|
Fotoradar - Rybnik/Golejow |
| Autor |
Wiadomość |
harmonista

Motocykl: VFR800FI '00
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2011-04-12, 08:27
|
|
|
Ja wyskakiwałem na moto z Podmiejskiej w stronę Rybnika. Na licznik nie patrzyłem... moto też radar złapie? |
|
|
|
 |
street_angel
Motocykl: xxx
Imię: xxx
|
Wysłany: 2011-04-12, 09:37
|
|
|
| harmonista napisał/a: | | moto też radar złapie? |
fotoradar nie łapie rzeczy lecących ponad 320km/h widziałam program kiedyś robili test we Francji/Anglii
d1abol tyle razy mi światełko błysło i do teraz nic nie przyszło licz na szczęście |
|
|
|
 |
YGH
Motocykl: CerBeR F3 '96
Imię: Jaco
|
Wysłany: 2011-04-12, 10:22
|
|
|
| street_angel napisał/a: | | fotoradar nie łapie rzeczy lecących ponad 320km/h |
w top gear testowali to przy 270 już nie łapał.
...na tej dk 78 z rybca na gliwice choćby fotoradar zrobił tylko z przodu fotkę to i tak dalej przy skrzyżowaniu wiszą czarne kule z kamerami, które łapią tych co na czerwonym przejadą. Powiążą foto z monitoringiem i mogą zdjątko przysłać. (Znajomego kuriera na tych kamerkach złapali). |
|
|
|
 |
d1abol
czerwony dioboł
Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2011-04-12, 10:29
|
|
|
| street_angel napisał/a: | | harmonista napisał/a: | | moto też radar złapie? |
fotoradar nie łapie rzeczy lecących ponad 320km/h widziałam program kiedyś robili test we Francji/Anglii
d1abol tyle razy mi światełko błysło i do teraz nic nie przyszło licz na szczęście |
No mi tez juz pare razy mignelo... ale to w puszcze i nic nie przyszlo
A apropos kul... jakim prawem moga powiazac nagranie z kamery nad swiatlami ze zdjeciem z fotoradaru? Przeciez to zdjecie jest podstawa do wystawienia mandatu? |
|
|
|
 |
YGH
Motocykl: CerBeR F3 '96
Imię: Jaco
|
Wysłany: 2011-04-12, 10:36
|
|
|
| d1abol napisał/a: | | A apropos kul... jakim prawem moga powiazac nagranie z kamery nad swiatlami ze zdjeciem z fotoradaru? Przeciez to zdjecie jest podstawa do wystawienia mandatu? |
nie wiem, może data i godz. fotoradar zrobi fotkę i kilka sekund potem kamerka sfilmuje cię na skrzyżowaniu od zadku. To są tylko moje przypuszczenia. "Oni" zawsze znajdą jakieś wytłumaczenia. |
|
|
|
 |
matszw
Motocykl: Z1000
|
Wysłany: 2011-04-12, 10:42
|
|
|
Uwaga będziemy prostować:
- fotoradar nie może jednocześnie robić zdjęć pojazdów poruszających się w jego stronę i od niego jadących, musi być ustawiony na jeden pas ruchu, wiąże się to z przepisami o ustawieniu radaru pod określonym kątem, jednym słowem jeżeli kąt jest za duży to pomiar jest zły! Zatem robi albo od przodu albo od tyłu - nigdy jednocześnie z obu stron.
- kule na skrzyżowaniach to nie kamery live, robią 3 czy 4 zdjęcia, pojazdom wjeżdżającym na żółtym/czerwonym świetle - jedno z tyłu żeby było widać jakie światło świeciło i 2-3 z przodu przy opuszczaniu skrzyżowania - kierowca i na jakim świetle opuścił skrzyżowanie. Wadą czarnych kul jest brak skuteczności w nocy, a także dość intensywnie się pierd olą. |
|
|
|
 |
d1abol
czerwony dioboł
|
Wysłany: 2011-04-12, 10:58
|
|
|
oo, skad zaczerpnales to info?
Teraz to tylko napawa optymizmem
Wlasnie przejezdzalem kolo tego masztu w busie. Okazalo sie ze z tylu jest caly zabudowany tak wiec 1 dla mnie a srodkowy palec dla SM:P |
|
|
|
 |
harmonista

Motocykl: VFR800FI '00
Imię: Rafał
|
Wysłany: 2011-04-12, 13:45
|
|
|
| street_angel napisał/a: | | harmonista napisał/a: | | moto też radar złapie? |
Gdzie ja na XJ'cie polecę 320 hehe...
[ Dodano: 2011-04-12, 13:46 ]
| d1abol napisał/a: | oo, skad zaczerpnales to info?
Teraz to tylko napawa optymizmem
Wlasnie przejezdzalem kolo tego masztu w busie. Okazalo sie ze z tylu jest caly zabudowany tak wiec 1 dla mnie a srodkowy palec dla SM:P |
Dobra wiadomość. Jak 1 dla Ciebie i dla mnie. W tym samym kierunku w końcu lecieliśmy |
|
|
|
 |
_k2_

Motocykl: TDM
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2011-04-12, 14:43
|
|
|
| matszw napisał/a: | | - fotoradar nie może jednocześnie robić zdjęć pojazdów poruszających się w jego stronę i od niego jadących, musi być ustawiony na jeden pas ruchu, wiąże się to z przepisami o ustawieniu radaru pod określonym kątem, jednym słowem jeżeli kąt jest za duży to pomiar jest zły! Zatem robi albo od przodu albo od tyłu - nigdy jednocześnie z obu stron. |
Nie chodzi o przepisy a o homologację i związana z nią poprawność dokonywania pomiaru. Po przekroczeniu jakiegoś tam kąta pomiar predkości był obarczony zbyt dużym błędem. Ale ..... wchodzą już na rynek (a raczej do skrzynek) fotoradary szczelinowe (nie wiem dlaczego akurat taka nazwa - taką mi przedstawili). Dla nich nie ma znaczenia pod jakim kątem przejeżdża pojazd i czy się zbliża czy oddala.
Pierwsze tego typu fotoradary będą montowane w słupach takich jak na obwodnicy Bytomia i na wjeździe do Bytomia od strony Zabrza (przy stacji benzynowej). Następnym krokiem będzie zastępowanie starych "kurników" .
Nie będzie łatwo .... |
_________________ k2 |
|
|
|
 |
matszw
|
Wysłany: 2011-04-12, 17:57
|
|
|
d1abol Jak słusznie zauważyłeś zdjęcie jest w stanie zrobić Ci tylko od strony okienek, więc jeżeli flesz walnął Ci po oczach to good 4U, a jeżeli flesz pstryknął Ci w dupę to zonk
k2 O to mi chodziło co napisałeś |
|
|
|
 |
d1abol
czerwony dioboł
|
Wysłany: 2011-04-12, 20:06
|
|
|
No z przodu mnie pstryknelo, inaczej nawet bym nie wiedzial, ze mam zdjecie zrobione |
|
|
|
 |
Chudy

Motocykl: VFR 800FI '99
Imię: Luki
|
Wysłany: 2011-04-12, 21:01
|
|
|
Parę dni temu brat dostał cynk od naszej znajomej pracującej w Straży Miejskiej, że trzy stałe fotoradary nie działały przez jakiś czas ze względu na tą aferę z nimi, że to nie było przepisowe robienie tak fotek, czy jakoś tak. Szczegółów nie znam. Rozporządzenie zostało znowelizowane i będą one działały na 100% od poniedziałku 18.04.2011.
Jeżeli chodzi o nowe kule na skrzyżowaniach m.in. Rudzka-Kotucza czy Wyzwolenia-Różańskiego, to są one jak narazie w fazie testów i jedynie pełnią funkcję kamer. Fotkę robią tylko na czerwonym (na 100% nie wiem). Radary te pstrykają kontrolną fotkę co 15 sekund aby dostosować ostrość do panujących warunków atmosferycznych. Nie ma flasha, co eliminuje odbity błysk flasha w szybie samochodu, który często uniemożliwiał rozpoznanie kierowcy. |
|
|
|
 |
matszw
|
Wysłany: 2011-04-13, 00:30
|
|
|
| Chudy napisał/a: |
Jeżeli chodzi o nowe kule ... Nie ma flasha, co eliminuje odbity błysk flasha w szybie samochodu, który często uniemożliwiał rozpoznanie kierowcy. |
Przepraszam Cię kolego za słowa ale bredzisz, idąc tą drogą myślenia to zwykły gówniany fotoradar też musiałby robić zdjęcia bez flash'a bo by się nie dało rozpoznać osoby za kierownicą. Po prostu kule te nie są wyposażone w promienie podczerwieni i dlatego w nocy mają biedę cokolwiek ustrzelić.
A jeżeli mowa o nierozpoznawaniu kierowcy, to co jak dostaniesz fotkę od tyłu? Wtedy też nie widać kto prowadzi przecież. Jest tablica rejestracyjna widoczna i wtedy właściciel pojazdu jest zobowiązany wskazać osobę, która w danej chwili jechała samochodem, a jeżeli nie potrafi to płaci tylko mandat bez pkt karnych. |
|
|
|
 |
kiler600r

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2011-04-13, 08:26
|
|
|
Ale sie rozwodzicie....
Dobol, bez kasku jezdisz czy jak? Ja sie pytam sie: mozna rozpoznac kierowce, widac twarz kierującego? Wątpie. Wieć o co cho? Masz wskazać kierującego jeśli to nie ty? To jest problem? Moim motocyklem jezdzi czesto moj przyjaciel z hong kongu Yafei Zheng.
I tyle. |
|
|
|
 |
Reaper
inszallah

Motocykl: Yamamoto 600R
Imię: Przemek
Wiek: 36 Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 941 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 2011-04-13, 13:47
|
|
|
| kiler600r napisał/a: | Dobol, bez kasku jezdisz czy jak? Ja sie pytam sie: mozna rozpoznac kierowce, widac twarz kierującego? Wątpie. Wieć o co cho? Masz wskazać kierującego jeśli to nie ty? To jest problem? Moim motocyklem jezdzi czesto moj przyjaciel z hong kongu Yafei Zheng.
I tyle. |
Bredzisz... jeśli nie Ty prowadziłeś wypełniasz 2-3 strony druku -bazgraniny, gdzie wpisujesz wszystkie dane osoby prowadzącej pojazd i za nic Ci tego nie przepuszczą jeśli nie podasz prawidłowych danych.
Co do fotoradarów robiących foty od tylca to jest ich pełno , jeśli ktoś nie wierzy moge poszperać i skserować...jeśli masz fote od tyłu-samochód-motor- dostajesz specjalnie extra druczki, które wypełniasz i tyle na ten temat.
Co do kamerek w rybniku to naprawde działają-znajomy dostał za czerwień i prędkość .
Pewnie będą miały tryb nocny, zawsze można przetestować jeśli ktoś ma luźny $$ |
_________________ Motocykl to największy wibrator jaki możesz wsadzić kobiecie między nogi |
|
|
|
 |
|
|