Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceny paliw
Autor Wiadomość
LEŚNICZY 
MACANT TEMATU

Motocykl: przeważnie zmazane
Imię: Łukasz
Wysłany: 2012-02-07, 19:40   

Cały czas straszą o tych mega-cenach :P LPG już dawno miało się nie opłacać a tu ku..a NIESPODZIANKA :D

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2012-02-07, 23:52   

LPg zawsze bedzie sie opłacać nawet jak bedzie po 10zł

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Rafał1980 
Kuba rozpruwacz

Motocykl: Kolorowy Blady
Imię: Rafał
Wysłany: 2012-02-08, 08:51   

Śmiem twierdzić ,że LPG nigdy nie zdąży osiągnąć takiej ceny :>

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-08, 09:56   

"..Decyzja Ministerstwa Infrastruktury (przed zmianą na Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej) wpływa na koszty dystrybucji autogazu LPG, ale też de facto zabija rynek CNG w Polsce.
Wszystko za sprawą podpisanego rozporządzenia w sprawie "warunków technicznych dozoru technicznego w zakresie projektowania, wytwarzania, eksploatacji, naprawy i modernizacji specjalistycznych urządzeń ciśnieniowych", które wyklucza możliwość samoobsługowego tankowania pojazdów autogazem przez kierowców na stacjach paliw. W myśl zapisów tych zapisów zbiorniki LPG mogą napełniać tylko osoby posiadające stosowne uprawnienia wydane przez TDT potwierdzające kwalifikacje niezbędne do wykonywania tych czynności. Co to oznacza dla kierowców? Jak można przeczytać w komunikacie POPiHN - wprowadzenie samoobsługi przy tankowaniu autogazu mogłoby oznaczać ceny niższe o 5-10 groszy/litr LPG. Przy "okazji" podpisania tego rozporządzenia, stacje z CNG zamykają się, ponieważ nie opłaca się utrzymywać personelu dla kilku samochodów na godzinę.
Rozwój rynku pojazdów napędzanych LPG i CNG, a przy okazji wszystkie inwestycje z tym związane (np.: gazoport w Świnoujściu) mogą zostać wstrzymane lub niewykorzystane.

Z czego składa się cena LPG.
Cena detaliczna na dzień 7.02.2012 to 2,86 zł/l
- VAT - 0,535 zł/l
- podatek akcyzowy - 0,39 zł/l
- opłata paliwowa - 0,072 zł/l
Wartość wszystkich podatków stanowi "tylko" 34,86 proc. ceny detalicznej LPG, a udział akcyzy w cenie detalicznej wynosi "zaledwie" 13,64 proc. Reszta to cena właściwa paliwa i różnego rodzaju marże..."

a'propos CNG to podobno wystarczy w garażu do rurki z gazem z instalacji domowej założyć tylko odpowiedni reduktor i samemu można ciągnąć z sieci

Rafał1980 
Kuba rozpruwacz

Motocykl: Kolorowy Blady
Imię: Rafał
Wysłany: 2012-02-08, 10:15   

zeno napisał/a:

a'propos CNG to podobno wystarczy w garażu do rurki z gazem z instalacji domowej założyć tylko odpowiedni reduktor i samemu można ciągnąć z sieci

Bimber też można samemu zrobić........

Mdevil 

Motocykl: Kawasaki ZX10R 2007
Imię: Mateusz
Wysłany: 2012-02-08, 10:27   

ja zrobie wlasne paliwo i bd miec za darmo:P

prezesartur 

Wysłany: 2012-02-08, 12:14   

zeno napisał/a:
"..Decyzja Ministerstwa Infrastruktury (przed zmianą na Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej) wpływa na koszty dystrybucji autogazu LPG, ale też de facto zabija rynek CNG w Polsce.
Wszystko za sprawą podpisanego rozporządzenia w sprawie "warunków technicznych dozoru technicznego w zakresie projektowania, wytwarzania, eksploatacji, naprawy i modernizacji specjalistycznych urządzeń ciśnieniowych", które wyklucza możliwość samoobsługowego tankowania pojazdów autogazem przez kierowców na stacjach paliw. W myśl zapisów tych zapisów zbiorniki LPG mogą napełniać tylko osoby posiadające stosowne uprawnienia wydane przez TDT potwierdzające kwalifikacje niezbędne do wykonywania tych czynności. Co to oznacza dla kierowców? Jak można przeczytać w komunikacie POPiHN - wprowadzenie samoobsługi przy tankowaniu autogazu mogłoby oznaczać ceny niższe o 5-10 groszy/litr LPG. Przy "okazji" podpisania tego rozporządzenia, stacje z CNG zamykają się, ponieważ nie opłaca się utrzymywać personelu dla kilku samochodów na godzinę.
Rozwój rynku pojazdów napędzanych LPG i CNG, a przy okazji wszystkie inwestycje z tym związane (np.: gazoport w Świnoujściu) mogą zostać wstrzymane lub niewykorzystane.

Z czego składa się cena LPG.
Cena detaliczna na dzień 7.02.2012 to 2,86 zł/l
- VAT - 0,535 zł/l
- podatek akcyzowy - 0,39 zł/l
- opłata paliwowa - 0,072 zł/l
Wartość wszystkich podatków stanowi "tylko" 34,86 proc. ceny detalicznej LPG, a udział akcyzy w cenie detalicznej wynosi "zaledwie" 13,64 proc. Reszta to cena właściwa paliwa i różnego rodzaju marże..."

Ten odpowiedni reduktor to sprężarka i kosztuje tyle co instalacja LPG. Butle do CNG są duże ciężkie a zasięg na CNG jest dużo mniejszy w stosunku do podobnej butli LPG. Tankowanie z instalacji domowej trwa bardzo długo.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-08, 17:35   

prezesartur napisał/a:

Ten odpowiedni reduktor to sprężarka i kosztuje tyle co instalacja LPG. Butle do CNG są duże ciężkie a zasięg na CNG jest dużo mniejszy w stosunku do podobnej butli LPG. Tankowanie z instalacji domowej trwa bardzo długo.

prezes, nie mówie ze nie. tematu nie znam osobiście, tak mi sie przypomnial z kuli tego, ze pare lat temu jak $ był po niecałe 2 zł ludzie przywozili ze Stanów auta tanie jak barszcz wlasnie z instalacjami CNG, sąsiad handluje autami i nazwoził tego sporo. problem byl własnie w tym, ze w Polsce nie ma za bardzo stacji do CNG, ale nasi jak zwykle znalezli rozwiązanie, przez podłaczenie do zwykłej sieci gazowej. auto do pełna ładowało sie przez prawie cała noc.

biorąc pod uwagę ceny gazu :

Koszt brutto 1 kubika gazu po podwyżce (2011 rok) wyniesie w poszczególnych grupach (cena+opłata sieciowa zmienna)
W-1 1,95 zł/m3 (dotąd 1,88zł/m3)
W-2 1,79 zł/m3 (dotąd 1,7102zł/m3)
W-3 1,62 zł/m3 (dotąd 1,5571zł/m3)
W-4 1,61 zł/m3 (dotąd 1,5462 zł/m3)

to i tak jest zajebiście opłacalne. dla przypomnienia 1 m3 to 1000 litrów

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2012-02-08, 17:41   

tu sie mylicie panowie
sprezarka do gazu kosztuje jekies 5 tys zl,wsadzasz to do garazu i w niecała godzine masz pelny bak.
Są seryjne auta np merc klasa E, passat co jest to zakladane fabrycznie.
stacje z gazem są w duzych miastach wiec pojechac gdzies dalej to juz nie jest duzu problem.

W germani juz bardzo duzo tego jezdzi bo kazdy potrafi liczyc i jak bym mial wolne 100 pare tysi to bym nawet nie myslał co wybrac.

W takim aucie masz do tego normalny bak na paliwo wiec nie staniesz jak ci braknie gazu

mendelmax 

Motocykl: Kawasaki KLE 500
Imię: Maciek
Wysłany: 2012-02-08, 17:55   

Cytat:
dla przypomnienia 1 m3 to 1000 litrów

Tak, tylko że 1 litr CNG jest opałowo bardzo daleko od 1 litra LPG. Gaz ziemny daje 10MJ/L a LPG 26MJ/L. Do tego musisz doliczyć energię elektryczną dla sprężarki, której trochę pójdzie biorąc pod uwagę sprężanie do bodaj 300BAR.

Dalej opłacalne, ale mocno uciążliwe.

Ostatnio pracują nad ciekłym gazem ziemny, czyli LNG, to będzie użyteczne paliwo, ale znowuż je opodatkują i będzie lipa.

cassius17 

Motocykl: Kawasaki 454 Ltd
Imię: Maksym
Wysłany: 2012-02-08, 18:10   

W domu mam jedną butlę do auta na CNG(stalową). Zbyt lekkie to nie jest, chyba że kogoś stać na butle z kompozytów.

prezesartur 

Wysłany: 2012-02-09, 03:07   

greenmack napisał/a:
tu sie mylicie panowie
sprezarka do gazu kosztuje jekies 5 tys zl,wsadzasz to do garazu i w niecała godzine masz pelny bak.

No rzeczywiście mylimy się. To jest krótko bo przecież długo to się tankuję benzynę czy LPG. Tu to nawet parę minut potrafi zejść. No ale to prosta matematyka:

Niecałe 1 zawsze będzie mniej od prawie 5.

greenmack napisał/a:
stacje z gazem są w duzych miastach wiec pojechac gdzies dalej to juz nie jest duzu problem.

No rzeczywiście żaden problem zrobić 100 km żeby nabić butle, która starczy na 150-200. Co to tam wsiadasz jedziesz 1,5 h i po sprawie. Robisz 100km żeby nabić butlę po powrocie już masz jej pół więc żeby to się opłacało wracasz z powrotem nabić butlę i tak w kółko. Po 5 dniach umierasz z odwodnienia.

greenmack 

Wysłany: 2012-02-09, 07:03   

np w mercu robisz ok 350 km a w VW ok 300 wiec juz pojedziesz troche dalej niz do nastepnego miasta.

jesli mam oszzedzac wiecej niz 50% na paliwie to poczekac te 30 min na stacji to jak dla mnie zaden problem ale jak jestes upary i masz na to wyjebane to sobie na poczatku lecisz na gazie a potem na zwyklej benzynie...

spalanie gazu ziemnego jest wydajniejsze niz beznyny i przejedziesz wiecej na litrze, kiedys czytalem dosyc fajny tekst o tym jak to dziala w niemczech,jak go znajde to wkleje special for u....

jakos w niemczech to wszystko dziala i gebelsy potrafia a u nas jak zwykle,zawsze cos;p;p

prezesartur 

Wysłany: 2012-02-09, 13:24   

Jakiś czas temu sam się tym zainteresowałem i wyszło, że w polsce jest kilkanaście miejsc gdzie można do samochodu CNG zatankować więc to na prawdę żaden problem.

greenmack 

Wysłany: 2012-02-09, 13:31   

dla mnie zaden bo 99% moich kilometrow to slask. stacje CNG mam pod nosem, dziennie robie ok 150-200 km wiec i tak tankowanie mam raz na 2 dni.

No ale jak sie kupuje auto tylko po to co by na jednym zbiorniku objechac nad morze raz w roku to sie z Tobą zgodze...masz racje w 100%

Odpowiedz do tematu