|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Problem ze sprzęgłem |
| Autor |
Wiadomość |
siwy
Motocykl: Aprilia tuareg 600
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2013-08-05, 19:42 Problem ze sprzęgłem
|
|
|
Witam.
Mam pewien problem ze swoją Aprilią a konkretnie podczas jazdy przestało całkowicie działać sprzęgło. Już wcześniej miałem problemy ze sklejającymi się tarczami. Zdemontowałem sprzęgło, tarcze nie wyglądają najgorzej, nie widac żadnych innych usterek na pierwszy rzut oka. Mam pytanie czy ktoś miał już podobny problem albo doradźcie mi co jeszcze sprawdzić
Z góry dziekuję |
|
|
|
 |
xtas
Motocykl: CBR 600
Imię: Adam
|
Wysłany: 2013-08-09, 10:39 Re: Problem ze sprzęgłem
|
|
|
| siwy napisał/a: | Witam.
Mam pewien problem ze swoją Aprilią a konkretnie podczas jazdy przestało całkowicie działać sprzęgło. Już wcześniej miałem problemy ze sklejającymi się tarczami. Zdemontowałem sprzęgło, tarcze nie wyglądają najgorzej, nie widac żadnych innych usterek na pierwszy rzut oka. Mam pytanie czy ktoś miał już podobny problem albo doradźcie mi co jeszcze sprawdzić
Z góry dziekuję |
Kiedyś miałem podobną sytuację i okazało się że w warsztacie po regulacji nie dokręcili dobrze linki koło dzwigni wybieraka.
Sprawdzałeś tam czy nic nie jest poluzowane ? |
|
|
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-08-09, 12:26
|
|
|
Sklejanie się sprzęgła jest często objawem złego oleju, czyli niskiej jakości lub niedostosowanego do motocykla (w wielu motocyklach bez chłodnicy cieczy motonici zalewają 15W-50 że niby gęstszy i lepiej odprowadza ciepło, co ma często taki skutek).
Trwałego zlepienia sprzęgła, jeszcze w trakcie jazdy motocyklem szukałbym natomiast w mechanizmach wysprzęglania czyli przede wszystkim linka i naciąg, ale i obejrzałbym co jest pod deklem. W końcu linka sama nie ciągnie, są tam jakieś dźwignie operujące rozczepianiem tarcz. Coś mogło się zpipczyć, ułamać. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |