|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Zima |
| Autor |
Wiadomość |
Dzik

Motocykl: Na 4 kołach :/
Imię: Wyśmienite
|
Wysłany: 2010-11-22, 10:22 Zima
|
|
|
Z racji, że temat na pewno garażowy, myślę że kilka przydatnych rzeczy zawierają poniższe linki. Tym bardziej, że ostatnimi czasy jest to temat dość często poruszany przez znajomych.
http://www.scigacz.pl/Gar...,zimie,282.html
http://serwisy.gazeta.pl/...23,2348002.html |
_________________ Gdyby kobiety rządziły światem, to nie byłoby wojen. Byłaby tylko kupa zazdrosnych krajów nie odzywających się do siebie.
Kobiety kłamią, ale mają cycki, a my lubimy cycki!
Kochajmy i szanujmy kobiety, tylko one mają cycki. |
|
|
|
 |
giemul

Motocykl: najlepszy na forum
Imię: NEO
|
Wysłany: 2010-11-22, 11:28
|
|
|
z tym odpalaniem w zimie to bym dyskutował czy warto to robić . Wszędzie się o tym trąbi a to niekoniecznie jest dobre dla sinika . Przy schładzaniu w zimnym wilgotnym pomieszczeniu wszystkie metalowe części będą zwyczajnie pokrywać się wilgocią . A jak ona wpływa na elementy nie zabezpieczone przed korozją ( np gładzie cylindrów w niektórych motocyklach )
Warto też poruszyć kwestię czy należy w ogóle coś robić . Jeżeli ktoś zakłada że sezon to tylko ciepłe 2 miechy w roku to na pewno może się bawić w "zimowanie" . Warto wtedy motocykl porządnie wyczyścić , wysuszyć i tyle . Ja nie pamiętam kiedy to robiłem , bo niestety nigdy nie wiem kiedy będzie ostatnia jazda . Np teraz jeszcze nie robiłem nic . Może jutro wyjadę ? sam nie wiem . Na pewno warto zadbać o akumulator , reszta to pierdoły , chyba że motorek będzie trzymany na ulicy , zawalony śniegiem , wtedy warto myśleć o takich rzeczach jak wazelina na chromach , jakichś woreczkach itp . Jak motonga mamy w garażu to jest tylko jeden obowiązek . Należy przynajmniej raz w tygodniu kupić kilka browców i odwiedzić ukochaną . Pogadać o tym i o tamtym . Nie zaszkodzą lekkie pieszczoty . Ale bez przesadyzmu !
ps . O motonga cza dbać cały czas nie w momencie stawiania na zimę do garażu ! Ważniejsze od przygotowania do zimy jest ( moim zdaniem ) przygotowanie do jazdy na wiosnę . |
|
 |
MadJack [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-11-22, 11:46
|
|
|
| popieram giemula prawie w wszystkim. Ja sie motorkiem zajmuje i robie mniej lub bardziej potrzebne rzeczy dlatego, ze sprawiami to przyjemnosc, a nie dlatego, ze uznaje to za konieczne. I tak jak przedmowca"wazniejsze jest przygotowac moto na wiosne do jazdy, a nie na zime do stania w garazu".. |
|
|
|
 |
defQ

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
|
Wysłany: 2010-11-22, 13:58
|
|
|
wysmarowac kete, umyc z brudu i pod plandeke ;P - ot moje przygotowanie do zimowania |
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-11-22, 14:42
|
|
|
W końcu ktoś kto nie powiela tych bzdetów wyczytanych od pseudospeców.
Najlepsze co jest do zrobienia to podłączenie akumulatora do prostownika konserwującego, który będzie dbał o utrzymanie parametrów akumulatora jeśli jest to obsługowy to raz na 2 miesiące skontrolować poziom i stan elektrolitu ewentualnie uzupełnić braki. Dodatkowo motocykl ustawić na stojakach żeby koła nie miały styku z podłożem jeśli nie dysponujemy niczym na czym można motocykl postawić to co jakiś czas przestawić go kawałek co zapobiegnie odkształceniu się opon jednocześnie przed zimą dobrze jest dobić trochę powietrza do opon gdyż w niskiej temperaturze ciśnienie w oponach spadnie, najlepiej pilnować żeby ciśnienie w nich zawsze było zgodne z zalecanym. Nie ma sensu motocykla niczym przykrywać gdyż jeśli moto jest owinięte kondensuje się para wodna a wilgoć nie jest wskazana dla żadnych elementów.
Odpalać możecie tylko nie narzekać potem, że świece padły akumulator do dupy panewki się obróciły, kompresje traci i inne takie przypadłości, którym sprzyjają te pogańskie gusła zwane pod szyldem "przepalanie motocykla w zimę".
Generalnie po żadnej zimie nie miałem najmniejszego problemu z odpaleniem motocykla łącznie z takim, który stał 1,5 roku właśnie dlatego, że nie wkładałem łap tam gdzie nie potrzeba.
Jeżeli ktoś chce i ma warunki może ten czas poświęcić na wymiany czyszczenie i naprawy. |
| Ostatnio zmieniony przez prezesartur 2010-11-22, 14:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
giemul

|
Wysłany: 2010-11-22, 14:43
|
|
|
| defQ napisał/a: | | ...wysmarowac kete... |
w "prawdziwych" motocyklach ni ma kety . ELEMENTARZ |
|
 |
defQ

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
|
Wysłany: 2010-11-22, 17:00
|
|
|
| Giemul... ja dopiero walcze 3-ci sezon, wiec jeszcze moto z keta mam ;P |
|
 |
giemul

|
Wysłany: 2010-11-22, 21:45
|
|
|
| defQ napisał/a: | | ... ja dopiero ... |
no dobra . Walnij 3 zdrowaśki i rozgrzeszony |
|
 |
ozon

Motocykl: FZ6
Imię: olek
|
Wysłany: 2010-11-26, 16:54
|
|
|
| giemul napisał/a: | | Jak motonga mamy w garażu to jest tylko jeden obowiązek . Należy przynajmniej raz w tygodniu kupić kilka browców i odwiedzić ukochaną . Pogadać o tym i o tamtym |
dobre |
_________________ Moto Jest Jak MediaMarkt- Nie Dla Idiotow...
Hornet Turysta.... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |