Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CBR F2 vs. Thundercat!
Autor Wiadomość
MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-23, 23:32   CBR F2 vs. Thundercat!

Witam!

Mam takie dość nietypowe pytania. Moto w temacie mają podobne osiągi i teoretycznie podobne przeznaczenie. Jako iż moto sa w tej samej klasie to nie ma tu zadnego przeskoku. Mysle nad zmiana mojej cebry na kota w tym lub nastepnym sezonie. Moc ktora posiada cebra w zupelnosci mi wystarcza i nie mam ochoty na wiecej :) jak z wlasciwosciami jezdnymi? gabarytowo kotek wiekszy i pewnie gorzej w miescie. Ale ja lubie wycieczki z pasazerem i tobolkami. Chcialbym przeczytac kilka opini najlepiej osob, ktore mogly przejechac sie i tym i tym. Co mnie interesuje najbardziej:

-trakcja, wlasciwosci jezdne, trzymanie w zakretach
-ochrona przed wiatrem i deszczem (zazwyczaj mam pecha wracac z wypadow w ulewach)
-wygoda przy podrozowaniu z pasazerem i gratami (trasy 300-400 km)
-jak wyzej ale samemu z gora toreb w trasie rzedu 800-1000 km
-oswietlenie drogi (moze sie to komus wydawac dziwne ale jako, ze lubie jezdzic w nocy to zalezy mi na dobrych swiatlach)
- jakies ogolne podsumowanie tych 2 sprzetow.

CO do awaryjnosci, spalani i technicznych bajerow to juz sie wglebilem w google :) Chcialbym tylko jeszcze podkreslic, ze nie nalezy do tych, ktorzy lubia palowac na kole i zapierdzielac ile fabryka dala. Raczej jezdze spokojnie po miescie, a w trasie bez swirowania 130-150 góra. Jesli chodzi o koty to celuje gdzies w roczniki 2000-2001. Jesli sie zdecyduje na zmiane w tym sezonie to gdzies w wrzesniu.

Zapraszam do dyskusji :)

P.S. temat zalozylem pod natchnieniem tego pierdolonego sniegu za oknem!!

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-02-23, 23:38   

na kota musisz trafić, żeby był w dobrym stanie, to rzadki sprzęt, przy cebrach masz większy wybór napewno. Gabarytowo to raczej to samo, masa podobna, moc też, moment, więc dużej różnicy nie poczujesz, to nie R6 czy 600RR ;) ale jak chcesz.

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-23, 23:46   

chcialbym zmeinic na cos wygodniejszego w dalsze trasy w os. z elastyczniejszym silnikiem. Moc nie ma dla mnie takiego znaczenia.

emil 

Wysłany: 2011-02-23, 23:51   

to kupuj vfr :D

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-23, 23:59   

tez myslalem na VFR 750 :) ale stylistycznie bardziej mi sie t-cat podoba ;) a jak z spalaniem miedzy kotem a VFR?

emil 

Wysłany: 2011-02-24, 00:01   

nie wiem ile pali kot :D vfr przy normalnej jezdzie pali średnio 5,5l/100km, min mi wyszło 4,8 , max niecałe 7, wiec jak dla mnie jest dobrze :D

a jak stylistycznie podoba Ci sie kot, to szukaj sobie f3 bo to podobne do siebie, a jednak cebra to cebra - bedzie z czego wybierać.

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2011-02-24, 00:11   

kot wygodniejszy dla pasazera , ziomek ma i chwali a jezdzi tylko z plecakiem. thundercat dobry ssprzecik tylko trzeba uwazac na skrzynie biegow orzy uzywanym egzemplarzu, lubi wypadać 2 bieg.

Reaper 
inszallah

Motocykl: Yamamoto 600R
Imię: Przemek
Wysłany: 2011-02-24, 06:20   

-co do trakcji i wlaściowości jezdnych kotek się trzyma jak cholera- jest to jedno z cięższych moto tej klasy za sprawą metalowej ramy, jazda w mieście między samochodami bez problemowa nawet przy większych prędkościach ;)
-jeśli idzie o ochrone to hmm...dachu to on nie ma, raczej i tak będziesz mokry
-trasa 400km to prawdziwa przyjemność
-oświetlenie świetna sprawa, jeszcze przy dobrej żarówie to poezja a na długich lepiej niż za dnia :P

Podsumowując miałem cebre wole Cata bardziej mi odpowiada jeśli idzie o wizualke i właściwości jezdne.
Gadanie o wypadającej dwójce totalnie z pyty, że yamacha ma bardziej delikatną skrzynie z góry wiadomo każdy ma swoje mankamenty(kawa-pękające ramy), a jak do tego dojdzie sierota co biegów zmieniać nie potrafi, i bierze się za pałowania to efekt jest później widoczny. No ale koszt naprawy to jakieś 600-800zł . Tak, że kupując kota lepiej sie utargować żeby mieć ewentualnie na remoncik.

Kupiłem Kota coś ponad rok temu koleś chciał 9,800 utargowałem na 8,200 , dołożyłem ponad tysiąc-oleje, filtry, uszczelniacze, klocki... jedyny problem jaki się trafił to uszczelka pod głowicą zaczęła puszczać trzebabyło wymienić(700zł) a tak chodzi jak marzenie, a i tak jestem do przodu cenowo w porównaniu z tym po ile latają dobre egzemplarze z 2000 :)

Co do spalania to przy spokojnej jeździe 100-140 ->4,5l. Więcej niż 6 nie udało mi się przebić nawet jak walilem autostradą 220 non stop :P ...moto wyjatkowo oszczędne...sporo tym nadrabia B)

thrillco 
remember the name

Motocykl: cbr xx whitebird
Imię: Grzegorz
Wysłany: 2011-02-24, 08:16   

z podanych wybrałbym honde, ale nie f2 a juz f3. mala awaryjnośc, praz mnostwo częsci zamiennych przemawia na + dla f3. thundercat miał chyba problemy z drugim biegiem. jego większy brat thunderace miał apetyt na olej.

emil juz podał idealny motocykl :P VFR 750

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-24, 09:43   

coz ja nie wybieram z posrod tych 2 :) bo F2 to ja mam jak widac w moim profilu :P chce zmienic. Powody jak latwo mozna wywnioskowac wygoda (zazwyczaj jezdze z pasazerem, ktory sie meczy na mojej hondzie), wyglad i stylistyka, spalanie i po za tym to zawsze chcialem miec kota :) jak zaczynalem sie interesowac moto to zawsze marzylem o kocie, a teraz bedzie on w moim zasiegu :)

giemul 

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
Wysłany: 2011-02-24, 10:32   

Jest forum tej maszyny . Wkleję może swojego posta z niego bo nie chce mi się pisać tego samego :

"Byłem jednym z pierwszych na tym forum , a teraz cza się żegnać . Sprzedałem Tandercata i mam ochotę się podzielić swoim z nim doświadczeniem , bo miałem go 6 lat , Dzizzeees ! SZEŚĆ LAT ! !! To mój rekord , teraz tak to do mnie doszło dopiero .Powiem wam ,że po głowie chodzi mi cały czas pieśń radości : NARESZCIE !

Wiem , przyjęło się ,że "nie wypada " psioczyć na swój sprzęt , tym bardziej na jego forum , ale ja trochę po psioczę .

Ten motocykl kupiłem w 2001 roku , sam dzisiaj się zastanawiam , jak do tego doszło , bo mi się jakoś nigdy wybitnie nie podobał . Miałem wcześniej kilka ( ok 30 ) motocykli , jakieś MZ , JAWY , Awoki , Panonie , WuSuKi , Suzuki i chciałem wreszcie coś kupić " prawdziwego" . Myślałem wtedy o używce R1 , ale jakoś tak trafiłem do salonu Yamahy w Sosnowcu i gostek mnie zbajerował na tego Tanderkata .( co nówka to nówka , jak mi się wtedy wydawało )

W każdym razie go kupiłem , i nie powiem , pierwsze kilka tysięcy byłem zadowolony jak dzidziuś. Ale bardzo , bardzo szybko mi zaczęło w tym sprzęcie brakować różnych rzeczy . Może to wina tego , że jeżdziłem też sprzętami kumpli , które lekko bardziej " mi siedziały ".

Wady ( moim zdaniem ofkors) :
- waga , waga , waga . Motor jest pierońsko ciężki jak na swoją moc i to się czuje cały czas.
- zawieszenia . Niby jest pełna regulacja , ale ......... no właśnie , ale . To nie działa w tym sprzęcie . Przerabiałem wszystkie możliwe kombinacje i nigdy nie udało mi się ustawić tego badziewia tak ,żeby motor dobrze trzymał winkle. Zawsze jakieś trzepania , chybotania itp . Przód przy mocnym heblowaniu bardzo szybko się " zamyka" i jest to fest niebezpieczne . Schimmy łapałem tyle razy ,że mogę powiedzieć iż ten sprzęt nauczył mnie , że opanowanie takiego czegoś to bułka z masłem ( może powinienem to wpisać jako plus ? ).
- pozycja za kierownicą ( mam 180 cm wzrostu ). Ni to sportowa , ni to turystyczna . Przy szybkiej jeżdzie zawsze czułem się jak idiota , bo nie dało się wpasować w sprzęt , a przy wycieczkowym wożeniu znowu, pozycja jest za mało komfortowa .

Sprzęt ma też zalety . Jedną z nich jest przedni hamulec . Może nie jest jedno palcowy , ale jak ktoś ma mocny palec to da radę . Drugą zaletą jest .................................... , nie mogę jakoś sobie nic przypomnieć .

I tak to jest , jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego .

Następnym tematem jest trwałość . Ja na pewno nie zaliczam się do ludzi przesadnie dbających o sprzęt , ale też nie jestem street- worriorem, co cały dzień daje na gumę albo wali stoppie , czasem owszem , ale bez przesadyzmu. A motor po prostu się mi rozpadał w oczach . A to komin odpadał , a to jakieś plastiki puszczały , a to lampy się luzowały , albo elektryka wariowała , o dwójce nawet nie wspominam , bo to standard . I nie gadajcie ,że to nie jest motor do wydurniania , bo znam masę innych sprzętów , często starszych , które dają radę .

Sumując , mam go z głowy i powiem więcej , NIGDY WIĘCEJ YAMAHY !

ps. To moje prywatne zdanie i proszę , nie unoście się , że profanuję świętość , po 6 latach mam po prostu takie zdanie i tyle . "

PO tym poście dostałem zjebes na tamtym forum ale mnie nie wywalili :D .

http://www.motocykl.org/thundercat/forum/index.php

Jo to mom w żici jusz wszysko , DWA RAZY !! Ale tak richtichofenfest !!

emil 

Wysłany: 2011-02-24, 11:02   

ehhehehehhehehe ja to kiedyś czytałem, ale nie wiedziałem ze to Twój tekst :D :D :D

tak że MadJack, bier vfr-e B) :D

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-24, 11:21   

tez to kiedys czytalem :P wiesz co Giemul w sumie jesli tak bylo to masz prawo tak pisac. Z tym, ze wedlug mnie jest to raczej kwestia egzemplarza. Na starym forum byl koles (ktorego nicka nie pamietam) ktory jezdzi (wtedy) 3 sezon na t-cat i nie dal zlego slowa powiedziec. Wiec chyba poprostu miales pecha :) ide zwiedzic allegro, poogladam VFRki :0

giemul 

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
Wysłany: 2011-02-24, 11:31   

nie należy się tak mocno sugerować moimi marudzeniami . Ja kiedyś zdecydowanie inaczej jeździłem a Kocur tego nie wytrzymywał po prostu . Jak sobie dzisiaj przypominam swoje wybryki to nasówa się tylko jedna myśl - idiota ! Dlatego wtedy ten motorek mi zdecydowanie nie wlazł . Dwójki nie miałem już w pierwszym sezonie :) .

Jak ktoś szuka spokojnego sprzęta to Kot się nadaje . Ma najrówniejsze oddanie mocy ze wszystkich 600 , jest lepiej niż w małej Cebrze a trochę bardziej narowiście . Dobry hamulec z przodu .

Można nim dawać w palnik ale to nie ta bajka . Objeżdżałem nim kumpli na R1 i Fajerach , ale to była naprawdę walka z naturą .

Do turystyki średnio , no ale ja porównuję do mojej obecnej kobity która jest do tego stworzona . Ale polecam stelaż i walizy bo torby są bezsensu . Zrobiłem z nimi 1200 km i oddałem je potem szybko kumplowi za darmo . Ruszają się i przypaliły mi się o komin.

Jo to mom w żici jusz wszysko , DWA RAZY !! Ale tak richtichofenfest !!

Reaper 
inszallah

Motocykl: Yamamoto 600R
Imię: Przemek
Wysłany: 2011-02-24, 15:56   

giemul napisał/a:
Dwójki nie miałem już w pierwszym sezonie .

To jak Ty jeździsz, że 2 w jeden sezon wypałowałeś ?? ... zapomnialeś o sprzęgle ??

Ale czy t-cat to taki spokojny sprzęt ?? ....no nie wiem, objechałem nie jedną maszyne na przyspieszeniu, prędkości maksymalnej brakuje ale na zrywność nie narzekam

Odpowiedz do tematu