Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwszy w Polsce serwis aukcyjny dla motocyklistów
Autor Wiadomość
Drzewo 
Drzewo

Motocykl: HH919
Imię: Dawid
Wysłany: 2011-09-24, 17:33   Pierwszy w Polsce serwis aukcyjny dla motocyklistów

Witam wszystkich :)

Niedawno(kilka dni temu) wystartowałem z nowym serwisem aukcyjny tylko dla motocyklistów - www.motoaukcje.eu

Zapraszam serdecznie do odwiedzania i komentowania serwisu.

Wystawienie aukcji z jednym zdjęciem jest darmowe, w dodatku mozna szybko odnowić aukcje jednym kliknięciem po jej zakończeniu, tak więc zachęcam do wystawiania swoich aukcji

Pozdrawiam,
Drzewo

Kharis 

Motocykl: Hąda
Imię: Przemo
Wysłany: 2011-09-24, 20:21   

Dobry pomysł i maszynka do trzepania kasy ale w dzisiejszych czasach Ci to już nie przejdzie

tomko222 

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Imię: Tomek
Wysłany: 2011-09-24, 20:46   

Pomysł dobry ale wygląd strony jest niespójny - nic do niczego nie pasuje i całość wygląda dziwnie + zdjęcia są spłaszczone. Plus jeszcze jak się tworzy nową stronę to powinna być napisana zgodnie ze standardami a tu niby deklaracja xhtml 1.0 a z tym to ten kod ma mało wspólnego. Już nawet w html 4.01 pojedyncze znaczniki powinno się zamykać. Dobrze że przynajmniej układ jest na divach. Chociaż i tak wg. mnie na pierwszy rzut oka całość wygląda bardzo amatorsko jak na poważny projekt jakim jest serwis aukcyjny... Jeżeli reszta kodu jest napisana podobnie jak to to niezbyt dobrze - brak bardzo dobrej znajomości html jakby wyklucza dobrą znajomość php (zakładając że php używa się w zasadzie tylko do pisania stron bo wydaje mi się nierealne że ktoś zna dobrze php i korzysta tylko z php5-gtk i innych tego typu ciekawostek bo popularność tego jest prawie ==0). No chyba że to tylko bylejaki szablon na jakimś gotowym skrypcie to wtedy nie jest tak źle.
EDIT:
Coś mi się wydaje że ze skryptem będzie podobnie - sypie błędami sql tak jak by nie było filtrowania zawartości zmiennych get np. [URL=http://www.motoaukcje.eu/index.php?action=showauction&user=13&auction='5]to[/URL]. Nie próbuje ale jest bardzo prawdopodobne że zadziałał by atak sql injection. Sam fakt że nieprzetworzone komunikaty błędów idą od razu na strone nie świadczy dobrze o skrypcie a tu zawartość zmiennych get jest najprawdopodobniej wrzucana bezpośrednio do zapytania sql. Więcej rzeczy już nawet nie patrze...

Drzewo 
Drzewo

Motocykl: HH919
Imię: Dawid
Wysłany: 2011-09-25, 08:07   

tomko222 napisał/a:
Pomysł dobry ale wygląd strony jest niespójny - nic do niczego nie pasuje i całość wygląda dziwnie + zdjęcia są spłaszczone.

Czy dziewnie to Ja nie wiem. Spłaczone obrazki już poprawiłem. Teraz będą wyświetlane dobrze. :)

tomko222 napisał/a:
Plus jeszcze jak się tworzy nową stronę to powinna być napisana zgodnie ze standardami a tu niby deklaracja xhtml 1.0 a z tym to ten kod ma mało wspólnego.

Jestem wyznawcą starej szkoły - użytkownika nie obchodzi zgodność strony którą odwiedza. Po prostu strona ma się dobrze wyświetlać w popularnych przeglądarkach. W kod zaglądną najwyżej informatycy :)

EDIT:
Coś mi się wydaje że ze skryptem będzie podobnie - sypie błędami sql tak jak by nie było filtrowania zawartości zmiennych get np. [URL=http://www.motoaukcje.eu/index.php?action=showauction&user=13&auction='5]to[/URL].

tomko222 napisał/a:

zapytania sql. Więcej rzeczy już nawet nie patrze...

Nie jest bezpośrednio wrzucana do sqla, ale dzięki za sugestie. Już nie wyrzuca błędów przy błędnym wstawieniu parametrów aukcji przekazanych przez GET.

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-25, 10:49   

z mojej strony sugestia. Przyadałby się jaka informacje, ze w danym dziale nie ma zadnej aukcji. Bo jak ktos ma wolniejsze lacze (np. korzysta z bezprzewodowki w jakiejs pipidowie) to moze myslec, ze mu sie strona dluga laduje, a ona po prostu jest pusta...

jojko91spi 
:ŻAJEBISTY FACET:

Motocykl: CBR F4i + ćwiartka do pola ;]
Wysłany: 2011-09-25, 11:16   

w przegladarce jak Ci sie cos jeszcze laduje to CI na dole pisze ;)

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-25, 11:47   

owszem ale nie kazdy Pan Kowalski, ktorego umiejetnosci sprowadzaja sie do wlaczenia i wylaczenia przegladarki o tym wie ;)

tomko222 

Motocykl: Yamaha FZ6 Fazer
Wysłany: 2011-09-25, 20:21   

Cytat:
Jestem wyznawcą starej szkoły - użytkownika nie obchodzi zgodność strony którą odwiedza. Po prostu strona ma się dobrze wyświetlać w popularnych przeglądarkach. W kod zaglądną najwyżej informatycy :)

Użytkownika może nie ale wyszukiwarki już tak - w google z miejsca kilka pozycji niżej. Wg. mnie jak już pisać to zgodnie - zajmuje to w sumie tyle samo czasu a ma się pewność że strona działa nie tylko w popularnych przeglądarkach ale też będzie działać w kolejnych wersjach tych przeglądarek (nie mówie o IE bo ten program był i jest nieprzewidywalny) i z różnymi rozszerzeniami np. z adblockiem. Chociaż rozumiem to że zwykły użytkownik nie patrzy w kod :)

Drzewo napisał/a:
Nie jest bezpośrednio wrzucana do sqla, ale dzięki za sugestie. Już nie wyrzuca błędów przy błędnym wstawieniu parametrów aukcji przekazanych przez GET.

Jeżeli nie jest wrzucane bezpośrednio do SQL-a to ok :) Najczęściej filtracja jest już na początku (isint itd. itp.) więc założyłem że jeżeli tego nie ma to dalej też nie + jeszcze te nieprzetworzone błędy. Chociaż wg. mnie i tak lepiej filtrować wszystkie dane zewnętrzne na początku a póżniej jeszcze i tak filtracja zapytania niż żeby później wywalało nawet niewidoczne błedy. :P

A z wyglądem strony to chodziło mi głównie o to że logo i menu jakoś nie pasują do reszty.

Odpowiedz do tematu