Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spuszczanie benzyny z baku
Autor Wiadomość
Baniol 

Motocykl: Honda Varadero XL 125
Imię: Darek
Wysłany: 2013-08-05, 20:34   Spuszczanie benzyny z baku

Hejka. Koledzy pomóżcie mi w problemie zlania benzyny z baku w Kawasaki Eliminator BN125. Mam jakąś instrukcję po chińsku, same krzaki itd. To mój pierwszy moto a muszę zdemontować bak no i zlać z niego benzynkę. Jak się do tego zabrać?

ozon 

Motocykl: FZ6
Imię: olek
Wysłany: 2013-08-05, 20:49   

wez wezyk pociagnij i poleci :D

Metoda najprostsza

Hornet Turysta.... :D

horbal 
Moderator

Motocykl: xj600
Imię: Karol
Wysłany: 2013-08-05, 20:59   

zdejmij wężyk z kranika i odkręć ;)

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-05, 22:05   

Zdejmij bak i wylej... ewentualnie moto do góry kołami :D

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2013-08-05, 22:13   

horbal napisał/a:
zdejmij wężyk z kranika i odkręć ;)

kogo my tu mamy... :D

j.w czyli odpiać opaske z wężyka który wychodzi spod baku i tyle

Baniol 

Wysłany: 2013-08-06, 10:38   

OK. A ten kranik ma napisane ON, PRI i coś tam. To ma być też jakoś ustawione?

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2013-08-06, 12:58   

na codzien powinno byc na ON, jak jest mało paliwa to na RES, PRI sluzy do zalewania gaźników. Sciagnij bak i odepnij wężyk który jest przyczepiony spod spodu do baku.

Kieran 

Motocykl: GSX-R 600 L0
Imię: Paweł
Wysłany: 2013-08-06, 12:59   

Jak nie masz na kraniku pozycji OFF to zostawiasz na ON. Pewnie jest on podciśnieniowy :P Pozycja PRI oznacza swobodny przepływ paliwa do gaźników, używa się do rozruchu np. po zimie lub jak ci zabraknie paliwa w baku.

PS. Na PRI nigdy długo nie zostawiaj max 1 min.

Baniol 

Wysłany: 2013-08-07, 15:04   

Dzięki za info. Na razie jeszcze nic nie ruszałem. Mam teraz o 15.00 37 w mojej "szopie" więc prawie się gotuję. Zacznę koło 18 jak spadnie trochę z termometru. W mordę - niezła patelnia.

[ Dodano: 2013-08-07, 21:24 ]
No koledzy, dzięki Wam udało mnie się zlać benzynkę z baku. Doznałem jednak po zdjęciu puszki lekkiego - WTF? Tak to bywa czasem odkupując moto po przejściach ( jak sie okazało ) bo zaskoczyło mnie dlaczego lata objemka wokół gumowej rury wchodzącej w gaźnik a wychodzącej z filtra powietrza. Bo cała plastikowa obudowa filtra ma urwany zaczep będący pod kanapą a to spowodowało opadnięcie obudowy no i objemka nie wytrzymała, popuściła i guma zlazła z gaźnika co powodowało pobieranie fałszywego powietrza. Tak przy okazji to fajna "zabawa" w mechanika. Jak to naprawię to tym bardziej satysfakcja jak będzie lepiej jeździł :) Muszę poszukać jakiejś Kawy na części. Chyba się przyda bo coś wydaje mnie się , że będzie tego więcej

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-09, 12:40   

Kieran napisał/a:

PS. Na PRI nigdy długo nie zostawiaj max 1 min.

w sprawnym motocyklu może stać tak i z miesiąc i nic się stać nie powinno. natomiast że wielu o gaźniki dbać się nie chce, albo moto leci z rąk do rąk (jak np. GS 500) i nikomu się tego zrobić nie chce, to potem się przelewa cała benzyna do silnika bo pływaki nie domykają, to takie rady krążą. natomiast pamiętajmy że niedomykające pływaki są niesprawnością i nic się przelewać nie powinno. jeżeli ktoś jednak pozostawił należy sprawdzić czy nie podniósł się samoczynnie poziom oleju w silniku i czy po odkręceniu korka nie wali benzyną ze środka (takiego silnika w ogóle nie odpalamy bo grozi zatarciem, benzyna mało że jest sucha to niweluje właściwości smarne oleju). jakby się komuś zdarzyło to gaźniki do roboty, cały olej do spuszczenia i wymiany. natomiast nie każde pozostawienie na PRI grozi wielką tragedią.
Ostatnio zmieniony przez TNT 2013-08-09, 12:41, w całości zmieniany 1 raz  

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2013-08-09, 13:08   

Poważny problem. Aż strach pomyśleć co by było gdyby forum nie istniało.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Baniol 

Wysłany: 2013-08-09, 13:19   

Prezes. Domyślam się, że to delikatne wyśmiewanie się. No byku nie jestem w tym temacie. I faktycznie - fajnie, że koledzy i koleżanki nawet w takiej pierdole pomagają. W sumie wolałem się zapytać niż niepotrzebnie coś spieprzyć. A przy okazji zacząłem malować moto i się pochwalę. Kolorek mam taki jak moja dawna Becia 520i. Uwielbiam ten kolor.

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2013-08-10, 15:18   

Po prostu nie kumam dlaczego doszło do tego, że większość ludzi jak zaczyna cokolwiek robić nawet byle pierdołę to zaczyna od pytania się na forum. kiedyś for nie było i wszysy sobie radzili i dużo szybciej bo nik nie czekał co mu tam odpisze banda pentaków z których 1/3 tylko wprowadza w błąd bo im Marcin powiedział, że jego tata powiedział.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Wydra
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-10, 16:14   

prezesartur napisał/a:
Po prostu nie kumam dlaczego doszło do tego, że większość ludzi jak zaczyna cokolwiek robić nawet byle pierdołę to zaczyna od pytania się na forum. kiedyś for nie było i wszysy sobie radzili i dużo szybciej bo nik nie czekał co mu tam odpisze banda pentaków z których 1/3 tylko wprowadza w błąd bo im Marcin powiedział, że jego tata powiedział.

LUBIE TO !

Baniol 

Wysłany: 2013-08-11, 13:01   

A jakie masz prawo kogoś nazwać bandą pętaków? Od razu urodziłeś się omnibusem co?

Odpowiedz do tematu