|
WSK 125 Rejestracja. Pomóżcie. |
| Autor |
Wiadomość |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-15, 22:29 WSK 125 Rejestracja. Pomóżcie.
|
|
|
Chciałbym sobie sprawić coś takiego. wsk .
Jak można to zarejestrować bez zbytnich komplikacji? Proszę doradźcie. Tak na poważnie. |
|
|
|
 |
Largo
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
|
Wysłany: 2012-03-15, 23:14
|
|
|
OHOHOHo
Z kąd ja to znam - Uzi - co by ci tu doradzić.
Na własnym przykładzie - jak lata temu walczyłem nad moim moskitem
byłem w takiej samej sytuacji.
Chciałem rejestrować na "Żółte tablice" ale jeszcze w tedy przepisy w takim przypadku były nie przychylne.
Więc załatwiłem sprawę tak: Po znajomości zwróciłem się do właścicielki złomowiska z którego kupiłem mase części aby wypisała mi "kwitek" że zakupiłem u niej rame o takich nr seryjnych. A że była to bardzo poczciwa serdeczna kobieta to pozytywnie rozpatrzyła moją prośbę - zgineła w wypadku samochodowym w zeszłym roku.
Z tym kwitkiem z masą fotek pobiegłem do wydziału komunikacji. Naczelnik pokręcił troche głową widząc ten "kwitek" ale po oglądnięciu fotek zrozumiał ile trudu w niego włożyłem i wystawił skierowanie na "pierwsze badanie techniczne" - ale się udało!!
Przepisy się troszke zmieniły
Drugą możliwością są żółte tablice gdzie do rejestracji - jesli nie ma dokumentów wystarczy pisemne oświadczenie, że jest sie legalnie w posiadaniu tego pojazdu
Do tego opinia rzeczoznawcy poj. zabytkowych(wg. nowych przepisó chyba wystarczy zwykły rzeczoznawca-nie jestm pewien), przegląd, wpis na liste....
Musze poszperać za tym rozporządzeniem
Plusem żółtych tablic jest to że płacisz OC w tedy kiedy jeżdzisz (tzn. mozesz zapłacić za 1 miesiąc) i przegląd bezterminowy
Wada żółtych tablic:
Często się zastanawiałem na różnych zlotach poj. zabytkowych dlaczego naprawde stare samochody nie są zarejestrowane jako zabytek, odp. okazała sie prosta - podlegasz pod konserawtora zabytków i wiąże się to z kilkoma obłożeniami (np.bez jego zgody nie możesz pojazdu wywieść za granice).
Ja powoli dojrzewam do przerejstrowania mojego Komarka na zabytek - muszę w wolnej chwili podskoczyć do zaprzyjaznionej stacji diagnostyczej i zapytac czy ich rzeczoznawca podejmie sie mojego przypadku.
Uzi jak sie zdecydujesz na tę rakiete to razem powojujemy |
_________________ "Speeding. No one thinks big of you"
"Si vis pacem para bellum" |
| Ostatnio zmieniony przez Largo 2012-03-15, 23:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-15, 23:25
|
|
|
jak wyżej żołte tablice są bez sensu co do normalnej rejestracji to albo rama z papierami albie sprawdzasz czy jeszcze widac numery i są nabite jesli nie składasz o przeglad w urzedzie oni daja CI swistek do rzeczoznawcy on wystawia Ci kwit ze pojazd moze być dopuszczony do ruchu nabija CI numer na rame wydaje papiur a z tym papiurem już normalnie
tylko jak zwykle wszystko w polsce zalezy od dobrej woli pań urzędniczek a one chyba takiej nie posiadaja Przerabialem temat z reszta nawet gdzies na forum było cos o ramach samoróbkach itp Jedyną szansą jest rejstracja na pojazd typu SAM żółte blachy bez papierów bedzie cholernie ciezko uzyskaćo ile w ogóle bedzie to mozliwe |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-16, 09:08
|
|
|
| Dzięki Panowie. Pojadę ją obejrzeć. |
|
|
|
 |
Largo
Laluś - Czaruś

|
Wysłany: 2012-03-16, 10:03
|
|
|
Uzi naprawde ładna sztuka Kawał polskiej motoryzacji - jeszcze za te pieniadze
Jak bedziesz chciał nią przyjechać na kołach to Ci moge pożyczyć Tablice i dowód rejestracyjny (bo mojej WSK-ce jeszcze długo nie będą potrzebne ) |
|
|
|
 |
kendi

Motocykl: MZ TS 150 / XJ 900 Diversion
Imię: Wojtek
|
Wysłany: 2012-03-16, 20:47
|
|
|
| Largo napisał/a: | | Często się zastanawiałem na różnych zlotach poj. zabytkowych dlaczego naprawde stare samochody nie są zarejestrowane jako zabytek, odp. okazała sie prosta |
Mi sie jesycye obilo o uszy ze nie mozna przekraczac 60km.h
Ja mam zamiar zarejestrowac moja MZ na zolte blachy na nastepny sezon, bo teraz oplacilem OC i nie mialem juz kasy gdyz zakupilem XJ |
_________________ Wuchta wiary Tej! |
|
|
|
 |
Largo
Laluś - Czaruś

|
Wysłany: 2012-03-17, 00:06
|
|
|
| kendi napisał/a: | | Mi sie jesycye obilo o uszy ze nie mozna przekraczac 60km.h |
Dopuszczalna prędkość maksymalna jest określana przez rzeczoznawce w PROTOKOLE OCENY STANU TECHNICZNEGO POJAZDU ZABYTKOWEGO
I w zależności od jego stanu rzeczoznawca może obłożyć pojazd ograniczeniami:
-dop. predkosc max.
-zakaz przewozu pasazerow
-zakaz przewozenia ładunków
-zakazy jazdy w okreslonych warunkach.
- i jeszcze szereg innych rzeczy.
| kendi napisał/a: | | Ja mam zamiar zarejestrowac moja MZ na zolte blachy na nastepny sezon |
Fajnie, że chcesz - nie chce Cię zniechecać ale Ciężka droga przed tobą.
uzi68, powiem to poraz kolejny - WSK naprawde fajna
Rejestracja tego cudeńka nie jest nie wykonala - ale jest bardzo mocno nieopłacalna.
Gdyby to była "pamiatka rodzinna" i miałbyś do niej sentyment - to warto robić to dla tzw. "SPORTU"
Bo jesli nie masz sentymentu a zalezy Ci zeby mieć takie moto to daj 3-4tys. i bedziesz miał ideała z papierami. |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-17, 10:09
|
|
|
| Myślę nad tym. Kupić padakę z papierami i coś pokombinować. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-17, 10:40
|
|
|
| uzi68 napisał/a: | | Myślę nad tym. Kupić padakę z papierami i coś pokombinować. | to zależy od Ciebie czy wolisz kopać sie z urzednikami i papierami czy babrać sie w oleju smarze ze srubkami i nakrętkami |
|
|
|
 |
Largo
Laluś - Czaruś

|
Wysłany: 2012-03-17, 23:02
|
|
|
| magik napisał/a: | | to zależy od Ciebie czy wolisz kopać sie z urzednikami i papierami czy babrać sie w oleju smarze ze srubkami i nakrętkami |
Ja wole śrubki, nakrętki i smary - dodam do tego jeszcze szczotki druciane i papier ścierny niż użerać się z ludźmi |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|