Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprzedaz motocykla
Autor Wiadomość
drag33 

Motocykl: suzuki gsx-r 1100
Imię: Sebastian
Wysłany: 2012-08-13, 09:01   Sprzedaz motocykla

Witam wszystkich.Mam pytanie czy jesli zakupiłem motocykl w ubiegłym roku w grudniu nie przerejestrowałem go na siebie ,tylko odprowadziłem podatek pcc3 to moge go sprzedać innej osobie jesli nie jest przerejestrowany?
Dziekuje za odpowiedzi

d1abol 
czerwony dioboł

Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
Wysłany: 2012-08-13, 09:05   

Stary... masz motocykl od Grudnia... mamy sierpien, a moto jest nieprzerejestrowane? Jezdziles na moto w ktorym papiery sa na obca osobe? A co z OC? ;o
I dla Twojej informacji nie opchniesz takiego sprzeta.. chyba ze znajdziesz idiote.
Ostatnio zmieniony przez d1abol 2012-08-13, 09:07, w całości zmieniany 1 raz  

drag33 

Motocykl: suzuki gsx-r 1100
Imię: Sebastian
Wysłany: 2012-08-13, 09:11   

Nie latam poniewaz moto jest przerabiane na draga a oc jest opłacone

ShoGun 

Motocykl: GSX1300R&R1100GS&NRG50MC2
Imię: Michał
Wysłany: 2012-08-13, 09:22   

Spokojnie możesz takie moto sprzedać. Z tego co pamiętam to musisz kupującemu dać też Twoją umowę kupna. Najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji i tam zapytaj.

Pzdr

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-13, 09:30   

Oszczędzę sobie swój komentarz na ten temat. Ciesz się że Ci nie zatrzymali DR i nie przylepili do 500 za nieprzerejestrowanie...

Wracając do pytania - możesz sprzedać. Ale nabywca do zarejestrowania będzie potrzebował obydwie umowy - swoją kupna i Twoją kupna. Jednym słowem niezbędne są wszystkie umowy od gościa figurującego na DR do gościa który chce rejestrować.
Przy czym ktoś posiadający Twój DR i umowę może Cię spokojnie pod***ać ;) Na przykład niezadowolony kupujący czy dociekliwy urzędas B)

SKURA 

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
Wysłany: 2012-08-13, 12:04   

oficjalnie prawo mowi o przerejestrowaniu nowo nabytego pojazdu w ciagu 30 dni...
oplacenie pcc-4 w ciagu 14 dni od dnia zakupu..
ale w wydziale komunikacji nikt ci nic nie powie ze nie przerejstrowales..tylko nowy kupujacy bedzie musial posiadac 2 umowy kupna..(tzw ciaglasc umów)
Policja tez nie zatrzyma ci dowodu reje..skoro pojazd jest ubezpieczony posiada wazny przeglad techniczny a sam pojazd nie zagraza bezpieczenstwu...to tyle na temat:D

Domage 

Motocykl: FZS600 + Awo Turist
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2012-08-13, 12:49   

SKURA, dokładnie. OC też można wykupić nie rejestrując na siebie. Powiem lepiej: do rejestracji wystarczy Polski przegląd, i jakiekolwiek dowód rej.
Sam to przerabiałem jak wykupiłem OC na cały rok, na Angielskie blachy.
Nie zapomnij tylko, że wszystkie umowy kupna/sprzedaży muszą być w oryginale.
(żadne ksero)

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Wysłany: 2012-08-13, 13:13   

a żeby jeszcze dokładniej to wyjaśnić ...
istnieją przepisy nakazujące przerejestrowanie pojazdu w ciągu 30 dni od zakupu , ale nie ma przepisów wykonawczych mówiących co nam grozi jeśli tego nie zrobimy, i ani wydział komunikacji, ani policja, ani nikt inny nie ma prawa nam zatrzymać dowodu lub dać jakiegokolwiek mandatu za nieprzerejestrowanie pojazdu
Profil Facebook

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2012-08-13, 13:15   

d1abol napisał/a:
Stary... masz motocykl od Grudnia... mamy sierpien, a moto jest nieprzerejestrowane? Jezdziles na moto w ktorym papiery sa na obca osobe? A co z OC? ;o
I dla Twojej informacji nie opchniesz takiego sprzeta.. chyba ze znajdziesz idiote.

Kolego moje moto mam już dwa lata i nie jest zarejestrowane na mnie nie ma z tym problemu .
Sprzedałem tak dwa auta i nie dla idiotów :D

drag33 możesz sprzedać bez problemu ale tak jak ktoś wyżej napisał przy sprzedaży musisz dać kupującemu kopię twojej umowy kupna .

Dla uściślenia jeżeli nabyłeś moto lub samochód nie musisz rejestrować pojazdu ważne żeby opłacić w terminie podatek i wykupić oc na swoje nazwisko i na dany pojazd .
Puki co prawo nie zabrania takiej opcji jedyny minus tego że zawsze przy sobie musisz mieć umowę kupna do wglądu dla policjanta jak o nią poprosi

[ Dodano: 2012-08-13, 13:17 ]
mg1989sos, tak jest :) nawet pytałem w urzędzie komunikacji koleś mi powiedział że niema nakazu ani sankcji za to że nie przerejestrujesz pojazdu bynajmniej puki co ale coś myślą nad tą luką tyle że już od dawna nic się nie zmieniło i dobrze
Ostatnio zmieniony przez walek809 2012-08-13, 13:18, w całości zmieniany 1 raz  

Domage 

Motocykl: FZS600 + Awo Turist
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2012-08-13, 20:13   

walek809 napisał/a:
kopię twojej umowy kupna

Nie kopię, a ORYGINAŁ!!
Kopię to sobie sam możesz zostawić. (wiem napewno, bo to przerabiałem)

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2012-08-13, 22:37   

Domage, może i już nei pamiętam bo teraz trzymam auto i moto już dwa lata :P

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-14, 14:12   

SKURA napisał/a:

Policja tez nie zatrzyma ci dowodu reje..skoro pojazd jest ubezpieczony posiada ważny przeglad techniczny a sam pojazd nie zagraża bezpieczeństwu...to tyle na temat:D

gówno, że tak powiem, prawda. pieprzycie głupoty i wciskacie ludziom ten kit jak na większości forów samochodowych... zatrzymanie DR oczywiście - za niezgodność danych ze stanem faktycznym (inny właściciel)
to samo tyczy się mandatu. jest od 20 do 500 PLN.

(whatever)
Ostatnio zmieniony przez TNT 2012-08-14, 23:22, w całości zmieniany 1 raz  

benzin 

Motocykl: V-Raptor
Imię: Panicz
Wysłany: 2012-08-14, 19:43   

TNT napisał/a:
Art. 78.
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu

ale panie ladny gdzie jest sankcja w tym przepisie ?
straszyć łatwo, kwotami rzucać, najlepiej zaraz na dołek takiego groźnego przestępcę
nie ma sankcji i jak masz umowę kupna ze sobą i resztę czyli oc, ważny przegląd itp itd to nie ma przepisu który pozwolił by na ukaranie, zabranie dowodu rejestracyjnego

a polaczkowatośc w tym dosyć umiarkowana ot po prostu nie dokładasz się do zielonej wyspy tak od razu sypiąc groszem
i nie gotuj się tak bo sprawa tego nie warta ;)
świata się nie da tak łatwo i szybko naprawić

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-14, 22:25   

gotuję? bo napisałem 'pieprzycie' i 'gówno'? uznam to za daleko idącą nadinterpretację ;)
Ostatnio zmieniony przez TNT 2012-08-14, 23:22, w całości zmieniany 2 razy  

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Wysłany: 2012-08-14, 23:09   

a gdzie tu naruszenie bezpieczeństwa lub porządku ? :)
Profil Facebook

Odpowiedz do tematu