Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CBF 600S, Bandit 650S - jak to lata w zakręcie
Autor Wiadomość
Edisiewicz 

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wysłany: 2012-05-17, 16:44   

Krzysztof napisał/a:
Ogolnie fazer wygrywa bo jest duzo mocniejszy,
Jezdziłem na obu miałem bandita - napiszę tak... fazer był jak rower, za lekki i pod dupą niczego się nie czuję. Więc te testy to se moga... Teraz jezdzę ciężką VFR i na fzerze po prostu źle się czuję...

Krzysztof 

Motocykl: czarna Honda CBF 600 SA
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2012-05-17, 19:09   

procek225 napisał/a:
@Krzysztof: O taką właśnie opinię mi chodziło. Testy, testami, ale właśnie je potwierdziłeś.

Co do moto w lepszym stanie - chciałbym nowy ;) (dlatego czekam do przyszłego roku).
Wiem, że może się rozwalić, ale AC chyba po coś jest. No i wszedłem ostatnio na stronę Hondy a tam cena: 27600 za nówkę w wersji z ABS. Jeszcze miesiąc temu było 3k więcej.
Zobaczę co się w grudniu wydarzy. Bandit dalej oscyluje powyżej 30k.

CBFa trańsza niż Bandit .... to w takim razie brałbym CBfe! OCZYWIŚCIE z ABS a dokładniej C-ABSem. Mam CBFe z ABS i już nie kupię moto bez ABSu.

Odnośnie zakupu motocykla nowego jako pierwsze moto ... tutaj zastanowiłbym się... Nowe moto jest świetne, ale, ponieważ nie masz jeszcze doświadczenia, nie jeździłeś jeszcze innymi, to może się okazać, że motor nie przypadnie Ci do gustu i po roku, dwóch ... będziesz niezadowolony. Pomyśl, czy czasem nie kupić używanej CBFy i pojeździć nią ze 2 sezony i wtedy ewentualnie przemyśleć zakup nowego motocykla. Zakup motocykla i odsprzedaż po 2 latach wcale nie wiąże się ze stratą dużej kasy (może 1 - 3 tysiaki). Tutaj jest inaczej niż w przypadku asmochodów. W dodatku jak kupisz motor z ABSem, to taki motor jeszcze mniej straci na wartości. Problemem jest tylko zakup używki - tutaj trzeba uważać.

Nie wiem czy sprawdzales koszt ciuchow czy ubezpieczen, ... jeslki nie to :
Do zakupu motocykla dolicz jeszcze około 4 (lub więcej) kilo złotówek na ciuchy i kask :) , OC jest w miarę tanie, ale AC na motor o wartości około 27 kPLN to wydatek szacuje 4 patoli bez znizek. Do mojego motocykla za okolo 11 000 AC z 50% znizka to koszt minimum 800 stów. ( a za samochod tez o takiej wartosci place 400 pln :) )
Ostatnio zmieniony przez Krzysztof 2012-05-17, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-17, 22:34   

Edisiewicz napisał/a:
Krzysztof napisał/a:
Ogolnie fazer wygrywa bo jest duzo mocniejszy,
Jezdziłem na obu miałem bandita - napiszę tak... fazer był jak rower, za lekki i pod dupą niczego się nie czuję. Więc te testy to se moga... Teraz jezdzę ciężką VFR i na fzerze po prostu źle się czuję...

Zamień na XX-a :D

procek225 

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wysłany: 2012-05-18, 15:58   

Krzysztof napisał/a:

Nie wiem czy sprawdzales koszt ciuchow czy ubezpieczen, ... jeslki nie to :
Do zakupu motocykla dolicz jeszcze około 4 (lub więcej) kilo złotówek na ciuchy i kask :) , OC jest w miarę tanie, ale AC na motor o wartości około 27 kPLN to wydatek szacuje 4 patoli bez znizek. Do mojego motocykla za okolo 11 000 AC z 50% znizka to koszt minimum 800 stów. ( a za samochod tez o takiej wartosci place 400 pln :) )

Sprawdzałem i to. Dlatego czekam do przyszłego sezonu ;) (zresztą w tym nawet na dobrą używkę nie mam jeszcze, więc czekam). W Hondzie dają fajne warunki na komplet ubezpieczeń - 13.5% wartości motocykla - czyli tak jak policzyłeś - 4k pod warunkiem, że na stronie nie ściemnili z ceną motocykla (wierzyć mi się nie chce że cena rocznika 2011 nie różni się prawie niczym od 2012 - a taka jest informacja na stronie). Pytanie jeszcze czy nie ma jakichś małych druczków - nie czytałem jeszcze regulaminu. Ciuchy to podstawa. Parę razy już leżałem na asfalcie więc wiem jak to boli ;) , ale cały czas dzięki za dobre rady.

Mdevil 

Motocykl: Kawasaki ZX10R 2007
Imię: Mateusz
Wysłany: 2012-05-19, 01:11   

chcesz to ci mojego bandziora sprzedam ;p

13k do negocjacji:P

wszystko wymienione dodaje nawigacje kuferki i tankbaga;p

procek225 

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wysłany: 2012-05-19, 13:44   

Mdevil napisał/a:
chcesz to ci mojego bandziora sprzedam ;p
13k do negocjacji:P

kusząca oferta. Tyle, ze tak jak juz pisalem - gotówką będę dysponował dopiero pod koniec sezonu... więc jesli nie sprzedaż do tej pory... A poki co tylko zbieram informacje.

Mdevil 

Wysłany: 2012-05-20, 00:07   

;p po co ci golego kupowac;p jak bys mial fajnego takiego jak ja:P a bandit naprawde motor zajebisty nie rozpadnie ise nigdy;p tylko jak by to mialo wieksza moc jeszcze;p

slusar_o2 

Motocykl: suzuki
Imię: Marcin
Wysłany: 2012-05-20, 11:14   

chcesz wsadzać świeżaka na litra? mądrze

http://www.bikepics.com/members/slusar_o2/

Mdevil 

Wysłany: 2012-05-20, 12:21   

da rade;P 3 dni bd srol az sie przyzwyczai ja 600 mialem i za slabe to bylo 1200 jest w sam raz jesli o bandita chodzi jak by mial r1 kupic to lepi zeby nie kupowal bo by ja roztrzaskal na 1 lepszej drodze

Odpowiedz do tematu