|
Pytanie natury prawnej :D |
| Autor |
Wiadomość |
Inaśka
Motocykl: Brak
Imię: Szymon
|
Wysłany: 2013-06-09, 11:41 Pytanie natury prawnej :D
|
|
|
| Witam, mam 19 lat a więc zdobyłem uprawnienia do jazdy na motorowerach (do 50ccm) przed wprowadzeniem nowych zasad a więc czy mogę teraz jeździć na maszynach o pojemności do 50ccm bez żadnych obaw czy jak to wygląda? |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-06-09, 15:48
|
|
|
| Po pierwsze to nic nie zdobyłeś. Idź sobie lepiej na kurs AM albo chociaż wykup część teoretyczną żebyś przynajmniej znaki znał i podstawowe zasady ruchu i zachowania na drodze bo takich kołków co sprowadzają zagrożenie jest już nadto. Tobie podobny pacjent skuterem o mało przedwczoraj we mnie nie wjechał na drodze bo nawet pojęcia nie miał, którą stroną ma jechać. |
|
 |
Inaśka
|
Wysłany: 2013-06-09, 16:09
|
|
|
| więc zacznę od tego, że jestem w trakcie robienia prawa jazdy kat A2, skończyłem część teoretyczną dawno temu i nadal pamiętam wszystko doskonale. W zeszłym roku wraz z odebraniem dowodu uzyskałem prawo do jazdy na jednośladach o pojemności nie przekraczającej 50ccm, więc pytam się grzecznie czy dopóki nie zdam egzaminu na A2 nadal mam to prawo czy muszę czekać? Zanim zaczniesz kogoś oskarżać i obrażać dowiedz się więcej na temat tego kogos-taka rada na przyszłość ^^ |
|
|
|
 |
soprano
WIEWIÓRA
Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
|
Wysłany: 2013-06-09, 16:41
|
|
|
| Jeśli jesteś pełnoletni to możesz się poruszać po drogach na tych do 50 i spokojnie zdobywać prawko na A2. |
| Ostatnio zmieniony przez soprano 2013-06-09, 16:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2013-06-09, 17:38
|
|
|
Nie w moim interesie jest naświetlić sytuacją kiedy zadaje się pytanie. A to żeście się przez bezstresowe wychowani tacy wrażliwi zrobili to też nie mój problem.
Poruszać się ma prawo tylko osoba, która ukończyła 18 lat przed wejściem w życie nowej ustawy tak więc tegoroczniaki grzecznie pójdą na prawo jazdy AM. I całe szczęście. Swoją drogą na rowery również powinien być wymóg poruszania się po uzyskaniu kwalifikacji. W zeszłym roku mało nie trzepnąłem dziadka co mi nagle wyskoczył na zakręcie bo jechał lewą stroną ulicy. |
|
 |
Kasberg
Kasberg

Motocykl: Kawasaki Z 750S
Imię: Bogdan
Wiek: 64 Dołączył: 07 Cze 2011 Posty: 738 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2013-06-09, 19:02
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | Nie w moim interesie jest naświetlić sytuacją kiedy zadaje się pytanie. A to żeście się przez bezstresowe wychowani tacy wrażliwi zrobili to też nie mój problem.
Poruszać się ma prawo tylko osoba, która ukończyła 18 lat przed wejściem w życie nowej ustawy tak więc tegoroczniaki grzecznie pójdą na prawo jazdy AM. I całe szczęście. Swoją drogą na rowery również powinien być wymóg poruszania się po uzyskaniu kwalifikacji. W zeszłym roku mało nie trzepnąłem dziadka co mi nagle wyskoczył na zakręcie bo jechał lewą stroną ulicy. |
Święta racja. Amen |
_________________ Wszystko jest dla ludzi................. ale rozsądnych |
|
|
|
 |
Inaśka
|
Wysłany: 2013-06-09, 22:24
|
|
|
jak to Kasberg ma w opisie ''Wszystko jest dla ludzi.... ale rozsądnych''.
Nie jestem jakoś szczególnie wrażliwy ale nie można z góry zakładać, że ktoś nie potrafi jeździć, nie zna znaków ani przepisów chociaz z drugiej strony rozumiem Twoje rozgoryczenie.
Dziękuje za odpowiedź na moje pytanie. Temat do zamknięcia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|