Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam kompanów na wypad na transfagarską
Autor Wiadomość
kiler600r 

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-01-19, 18:11   

Krzynio napisał/a:

300- 400 km na dzień powinno pozwolić na bezstresową jazdę z podziwianiem okolicy i częstymi postojami.

to brzmi dobrze

Yogi dzieki, ale juz po ptokach, padlo na egipt i nie ma dyskusji...

Krzynio 

Motocykl: Honda CBF 600 NA
Imię: Krzysztof
Wysłany: 2011-01-21, 08:44   

malinka napisał/a:
Jak o tym gadacie to mi się wspomina pewien fajny filmik :D

http://vimeo.com/6986938

Zajebiaszcze!!

mcperson 

Motocykl: Yamaha FZ6
Imię: Piotrek
Wysłany: 2011-01-21, 10:30   

MotoTubisie :D DObry filmik ,aż chciało by się już jechać :P Z tego co widzę to niektóre drogi to jeden piach ale Damy rade ;)

thrillco 
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
Wysłany: 2011-01-21, 11:01   

narazie przygladam sie tej wyprawie, jak bedzie blizej terminu to dam zdecydowane potwierdzenie ;)

Krzynio 

Wysłany: 2011-01-21, 13:54   

No to aktualizujemy listę chętnych

Mcperson
Piwowarek
Stig
Flashar
Lipkens
+ moja nieskromna osoba
kiler600r
thrillco

jaarek 

Motocykl: R1200 R
Imię: jarek
Wysłany: 2011-01-21, 14:14   

Krzynio napisał/a:
No to aktualizujemy listę chętnych

Mcperson
Piwowarek
Stig
Flashar
Lipkens
+ moja nieskromna osoba
kiler600r
thrillco
też się pisze

defQ 

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
Wysłany: 2011-01-22, 19:27   

tez bede sie przygladac, trzeba juz co nieco planowac na sezon :)

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2011-01-22, 19:34   

a jakie predkosci przelotowe wchodza w gre????

Krzynio 

Wysłany: 2011-01-23, 15:55   

Tak jak pisałem wcześniej moim założeniem było ok 300 km dziennie więc prędkości średnie raczej dwucyfrowe

jaarek 

Motocykl: R1200 R
Imię: jarek
Wysłany: 2011-01-23, 17:03   

.. to może lepiej rowerami smigniemy

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2011-01-23, 17:48   

heh ja na rowerze moge smignac ale tylko jako plecak;p
kto chetny aby wziasc mnie na bagaznik???? na rame tez moge wskoczyc;p

kiler600r 

Motocykl: DL1000/Blackbird
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-01-24, 08:11   

thrillco napisał/a:
narazie przygladam sie tej wyprawie, jak bedzie blizej terminu to dam zdecydowane potwierdzenie ;)

to bylyby już dwa iksy :)

thrillco 
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Wysłany: 2011-01-24, 14:47   

kiler600r napisał/a:

to bylyby już dwa iksy :)

to bedzie pierwsza wieksza trasa na iksie ;) mam nadzieje ze sie nie rozleci :P

a co do trasy to fajnie by było wyskoczyc nad morze na chwile ;)

Krzynio 

Wysłany: 2011-01-24, 17:45   

jaarek napisał/a:
.. to może lepiej rowerami smigniemy

Nie - no troche przesadziłem z tymi 300 km - wiadomo że jak jest droga ok to można polecieć przepisowo - miałem na myśli raczej tempo jazdy na miejscu czyli 7c Bran i okolice. Do madziarska dojechać w okolice Debreczyna to ok 500 km, - a może ktoś z forum poradzi .....?

nikt ważny 

Motocykl: srebrny
Wysłany: 2011-02-05, 11:53   

Hm widzę, że się towarzystwo przekonało do Rumunii. W 2008 na poprzednim forum zapodałem temat tego kraju to po mnie co niektórzy pojechali co niby tam byli że syf, brud kiła, złodziejstwo i nie warto. Zaliczyłem Rumunie z ludzmi z forum Afrika Twin w 2008 i 2009. Trochę mało czasu macie. W tym kraju warto spedzić urlop albo i dwa. Wierzcie mi jest co robić i co zwiedzać. Bardzo dobrze radzi Kowal aby podjeżdzać od strony północnej. Przy zjeżdzie z drugiej strony na dojeżdzie do jeziora Vidraru jest koszmarna nawierzchnia.Niemniej jednak warto podjechać aby zobaczyć jezioro i zaporę. Co do noclegów to super sprawą jest namiot o ile preferujecie. W Rumunii nie ma specjalnych ograniczeń w biwakowaniu poza paroma miejscami wiec można znależć sobie jakieś super miejsce z pięknym widokiem i tam zanocować. Myśmy dwukrotnie nocowali właśnie na transfogarskiej zaraz za szczytem. Niezapomniane wrażenia z takich noclegów. Proponował bym Wam tak sobie obliczyć dojazd aby przejechać transfogarską w tygodniu. Jest to bardzo popularna trasa także wśród miejscowych i w weekendy panuje tam dużo większy ruch a wlec się w sznurze aut to żadną przyjemność. Podobno do transfogarskiej trzeba mięć szczęście aby trafić na pogodę. Mi się udało dwukrotnie i tego Wam życzę. Wjeżdząjac na szczycie w tunel warto zachować ostrożność. Jest ciemno i bywa mokro. Poza miastami trzeba uważać na zwierzęta które często pasą się same i potrafią stać na środku jezdni.
Jeszcze taka mała rada odnoście jazdy po ichniejszych drogach. Jak wam samochód siadzie na "dupę" to lepiej dla własnego bezpieczeństwa delikatnie mu zjechać i pozwolić się wyprzedzić. Często fantazja ichniejszych kierowców jest wielka i nie stanowi dla nich problemu wyprzedzanie na zakręcie czy przed wzniesieniem.
Zamków Drakuli jest parę jak na przykład ten w Branie. Bardziej jest to chyba jednak wabik na turystów.
Miejsce o którym pisze Shannon to Sapanta.
Myślę, że jest sporo piękniejszych wsi w tym kraju. Trzeba tylko odpowiednio głęboko się zapuścić, choćby na Bukowinę gdzie do dziś jest sporo polskich wiosek zamieszkanych przez rodaków od czasów zaborów jak choćby Poljana Mikuli.
Polecam Wam odwiedzenie portalu "mototurystów". Znajdziecie tam wiele przydatnych informacji na temat Rumunii i szczegółowych relacji.
PS.Co do jakości dróg to nie aż takiej tragedii. Transfogarska jest do zrobienia każdym motocyklem. Jak się Wam uda wygospodarować więcej czasu to polecam wspomnianą w temacie legendarną Transalpinę (Urdele). O ile juz nie jest za pózno. Niestety w 2009 jak tam przejeżdzalismy trwały zakrojone na szeroką skale prace budowlane i kładziono asfald na większej jej części. Chyba postanowiono zrobić z tego kolejna atrakcje turystyczną dostepną dla każdego a szkoda. Całkiem inny klimat niż oblegana transfogarska. Jej piękno było właśnie w dzikości i nieskalanej przyrodzie bez straganów z pamiątkami i tłumów turystów. Dla w miarę wprawnych do zrobienia. Moja VTR-ka na maksa załadowana dała radę.Kumpel na Pan European również. Co prawda kumpela na F 650 leżała trzy razy ale ona to lubi:)
Byłbym zapomniał. Koniecznie trzeba spróbować tamtejszych serów sprzedawanych przy drogach. Są wyśmienite i idealne na zagrychę przy wieczornym ognisku:)
Oczywiście nie do pogardzenia są też rumuńskie wyroby spirytusowe:) Wszelkiego rodzaju Palinki i Czujki również sprzedawane choćby na transfogarskiej. Dla smakoszy zaleca się zjechanie z głównej drogi i powęszenia we wsiach gdzie wprost od gospodarza przy odrobinie szczęścia można nabyć różne cuda z wszystkich chyba rodzajów owoców:)

[img] Uploaded with ImageShack.us[/img]

Ostatnio zmieniony przez nikt ważny 2011-02-05, 13:46, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu