|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Inteligentne światła |
| Autor |
Wiadomość |
tomektychy
Motocykl: GSX-R 750 K6
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2012-08-24, 23:05
|
|
|
aleś się uczepił tych jasnych samochodów, ostatni samochód jest jasny a też wyłapuje go później niż wcześniejsze. Ale jedzie też szybciej niż inne białe samochody. Nie sugeruj się tym filmikiem odnośnie prędkości wyłapywania wzbudzenia pętli...na to może składać się wiele czynników..np: jak kamera jest skierowana, czy jest jedna na te 3 wloty czy są na przykład dwie. Może słońce akurat bardziej świeci na kamerę wyłapującą pętlę środkową...gdybanie bez sensu. Tutaj wpływ na działanie ma tyle czynników. Błysk nie działa bo po prostu nie ma takiego detektora i tyle...nie wytłumaczę Ci tego dokładnie jak kamera przetwarza obraz bo musiałbym zasięgnąć języka w odpowiednim źródle od strony przetwarzania cyfrowego obrazu. Nie będę Cię na siłę przekonywał...po prostu pracowałem przy czymś takim a co Ty z tym zrobisz to Twoja sprawa peace |
_________________ Bo marzenia się realizuje a nie odkłada na później!
GS 500 --> YZF Thundercat 600 --> GSXR 750 K6 |
| Ostatnio zmieniony przez tomektychy 2012-08-24, 23:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-08-25, 06:41
|
|
|
Teoretycznie TNT ma rację natomiast praktycznie uważam, że kolor samochodu nie ma znaczenia. Wideodetekcja bazuje na porównywaniu kolejnych klatek obrazu i wyszukiwaniu różnic a dla algorytmu bez znaczenia jest kolor bo bryła auta się nie zmienia. Gdyby w detekcji zastosowane były wspomniane elementy fotorezystancyjne to i owszem ale ich tam nie ma jest albo analiza obrazu widea albo pętla magnetyczna dla której kolor również nie ma znaczenia. Film jest zbyt krótki by wyciągnąć jakiekolwiek wnioski natomiast ten jest na tyle długi by zaobserwować na podstawie środkowego pasa, że niezależnie od koloru zawsze łapie w tym samym momencie.
http://www.youtube.com/wa...&feature=relmfu
A różnice może powodować jedynie prędkość samochodu. Jeśli jedzie wolniej wydaje się, że zadziałanie następuje szybciej gdy jedzie szybko wydaje się, że zadziałanie następuje później jednak zwłoka pewnie jest stała a prędkość poruszania się pojazdu skutkuje różną przebytą drogą względem zwłoki w zadziałaniu. |
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-08-26, 16:10
|
|
|
| W takim razie z uporem maniaka będę twierdził że, przynajmniej niektóre, kamery działają na błyski - ponieważ nie tylko fotoczuły element jest w stanie wyłapać błysk światła, ale i kamera - która przedstawi go jako plamę o barwie #FFFFFF <joke> ;P |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-08-26, 22:56
|
|
|
| Istotnie zdarzają się takie sytuacje ale tylko jeśli kamera zarejestruje błysk jako #FFCCDD |
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2012-08-26, 23:06
|
|
|
tak tak, wyjeżdżając z L'eclerca na zagórzu na moto w lewo, czyli na mysłowice, polecam (albo i nie, żeby nie było) wjechać na czerwonym, jeśli nie ma pieszych na braci mieroszewskich i nic za nami nie stoi, bo można zasnąć a zielone się i tak nie zapali. na takie światła?? sory, ale jak widzę na pasie w poprzek 3 zmiany a ciągle mam czerwone, to oddaję na to mocz. |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
Fala.

Motocykl: XX
Imię: Paweł
Wiek: 42 Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 178 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2012-08-27, 11:22
|
|
|
| emil napisał/a: | | tak tak, wyjeżdżając z L'eclerca na zagórzu na moto w lewo, czyli na mysłowice, polecam (albo i nie, żeby nie było) wjechać na czerwonym, jeśli nie ma pieszych na braci mieroszewskich i nic za nami nie stoi, bo można zasnąć a zielone się i tak nie zapali. na Obrazek takie światła?? sory, ale jak widzę na pasie w poprzek 3 zmiany a ciągle mam czerwone, to oddaję na to mocz. |
Dokładnie - zgadzam się z Tobą w 100%. Już niekiedy szybciej jest pojechać w prawo i odbić w Lenartowicza niż czekać aż łaskawie zmieni się na zielony.... |
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2012-08-27, 11:26
|
|
|
na Mecu jest zakaz zawracania - strzałka kierunkowa w lewo na światłach ale tak jak mówisz, lepiej tam zawrócić niż stać, z L'eclerca strzałka w prawo się co chwile zapala. |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
kamil1983
Motocykl: suzuki intruder c800
Imię: kamil
Wiek: 42 Dołączył: 21 Sie 2012 Posty: 22 Skąd: częstochowa
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |