Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
mandaty a sprzedany pojazd...
Autor Wiadomość
emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2012-10-10, 19:01   

masz umowe sprzedaży? to jaki problem. zapomniałeś skoczyć do urzędu w polsce, gdzie mieszkasz.

emil 

Wysłany: 2012-10-10, 19:25   

skoro oc zgłosił to musiał zarejestrować na siebie, bo już się chyba nie da tak jak kiedyś - na dowód poprzedniego właściciela oc robić na siebie, więc nie wiem za co dostajesz mandaty.
Ostatnio zmieniony przez emil 2012-10-10, 19:26, w całości zmieniany 1 raz  

Kriss_deValnor 
Bolilol Forever :)

Motocykl: Brzydula :)
Imię: Justyna
Wysłany: 2012-10-10, 19:56   

Ale jak masz umowę sprzedaży to chyba nie powinno byc problemów

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2012-10-10, 20:41   

emil napisał/a:
bo już się chyba nie da tak jak kiedyś - na dowód poprzedniego właściciela oc robić na siebie

Da sie - sam tak robilem kilka razy (dostałem aneks do umowy i przejąłem OC poprzedniego właściciela).

DeadRider, Prawo o ruchu drogowym -
Cytat:
......................Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie...............................

Chyba nie muszę Ci tłumaczyć kogo masz podać

Na początek wskaż użytkownika pojazdu który dopuścił sie wykroczenia, powinien być też ślad w Urzędzie Skarbowym - jeśli kupujący uiścił podatek od umów cywilno-prawnych (14 dni od zawarcia umowy) to bedzie data w US, a jak nie zapłacił to będzie miał większy problem - jeśli kwota transakcji wyniosła powyżej 1000 zł

"Si vis pacem para bellum"
Ostatnio zmieniony przez Largo 2012-10-10, 20:47, w całości zmieniany 1 raz  

emil 

Wysłany: 2012-10-10, 20:47   

to dostałeś aneks do umowy i polisę na siebie, ale dowód rejestracyjny musiałeś mieć swój a nie na poprzednika.
przynajmniej mieli to w końcu wprowadzić i to ze 4 lata temu jak jeszcze gniotem z kumplem lataliśmy.

Largo napisał/a:
Na początek wskaż użytkownika pojazdu który dopuścił sie wykroczenia, powinien być też ślad w Urzędzie Skarbowym - jeśli kupujący uiścił podatek od umów cywilno-prawnych (14 dni od zawarcia umowy) to bedzie data w US, a jak nie zapłacił to będzie miał większy problem - jeśli kwota transakcji wyniosła powyżej 1000 zł

pewnie i strzelaj dalej z dupy, niech jego starych i kobitę też skarbówka przetrzepie :D :D :D co za naród pasiasty..

ma umowę sprzedaży i to jest dla niego wystarczający kwit.
Ostatnio zmieniony przez emil 2012-10-10, 20:50, w całości zmieniany 3 razy  

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-10, 21:21   

emil napisał/a:

pewnie i strzelaj dalej z dupy

wrzuć na luz. nie powiedział niczego czego nikt normalny mający styczność z rejestracją pojazdu by nie wiedział... co innego jakby podał dane teleadresowe do babci sprzedającej pod kościołem rzeźbione figurki moto i nie odprowadzającej podatku :P

a dla kolegi DeadRider nauczka - pojazd po sprzedaży idzie się z nową umową 'wyrejestrować' (z siebie, nie dosłownie) do WK czyli powiadomić o zbyciu pojazdu. wtedy w bazach danych właścicielem będzie nowy szczęśliwy nabywca, nawet jeśli go nie przerejestruje na siebie, a Ty masz święty spokój, bo Twoje dane znikają z CEPiK.
Ostatnio zmieniony przez TNT 2012-10-10, 21:22, w całości zmieniany 1 raz  

emil 

Wysłany: 2012-10-10, 21:27   

dobra dobra, pojazd po nabyciu idzie się zarejestrować na siebie, obaj mieli na to 30 dni. Jeśli tego nie zrobili to mają teraz jak mają, ale nie kumam co ma do tego PCC3.

umowa to podstawa i wystarczy, by się wybronić.

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-10, 21:29   

emil napisał/a:
ale nie kumam co ma do tego PCC3.

hmm... nic :D spam jak każdy inny ;P dokładnie, umowa wystarczy.
Ostatnio zmieniony przez TNT 2012-10-10, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

Wydra
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-10, 22:39   

z tego co wiem nie wyrejestrujesz OC jesli najpierw nie wyrejestrujesz samochodu w urzedzie

baton
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-10, 22:44   

Wydra napisał/a:
z tego co wiem nie wyrejestrujesz OC jesli najpierw nie wyrejestrujesz samochodu w urzedzie

Nieprawda. Nikt w ubezpieczalni nie sprawdza, czy wyrejestrowaleś pojazd. Sprzedałem samochód tydzień temu i zgłosiłem w swojej ubezpieczalni ten fakt celem odzyskania reszty OC. Nikt nie pytał o wyrejestrowanie pojazdu. Pytali tylko o dane kupującego, żeby wyslać mu zapytanie o ewentualną kontynuację.

Wydra
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-10, 22:53   

baton napisał/a:
Wydra napisał/a:

Nieprawda. Nikt w ubezpieczalni nie sprawdza, czy wyrejestrowaleś pojazd. Sprzedałem samochód tydzień temu i zgłosiłem w swojej ubezpieczalni ten fakt celem odzyskania reszty OC. Nikt nie pytał o wyrejestrowanie pojazdu. Pytali tylko o dane kupującego, żeby wyslać mu zapytanie o ewentualną kontynuację.

powtarzam co powiedziała mi babka w PZU, dlatego napisałem że z tego co sie orientuje, wychodzi na to ze albo jej sie nie chciało albo była nie doinformowana

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-11, 03:03   

Sprzedałem moto, aby "zakończyć temat z ubezpieczalnia, czyli OC" podstawą był kwit o zbyciu pojazdu z Urzędu Miejskiego.

Kriss_deValnor 
Bolilol Forever :)

Motocykl: Brzydula :)
Imię: Justyna
Wysłany: 2012-10-11, 05:37   

Cytat:

co to za ubezpieczalnia?? Aby odzyskać resztę OC zawsze trzeba mieć pieczątkę z Wydziału Komunikacji.

baton
[Usunięty]

Wysłany: 2012-10-11, 09:19   

kriss_devalnor napisał/a:
Cytat:

co to za ubezpieczalnia?? Aby odzyskać resztę OC zawsze trzeba mieć pieczątkę z Wydziału Komunikacji.

Link4

Domage 

Motocykl: FZS600 + Awo Turist
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2012-10-11, 10:34   

A co za problem odzyskać OC po sprzedaży samochodu ? W każdej ubezpieczalni masz miesiąc na odstąpienie od OC, po zakupie pojazdu. I nie trzeba żadnej pieczątki z Wydziału Komunikacji. Wystarczy umowa K/S, wraz z formularzem odstąpienia od umowy OC, wysłana do ubezpieczyciela.
I nie mówię tego "bo tak mi się wydaje", tylko sam przez to przechodziłem.

Odpowiedz do tematu