Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z licznikiem
Autor Wiadomość
Baza_SC 

Motocykl: Suzuki
Imię: Konrad
Wysłany: 2013-04-13, 16:17   Problem z licznikiem

Witam mam taki nietypowy problemik z prędkościomierz podczas jazdy gdy przyśpieszam licznik się podnosi a gdy tylko puszcze manetkę wskazówka od razu idzie na 0km i wcale nie pokazuje mi danej prędkości. Za bardzo nie kumam co może być nie tak trochę siedziałem i próbowałem to zrobić ale bez skutku, czy to wina licznika ? może jest uszkodzony? czy coś przy kole? proszę o jakąś pomoc jeżeli ktoś miał podobny problemik za pomoc wielkie dzięki! ;)

SKURA 

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
Wysłany: 2013-04-13, 17:22   

dobrze by bylo wiedziec jaki to dokladnie motor:)

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-15, 14:56   

jak wyżej, zależy jaki motocykl. jeżeli prędkościomierz jest elektroniczny (słowo cyfrowy może być źle zrozumiane ze względu na ich obecność na cyferblacie ;) ) to ciężko powiedzieć. Natomiast jeżeli mechaniczny, do sprawdzenia powinieneś mieć krótką listę:

a.ślimak(/napęd) prędkościomierza przy kole
b. linka (/wałek) prędkościomierza
c. sam prędkościomierz

sprawdź czy linki są dobrze dokręcone do licznika i ślimaka(/napędu). jeżeli nie, wyjmij, włóż na nowo, dobrze dokręć nakrętki i zobacz czy zjawisko zniknęło. jeżeli nie:

wykręć linkę z obydwu stron, zarówno przy kole jak i przy liczniku. sprawdź końcówki linki (najczęściej kwadrat, ale może być co innego, jakiś półokrąg, trójkąt czy kto wie co) oraz wgłębienia na nie przeznaczone w ślimaku i prędkościomierzu - często są to elementy z tworzywa i mogą być wyrobione. wtedy linka będzie się w nich obracać swobodnie zamiast przenosić 'obrót'. wszystko ok? oglądam linkę. chwytam obydwa końce linki palcami i próbuję naraz wyciągnąć. jeżeli wypadną - linka przerwana, do wymiany i koniec zabawy. powinno być tak, że ciągnąć z jednej strony, linka chce uciec do środka z drugiej. dodatkowo możemy kręcić linką z jednej strony i obserwować czy kręci się z drugiej. jeżeli linka jest OK, winny będzie ślimak lub licznik.

ślimak:
stojącemu na centralce moto unoszę przód. wyjmuję linkę od strony licznika. obserwując ten koniec linki ręką kręcę przednim kołem motocykla i obserwuję czy się kręci. jeżeli się nie kręci upewniam się że drugi koniec linki przy ślimaku jest dobrze zamocowany i że nie ciągłem linki - i nie wypadła z gniazda ślimaka. powinna się kręcić. wtedy też kręcę kołem tak, jakby motocykl jechał do przodu i odnotowuję w którą stronę kręci się linka w pancerzu. jeżeli linka się nie kręci w ogóle, testuję ją jeszcze raz sposobem opisanym niżej przy liczniku. następnie zrzucam przednie koło moto i oglądam ślimak - może być źle zamontowany lub uszkodzony. nie ma w tym urządzeniu żadnej większej filozofii. przenosi obrót koła na przekładnię ślimakową i zmniejszonym obrotem napędza wałek prędkościomierza (tzw. linkę)

licznik:
przy wyjętych obydwu końcach, koniec linki od strony koła wkładam do wolnoobrotowej wiertarki, wkrętarki akumulatorowej lub innego podobnego urządzenia i zachowując ostrożność włączam. obserwuję czy linka kręci się z drugiej strony, tak dla potwierdzenia że jest cała. sprzęt wybrałbym raczej wolnoobrotowy - ponieważ nie wiadomo jak zniesie licznik szybko obracającą się linkę. jeżeli jest ok, instaluję linkę od strony licznika tak jak być powinno, upewniam się że osiadła prawidłowo w gnieździe licznika. wcześniej sprawdziliśmy przy ślimaku w którą stronę obraca się linka i instalujemy sprzęt tak, żeby kręcił linką tak samo - jakby moto jechało do przodu. włączamy wiertarkę i obserwujemy zachowanie licznika. wiadomo już że wskazówka powinna podnieść dupsko do góry i powinien się ruszyć licznik przejechanych km. jeżeli wybraliśmy baaardzo wolny sprzęt do obracania, obserwujemy ruch cyferek na wskaźniku dystansu dziennego. jeżeli winą zachowania będzie Twój licznik, będzie się zachowywał dziwnie i na wiertarce. wymiana. tyle :)

wiem, że to proste i logiczne dla większości motonitów, ale sam kupując 1-szą maszynę gówno wiedziałem, więc przepraszam za łopatologiczne tłumaczenie. nie mniej dla kogoś mającego póki co blade pojęcie o mechanice może być to w jakiś sposób pomocne. peace :)
Ostatnio zmieniony przez TNT 2013-04-15, 15:03, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu