Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SUZUKI TL 1000 R '99 GAŚNIE
Autor Wiadomość
uriel1981 

Motocykl: SUZUKI TL 1000 R
Imię: Maciek
Wysłany: 2011-10-11, 08:41   SUZUKI TL 1000 R '99 GAŚNIE

Szanowni koledzy motocykliści, od kilku lat jestem dumnym posiadaczem SUZUKI TL 1000 R z 1999 roku. Oczywiście motocykl po przejściach jak to w Polsce bywa.
Niedawno wybrałem się z kolegą w Alpy. Niestety między Szwajcarią a Włochami złapał nas ulewny deszcz i nie można było nigdzie stanąć i przeczekać, bo śmigaliśmy autostradami.

Przy zjazdach z wyżyn motocykl zaczął gasnąć. Jednak po odpaleniu jechał dalej do następnej zmiany poziomu.
Następnego dnia przestał odpalać. Po kilku wizytach w warsztatach wracaliśmy już do polski. Jednak przejeżdżając przez nierówności na drodze motocykl przerywał.

Przy wyższych obrotach nie było problemu, bo dalej jechał, jednak jak schodziłem z obrotów to gasł i miałem ogromne problemy z jego odpaleniem.

Po powrocie do domu odstawiłem motor do mechanika. Jednak ten po 4 tygodniach niczego nie znalazł, nie wiem czy w ogóle szukał:/. I zostałem z takim motorem.

Wracając od niego motocykl zachowywał się jeszcze gorzej tak szarpał jakby chciał mnie zrzucić, kolega jadący za mną czuł paliwo i widział strzały z tłumika.

Wydaje mi się, że to coś z elektryką jednak nie znam się, aż tak, aby samemu grzebać bez zasięgnięcia rady u ludzi będących w temacie.

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto mi pomoże.

mrówa 

Motocykl: VS 1400, XV1900, YZF426
Imię: Piotr
Wysłany: 2011-10-19, 09:28   

Hejka ;) z tego co piszesz to mogę sie domyślać że problem tkwi prawdopodobnie w luźnym przewodzie zasilania głównego, sprawdź czarny i czerwony przewód od akumulatora ;)

pozdr. B)
tel. 500-369-396 mrówa :)

T_rex 

Motocykl: mam
Wysłany: 2011-10-20, 19:58   

Jeżeli nie rozwiązałes jeszcze problemu zajrzyj na forum V-stroma albo miłośników SV, bo motorki bardzo podobne /silniki/ względnie Cagiva raptor.

A jesli chcesz sam coś zrobic ,to pierwsze co bym sprawdził to świece / zwłaszcza przednią/a najlepiej wymienił na nowe,

Mdevil 

Motocykl: Kawasaki ZX10R 2007
Imię: Mateusz
Wysłany: 2011-10-20, 20:17   

A przerabiales elektryke moze?

tzn ... wtyczka pod zapalniczke
jak nie to to moze gazniki regulacja?
albo filtry do wymiany
zerknac zawsze idzie niczemu to nie zaszkodzi a w szczegolnosci ze sezon sie konczy

[ Dodano: 2011-10-20, 20:19 ]
maga byc tez swiece mialem podobny problem wymienilem je i odpalal normalnie

uriel1981 

Wysłany: 2011-10-24, 08:46   

Witam
Tak przerabiałem instalację pod zapalniczkę, jednak po tym jak zaczęły się te chece z gaśnieciem to odłączyłem zapalniczkę.

Przebrałem instalację tzn. wszystkie możliwe wtyczki odpiąłem i kontaktem psikałem.

Zrobiłem kilka km wokoło domu i nie gasł, jednak przy wjeżdzie na krawężnik około 5 cm motocykl zgasł. Zakręciłem i ruszył więc nie wiem czy sprawdzeniem wtyczek coś naprawiłem czy tylko chwilowo.

Pogoda nie zachęca do śmigania więc nie wiem na 100% czy usterka nadal występuje.
Dziś pójdę jeszcze sprawdzę okablowanie na akumulatorze może faktycznie taka prosta rzecz jest zbyt banalna i pomijana ;)

pozdrawiam
I dzięki za zainteresowanie.
Jakby co to jeszcze napiszę.

PiotRR 

Motocykl: różowy
Wysłany: 2011-10-24, 16:02   

Jeśli kolega jadący z tyłu wyczuł benzynę to coś nie halo z układem zapłonowym.
Zdaje się, że jest tam gdzieś czujnik położenia odcinający zapłon w razie gleby, może to on świruje?
Zajrzyj do świec, chociaż dziwne by było, że nikt jeszcze tam nie zaglądał jeśli byłeś w kilku warsztatach. Zanim wykręcisz to sprawdź czy nie dostała się woda do komory świecy- miałem taki przypadek w aucie. Poprzedni właściciel przed sprzedażą umył silnik karcherem i co ciekawe w momencie moich oględzin i kupna chodził dobrze a jaja zaczęły się w drodze powrotnej do domu. Okazało się, że jedna świeca zatopiona była w wodzie.

Mdevil napisał/a:

jak nie to to moze gazniki regulacja?

TLR jest na wytrysku :P

Paweł gsf 

Motocykl: bandit
Imię: Paweł
Wysłany: 2011-10-24, 17:39   

hej, sprawdz układ paliwowy, dostaje za duzo paliwa i go zalewa, paliwo wybucha w tłumiku bo go nie spala, zaworki iglicowe gaźników, pompa ;) , jak dasz na pri to wylewa sie paliwo z gazników?

PiotRR 

Motocykl: różowy
Wysłany: 2011-10-28, 20:41   

Paweł gsf napisał/a:
hej, sprawdz układ paliwowy, dostaje za duzo paliwa i go zalewa, paliwo wybucha w tłumiku bo go nie spala, zaworki iglicowe gaźników, pompa ;) , jak dasz na pri to wylewa sie paliwo z gazników?

hej, ale wytłumacz gdzie te gaźniki ??

uriel1981 

Wysłany: 2011-11-03, 08:42   

Witam
Po nieudanych próbach rozebraliśmy z kolegą tylną część motoru i tam koło zamka w ogonie były dwie dwupinowe wtyczki koloru czarnego, przewody jak się nie mylę czarny i zielony. Jedna z wtyczek troszkę większa miała sama w sobie luz, ale także wyszedł z niej jeden z pinów i praktycznie styk był, ale wystarczyło dotknąć, aby już nie było poprawiłem, zaizolowałem i na razie 60 km po bardzo dziurawych drogach zrobiłem i nic motocykl nawet nie zajęknął :) Nie mam pojęcia, co to za wtyczka i od czego jest, zwłaszcza w takim miejscu :) . Może pogoda pozwoli to na weekend śmignę jeszcze trochę to dam znać, jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
P.S. Mam ładowanie na akumulatorze na poziomie 13, 6 V, a na regulatorze 13, 9 V. Czy zatem regulator jest ok. ? Czy nie za niskie napięcie ? Wiem, że to niewiele i będę musiał podłubać nad CHARGE MOD :) , zastanawia mnie, czy regulator nie jest do wymiany, ale zima się zbliża to będzie pretekst, aby posiedzieć przy maszynie.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2011-11-03, 16:23   

ze światłami powinno być ok 14,2, u mnie trzyma na całych obrotach 14,4 ze światłami.

13,6 oznacza brak ładowania (samo aku ma 12,7), z reglera wychodzi prawie 14, aku ile a lat? bo jak będzie zabity to żaden regler go nie uratuje :D więc zacznij od sprawdzenia stanu aku i ewentualnej wymiany, to najtaniej wychodzi.

marlon777 

Motocykl: Suzuki DL 1000 Vstrom
Imię: Mariusz
Wysłany: 2011-11-04, 20:22   

Ja mam ten sam silnik i dla mnie są dwie przyczyny:
1. te kabelki poluzowane - to może od czujnika pionu - wyłącza zapłon po glebie. ale tak jest u mnie.
2. identycznie moto mi się zachowywało po poluzowaniu wlotu powietrza z filtra. moto prychał kichało i gasło. dokręcenie obejmy pomogło :)

uriel1981 

Wysłany: 2011-11-08, 09:20   

emil napisał/a:
ze światłami powinno być ok 14,2, u mnie trzyma na całych obrotach 14,4 ze światłami.

13,6 oznacza brak ładowania (samo aku ma 12,7), z reglera wychodzi prawie 14, aku ile a lat? bo jak będzie zabity to żaden regler go nie uratuje :D więc zacznij od sprawdzenia stanu aku i ewentualnej wymiany, to najtaniej wychodzi.

Witam
Akumulator ma 1 rok :/

W niedzielę zrobiłem około 110 km i motor się zachowywał normalnie więc zakładam, że poluzowana wtyczka była przyczyną, nadal nie wiem od czego ona jest :)

dzięki za pomoc

Odpowiedz do tematu