|
Obecna pogoda a jazda amatora |
| Autor |
Wiadomość |
Andaron

Motocykl: Kawasaki ZZR600 "ZygZak"
Imię: Jakub
|
Wysłany: 2013-03-10, 23:19 Obecna pogoda a jazda amatora
|
|
|
Z racji małego wypadku dziewczyny samochodzikiem musiałem dosiąść dzisiaj niedawno zakupioną Kawe i dymać pół miasta, jako, że mam tylko kask bo moto miało stać aż temperaturka wzrośnie. Ręce przemarzły, kurtka jesienno zimowa dała radę w miarę, moto się trzymało,ale z drugiej strony nie pałowałem, to pierwszy taki dłuższy wypad od czasu odebrania go. Całość nie należała jednak do najprzyjemniejszych ze względu na temperaturę, ręce równie dobrze mogłem włożyć do śniegu na 30 min, może by mniej zmarzły, a zapowiadają jeszcze śnieg...
Pytanie też mam, chodzi o sterowność, jako, że prawko mam od października a dopiero teraz moto proszę o jakieś uwagi, jakie akcesoria i inne rady.
Drugie zapytanie to sterowność, moto jak wiadomo chce jechać prosto na łukach zakrętach, na co zwracać uwagę, bardzo znosi na zewnątrz, pochylać bardziej się też bałem ze względu na warunki pogodowe. |
|
|
|
 |
Largo
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2013-03-10, 23:34
|
|
|
Nie ty pierwszy i nie ostatni maszt taki dylemat.
STEROWNOŚĆ - moto musisz "wyczuć"
Przy małych prędkościach (w miastach) chcąc ciasno pokonać zakręt będziesz musiał robić "przeciw-wagę"
A przy pokonywaniu łuków z wiekszymi predkosciami będziesz sie przechylał pod tym samym kątem co moto - a z czasem nawet bardziej.
A w ciuchy i tak zainwestuj, raz że bedzie Ci cieplej(nie ma porównania do kurtki jesienno-zimowej), a dwa to po to żeby po zwykłym szlifie wstać i otrzepać kurz
Jako początkujący zwróć szczególną uwagę na piasek pozostały po okresie zimowym - szczególnie na skrzyżowaniach nawet przy małych prędkościach nie trudno o glebe |
_________________ "Speeding. No one thinks big of you"
"Si vis pacem para bellum" |
| Ostatnio zmieniony przez Largo 2013-03-10, 23:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wiek: 50 Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 1296 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2013-03-11, 07:20
|
|
|
Largo, dodałbym jeszcze aby kolega nie jeździł po białych liniach , pasach , łączeń asfaltów mam na myśli czarna kreskę ze smoły i na skrzyżowaniach jak dojeżdża to uwaga na plamy oleju które zostawiają puszki a i jeszcze jedna sprawa szyny tramwajowe czy kolejowe |
_________________ Bass - www.riss.pl Hurtownia odzieży BHP
 |
|
|
|
 |
Andaron

|
Wysłany: 2013-03-11, 08:23
|
|
|
Staram się wystrzegać i omijać właśnie takie plamki:P Ale po Sosnowcu to jak jazda slalomem gigantem Co jak co,ale chyba tylko w DG są gorsze drogi, chociaż nie wszędzie |
|
|
|
 |
Zrzęda
Lord Malkontent

Motocykl: GSX1250FA
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2013-03-11, 08:37
|
|
|
| A ja polecam przeczytać sobie książkę "Motocyklista doskonały". Jest to pozycja nieśmiertelna tłumacząca zachowanie się motocykla i dająca rady na co zwracać uwagę. Czytam ją zawsze przed rozpoczęciem sezonu. |
_________________ Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów. |
|
|
|
 |
cori

Motocykl: Suzuki GladiuS
Imię: Ula
|
Wysłany: 2013-03-11, 08:48
|
|
|
Jeśli chodzi o akcesoria to zainwestuj w podgrzewane manetki ,super sprawa na chłodne dni
Są też książki czy poradniki gdzie znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące pytania np Motocyklista doskonały jak podał kolega powyżej
Jeśli chodzi o doświadczenie to ono rośnie tylko wraz z iloscia przejechanych km
Udanego sezonu życzę |
| Ostatnio zmieniony przez cori 2013-03-11, 08:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bass
Pal gumę a nie dusze

Motocykl: R1200GS
Imię: SEBA
Wiek: 50 Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 1296 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2013-03-11, 10:02
|
|
|
Andaron, polecam też szkolenie z techniki jazdy które ...3,14 i reszta organizuje co sezon więcej na ten temat powie ci nasz wodzu Piwowarek . A pewnie ci co byli na takim szkoleniu potwierdzą ze warto inwestować czas i pieniądze |
_________________ Bass - www.riss.pl Hurtownia odzieży BHP
 |
|
|
|
 |
SoftLife
...3,14 i reszta

Motocykl: FZS 600
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2013-03-11, 11:19
|
|
|
Po takim szkoleniu czujesz się jakby ktoś zdjął Ci ciemne okulary z nosa, odwiązał oczy, odetkał uszy... jeśli rozumiesz co mam na myśli (o;
Lepiej kasę wydać na szkolenie niż później w ramach "budżetu" szukać na allegro części do motóra |
_________________ Don't ride behind me, i may not your leader.
Don't ride in front of me, i may not your guard.
Just ride beside me, and be my brother |
|
|
|
 |
Zrzęda
Lord Malkontent

Motocykl: GSX1250FA
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2013-03-11, 11:24
|
|
|
| Kiedy i gdzie będzie w tym roku? |
_________________ Półśrodki prowadzą do ćwierćrezultatów. |
|
|
|
 |
Edisiewicz

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wiek: 45 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 648 Skąd: Chelsea(Czeladź)
|
Wysłany: 2013-03-11, 16:16
|
|
|
A ja radzę Ci nie wsiadać w taką pogodę szczególnie jeśli zaczynasz przygodę z motocyklem a nie chcesz jej w tym tygodniu skończyć - nie masz transportu - wybierz autobus ^^ |
|
|
|
 |
orzech
Motocykl: Sprint st 1050
Imię: Tomek
Wiek: 43 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 242 Skąd: Strzemieszyce
|
Wysłany: 2013-03-11, 17:31
|
|
|
| zgadzam się w 100% , warun jest zdradliwy w tym momencie . Ja już bym parę razy glebę zaliczył mimo ostrożnej jazdy i mimo tego że parę km w deszczu zrobiłem . nie musisz - nie jedz , szkoda zdrowia ...a wogóle co to za lans po taki syfie na upaćkanym sprzęcie śmigać , no szanujmy się ;D |
|
|
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2013-03-11, 18:19
|
|
|
| Andaron napisał/a: | | ...musiałem dosiąść dzisiaj niedawno zakupioną Kawe i dymać pół miasta... |
Sprzedaj to w cholerę, ...i nic nie będziesz musiał, rozsiądzeiesz się jak hrabia w komunikacji miejskiej
Od dziecka wiadomo ,że na moto chroni nas to co mamy na sobie i zawsze piniądzory trzeba zainwestowac w ubranie, teraz ...kredyt , kupić porządne z wypinamymi podpinkami żeby w lato po d... się nie lało i służyło parę lat. |
_________________ Gdy siadam na moto czuję ze spalam benzynę, w samochodzie tylko ją zużywam. |
|
|
|
 |
procek225

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wiek: 43 Dołączył: 04 Maj 2012 Posty: 550 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-03-11, 20:23
|
|
|
| Bass napisał/a: | Andaron, polecam też szkolenie z techniki jazdy które ...3,14 i reszta organizuje co sezon więcej na ten temat powie ci nasz wodzu Piwowarek . A pewnie ci co byli na takim szkoleniu potwierdzą ze warto inwestować czas i pieniądze |
mały offtop - też byłbym chętny na takie szkolenie chyba zacznę śledzić Wasz wątek. |
|
|
|
 |
Andaron

|
Wysłany: 2013-03-11, 22:18
|
|
|
Sytuacja była awaryjna bardzo, dziewczyna zapłakana, drugie auto nie ma połowy drzwi :p
Teraz stoi tak jak stać ma aż do poprawy pogody.
Co do tego szkolonka, kiedy i jak to wygląda:>? |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-03-12, 14:28
|
|
|
| Zrzęda napisał/a: | | A ja polecam przeczytać sobie książkę "Motocyklista doskonały". Jest to pozycja nieśmiertelna tłumacząca zachowanie się motocykla i dająca rady na co zwracać uwagę. Czytam ją zawsze przed rozpoczęciem sezonu. |
Jest to pozycja nieśmiertelna napisana w męczącym stylu pełna zbędnego lania wody celem zwiększenia objętości książki napisana przez amerykańskiego dziadziusia pełna nieprzyjemnych i nieczytelnych obrazków z nagminnie powtarzającymi się kwestiami. Jest oczywiście zachwalana przez wszystkich polskich motocyklistów pewnie dlatego, że nie ma żadnej alternatywy.
Poza tym kolego zadajesz takie pytania na które odpowiedzi powinieneś chyba uzyskać przez wpuszczeniem Cię na motocykl przez instruktora. |
|
 |
|
|