|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Albania - Macedonia |
| Autor |
Wiadomość |
Borsuk

Motocykl: był Honda NT700 Deauville
Imię: Bogdan
|
Wysłany: 2010-12-02, 14:32 Albania - Macedonia
|
|
|
Temat zamieszczam wcześniej aby wszyscy chętni, a zapowiada się dość liczna grupa, mieli czas na zorganizowanie się (urlop, kasa, sprzęt itp.) oraz na naniesienie poprawek i opracowanie mapek przejazdu. Będzie o czym rozmawiać w sobotnie spotkania.
Moja propozycja:
Sugerowany termin: 09-23 Lipiec 2011
Dystans do przejechania: 4 200 – 4 500 km
Noclegi: dzikie obozowiska + gościnność gospodarzy
Wyżywienie: "Knorr" rządzi
Przewidywany koszt: 2 000,00zł (w tym ok 900-1000 zł to paliwo)
Miejscówki do zaliczenia:
Północna Albania
1. Szkoder - zamek Rozafa i największe jezioro Bałkanów
2. najbardziej niedostępne tereny Półwyspu Bałkańskiego - Alpy Północno-Albańskie ? jak da się tam wjechać.
3. jeziora polodowcowe Parku Narodowego Lura
Środkowa Albania:
1. Tirana- Plac Skanderbega z muzeami, meczet Ethem Beya
2. Kruja- potężna warownia z muzeum Skanderbega (bohatera narodowego Albanii) i bazar w centrum miasteczka
3. Durres- pozostałości starożytnych murów i amfiteatru rzymskiego, wzgórze z ruinami pałacu ostatniego króla Albanii Zoga I, z kąd rozpościera się podobno piękny widok na wybrzeże
4. Apollonia - grecki amfiteatr i partenon oraz bizantyjski klasztor
5. błękitne wody Jeziora Ohrydzkiego - ohrydzkie krajobrazy z zagubionymi monastyrami (także po macedońskiej stronie) i endemiczną fauną wpisane na listę UNESCO
6. Berat - "Miasto Tysiąca Okien" z labiryntem uliczek i potężną cytadelą i licznymi cerkiewkami
Południowa Albania
1. widok z twierdzy w Gjirokastrze na malownicze, wąskie uliczki "miasta-muzeum"
2. kurort Saranda - stolica "albańskiej Riwiery"
3. Butrint - najciekawsze starożytne ruiny w Albanii: amfiteatr, świątynia Eskulapa, bazylika
4. skały i plaże wybrzeża między Vlorą a Stillo
Macedonia- Skopje i okolice
1. labirynt uliczek, sklepików, kawiarni i meczetów starej dzielnicy Čaršija
2. łaźnia Dud Paszy z XV wieku- największa na Bałkanach
3. cerkiew św. Spasa (Zbawiciela)
4. meczet Mustafa Paszy
5. Kamienny Most z XV w. - jeden z symboli miasta
6. forteca Kale górująca nad rzeką Vardar
7. rzymski akwedukt z 55 łukami
8. monaster św. Pantelejmona z XII wieku w stylu bizantyjskim w pobliskim Nerezi
9. jezioro Matka - miejsce wypoczynku i wspinaczki ?
Zachodnia Macedonia
1. Park Narodowy Mavrovo i wspinaczka ? na najwyższy szczyt kraju - Korab (2764 m npm)
2. Ochryda (Ohrid) - jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie, wraz z Jeziorem Ohrydzkim wpisane na listę UNESCO: labirynt uliczek Starówki, cerkwie i kościoły (legenda głosi, że jest ich 365) wokół jeziora, twierdza cara Samuila, antyczny teatr, Muzeum Archeologiczne i Galeria Ikon
3. rejs po najstarszym jeziorze Europy - jeziorze Ohrydzkim
4. cerkiew św. Jana z Kaneo z XIII wieku w na "zawieszona" na skale nad jeziorem
5. cerkiew św. Nauma z ikonostasem i grobem św. Nauma z X wieku
6. Bitola - Heraclea (najlepiej zachowane antyczne ruiny starożytnej Macedonii),
7. krajobrazy krasowe parku narodowego Galicica
Wschodnia Macedonia
1. Kamień Cocev - monumentalna skała z jaskiniami stanowiąca miejsce kultu i prehistoryczne obserwatorium
2. megalityczne obserwatorium astronomiczne Kokino z epoki brązu
3. "kamienne miasto" Kuklica - wspaniały labirynt skalny
4. wieże Kratova położonego w kraterze wygasłego wulkanu
5. ruiny starożytnych miast Bargala i Astibo w okolicach Stipu
6. kościół Świętej Trójcy w Radovis
7. Kawadarci – degustacja wina . Poza winem w mieście i okolicy produkuje się wysokiej jakości tytoń. Uprawia się też mak na opium
8. wodospady Smolare i Kolesino oraz monastyry Vodoca i Veljusa w okolicach Strumicy
Jeśli ktoś był w tych okolicach i chce podzielić się swoimi uwagami lub ma jakieś rady, to chętnie wysłucham. |
|
|
|
 |
elemeledudek

Motocykl: Tiger 800
Imię: Marcin
Wiek: 50 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1083 Skąd: Sosnowiec/Katowice
|
Wysłany: 2010-12-02, 17:27
|
|
|
| I to wszystko w dwa tygodnie, a kiedy czas na spanie? |
|
|
|
 |
broth

Motocykl: Tedzia
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 2010-12-02, 18:35
|
|
|
Krótkie drzemki muszą wystarczyć
Jeszcze tylko 7 m-c |
_________________  |
|
|
|
 |
Cyber
motofototurysta
Motocykl: Varadero
Imię: Marek
|
Wysłany: 2010-12-02, 18:47
|
|
|
| Ja jestem chętny - ale w tym terminie mam zlecenia foto :/ |
_________________ Galeria FOTO moto |
|
|
|
 |
piter1600
Motocykl: HD
Imię: PIOTR
|
Wysłany: 2010-12-02, 20:09
|
|
|
Myślę że koszty podałeś dość zaniżone,przejechanie 4500 km[tyle robię w tych rejonach]wychodzi średnio 1300zł przy spalaniu 5-6l.Całość pewnie się zamknie kwotą ok 3000 zł.
http://www.towarzystwomot...2009&Itemid=101 |
|
 |
Borsuk

|
Wysłany: 2010-12-02, 21:32
|
|
|
| piter1600 napisał/a: | | Myślę że koszty podałeś dość zaniżone, |
Koszty skalkulowane są na podstawie wcześniejszych lat i wypadów i jest to tzw "minimum socjalne". Oczywiście rezerwa na wypadek W musi być w zapasie. Jak dotychczas to 70% kosztów pochłaniało nam paliwo i myślę że tym razem też nie będzie inaczej.
Dzięki za uwagę |
|
|
|
 |
kriss kross

Motocykl: suzi intruder vzr 1800 m109r
Imię: kris
Wiek: 57 Dołączył: 10 Cze 2010 Posty: 97 Skąd: bielsko biaÂła
|
Wysłany: 2010-12-03, 19:08
|
|
|
Piter 1600 (STARY WYJADACZ)ma racje..3 kÓŁka chyca jak nic...
ALE WŁASNIE PO TO SA WAKACJE I TAKIE WYPRAWY,ŻEBY KASY NIE LICZYĆ,BO MOŻNA SIE NABAWIC PRZY LICZENIU OSTRYCH NIEWYDOLNOŚCI...
my w tym czasie lecimy z Bielska na Chorwacje,potem w dól do ATEN,i dalej do Istambułu,i Bułgarii...nawet nie przeliczam,tylko składam na kupke... |
|
|
|
 |
oldnita
Motocykl: Drag Star i V-Strom
Wiek: 61 Dołączył: 31 Paź 2010 Posty: 55 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-12-03, 19:47
|
|
|
| Borsuk, Mam pytanie jak jest z tą Albanią bo niektórzy piszą że trzeba bardzo uważać . Ja w tym roku leciałem od wyspy Kryk przez Istrie pod Venecję . W następnym chciałem bardziej na południe Chorwacji aż do Albani , ale naczytałem się sporo krytycznych uwag właśnie na temat Albani. |
|
|
|
 |
Borsuk

|
Wysłany: 2010-12-04, 10:04
|
|
|
| oldnita napisał/a: | | Borsuk, Mam pytanie jak jest z tą Albanią bo niektórzy piszą że trzeba bardzo uważać . |
No i po to tam jadę aby aby się samemu przekonać. Moje krótkie spotkanie z Albanią miało miejsce na trasie z Czarnogóry do Chorwacji w 2009. Wjechaliśmy tam z ciekawości zaledwie na parę godzin i to wystarczyło aby chcieć tam wrócić i zobaczyć całą krainę.
Jak będziesz jechał na południe Chorwacji to omijaj trasę nadmorską (smród spalin, spalonych hamulców, ślimacze tempo). Lepiej pojechać kilkanaście km w głąb kraju. Tam też są równie piękne widoki i winkle, a o wiele przyjemniej się jedzie. Dubrownik też robi wrażenie widziany z góry.pierwsze widoki tuż za granicą Albani
później było tak
widok na Dubrownik
[ Dodano: 2010-12-04, 11:47 ]
Tutaj znajdziecie odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące Albani, oraz bardzo fajne przewodniki |
|
|
|
 |
sowizdrzal
Turysta DualSport

Motocykl: KTM 1090
Imię: Adam
|
Wysłany: 2010-12-04, 12:03
|
|
|
Fajny pomysl, trase juz mam rozpisana Tylko przeniose do automapy
Termin jak dla mnie 16-29 lipca PLISS. Albo chociaz kilka dni po tym 9-ym...
Jak dozyję, to jadę na 100%.
|
_________________ Sowizdrzał
KTM 1250 6T
W plecaku miał swój cały świat, kamieni kilka, chleb i wina dzban... |
|
|
|
 |
piter1600
Motocykl: HD
Imię: PIOTR
|
Wysłany: 2010-12-04, 16:10
|
|
|
Moje spotkanie z Albanią wyglądało podobnie jak Borsuka.Byłem tam w 2009 na małej wycieczce z Czarnogóry.Zwiedziliśmy Shkoder.Może kiedyś tam wrócę.W tym roku zwiedzaliśmy Czarnogórę ,może mniej egzotycznie niż w Albanii ale polecam spędzić tam kilka dni.
http://www.towarzystwomot..._thumb_l_73.jpg Kolega Prałat w centrum Shkodera
http://www.towarzystwomot..._thumb_l_71.jpg a tu wśród dzieci albańskich. |
| Ostatnio zmieniony przez piter1600 2010-12-04, 18:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
oldnita
Motocykl: Drag Star i V-Strom
Wiek: 61 Dołączył: 31 Paź 2010 Posty: 55 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2010-12-04, 16:26
|
|
|
| Dziękuję z odpowiedź . Ja planuję wyprawę na 2 poł czerwca , ale jeszcze myślę nad trasą . |
|
|
|
 |
Kajusia

Motocykl: dżina
Imię: Kaja
|
Wysłany: 2010-12-04, 20:13
|
|
|
Mój tegoroczny plan wakacyjny był bardzo podobny, niestety trzeba było go nieco zmodyfikować i nie dojechaliśmy we wszystkie miejsca.
Jak będziecie jechać polecam trasę Cieszyn - Budapeszt - Belgrad - Valijevo - Bajna Basta - Użice - Podgorica - Ulcinj i dalej do Albanii.
Przepiękna jest trasa Velijevo- Ucinj ponad 400 km samych zakrętów i przepiękne widoki serbskich i czarnogórskich parków narodowych, do tego jazda na dobrej jakości asfaltem tuż przy pionowych, skalnych ścianach sprawiają, że całą trasa jest wielką przyjemnością.
Do tego dodam , że Serbowie są bardzo przyjaźni, chętnie służą pomocą, czego doświadczyłam na własnej skórze - mnie jeden zespawał klamkę sprzęgła i bez problemów wróciłam do Polski (a wszystko za darmo). |
|
 |
sowizdrzal
Turysta DualSport

Motocykl: KTM 1090
Imię: Adam
|
Wysłany: 2010-12-08, 13:42
|
|
|
| Kajusia napisał/a: | polecam trasę Cieszyn - Budapeszt - Belgrad - Valijevo - Bajna Basta - Użice - Podgorica - Ulcinj i dalej do Albanii.
Przepiękna jest trasa Velijevo- Ucinj ponad 400 km samych zakrętów i przepiękne widoki serbskich i czarnogórskich parków narodowych, do tego jazda na dobrej jakości asfaltem tuż przy pionowych, skalnych ścianach sprawiają, że całą trasa jest wielką przyjemnością.
|
No dokładnie tak jechaliśmy w 2009, może jedynie omijając Belgrad.
Tym razem chcemy polecieć przez Bośnię i Sarajewo. |
_________________ Sowizdrzał
KTM 1250 6T
W plecaku miał swój cały świat, kamieni kilka, chleb i wina dzban... |
|
|
|
 |
Borsuk

|
Wysłany: 2010-12-08, 15:01
|
|
|
[/quote]Tym razem chcemy polecieć przez Bośnię i Sarajewo.[/quote]
Nooo a skąd wiesz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |