|
Drganie kierownicy |
| Autor |
Wiadomość |
jatromb
Motocykl: FZS 600 '99
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 2011-09-18, 11:14 Drganie kierownicy
|
|
|
mam taki problemik, ze jak podczas jazdy puszcze kierownice to wpada ona w drganie ktore z czasem sie nasilaja i strach tak jechac . jak trzymam caly czas to czuc lekkie wibracje no ale takie delikatne . za te drgania bedzie odpowiedzialne kolo(wywazenie/opona) czy moze lozysko glowki ramy? |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
Wysłany: 2011-09-18, 11:43
|
|
|
zacznij od wywazenia-jak to nie pomoze to przyjrzyj sie oponie czy czasem nie jest wyzabkowana albo jakies inne cuda sie z nia nie dzieją.
jak ja mialem rozsypane lozysko to nic takiego sie nie dzialo-efekt walnietego lozyska to cięzej chodząca kiera i uczucie '' blokowania'' sie skretu kiery ale zeby takie drgania to chyba nie
wiem ze chyba KTM 990 adventure dostawały takie drgania w gratisie juz od nowosci ale producent szybko to poprawil ale niestety nie powiedzial co to była za usterka
http://www.youtube.com/wa...feature=related
tez jesli masz topcase to moze sie takie cos pojawic |
_________________ http://www.dwagary.pl/ |
|
|
|
 |
Yogi
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2011-09-18, 11:43 Re: Drganie kierownicy
|
|
|
| jatromb napisał/a: | mam taki problemik, ze jak podczas jazdy puszcze kierownice to wpada ona w drganie ktore z czasem sie nasilaja i strach tak jechac . jak trzymam caly czas to czuc lekkie wibracje no ale takie delikatne . za te drgania bedzie odpowiedzialne kolo(wywazenie/opona) czy moze lozysko glowki ramy? |
wariantów moze byc wiele. począwszy od łożyska głowki ramy, poprzez stan opony na wyważeniu kończąc. ja bym bardziej obstawiał na łożysko. |
_________________ Motocyklowa Szkoła Vmax
Szkolenia z zakresu kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie Jazdy
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|
 |
grzeesiek
Motocykl: R6
Imię: Grzesiek
|
Wysłany: 2011-09-18, 11:44
|
|
|
Stare Dunlopy często się ząbkują w każdym serwisie opon Ci powiedzą czy jest wyząbkowana.
Jak jest wyząbkowana to jest do szybkiej wymiany i z niej masz drgania.Łożysko główki ramy sprawdzi Ci każdy kolega co ma jako takie pojęcie.Ja mam do sprzedania za 50 zł przednią gumę do fazera 110/70R17 Shinko sport. |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2011-09-18, 11:46
|
|
|
| grzeesiek napisał/a: | Stare Dunlopy często się ząbkują w każdym serwisie opon Ci powiedzą czy jest wyząbkowana.
Jak jest wyząbkowana to jest do szybkiej wymiany i z niej masz drgania.Łożysko główki ramy sprawdzi Ci każdy kolega co ma jako takie pojęcie.Ja mam do sprzedania za 50 zł przednią gumę do fazera 110/70R17 Shinko sport. |
co oznacza ''stare''- rocznikowo czy modelowo ? |
|
|
|
 |
eve
...3,14 i reszta

Motocykl: eFZet szósty w negliżu
Imię: IWI
Wiek: 42 Dołączyła: 26 Lip 2010 Posty: 3417 Skąd: Orzesze
|
Wysłany: 2011-09-18, 12:58
|
|
|
jatromb, ja miałam bardzo podobne drgania to było od łożyska!
podjedz gdzieś na serwis niech sprawdzą czy jest do wymiany, może wystarczy dociągnąć łożysko i będzie ok
wy ząbkowaną oponę też przerobiłam ale to były całkiem inne drgania |
_________________ "Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad twoim grobem zesrały się z wrażenia." |
|
|
|
 |
grzeesiek
|
Wysłany: 2011-09-18, 13:42
|
|
|
| greenmack napisał/a: | | grzeesiek napisał/a: | Stare Dunlopy często się ząbkują w każdym serwisie opon Ci powiedzą czy jest wyząbkowana.
co oznacza ''stare''- rocznikowo czy modelowo ? |
Modelowo.Teraz dunlop jest o niebo lepszy.Miałem też taką w fazerze i kumpel do wczoraj w swoim moto.Miał podobne drgania tylko u niego opona plus wywalone łożysko główki. |
|
|
|
 |
greenmack

|
|
|
|
 |
Robs85

Motocykl: SV650S
Imię: Robs
Wiek: 40 Dołączył: 17 Lis 2010 Posty: 276 Skąd: Czerwionka
|
Wysłany: 2011-09-18, 15:24
|
|
|
Ja tez tak miałem, po wymianie opony i wyważeniu problemu nie ma.
Przed wymiana łożyska główki ramy akurat takiego objawu nie miałem, poza ciężej "chodzącą" kierownicą. |
|
 |
grzeesiek
|
Wysłany: 2011-09-18, 20:50
|
|
|
| greenmack napisał/a: | | tzn jakie modele? |
Oj to trzeba by było mieć łeb jak sklep.Na pewno te które ze względu na datę nie powinno się już kupować.
Dzisiaj gadałem z kumplem o którym pisałem i jest strasznie zadowolony po wymianie opony.Wszystkie drgania ustąpiły,w dodatku moto kompletnie inaczej hamuje i skręca. |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2011-09-18, 20:53
|
|
|
| mając model 211 mialem drgania od opony bo była wyząbkowana,zmienilem na nową 209 i przeszlo choc po 9 tys cos mi sie zaczelo pojawiac i nie wiem czy to wina zawieszenia-ustawienia zawieszania czy poprostu opony........ |
|
|
|
 |
grzeesiek
|
Wysłany: 2011-09-18, 21:58
|
|
|
To są nowe modele a ja mówię o starszych.Wyważ to koło bo wraz z przebiegiem te gramatury się przestawiają.
Jak jest znów wyząbkowana to jest do wymiany.Oryginalność kosztuje.
Jak będziesz zmieniał to weź co innego. |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2011-09-18, 22:04
|
|
|
| teraz mysle nad Pirelli diablo rosso 2 bo te dunlopki straszliwie szybko sie scierają,zastanawiam sie tez czy kupic tylko tyl-bo tam mam juz prawie 0 na wskazniku czy brac komplet bo przod jest jeszcze ok... |
|
|
|
 |
d1abol
czerwony dioboł
Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2011-09-18, 22:13
|
|
|
Skocz sobie najpierw na wywazarke z opona, jak bedzie wszystko ok to bedziesz mial juz tylko 2 opcje do wyboru a lozysko i tak Cie taniej wyjdzie niz opona
u Sowady w Rybniku jest gosciu ktory ma smykalke do opon, jak masz czas to tam skocz |
|
|
|
 |
greenmack

|
Wysłany: 2011-09-18, 22:16
|
|
|
lozysko jest swiezo po wymianie i to na bank nie jest to.
Co do drgan to one wystepują tylko czasem wiec to tez moze byc wina odcinkow asfaltu.
opone i tak musze kupic na tyl i zastanawiam sie tylko czy przod tez zmieniac skoro jest ok ale bedzie to na bank inny model wiec to mnie tylko zastanawia;p |
|
|
|
 |
|
|