|
Spuszczanie benzyny z baku |
| Autor |
Wiadomość |
Baniol

Motocykl: Honda Varadero XL 125
Imię: Darek
|
Wysłany: 2013-08-05, 20:34 Spuszczanie benzyny z baku
|
|
|
| Hejka. Koledzy pomóżcie mi w problemie zlania benzyny z baku w Kawasaki Eliminator BN125. Mam jakąś instrukcję po chińsku, same krzaki itd. To mój pierwszy moto a muszę zdemontować bak no i zlać z niego benzynkę. Jak się do tego zabrać? |
|
|
|
 |
ozon

Motocykl: FZ6
Imię: olek
|
Wysłany: 2013-08-05, 20:49
|
|
|
wez wezyk pociagnij i poleci
Metoda najprostsza |
_________________ Moto Jest Jak MediaMarkt- Nie Dla Idiotow...
Hornet Turysta.... |
|
|
|
 |
horbal
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
Wiek: 34 Dołączył: 16 Lis 2010 Posty: 591 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 2013-08-05, 20:59
|
|
|
zdejmij wężyk z kranika i odkręć |
_________________ Suzuki gs500 ->Yamaha xj600 |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-08-05, 22:05
|
|
|
Zdejmij bak i wylej... ewentualnie moto do góry kołami |
|
|
|
 |
Cortex

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
|
Wysłany: 2013-08-05, 22:13
|
|
|
| horbal napisał/a: | zdejmij wężyk z kranika i odkręć |
kogo my tu mamy...
j.w czyli odpiać opaske z wężyka który wychodzi spod baku i tyle |
_________________ amicus certus in re incerta cernitur
 |
|
|
|
 |
Baniol

|
Wysłany: 2013-08-06, 10:38
|
|
|
| OK. A ten kranik ma napisane ON, PRI i coś tam. To ma być też jakoś ustawione? |
|
|
|
 |
Cortex

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
|
Wysłany: 2013-08-06, 12:58
|
|
|
| na codzien powinno byc na ON, jak jest mało paliwa to na RES, PRI sluzy do zalewania gaźników. Sciagnij bak i odepnij wężyk który jest przyczepiony spod spodu do baku. |
_________________ amicus certus in re incerta cernitur
 |
|
|
|
 |
Kieran

Motocykl: GSX-R 600 L0
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2013-08-06, 12:59
|
|
|
Jak nie masz na kraniku pozycji OFF to zostawiasz na ON. Pewnie jest on podciśnieniowy Pozycja PRI oznacza swobodny przepływ paliwa do gaźników, używa się do rozruchu np. po zimie lub jak ci zabraknie paliwa w baku.
PS. Na PRI nigdy długo nie zostawiaj max 1 min. |
|
|
|
 |
Baniol

|
Wysłany: 2013-08-07, 15:04
|
|
|
Dzięki za info. Na razie jeszcze nic nie ruszałem. Mam teraz o 15.00 37 w mojej "szopie" więc prawie się gotuję. Zacznę koło 18 jak spadnie trochę z termometru. W mordę - niezła patelnia.
[ Dodano: 2013-08-07, 21:24 ]
No koledzy, dzięki Wam udało mnie się zlać benzynkę z baku. Doznałem jednak po zdjęciu puszki lekkiego - WTF? Tak to bywa czasem odkupując moto po przejściach ( jak sie okazało ) bo zaskoczyło mnie dlaczego lata objemka wokół gumowej rury wchodzącej w gaźnik a wychodzącej z filtra powietrza. Bo cała plastikowa obudowa filtra ma urwany zaczep będący pod kanapą a to spowodowało opadnięcie obudowy no i objemka nie wytrzymała, popuściła i guma zlazła z gaźnika co powodowało pobieranie fałszywego powietrza. Tak przy okazji to fajna "zabawa" w mechanika. Jak to naprawię to tym bardziej satysfakcja jak będzie lepiej jeździł Muszę poszukać jakiejś Kawy na części. Chyba się przyda bo coś wydaje mnie się , że będzie tego więcej |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-08-09, 12:40
|
|
|
| Kieran napisał/a: |
PS. Na PRI nigdy długo nie zostawiaj max 1 min. |
w sprawnym motocyklu może stać tak i z miesiąc i nic się stać nie powinno. natomiast że wielu o gaźniki dbać się nie chce, albo moto leci z rąk do rąk (jak np. GS 500) i nikomu się tego zrobić nie chce, to potem się przelewa cała benzyna do silnika bo pływaki nie domykają, to takie rady krążą. natomiast pamiętajmy że niedomykające pływaki są niesprawnością i nic się przelewać nie powinno. jeżeli ktoś jednak pozostawił należy sprawdzić czy nie podniósł się samoczynnie poziom oleju w silniku i czy po odkręceniu korka nie wali benzyną ze środka (takiego silnika w ogóle nie odpalamy bo grozi zatarciem, benzyna mało że jest sucha to niweluje właściwości smarne oleju). jakby się komuś zdarzyło to gaźniki do roboty, cały olej do spuszczenia i wymiany. natomiast nie każde pozostawienie na PRI grozi wielką tragedią. |
| Ostatnio zmieniony przez TNT 2013-08-09, 12:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-08-09, 13:08
|
|
|
| Poważny problem. Aż strach pomyśleć co by było gdyby forum nie istniało. |
|
 |
Baniol

|
Wysłany: 2013-08-09, 13:19
|
|
|
| Prezes. Domyślam się, że to delikatne wyśmiewanie się. No byku nie jestem w tym temacie. I faktycznie - fajnie, że koledzy i koleżanki nawet w takiej pierdole pomagają. W sumie wolałem się zapytać niż niepotrzebnie coś spieprzyć. A przy okazji zacząłem malować moto i się pochwalę. Kolorek mam taki jak moja dawna Becia 520i. Uwielbiam ten kolor. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-08-10, 15:18
|
|
|
| Po prostu nie kumam dlaczego doszło do tego, że większość ludzi jak zaczyna cokolwiek robić nawet byle pierdołę to zaczyna od pytania się na forum. kiedyś for nie było i wszysy sobie radzili i dużo szybciej bo nik nie czekał co mu tam odpisze banda pentaków z których 1/3 tylko wprowadza w błąd bo im Marcin powiedział, że jego tata powiedział. |
|
 |
Wydra [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-08-10, 16:14
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | Po prostu nie kumam dlaczego doszło do tego, że większość ludzi jak zaczyna cokolwiek robić nawet byle pierdołę to zaczyna od pytania się na forum. kiedyś for nie było i wszysy sobie radzili i dużo szybciej bo nik nie czekał co mu tam odpisze banda pentaków z których 1/3 tylko wprowadza w błąd bo im Marcin powiedział, że jego tata powiedział. |
LUBIE TO ! |
|
|
|
 |
Baniol

|
Wysłany: 2013-08-11, 13:01
|
|
|
| A jakie masz prawo kogoś nazwać bandą pętaków? Od razu urodziłeś się omnibusem co? |
|
|
|
 |
|
|