Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozrusznik do wymiany w 600rr ? Help ! :)
Autor Wiadomość
bodziak_spiz 

Motocykl: Honda CBR 600rr
Imię: Andrzej
Wysłany: 2012-03-08, 18:59   Rozrusznik do wymiany w 600rr ? Help ! :)

Witajcie,

Mam problemik z odpalaniem Mojej Hani :( Hania czasem Mi odpali a czasem nie , przykładowo gdy moto zgaśnie poprzez zbyt szybkie puszczenie sprzęgła potem nie chce odpalić ze startera i trzeba na "kopa". a gdy się go normalnie wyłączy z z kluczyka to "zazwyczaj" odpala. Z tym że dziś nie chciał Mi startnąć po przejechaniu 18 km i wyłączenia go normalnie , nadmienię że po nocy odpalił w miarę normalnie. Hania wtedy wcale nie kręci jest cyknięcie i pada albo pokręci tylko że przez chwilę i zbyt słabo żeby odpaliła. Wyciągnąłem bateryjkę i podpiąłem pod prostownik ( bo myslałem ze aku jest słabe) i wskazuje że jest FULL. czyżby to był rozrusznik do wymiany ?!

Z góry dzięki za odpowiedź :)

ozon 

Motocykl: FZ6
Imię: olek
Wysłany: 2012-03-08, 20:00   

hmmm rozrusznik raczej nie...... moze czujnik ustawienia walu ale nie powiem Ci na 100 ja tez tak mialem raz palil raz nie jak mu sie chcialo :)

Hornet Turysta.... :D

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2012-03-08, 20:07   

bo honda to honda :> :> :> :> :>

swistak 
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
Wysłany: 2012-03-08, 20:17   

Sprawdź masę na podpięciu do aku.Kabelek gruby z aku do ramy.
Przeczyść to koniecznie bo może Ci robić cyrk.Przeczyść też klemy akumulatora.Papierek ścierny i ma być czyste.
Jak masz za słaby przepływ to raz zagada a czasem nie.To lubi tak po zimie sie zasyfić i tak właśnie robić.
Piwo postawisz przy okazji :D
http://www.motorybnik.pun.pl

przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2012-03-08, 20:34   

honda..
ja bym proponował wsadzić inne aku, albo pojechać z tym do sklepu, niech go pomierzą.
do tego trzeba pomierzyć czy jest ładowanie w moto, bo skoro pojeździsz i nie kręci, to może go nie być.
W starszych sypały się sprzęgiełka rozrusznika, ale wtedy po prostu nie kręci, a kontrolki nie przygasają, natomiast jeśli kręcisz i widzisz, że zaczyna zdychać, to bateria umarła dawno. Sprawdź sobie kabel masowy aku-blok silnika/rama, czy jest dobrze przykręcony. Może być również nadpalony przekaźnik rozrusznika, ale wtedy raczej kontrolki by nie przygasały (a rozumiem, że tak się dzieje, bo piszesz że nie ma siły kręcić).

grzeesiek 

Motocykl: R6
Imię: Grzesiek
Wysłany: 2012-03-08, 22:07   

Nie możliwe przecież honda się nie psuje.
Weź kable i podepnij aku z auta kablami do aku moto.Moim zdaniem bedzie zapalać bezproblemowo.Jeśli po odpięciu aku z auta zaczną się dziać jajca tzn akumulator z moto do wymiany.To że szybko się ładuje o niczym nie świadczy.Możliwe że regulator go zajechał w końcu to honda.

ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2012-03-08, 22:14   

Moj to dopiero pali, jak zaskoczy i pochodzi z minute to juz lece z kocem i gasnica, taki ma potencjal :D Ja mam ruski prostownik, chyba z lat 60, nie ma takiego silnika co by go nie ruszyl :D No ale honda to honda, tutaj niewiele da sie zrobic :(

Kapitan Bomba 

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
Wysłany: 2012-03-10, 09:59   

greenmack napisał/a:
bo honda to honda :> :> :> :> :>

Racja, w Buellu takich problemów nie ma. Brzydki jak noc to i odpalać go nie trzeba bo wstyd tym się gdziekolwiek pokazać.

bodziak_spiz 

Motocykl: Honda CBR 600rr
Imię: Andrzej
Wysłany: 2012-03-10, 14:44   

grzeesiek napisał/a:

Weź kable i podepnij aku z auta kablami do aku moto.Moim zdaniem bedzie zapalać bezproblemowo

Siema siema :D

Panowie podpiąłem dziś pod moto aku z auta jak kolega wyżej mówił , jednak bez efektu ;/ moto zachowuje się tak samo jak przy bateryjce z Hani. Podpinałem minusa do ramy i tez nic nie skutkowało , natomiast ciekawią Mnie dwie wtyczki które nie są nigdzie podłączone <myśli> nie wiem do czego mogą one być ;/ Poniżej foto. Nie wiem co się z Hanią dzieje :(

[ Dodano: 2012-03-13, 15:42 ]
Dziś próbowałem odpalić za pomocą aku z auta , odpaliłem samochod podłączyłem kable i znow to samo..."zdychał" . Wsadziłem aku z moto, dając sobie ostatnia szanse i odpalił z kopa.

Przejechałem się kawałek i robiłem próby wyłączałem i znów zapalałem i nie było żadnego problemu.

Na Przekaźnik rozrusznika wchodzą dwa kable jeden z nich w środku ma naderwane druciki przy zacisku który dotyka przekaźnika zastanawiam się czy to może być przez to ... bezpiecznik 30A był OK .

Odpowiedz do tematu