni, które musi być w tym celu wykonane, jest pewną degradacją techniczną (osłabieniem) nawierzchni, więc zadanie to staramy się realizować przy okazji napraw uszkodzonych pętli i przy remontach nawierzchni. W niektórych przypadkach pętle zastąpiliśmy wideodetektorami. We wszystkich nowobudowanych sygnalizacjach wideodetekcja jest już standardem.
Przepraszam Pana za utrudnione poruszanie się po poznańskich ulicach, a ponadto za późną odpowiedź.
Z poważaniem
Andrzej Nadolny
starszy specjalista

jak zadwoniłem do rzecznika policji to okazało sie że jeździ goldwingiem i zna problem ale jak przejedziesz na czerwonym to nie bedzie dla policji usprawiedliwieniem że do rana moznaby czekać na zielone:/
Ostatnio zmieniony przez pootie 2012-08-20, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  

T_rex 

Motocykl: mam
Imię: Piotr
Wysłany: 2012-08-20, 21:13   

pootie napisał/a:
Przepraszam Pana za utrudnione poruszanie się po poznańskich ulicach, a ponadto za późną odpowiedź.

Odpowiedział urzędnik, czyli zapier...j z buta leszczu albo kup sobie samochód, nam i tak nic nie zrobisz pracujemy do 15.00.

pootie +za aktywność nie tylko pitolenie na forum.

tomektychy 

Motocykl: GSX-R 750 K6
Imię: Tomek
Wysłany: 2012-08-21, 15:49   

hehe wybaczcie ale śmiać mi się zawsze chce jak ludzie piszą że mrugają do świateł długimi i im się zmienia na zielone. Każdego uświadamiam wtedy, że to nie działa...nie ma czujników reagujących na światła. Są albo pętle indukcyjne albo wideodetekcja, która w swoim obrazie ma ustawione wirtualne pętle wzbudzane przez nadjeżdżające pojazdy. I tym oto sposobem program sterujący odczytuje że pętla została wzbudzona i otwiera dany wlot. Sprawa ma się również do prędkości...są D6 albo skrzyżowania gdzie specjalnie światła się zmieniają na czerwone jeżeli jedziesz szybciej niż 50km/h...ot takie celowe spowolnienie tych szybkich.
Ostatnio zmieniony przez tomektychy 2012-08-21, 15:50, w całości zmieniany 1 raz  

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-21, 17:38   

a skąd to wiesz, że tak zapytam?
owszem, kamery nie działają bezpośrednio na strzał światłem w ten sposób że mają zamontowany fotorezystor (fotodiodę czy inny podobny element) ale analizują obraz z kamery. a błyski długim światłem na pewno zmieniają analizowany obraz. wszystko zatem zależy od zastosowanych do analizy algorytmów. zatem skąd możesz wiedzieć czy i które kamery reagują na błyski a które nie?

bo chyba nie chcesz wmówić ludziom jeżdżącym codziennie do pracy tą samą drogą że jest to czysty przypadek że jak błyskają z daleka to się zmienia, a jak nie błyskają to się nie zmienia do momentu bliższego podjechania pod sygnalizator? I to z 100% skutecznością? poza jedynym wyjątkiem gdy rzeczywiście coś ma pierwszeństwo (zielone) przed nami, pieszy czy pojazd z drogi poprzecznej etc. bo ja znam kilka takich skrzyżowań. nawet jako pieszy 2 razy waliłem z daleka latarką i się włączyło zielone - choć nic nie jechało.

tomektychy 

Wysłany: 2012-08-23, 19:04   

pracowałem kiedyś w firmie zajmującą się budową i utrzymaniem sygnalizacji świetlnej. I montowałem owe pętle oraz kamery sterujące ruchem, stą wiem jak to wygląda. Nic ludziom nie chcę wmówić...chcecie mrugać to mrugajcie...ale mówię że mi się zawsze śmiać chce...bo to po prostu tak nie działa ale ludzie i tak wiedzą swoje. Kamera ma wirtualne pętle które można konfigurować w dowolny sposób i wzbudzają się po przejechaniu samochodu, tym sposobem wlot zostanie otwarty jeżeli nie podjadą inne samochody. Mrugnięcie nic tu nie pomoże...i idąc po ulicy nawet pieszy może wzbudzić taką pętle...a on oczami nie poświeci :) musiałbyś zobaczyć jak wygląda taki obraz z kamery z tymi pętlami byś się nie upierał :)
Ostatnio zmieniony przez tomektychy 2012-08-23, 19:08, w całości zmieniany 1 raz  

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-23, 22:11   

Owszem, wiem jak to wygląda. Ano właśnie tak ;)

http://www.youtube.com/watch?v=QPXHk5qjg80

Zauważ że w 0:51 samochód koloru ciemnego został 'wyłapany' dopiero będąc w środku wirtualnej pętli, zaś biały samochód na środkowym pasie niemal błyskawicznie po zaledwie zetknięciu z wirtualną linią pętli. Żebyś nie oponował że to różnica między zacienionymi pasami, to w 0:25 na tym samym pasie ruchu ciemny samochód wzbudza pętlę dopiero po jej przejechaniu.

A, jak wiemy z fizyki, obraz nie jest niczym innym jak wyłapywanymi przez ludzkie oko - lub w tym przypadku kamerę - odbitymi od obiektów fotonami. Czy zatem trafiająca w obszar 'wirtualnej pętli' na ekranie przemieszczająca się wiązka światła (ponieważ pojazd się porusza to trafiająca wiązka 'przejedzie' z góry na dół po ekranie jak pojazd) nie może symulować przejazdu samochodu o jasnej barwie? Skoro sam widzisz że taki system jest na pojazdy jasne wyczulony bardziej niż ciemne? A nawet sam sugerujesz że pieszy jest w stanie wzbudzić pętlę?

Jest taka możliwość, że też masz błędy w swojej logice; że skoro wyobrażasz sobie wirtualną pętlę na ekranie, to wydaje Ci się że jest to całkowicie cyfrowy system i może od razu tworzy sobie wirtualne trójwymiarowe modele przejeżdżających pojazdów. Tymczasem jestem w stanie się założyć, że tak wcale nie jest; a systemy takie analizują, co prawda cyfrowo, ale obraz DWUWYMIAROWY - za pomocą gotowych algorytmów badających zmiany obrazu. za to inne funkcje - np. odczyt tablic rejestracyjnych - są odczytywane za pomocą jeszcze innych algorytmów (które są już znane od dawna i 'pisać' można współcześnie na ekranie niemal każdego dotykowego telefonu i rozpozna znaki bez problemu).

No chyba że wyprowadzisz mnie z błędu, ja tam wszystkich rozumków nie pozjadałem :P Po prostu lubię dyskusje na dobre argumenty i może to akurat Ty wskażesz mi błąd w rozumowaniu i obserwacjach. ;)
Ostatnio zmieniony przez TNT 2012-08-23, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

tomektychy 

Wysłany: 2012-08-24, 09:56   

Wideodetekcja działa na zasadzie przetwarzania przez moduły wideodetektorów obrazu dostarczanego przez kamery zainstalowane w pasie drogowym lub na skrzyżowaniu.

Wideodetektory dokonują podziału obrazu na piksele, a następnie analizując poszczególne klatki „filmu” z kamer wykrywają zmiany obrazu wywołane pojawianiem się pojazdów w zadeklarowanych obszarach obrazu (wirtualnych strefach detekcji). Dzięki temu możliwa jest realizacja następujących funkcji:
-detekcja obecności i kierunku poruszania się pojazdów,
-detekcja rowerzystów,
-klasyfikacja pojazdów,
-pomiar natężenia ruchu,
-pomiar kolejek,
-detekcja wypadków na autostradach, w tunelach, na mostach obejmująca wykrywanie nieprawidłowego kierunku poruszania się pojazdów oraz ich zatrzymania,
-przesył obrazu do centrum monitorowania / sterowania.

Obsługiwane typy detektorów wirtualnych:
-detektor obecności (uwzględniający kierunek ruchu pojazdów)
-detektor liczący
-detektor prędkości
-detektor wypadków
-detektor alarmów prędkości
-detektor funkcyjny
-detektor kontrastu (rozpoznający czy widoczność obszaru na którym pojawiają się pojazdy jest na tyle dobra, że detekcja może odbywać się prawidłowo)

Znalezione na szybko w necie. Te skrzyżowanie które pokazałeś funkcjonuje na jednej pętli na każdym z pasów, ale skrzyżowania ustawia się tak że pętli jest więcej i są oddalone od wlotu dość daleko, by kierowcy jadąc z dozwoloną prędkością światło zdążyło zmienić się na zielone. Dlatego może masz wrażenie że dojeżdzasz do świateł, mrugasz i Ci się światło zmienia...a tak na prawdę wzbudziłeś pierwszą z rzędu pętli na danym pasie. Odległość najdalszej pętli ustala się od przepustowości, prędkości projektowej co zresztą jest logiczne. Kiedyś jechałem przez Węgry i tam skrzyżowania są tak idealnie zgrane że jadąc 50km/h przejedziesz na "zielonej fali" wystarczy że przyspieszysz i czerwone zaraz Cię przystopuje.

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-24, 20:43   

super, też już to kiedyś przeczytałem, wcale nie neguję tego co ten system wykrywa, nie neguję gdzie i ile się pętli montuje, nie neguję że może 'złośliwie' włączać czerwone latającym za szybko. ale tak ogólnie to nie ustosunkowałeś się w żaden sposób do podniesionych zagadnień :) czyli:

1. uzasadnij logicznie, dlaczego ten system ma nie działać na 'błysk' i dlaczego nie mógłby być to 'efekt uboczny' pomylenia przez algorytm 'przelecenia' przez obszar pętli błysku (a ten na ekranie widziany jest jako przemieszczająca się biała plama) z 'przeleceniem' przez obszar pętli obrazu jasnego pojazdu

2. jeżeli uda Ci się punkt pierwszy, to z kolei uzasadnij proszę, dlaczego ciemne pojazdy wykrywane są dużo później od 'jasnych' skoro system jest tak rewelacyjny że wykrywa pieszego...

pozdro ;)

Odpowiedz do tematu