Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Magna, VFR - trochę histori
Autor Wiadomość
prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-09-04, 00:48   Magna, VFR - trochę histori

Już w starych magnach były silniki na bazie silnika Sabre czy Interceptora. VF poszło w VFR to i magna poszła w magnę z silnikiem VFR'y. We wszystkich tych przypadkach efekt był taki, że magny były chooperami ale tylko z wyglądu nie z silnika bo to silnik plastikowy.

Skoro już raczyłem napisać to jeszcze pytanie do Kajusi bo widzę, że w ten temat zagląda: Po sprawie apelacyjnej dostarcza się odpis wyroku stroną?

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-09-04, 01:00   

jaki plastikowy silnik prezes? pierdolisz jakies farmazony :D :D magda w zależności od rocznika miała silni ze starej vf 1000 lub vfr 750, ale co znaczy plastikowy (bo jak dla mnie sama vfr to moto do wszystkiego, nie do zapierdalania, chyba że uważasz inaczej, to wybacz, może wiesz lepiej). I co to jest Interceptor?????? Czyżby hamerykańska nazwa dla vfr 800??? Bo jak mi sie kojarzy, magna nie wychodzi jako 800, wiec interceptora nie wiem po co tu mieszasz, chyba że poczytałeś na onecie ;)

tak czy siak Jacek, jak chcesz pyrkać, nie bierz magny, bo to nie pyrka ;) choćna silnik narzekać się nie da.

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-04, 01:25   

emil plastikowy to taki z motocykla obudowanego w plastikowe owiewki jakim jest właśnie VFR o czym myślałem, że wiesz. A Interceptor to VF750F Interceptor V-Four z rocznika 83-86 i silnik bratni z tym z Interceptora był w VF750S Sabre starych VF750C Magna produkowanych w tym samym czasie więc między innymi po to umieszczam tu Interceptora więc zanim napiszesz, że pierdole farmazony to na onecie sam doczytaj bo ja te akurat motocykle znam z autopsji chyba, że wiesz lepiej.

A tak wygląda wzmiankowany motocykl którego twierdzisz, że nie ma:

emil 

Wysłany: 2010-09-04, 01:29   

interceptor to amerykański odnośnik do naszej v4, zarówno vfr jak i starszej vf :) niestety te buraki muszą sobie nazwać jednolicie bo inaczej by nie ogarneli o czym mówią. Tak czy siak, silnik 1000 jest z vf, a 750 z vfr - i nie lubi niskich obrotów. Znam z autopsji obie wersje :) tyle w temacie magny.

http://www.google.pl/imag...ved=0CCQQsAQwAA

mata i badajta - to nie europejska nazwa, kraj kwitnącego mc denata sobie to wymyślił.

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-04, 01:46   

Więc wytłumacz mi jedno: Jakim cudem Magna VF750C z roku 1982 mogła mieć silnik z VFR lub z VF1000 skoro jej typ VF750C jasno określa pojemność 750 a rocznik 82 ni hu.a nie pasuje do VFR. Była jeszcze VF700C Magna i VF700C i VF750C Super Magna w gwoli ścisłości.

emil 

Wysłany: 2010-09-04, 01:52   

a co to ma do vfr?? silnik v4? no to napisałem przecież że amerykańce mianem 'interceptor' określali wszystkie v4 hondy, czego nie rozumiesz kolego? wiadomo że przed vfr ('87r.?) była vf1000 i magna750, jednak ta stara miała wadliwy rozrząd i ogólnie ludzie narzekali na v4.

a jako że jestem w stanie :D proszę o przymrużenie oka na tą dyskusję :D :D :D so wie so, na v4 sie nie popyrka :D

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-04, 02:07   

Przed VFR750 były:

VF750F Interceptor--------------rok 83-86
VF1000F Interceptor-------------rocznika nie znam ale prawdopodobnie bliźniaczo VF750F
VF750S Sabre--------------------rok 82-87
VF750C Magna-------------------rok 82-87
VF1100C Magna------------------rok 83-86
VF1100S--------------------------rok 84-85
VF700C Super Magna------------rok 84-87
VF750C Super Magna------------rok 87-88

Więc VF Magny z tych lat nie miały ani silnika z VFR bo w roku 82 nie było VFR ani z VF1000F bo VF1000F miał silnik 1000 nie 1100 jak Magny z tamtych lat.

Więc jeśli czegoś nie rozumie to powiedz mi czego?

Sabre i Magny też miały V4 a jakoś nazywały się Sabre i Magny a nie Interceptory.

emil 

Wysłany: 2010-09-04, 02:12   

emil napisał/a:
interceptor to amerykańskie odnośnik do naszej v4, zarówno vfr jak i starszej vf

jeśli czegoś jeszcze nie kumasz Artur, to ja nie poradzę.
magna ma glupie oznaczenia, sugerujące ustawienie tłoków pod kątem innym niż 90 stopni, ale to też nie jest ważne.
fakt, magna to była magna, bez tego przydomku, ale porównanie wadliwej v4 z 82 roku do v4 z 94 roku ma sie nijak. Wiesz dobrze, jaką opinię miały stare silniki.

pozdro i dzieki za podjęcie tematu.

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-04, 02:21   

Nie wiem czego ja niby nie rozumieć? VFR750 Interceptor rok 87 to nowa wersja po wcześniejszej VF750F Interceptor 83-86 (Bliźniaczo był VF1000F Interceptor) i dlatego nazywają sięwszystkie Interceptor a nie jak twierdzisz wszystkie V4 Hondy to interceptory bo jak już raz napisałem VF750S Sabre ma V4 i jest Sabrem a nie Interceptorem a VF750C Magna też ma V4 i jest Magną a nie Interceptorem.

Napisać, że wszystkie V4 Hondy to Interceptory to tak samo jak napisać, że wszystkie V Yamachy to Virago czego zaprzeczeniem jest chociażby V-max Yamachy z slnikiem V.

Robisz ze mnie głupiego a nie masz racji w tej kwestii.

emil 

Wysłany: 2010-09-04, 02:27   

ehh. nie kumasz :|

coś co w europie ma nazwę nam znaną, w usa ma nadaną zazwyczaj inną, w tym przypadku jest dodawany przydomek interceptor. teraz już wiesz o co mi chodzi? To tak jakbyś szukał na wyspach opla. Sam przydomek 'interceptor' nic nie mówi, bo był używany od lat 80 po dziś dzień dla różnych modeli hond. I tyle. Chyba jaśniej już nie umiem, albo bania mi nie pozwala :| Nie robie z nikogo głupiego. Wpisz że se 'honda interceptor' w google, to zobaczysz jakie wynalazki można znaleźć :|

Interceptor to nie nazwa modelu!

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-04, 02:32   

Nie wiem gdzie wpadłeś na to że chodzi o porównywanie silnika z 82 do silnika z 94 jak chodzi jedynie o zobrazowanie kwestii, że od samego początku w 82 roku idea magny była taka: chooper z wysokoobrotowym silnikiem V4 a nie pyrkającym V2.

A bolączki V4 z lat 82 wzwyż znam miedzy innymi źle dobrane materiały z których zrobiono zawory i gniazda zaworowe przez co wybijały się oraz przegrzewające się tylne cylindry silnika. Przez te właśnie bolączki miedzy innymi po 3 latach produkcji wycofano się z produkowania VF750F poprawiono i wypuszczono VFR750 by nie kojarzył się nazwą z wadliwą konstrukcją VF750F.

emil albo jesteś wypity albo cholera wie co. W tych samych latach była:

VF750F Interceptor
VF1000F Interceptor
VF750S Sabre
VF750C Magna

i wszystkie miały silniki V4

to nie to samo co ZZR i ZX NINJA gdzie ZZR szło na europe a ZX NINJA na USA.

Interceptor to Interceptor czyli VF i VFR ale to jest jedna linia i idea motocykla szosowo-sportowego modele VF750F VF1000F i ich następcy VFR750 VFR800 a nie że każda V4 Hondy jest interceptorem bo już 2 razy napisałem VF750S Sabre też ma V4 i VF750C Magna też ma V4. Więc nie można mówić że każda V4 hondy jest interceptorem.

emil 

Wysłany: 2010-09-04, 02:47   

jestem wypity, to już napisałem :D
przegrzany/e tylni/e cylinder/dry to bolączka każdej przekatowanej v-ki, ale nie w tym rzecz. Nazewnictwo nie ma tu tak naprawde wiekszego znaczenia, chodzi glownie o to, że jak MJ chce sobie pyrkać, to nie zrobi tego na magdzie, czy to bedzie 750, czy stara 1100, bo to pyrkać nie chce.

nie lubie i nie mam zamiaru sie klocic, bo j.w. jestem troche nie w stanie i pewnie pierdole niezle :D no i jest 3 w nocy, wiec pora na leżak.

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-04, 02:48   

VF750F Interceptor - Sportowy hondy na silniku V4:

VF750S Sabre - Turystyczny hondy na silniku V4

VF750C Magna - Chooper hondy na silniku V4

Wszystko na bliźniaczym silniku V4 o praktycznie identycznych mocach i wszystkie z tych samych lat produkcji

Magna nie pyrka magna musi kręcić bo jak pisałem to silnik "plastikowy" nie "chooperowy".
Te silniki pełną moc osiągały przy 9500 obrotów a red zona była na 10,500 obrotów więc do chooperowego silnika to się nijak nie ma.

emil 

Wysłany: 2010-09-04, 03:01   

a no widzisz, u mnie v-ała już tak nie leży, podobnie jak w nowszej magdzie. Tak czy siak, i 750 i 1100 mam pod ręką :D troche są inne niż ta na obrazku, bo pewnie 750 nowsza, a druga 1100.

nazewnictwo jak dla mnie zjebane, bo jak piszesz, motocykl sportowy - a na zdjęciu wcale nie wygląda, z drugiej strony vfr ma swoje korzenie na torze (nr750, rc45), rc36 jest wersją szosową i nadal jest zwana interceptor (rc46, 46a-d to samo - czyli jej młodsze siostry).

pewnie i mi sie pojebało z tymi 'wszystkimi v4', ale właśnie wersje sportowo-turystyczne v-czwórki hondy w USA dostają taki głupi przydomek.
% robi swoje :D

prezesartur 

Wysłany: 2010-09-04, 03:18   

emil napisał/a:
motocykl sportowy - a na zdjęciu wcale nie wygląda

No nie przesadzaj żeby wypuszczony w 83 roku motocykl wyglądał jak obecne sporty. Ta sylwetka w 83 roku na premierze to pewnie był szał cipy.
Sądząc po wieku prawdopodobnie jesteś z tego samego roku co VF750F więc sam widzisz czego wymagasz :D Niestety w tamtych latach wszystko właśnie takie było.

Jak nie sportowy?:

Wtedy motocykl był sportowy nie gdy sam był okrągły i zwarty tylko gdy siedzący na nim motocyklista miał okrągłe plecy i zwarte kolana. To ważyło 248 kg więc masy też nie miało sportowej ale to w końcu początek lat 80tych czyli 30 lat wstecz więc trudno wymagać.

Koncepcja była motocykla sportowego ale już w 87 odeszli od tej koncepcji i stwierdzili, że to jednak moto turystyczne wypuścili już jako turystyczną VFR i tak się ma VFR do dziś.

Odpowiedz do tematu