Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Główny bezpiecznik HONDA CBR600 F4 1999r.
Autor Wiadomość
Tiger Riders FG 

Motocykl: Honda CBR 600F F4
Imię: Mały
  Wysłany: 2012-04-22, 00:42   Główny bezpiecznik HONDA CBR600 F4 1999r.

Witam mam problem ze swoją Hondą, na wczorajszym zlocie po dojechaniu na miejsce przepalił mi się główny bezpiecznik, nie wiem czemu był wsadzony 15A jak powinien być 30A ale mniejsza o to, stało się to podczas zatrzymania motocykla przy parkowaniu, skręcona kierownica na maxa w lewo oraz wciśnięty przedni hamulec. Po wymianie tez na 15A bo innego nie miałem wszystko było ok, całą drogę po zlocie do domu nic sie nie działo. Dopiero przed garażem znowu się przepalił, i znowu przy skręconej w lewo kierownicy i wciśniętym hamulcu przednim ... Nie wiem gdzie szukać przyczyny, czy w tym że za słaby mam bezpiecznik, bo niby ma być 30A, czy jest gdzieś zwarcie, niedawno robiłem z kolega elektrykiem nowe końcówki wiązek pod czachą, z izolacją, kostkami itd, już na gotowe bez fuszerki, i było wszystko ok, a tu dzisiaj taka niespodzianka ... nie wiem czy to ważne ale dzień wcześniej byłem u mechanika na wymianie łożyska główki ramy, i nie wiem czy przypadkiem on mi czegoś nie sknocił jak wszystko składał do kupy. Co myślicie ?? gdzie szukać przyczyny ??
Pozdrawiam!

soprano 
WIEWIÓRA

Motocykl: virago 535 '96, Yamaha YZF 600R thundercat
Imię: Ewa
Wysłany: 2012-04-22, 08:26   

Idż po przewodach przy kierownicy tak na macanego może gdzieś jest nacięty lub przetarty ja tak miałam w swoim moto i dobrze popatrz co z tym bezpiecznikiem tzn. dlaczego był wsadzony słabszy i czy po wymianie na ten mocniejszy wszystko będzie ok.

SKURA 

Motocykl: LEGENDY PRL
Imię: ADAM
Wysłany: 2012-04-22, 13:50   

tak jak ci ewa doradzila po nitce do kłebka a nawiasem mowiac skoro ma byc wsadzony 30A to taki zaloz bo 15 jest polowe slabszy i nie wytrzymuje

Tiger Riders FG 

Motocykl: Honda CBR 600F F4
Imię: Mały
Wysłany: 2012-04-22, 13:58   

dzięki za odpowiedzi, dzisiaj bede z tym walczył.
Pozdrawiam ;]

[ Dodano: 2012-04-25, 19:48 ]
po oględzinach wyszło że to luźny (wypięty) kabel z zasilania klaksonu robił zwarcie, wymieniłem bezpiecznik na 30a, inaczej rozwiązałem umiejscowienie klaksonu i zobaczymy jak będzie. narazie jest OK. Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu