|
Egzamin z lat 50-tych juz wkrótce u nas |
| Autor |
Wiadomość |
benzin
Motocykl: V-Raptor
Imię: Panicz
Wiek: 82 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 957 Skąd: na telefon
|
Wysłany: 2011-11-10, 20:01 Egzamin z lat 50-tych juz wkrótce u nas
|
|
|
nowe wytyczne do egzaminu na moto są zajebiste
to mogli opracować tylko geniusze z wiejskiej
radze usiasc przed przeczytaniem
Zamiast migaczy będziemy machać rękoma
Przynajmniej takie zapowiedzi szykuje nam Ministerstwo infrastruktury w projekcie rozporządzenia do Ustawy o kierujących pojazdami jaki ujrzał światło dzienne. "Jeżeli skręcamy w prawo, wyciągamy rękę prawą, jeżeli w lewo, wyciągamy rękę lewą". To nie cytat z książki od historii. Niestety
Treść projektu rozporządzeń wykonawczych do Ustawy o kierujących pojazdami na razie nie jest oficjalnie upubliczniona. Nam udało się dotrzeć do kontrowersyjnych zapisów, które mają być wytycznymi do tworzenia programów szkolenia kandydatów na kierowców.
Przykład? "Jeżeli skręcamy w prawo - wyciągamy rękę prawą, jeżeli w lewo - wyciągamy rękę lewą. Zdarza się, że nie możemy wyciągnąć ręki lewej przy skręcie w lewo, ponieważ ręką tą akurat obsługujemy dźwignię sprzęgła. Wówczas możemy zasygnalizować skręt w lewo ręką prawą, układając ją łukiem nad głową. Dłoń prawej ręki wskaże kierunek w lewo".
Rozporządzenie przewiduje także znajomość budowy pojazdu. Dla kat. B znów bazowano na doświadczeniach z lat 70-tych i 80-tych. Twórcy rozporządzenia zapomnieli chyba, że dzisiejsze samochody buduje się w oparciu o najnowocześniejsze technologie i magistrale światłowodowe a także najnowsze oprogramowanie.
Absurdalnych zapisów w rozporządzeniu jest więcej. Zobacz co nas czeka, jeśli Ministerstwo nie poprawi własnego projektu.
- Następnie otwieramy kranik paliwa i naciskamy przycisk do "przelewania" gaźnika, trzymamy wciśnięty tak długo aż benzyna nie zacznie wyciekać przez specjalny otworek w komorze pływakowej. Wykonujemy dwa, trzy ruchy starterem przy wyłączonym zapłonie w celu zassania mieszanki do komory spalania. Jeżeli motocykl wyposażony jest w urządzenie rozruchowe (ssanie), przesuwamy manetkę w położenie "ssanie". Włączamy zapłon i starterem uruchamiamy silnik.
- Teraz dopiero możemy zasygnalizować ręką zamiar zmiany pasa ruchu i łagodnie zjechać na prawy pas (w przypadku opisu manewru wyprzedzania na drodze ekspresowej, zresztą wątek sygnalizowania ręką pojawia się jeszcze wielokrotnie).
- Podczas pierwszych jazd motocyklem, musimy opanować trzy elementy: - utrzymanie równowagi i kierunku jazdy, - sygnalizowanie kierunku jazdy, - opanowanie nierównomiernej jazdy na pierwszym biegu, szczególnie dwutaktem.
- Ruszanie z użyciem hamulca przedniego koła: Motocykl unieruchamiamy za pomocą hamulca działającego na przednie koło. (dotyczy nauki ruszania na wzniesieniu) - gdzie od lat na egzaminie należało ruszać przy użyciu hamulca działającego na koło tylne co wydaje się bardziej sensowne ze względu na większe dociążenie tylnego koła przy tym manewrze. A może autor miał na myśli ruszanie motocyklem wyposażonym w sprzęgło sterowane nożnie?
- Dodatkowo, uginając nogi w kolanach, huśtamy się powodując chwilowe odciążenie motocykla, który w tym czasie wyjedzie z na powierzchnię piaszczystej drogi. Jest to rodzaj pulsacji w płaszczyźnie pionowej. Drugą czynnością wspomagającą przejazd przez kopny piach jest operacja gazem. Tu również stosujemy pulsację polegającą na naprzemiennym otwieraniem na maksimum i przymykaniem przepustnicy.
http://moto.pl/MotoPL/1,9...hac_rekoma.html
i za takie genialne pomysły im płacimy zajebista kase co miesiąc |
_________________ defloracje, tanio, dojeżdzam |
| Ostatnio zmieniony przez benzin 2011-11-10, 20:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-10, 20:06 Re: Egzamin z lat 50-tych juz wkrótce u nas
|
|
|
| benzin napisał/a: | (...)
Przykład? "Jeżeli skręcamy w prawo - wyciągamy rękę prawą, jeżeli w lewo - wyciągamy rękę lewą. Zdarza się, że nie możemy wyciągnąć ręki lewej przy skręcie w lewo, ponieważ ręką tą akurat obsługujemy dźwignię sprzęgła. Wówczas możemy zasygnalizować skręt w lewo ręką prawą, układając ją łukiem nad głową. Dłoń prawej ręki wskaże kierunek w lewo"(...) |
Może jeszcze mam odpierdolić "Jezioro łabędzie" na kanapie motocykla |
|
|
|
 |
benzin
|
Wysłany: 2011-11-10, 20:08
|
|
|
| Abaddon napisał/a: | | Może jeszcze mam odpierdolić "Jezioro łabędzie" |
najlepiej balet mongolski |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2011-11-10, 20:25
|
|
|
wyobraźcie sobie jak będzie wyglądał slalom na egzaminie.. z obowiązkowym sygnalizowaniem skrętu |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-11-10, 20:27
|
|
|
jakie MY? ja już prawko mam |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
SoftLife
...3,14 i reszta

Motocykl: FZS 600
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2011-11-10, 20:36
|
|
|
nie nie nie, to na pewno ktoś się lekko pie**ął w datowaniu tego tekstu bo 1.IV już dawno za nami.
Jeżeli to się okaże prawdą to kuł skuł urwał i wyrzucił wjadę do tego grajdołka na wiejskiej i na mównicy wyjaśnię różnicę w budowie moto z dawnych lat a dzisiejszym. |
_________________ Don't ride behind me, i may not your leader.
Don't ride in front of me, i may not your guard.
Just ride beside me, and be my brother |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-11-10, 21:01
|
|
|
"- Ruszanie z użyciem hamulca przedniego koła: Motocykl unieruchamiamy za pomocą hamulca działającego na przednie koło. (dotyczy nauki ruszania na wzniesieniu) - gdzie od lat na egzaminie należało ruszać przy użyciu hamulca działającego na koło tylne co wydaje się bardziej sensowne ze względu na większe dociążenie tylnego koła przy tym manewrze. A może autor miał na myśli ruszanie motocyklem wyposażonym w sprzęgło sterowane nożnie? "
To się akurat potrafi przydać. |
|
 |
swistak
Forumowy ślusarz

Motocykl: kilofaza
Imię: swistak
|
Wysłany: 2011-11-10, 21:04
|
|
|
| to chyba jakis żart ? |
_________________ A swistak siedzi....
Swistak już nie siedzi ....!!!!
Swistak już "CENZURA" !!:) Woohhhaaa
http://www.motorybnik.pun.pl
przeróbka twojego wydechu - 732252302
FB lux motometale
 |
|
|
|
 |
benzin
|
Wysłany: 2011-11-10, 21:14
|
|
|
| emil napisał/a: | | ja już prawko mam |
jeszcze masz |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-11-10, 22:40
|
|
|
już w sensie, że oddali |
|
|
|
 |
Patra

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
|
Wysłany: 2011-11-10, 23:53
|
|
|
Toż to jakaś przepowiednia- interesująca jest data publikacji w lewym rogu nad zdjęciem "11.11.2011 16:28" (jutro?) |
_________________ Zawsze kiedy piszesz głupie posty bóg zabija kotka!
Gość pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-11-11, 11:59
|
|
|
| ja naprawdę mam cichą nadzieję, że to wszystko kiedyś upadnie.. |
|
|
|
 |
street_angel
Motocykl: xxx
Imię: xxx
|
Wysłany: 2011-11-11, 12:22
|
|
|
bez komentarza
spadłam z krzesła i płacze ze śmiechu |
|
|
|
 |
slusar_o2

Motocykl: suzuki
Imię: Marcin
|
|
|
|
 |
Edisiewicz

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wiek: 45 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 648 Skąd: Chelsea(Czeladź)
|
Wysłany: 2011-11-12, 12:24
|
|
|
Heheheh w części przypomina troszkę instrukcję odpalania zimnej wski |
|
|
|
 |
|
|