Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ÂświatÂła w dzieĂą
Autor Wiadomość
zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-03, 20:00   ¶wiat³a w dzieñ

s³uchajcie nie wiem czy ju¿ by³o czy nie, ale nasun³êo mi siê wczoraj po jazdach - czy was te¿ wkurw**j± ¶wiat³a w puszkach? po jak± cholerê wprowadzili ¶wiat³a PRZEZ CA£Y ROK?? s³ysza³em gdzies ¿e poszli¶my "szwedzkim modelem" tylko ¿e Szwecja jest bardziej na pó³nocy, wiêc szybciej ciemno i tak dalej. kiedy¶ jak siê pali³y ¶wiat³a z daleka to wiadomo ¿e zapier**la motocykl, wiêc UWAGA!! bo zaraz tutaj bêdzie... a dzi¶? ka¿dy leci na ¶wiat³ach, po³owa z³omów ma je poustawiane jedno w niebo a drugie w lusterko, a druga po³owa (najczê¶ciej "bab") je¼dzi na d³ugich i zdziwione ¿e kto¶ im mruga z daleka, i nie wiedz± ¿e ta niebieska lampka ko³o licznika to sa "d³ugie" a nie rezerwa

MaximFighter 

Motocykl: StreetFighter!
Imię: Marcin
Wysłany: 2010-06-03, 20:08   

Ja jestem ZA jazd± na ¶wiat³ach przez ca³y rok, z tego wzglêdu, ¿e auto jest wtedy o wiele bardziej widoczne na drodze. W okre¶lonych warunkach, kto¶ mo¿e nie zauwa¿yæ auta, a ¶wiat³a zauwa¿y z daleka.

Oczywi¶cie zdania s± podzielone w tej kwestii ale moje jest takie...

taiszio 

Motocykl: RF 600R
Imię: Łukasz
Wysłany: 2010-06-03, 20:47   

odno¶nie ¶wiate³ wa³czonych nie wiem czy tylko ja mam takie odczucie ¿e jak widze ¿e jedzie pojazd naprzeciw mnie to widze tylko ¶wiat³a (bo pojazd jest ciemniejszy i gorzej go widaæ) to nie potrafie tak dobrze jak bez w³±czonych ¶wiate³ oceniæ prêdko¶æ zbli¿anego sie pojazdu... ma kto¶ jeszcze takie co¶ czy jestem mo¿e jaki¶ wyj±tkowy ??

VidaL 

Motocykl: Zajebisty
Imię: VidaL
Wysłany: 2010-06-03, 20:56   

A ja jestem jak najbardziej za. Pomijaj±c ju¿ kwestiê widoczno¶ci jak jest trochê gorsza pogoda. Ale nawet w s³oneczny dzieñ, samochód z pewnej odleg³o¶ci nie jest widoczny, a jego zapalone ¶wiat³a ju¿ tak. Lataj±c z prêdko¶ciami du¿o wiêkszymi, ni¿ te dozwolone, to takie co¶ cholernie pomaga. Przynajmniej mi.

pogan 

Motocykl: Yamaha Vmax, HD Electra
Imię: Mariusz
Wysłany: 2010-06-03, 21:08   

motocykl jadacy na swiat³ach wsród puszek które nie mia³y kiedys takiego obowiazku w dzien by³ z daleka widoczny.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-03, 21:14   

widzê ¿e tylko ja jaki¶ dziwny jestem, bo mnie to wk...
i uwa¿am podobnie jak pogan - kiedy¶ motocykl widzia³o siê z daleka, dlatego puszk± chyba jednak mniej ludzie wyje¿d¿ali, nie to co dzisiaj. zreszt± nie chodzi o ca³y rok bez ¶wiate³, poprzedni pomys³ 01.11 - 01.03 by³ dobry

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-06-03, 22:00   

Jak widzieli z daleka motocykl to ju¿ siê szykowali ¿eby drogê zajechaæ a teraz moto wtapia siê w resztê i mo¿na ich z zaskoczenia robiæ.

kosma 

Imię: Marek
Wysłany: 2010-06-03, 22:21   

A ja szczerze mam to w dupie co zarzadza w tych kodeksach. Od zawsze jezdzilem zawsze na swiatlach i moto i autkiem i jakos mi to nie przeszkadza. Poza tym kazde moto ktore mialem mialo swiatla wlaczane automatycznie po zapaleniu silnika (USA MODEL) i tez mi to nie przeszkadza :>
Tak wiec sral ich pies :>

defQ 

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
Wysłany: 2010-06-04, 06:59   

ja tak jak Kosma od samego poczatku, nawet jak niebylo tego nakazu jezdzilem na w³. swiat³ach mijania :) , wiec mnie to tita czy zlikwiduja ten przepis czy nie, autem tez bede zawsze jezdzic na wl. swiate³kach

pytlos 

Motocykl: sprzedany
Imię: Tomasz
Wysłany: 2010-06-04, 08:10   

taiszio napisał/a:
odno¶nie ¶wiate³ wa³czonych nie wiem czy tylko ja mam takie odczucie ¿e jak widze ¿e jedzie pojazd naprzeciw mnie to widze tylko ¶wiat³a (bo pojazd jest ciemniejszy i gorzej go widaæ) to nie potrafie tak dobrze jak bez w³±czonych ¶wiate³ oceniæ prêdko¶æ zbli¿anego sie pojazdu... ma kto¶ jeszcze takie co¶ czy jestem mo¿e jaki¶ wyj±tkowy ??

no ju¿ sobie tak nie schlebiaj - tak to jest w rzeczywisto¶ci, czyta³em gdzie¶ niedawno artyku³ na ten temat w³a¶nie

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-06-04, 09:48   

a ja jestem przeciwnikiem. niech sobie jezdzi kto chce. ale ten kto nie chce placic wiecej za benzyne, za zarowki ( i to nie te w reflektorach a te pod konsola ktorych wymiana troche kosztuje) niech ma wybor.
to ze motocykle byly bardziej widoczne - popieram.
za zachodzie tez byly takie eksperymenty i zaczynaja z tego rezygnowac.
wg mnie wystarczy jazda " w zimie" i podczas deszczu.

defQ 

Wysłany: 2010-06-04, 11:53   

ar2rm zes dojebal teraz odnosnie wiekszego spalania benzyny ;P roznica malo znaczaca, chcesz przyoszczedzic to wylacz klimatyzacje ;P i co do tych swiatelek pod konsola to hmm... co kilka miechow Ci sie przepalaja ze tak od nich wspomniales ? :)

OCC Senior 
sorry but without me

Motocykl: to zło
Imię: róży
Wysłany: 2010-06-04, 12:08   

defQ napisał/a:
co kilka miechow Ci sie przepalaja ze tak od nich wspomniales

nawet przepala sie raz na dwa lata to koszt zdemontowania deski rozdzielczej zaczyna sie od 60zl (tak bylo w moim przypadku) - dlaczego mam to placic? dlatego ze urzedasowi sie podobaja swiatla na drodze? jak sie komus podobaja to niech sobie jezdzi a nie zmusza innych,

ps. ten przepis wymyslil jakis posel PO przed wyborami parlamenarnymi (juz nie wiem ktorymi). tak mnie tym wkurzyl ze ze zlosci zmienilem zdanie i zaglosowalem na ... pis.

defQ napisał/a:
chcesz przyoszczedzic to wylacz klimatyzacje

na klimatyzacji jeszcze nikt nie kaze mi jezdzic a robie to dla wlasnej wygody.

defQ napisał/a:
P roznica malo znaczaca

ktos kiedys policzyl ze to ok 300 zl rocznie wiesz ile to piwa ? ;)

defQ 

Wysłany: 2010-06-04, 12:15   

ani w golfie od rodzicow i teraz w fokusiku [od nowosci cisnie na swiatlach] ani razu nie bylo tam nic wymieniane, nie liczac Fiacikow z nauki jazdy, bo fiaty z elektryka maja zawsze problemy to tam juz kilka razy mijania bylo wymieniane

chcialbym zobaczyc te madre analizy, ja dziennie robie nauka jazdy [wiadomo w jakich warunkach takie auta jezdza ;p] kolo 100-200km i jakos od wprowadzenia tej zasady nie zaobserwowalismy dramatycznego wzrostu paliwa ;) ba zadnej roznicy, wiec takie wyliczenia jakos mnie nie trafiaja... ;)

bardziej bym bi³ piane co do ceny paliwa ;P ze tak kur%#@ drogo ^^
Ostatnio zmieniony przez defQ 2010-06-04, 12:22, w całości zmieniany 2 razy  

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-06-04, 12:18   

Pier....esz przechodnia i trzeba bêdzie mu wyp³aciæ rentê to wtedy po przekalkulowaniu wyjdzie, ¿e za t± sam± kasê mo¿na by wymieniaæ ¿arówki do roku 3012.

Ja je¿d¿ê na ¶wiat³ach, a na moto w dzieñ wrzucam d³ugie.

Odpowiedz do tematu