|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
CBF 600S, Bandit 650S - jak to lata w zakręcie |
| Autor |
Wiadomość |
procek225

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wiek: 43 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 550 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2012-05-10, 15:07 CBF 600S, Bandit 650S - jak to lata w zakręcie
|
|
|
Cześć.
Czy ktoś z Was ma, któryś z tych motocykli i mógłby się wypowiedzieć jak latają po winklach?
Jakie pochylenia w ogóle wchodzą w grę i prędkości przy pokonywaniu zakrętów.
Czy jest możliwość płynnego i dynamicznego przechodzenia ze złożenia w złożenie?
Ciekawią mnie te motocykle, no i biorę pod uwagę zakup któregoś z nich na nowy sezon (trzeba troszkę uzbierać ) . Wiem, że raczej nie są to rakiety, i są opisywane jako motocykle użytkowe (CBF 600S - nudny motocykl liniowo oddający moc w sam raz na dojazdy do pracy.. ) ale dla mnie jest dużą zaletą. Właściwie, dopiero będę zdobywał doświadczenie, ale nie chciałbym być od samego początku ograniczony tym bardziej, że planuję zakup na kilka lat. |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
Wysłany: 2012-05-10, 15:17
|
|
|
Kup F4 lub F4i... Motocykl niby sportowy niby sportowo turystyczny.... krzywdy sobie nie zrobisz bo do 8,000 Obrotów nic sie nie dzieje.... a i na kolano na tym zejdziesz.... Ja miałem jeden sezon i nie narzekam, miło go wspominam. Podobno THUNDERCAT też dobre rozwiązanie...
Odnoszę się tylko do:
"Właściwie, dopiero będę zdobywał doświadczenie, ale nie chciałbym być od samego początku ograniczony tym bardziej, że planuję zakup na kilka lat." |
_________________ Moje wszystkie moto: http://www.bikepics.com/members/michal87sc/
http://www.michaljeczak.flog.pl
https://www.facebook.com/...54797774?ref=hl
 |
|
|
|
 |
procek225

|
Wysłany: 2012-05-10, 15:22
|
|
|
Niby masz racje, ale pozostaje jedno ale. Na CBF i na Banditke założę fajne kufry centralne i boczne, a i jeszcze plecaka wezmę od biedy. Dlatego interesują mnie te dwa lub pokrewne.
I właśnie dlatego pytam jak właśnie te dwa konkretne się zachowują (oczywiście większość czasu bez kufrów).
Pewnie w najbliższym czasie sam sprawdzę na jakiejś jeździe próbnej (mam dużo czasu zanim uzbieram), ale pytam też ludzi z bagażem doświadczeń bo mojej praktyki może nie starczyć. Wiem już, że CB 500 fajnie się składa bo próbowałem (no, może bardziej widziałem), tyle że to już raczej starsze egzemplarze. |
| Ostatnio zmieniony przez procek225 2012-05-10, 15:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Michal87sc
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Imię: Michał
Wiek: 39 Dołączył: 18 Wrz 2011 Posty: 3118 Skąd: 161 JO90NH
|
|
|
|
 |
procek225

|
Wysłany: 2012-05-10, 16:45
|
|
|
Dzięki, pooglądam, ale w tym sezonie raczej i tak niczego nie kupię.
Wciąż jestem ciekawy opinii na temat CBF z owiewkami i mniejszej Banditki w zakrętach. |
|
|
|
 |
maru

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
|
Wysłany: 2012-05-10, 18:30
|
|
|
Dobrze prawisz procek ścigi to na tor i dla tych co mało jeżdżą (bez urazy) jak się chce poturyścić z kobietką to ma być wygodnie!!
CBF 600 S nie wiem ale kumpel z którym śmigam ma Bandita 650 S i na winklach nie wymięka. Oponkę zamyka bez problemu a z tego co wiem to i podnóżkami można orać |
|
|
|
 |
orzech
Motocykl: Sprint st 1050
Wiek: 43 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 242 Skąd: Strzemieszyce
|
Wysłany: 2012-05-10, 19:21
|
|
|
| procek225 napisał/a: | Dzięki, pooglądam, ale w tym sezonie raczej i tak niczego nie kupię.
Wciąż jestem ciekawy opinii na temat CBF z owiewkami i mniejszej Banditki w zakrętach. |
Kumpel latał na cbr 900 z kolesiem na GSF 600 i mówił że na winklach nie zamulał , gorzej na prostych . jak ma być pierwsze moto to tani GSF będzie fajny |
|
|
|
 |
Edisiewicz

Motocykl: vfr 800 vtec
Wiek: 45 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 648 Skąd: Chelsea(Czeladź)
|
Wysłany: 2012-05-10, 20:12
|
|
|
| Ja wypowiem się w temacie Bandita gdyż użytkowałem to moto (600S) przez 2,5 sezonu. Więc hmmm na początego godny sprzęt bezawaryjny, co do winklów to trochę czołg, obecnie na vfr dużo pewniej się czuję - bandit jest dość znany z tego iż niechętnie inicjuje zakręt. Mam znajomego który przesiadł się z Bandziora na Fazera i ten drugi aż za bardzo chce skręcać. Polecam Ci bandita o CBF się nie wypowiem ale jeśli chodzi o winkle to CBR na pewno lepiej się spisze... |
|
|
|
 |
procek225

|
Wysłany: 2012-05-10, 22:17
|
|
|
Czyli reasumując, Banditem da się pośmigać jeśli się chce i potrafi
@maru - oponę zamykać... póki co jedyne czym przycierałem to gmolami na ósemce w CFB250 podczas kursu na prawo jazdy (i swoimi łokciami i kolanami, jak troszkę za mocno zacieśnić zakręt chciałem - instruktor omal ze skóry nie wyskoczył - dzięki za cierpliwość dla Niego, ale siniaki moje). Zresztą - powtarzając za L. Hough - niezaczerniony pasek na oponie nie zawsze świadczy źle o umiejętnościach motocyklisty, bezpiecznie zamknąć oponę można właściwie tylko na torze. Ze swojej strony dodam - chciałbym jednak żeby motocykl dopuszczał taką możliwość chociażby w przybliżeniu, i nabyć takich umiejętności, żeby w razie czego bez problemu zacieśnić zakręt w sytuacji awaryjnej.
Szkoda, że jeszcze nikt się o CBFce nie wypowiedział - wizualnie bardziej mi ten motocykl leży (tyle, że w testach piszą że jest o wiele bardziej nudny od Bandita - w sensie przewidywalny, ale czy to źle tak do końca skoro ja się potrafię wyłożyć nawet na CB500 zwykłej.. na prostej drodze:P ).
Pod uwagę biorę jeszcze GSX-600F - ale tyle tam plastików... |
| Ostatnio zmieniony przez procek225 2012-05-10, 22:20, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Mdevil

Motocykl: Kawasaki ZX10R 2007
Imię: Mateusz
Wiek: 35 Dołączył: 02 Sty 2011 Posty: 1185 Skąd: WRM MC POLAND
|
Wysłany: 2012-05-11, 00:28
|
|
|
bANDZIOr zajebisty;p ladnie sie kladzie w zakretach nawet zapakowany z kuferkami na 1 kole tez wporzo sie lata;p buta ma troche mulowatego ale jest ok wygodny na dalekie trasy nawet z plecaczkiem
polecam bandziorka bo sie nie psuje:P no i 1200 najlepiej:P na poczatek tez to bd dobre;p |
_________________ ni |
| Ostatnio zmieniony przez Mdevil 2012-05-11, 00:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Daro ZX

Motocykl: rn20
Imię: Daro
|
Wysłany: 2012-05-11, 17:02
|
|
|
| w majowej Motormani masz porównanie bandita 650, fazera 600 i sv 650 |
|
|
|
 |
emarius

Motocykl: el'Bandito 1.2
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2012-05-11, 22:24
|
|
|
| Edisiewicz napisał/a: | | co do winklów to trochę czołg (...) bandit jest dość znany z tego iż niechętnie inicjuje zakręt. |
| Motocykl online napisał/a: | | Nawet gdy nowy Bandit jest złożony w łuku maksymalnie, wręcz na granicy upadku, zachowuje się w sposób przewidywalny. Jedynie lekkim pływaniem sygnalizuje, co jest grane. Nie zdziwiłem się więc, gdy Suzuki zarówno w wolnym, jak i szybkim slalomie wyczarowywało świetne czasy... |
źródło
No to już sam nie wiem...
(powoli też zaczynam "rozpoznawiać" rynek 600tek pod turystyke) |
| Ostatnio zmieniony przez emarius 2012-05-11, 22:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maru

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
|
Wysłany: 2012-05-11, 23:48
|
|
|
Mnie się wydaje, że Bandit jest większy wizualnie, CBFa bardziej delikatna ża tak powiem.
A ogólnie to Ci radze (jeżeli masz w zamiarach motocyklowanie z kobietą) zwrócić szczególną uwagę na pozycje na moto co by Wam było wygodnie. GSX 600F tzw. jajko ma nisko kiere i nie jest tak wygodny jak Bandit czy CBFa (bynajmniej dla mnie) |
|
|
|
 |
Krzysztof
Motocykl: czarna Honda CBF 600 SA
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 2012-05-16, 16:36
|
|
|
Cześć.
Jeżdżę CBFą od około 4 kkm. Jest to mój pierwszy i jak na razie jedyny motor, więc za bardzo nie mam co porównywać.
CBF Polecam jako pierwsze moto.
Odnośnie zakrętów - w zaręt wchodzi się lekko, płynnie, motor prowadzi się intuicyjnie, nie trzeba walczyć, oponkę w miarę szybko można zamknąć. W zakrętach jest stabilny i latwy w prowadzeniu, świetny, chociaż pare razy miałem wrażenie poślizgu tylnej opony, ale to chyba z powodu nawierzchni. Ostatnio śmigałem 300 km (nie przesadzam ) w górach (Niemcy, Schwarzwald) tylko serpentynkami - pięknia sprawa!!! Żaden problem z szybkim przechodzeniem z jednego złożenia w drugie. Motor jest dość ciężki, bo ok. 235kg, ale masy wogóle nie czuć podczas jazdy, żekłbym nawet, że ta masa pomaga w szybki składaniu się w zakręty.
Co do mocy - to rzeczywiście - liniowe oddawanie mocy. Całkiem fajnie jeździ się już od 3 krpm.
W sieci jest sporo testów: bandit kontra CBF i fazer. Ogolnie fazer wygrywa bo jest duzo mocniejszy, ma młodszą konstrukcję alu i dzięki temu jest lżejszy oraz ogolnie jest OK, natomiast CBF zawsze w testach wygrywa z Banditem. CBF wygrywa prawie wszędzie pod kątem prowadzenia, zestrojenia charakterystyki zawieszenia oraz (tak jak wszystkie Hondy) ma świetną skrzynię biegów.
Polecam poszukać do zakupu i CBF i Bandita i kupić motor w lepszym stanie - obydwa są OK.
Moim następnym pewnie będzie CBF 1000 albo duzy Bandzior.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
procek225

|
Wysłany: 2012-05-17, 15:16
|
|
|
@Krzysztof: O taką właśnie opinię mi chodziło. Testy, testami, ale właśnie je potwierdziłeś.
Co do moto w lepszym stanie - chciałbym nowy (dlatego czekam do przyszłego roku).
Wiem, że może się rozwalić, ale AC chyba po coś jest. No i wszedłem ostatnio na stronę Hondy a tam cena: 27600 za nówkę w wersji z ABS. Jeszcze miesiąc temu było 3k więcej.
Zobaczę co się w grudniu wydarzy. Bandit dalej oscyluje powyżej 30k. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |