|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Łożysko główki ramy |
| Autor |
Wiadomość |
markopolo1970
Kocham NAKEDY!
Motocykl: Suzuki B-King
Imię: Marek
|
Wysłany: 2013-08-19, 09:24 Łożysko główki ramy
|
|
|
W końcu musiałem zdecydować się na wymianę w/w łożyska. w ASO proponowano mi zamienniki i twierdzono, że zakładają takie i niema z nimi problemu. Oryginały byłe prawie 3 razy droższe. Ponadto trzeba by się umawiać na termin a mam do nich trochę daleko dlatego zdecydowałem się na wymianę w znanym mi miejscu. Dawna Szpila w Rybniku - obecnie motorhouse. Znam chłopaków bo kiedyś serwisowałem tam poprzednie moto i byłem zadowolony. Zaproponowali mi także zamienniki - stożkowe - że niby dłużej wytrzymują bo wieksza powierzchnia itp - brzmi to logicznie. Po odbiorze jednak jak wyjechalem od nich to dojechałem do ronda (ok. 20 metrów) i zawróciłem bo moto nie chciało się prowadzić. Zachowywało się jakby łożysko było za mocno dokręcone więc zawróciłem. Stwierdzono, że to normalne bo większa powierzchnia przylega i że troszkę to ustąpi po jakimś czasie. Ale jakoś źle mi się z tym jeździ. Fakt, że moze już coraz lżej chodzi ale prowadzi sie o wiele gorzej niż poprzednio. Teraz sam już nie wiem co robić, czy podjechać żeby mi te łożysko popuścili czy co? Czy ktos miał już takie doswiadczenia z zamiennikiem łożyska główki ramy?
Uczucie jest takie jakby na wyrąbanym łożysku ktoś je dokręcił na chama aby tylko trzymało ale kierownica nie chce skręcać i moto także. Niema mowy by w trakcie jazdy puścić kierownicę i balansować ciałem tak jak poprzednio. |
|
|
|
 |
Lawka

Motocykl: V-Strom 650A K8
Imię: Tomek
|
Wysłany: 2013-08-19, 10:00
|
|
|
Witaj
ja kiedys wymienialem lozysko w Bandicie.
Oryginalnie bandit ma kulkowe, jak ja wymienialem to juz bylo stozkowe zalozone przez kogos wczesniej i na takie same wymienilem. (kupilem lozyska w normalnym sklepie znajac wymiary)
Wg mnie powinienes poluznic i dokrecic wg serwisowki.
w serwisowce pisze jak mocno trzeba dokrecic. ( u mnie pisalo o ile obrotu powinno sie dokrecic po wymianie)
Potem po ok 100km trzeba skontrolowac i ewentualnie lekko dokrecic/dociagnac.
Nie powinienes miec luzu, ale kierownica musi luzno sie ruszac. |
_________________ Suzuki GSF 600N Bandit --> Honda CBR 1100XX --> Suzuki V-Strom 650A K8
Buying accessory exhaust and using it with dB killer is like going to the whorehouse for a hug |
| Ostatnio zmieniony przez Lawka 2013-08-19, 10:02, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
grzeesiek
Motocykl: R6
Imię: Grzesiek
|
Wysłany: 2013-08-19, 12:18
|
|
|
| To jest tylko taka gadka że zamiennik jest taki sam jak oryginał.A jak jest to już sam wiesz. |
_________________ __________________________________________
angielski korepetycje 35/h Katowice Ruda Śl. Tel 516482812 |
|
|
|
 |
PiotRR

Motocykl: różowy
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2013-08-20, 02:14
|
|
|
| markopolo1970 napisał/a: | | czy podjechać żeby mi te łożysko popuścili czy co? |
Tak właśnie zrób. Zapłaciłeś, więc niech poprawią. A jak dalej będą uparcie przy swoim "wyrobi się" to już bym tam więcej nie zaglądał. Albo może niech Ci powiedzą czy będzie to trwało 300km czy 1900km irytującej jazdy?
Sam kiedyś zmieniałem z kulkowych na stożkowe i nie było różnicy w prowadzeniu, tylko trzeba odpowiednio poskręcać a nie na zapas! |
_________________ srad- im szybciej jedziesz tym szybciej jedziesz |
|
|
|
 |
markopolo1970
Kocham NAKEDY!
Motocykl: Suzuki B-King
Imię: Marek
|
Wysłany: 2013-08-31, 19:07
|
|
|
| No i sprawa załatwiona. Byłem drugi raz w Rybniku i trochę popuścili lecz niestety mimo iż była lekka poprawa to przy większych prędkościach moto zaczynało wężykować i także przy gwałtownym omijaniu tył "zarzucał". Dlatego w końcu zdecydowałem się podjechać do ASO SUZUKI. Byłem dzisiaj trwało to ok. 30min. i w końcu jest tak jak ma być tzn. kierownica chodzi minimalnie ciężej niż na starych oryginałach lecz już nie ma żadnego problemu z prowadzeniem i moto idzie jak po szynach. I nareszcie wróciła radość z prowadzenia :-) |
| Ostatnio zmieniony przez markopolo1970 2013-08-31, 19:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |