Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie natury prawnej :D
Autor Wiadomość
Inaśka 

Motocykl: Brak
Imię: Szymon
Wysłany: 2013-06-09, 11:41   Pytanie natury prawnej :D

Witam, mam 19 lat a więc zdobyłem uprawnienia do jazdy na motorowerach (do 50ccm) przed wprowadzeniem nowych zasad a więc czy mogę teraz jeździć na maszynach o pojemności do 50ccm bez żadnych obaw czy jak to wygląda?

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2013-06-09, 15:48   

Po pierwsze to nic nie zdobyłeś. Idź sobie lepiej na kurs AM albo chociaż wykup część teoretyczną żebyś przynajmniej znaki znał i podstawowe zasady ruchu i zachowania na drodze bo takich kołków co sprowadzają zagrożenie jest już nadto. Tobie podobny pacjent skuterem o mało przedwczoraj we mnie nie wjechał na drodze bo nawet pojęcia nie miał, którą stroną ma jechać.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Inaśka 

Wysłany: 2013-06-09, 16:09   

więc zacznę od tego, że jestem w trakcie robienia prawa jazdy kat A2, skończyłem część teoretyczną dawno temu i nadal pamiętam wszystko doskonale. W zeszłym roku wraz z odebraniem dowodu uzyskałem prawo do jazdy na jednośladach o pojemności nie przekraczającej 50ccm, więc pytam się grzecznie czy dopóki nie zdam egzaminu na A2 nadal mam to prawo czy muszę czekać? Zanim zaczniesz kogoś oskarżać i obrażać dowiedz się więcej na temat tego kogos-taka rada na przyszłość ^^

soprano 
WIEWIÓRA

Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
Wysłany: 2013-06-09, 16:41   

Jeśli jesteś pełnoletni to możesz się poruszać po drogach na tych do 50 i spokojnie zdobywać prawko na A2.
Ostatnio zmieniony przez soprano 2013-06-09, 16:42, w całości zmieniany 1 raz  

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2013-06-09, 17:38   

Nie w moim interesie jest naświetlić sytuacją kiedy zadaje się pytanie. A to żeście się przez bezstresowe wychowani tacy wrażliwi zrobili to też nie mój problem.

Poruszać się ma prawo tylko osoba, która ukończyła 18 lat przed wejściem w życie nowej ustawy tak więc tegoroczniaki grzecznie pójdą na prawo jazdy AM. I całe szczęście. Swoją drogą na rowery również powinien być wymóg poruszania się po uzyskaniu kwalifikacji. W zeszłym roku mało nie trzepnąłem dziadka co mi nagle wyskoczył na zakręcie bo jechał lewą stroną ulicy.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Kasberg 
Kasberg

Motocykl: Kawasaki Z 750S
Imię: Bogdan
Wysłany: 2013-06-09, 19:02   

prezesartur napisał/a:
Nie w moim interesie jest naświetlić sytuacją kiedy zadaje się pytanie. A to żeście się przez bezstresowe wychowani tacy wrażliwi zrobili to też nie mój problem.

Poruszać się ma prawo tylko osoba, która ukończyła 18 lat przed wejściem w życie nowej ustawy tak więc tegoroczniaki grzecznie pójdą na prawo jazdy AM. I całe szczęście. Swoją drogą na rowery również powinien być wymóg poruszania się po uzyskaniu kwalifikacji. W zeszłym roku mało nie trzepnąłem dziadka co mi nagle wyskoczył na zakręcie bo jechał lewą stroną ulicy.

Święta racja. Amen

Inaśka 

Wysłany: 2013-06-09, 22:24   

jak to Kasberg ma w opisie ''Wszystko jest dla ludzi.... ale rozsądnych''.
Nie jestem jakoś szczególnie wrażliwy ale nie można z góry zakładać, że ktoś nie potrafi jeździć, nie zna znaków ani przepisów chociaz z drugiej strony rozumiem Twoje rozgoryczenie.

Dziękuje za odpowiedź na moje pytanie. Temat do zamknięcia

Odpowiedz do tematu