Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Honda cbr f2 przerywa powyzej 3 tys obrotów
Autor Wiadomość
shure 

Motocykl: CBR f600
Imię: Arek
Wysłany: 2010-11-19, 13:18   Honda cbr f2 przerywa powyzej 3 tys obrotów

Witam.Mam Honde cbr f2 ostatnio na kostce przerywał mi czujnik stopki,doszedłem do tego,że był luzny na kostce.
Moto stało w garażu,a dziś ładna pogoda to sobie pojechałem na stacje go umyć dojechałem umyłem .odpalam jade jakies 500 metrów i zaczyna przerywać,aż zgasł.zapalił z 50 metrów i zgasł juz nie zapalił.wiec wpadłem na pomysł odpalic go
na popych,odpalił odrazu ale dalej przerywa.
w garazu podłaczylem akumlator,posprawdzałem kostki,wyjechałem i jedzie normalnie,po 1 km to samo znowu przrerywa,a najlepsze jest to,ze jak dam na luz to moge gazowac i nic sie nie dzieje .a jak wrzuce mu na bieg i chce jechac to przerywa strasznie
max 3 tys obrotów to jeszcze cos sie tam da jechac.czego to moze byc przyczyna??
Ostatnio zmieniony przez shure 2010-11-19, 13:24, w całości zmieniany 3 razy  

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wysłany: 2010-11-19, 13:20   

http://forum.motocyklisto...-vt192.htm#2449
Profil Facebook

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-11-19, 13:33   

sprawdz połączenie od czujnika luzu - masz go pod dzwignią biegów bodajże, oba czujniki ze sobą współpracują, jeśli miałeś problem z tym od stopki, też go przejrzyj.
chociaż to, że na luzie możesz go kręcić, przemawia raczej znowu za czujnikiem stopki bocznej, jego kostka to 2 kable - zielony i zielony z paskiem brązowym z tego co kojarzę, sprawdź jaki ma opór zielony względem masy czyli ramy, i po otwarciu stopki ten drugi względem ramy. zobacz sobie wogóle, od którego momentu działa ten czujnik, może sprężyna któraś wypadła ze stopki i dlatego są jaja bo stopka opada?

'juz nie zapalił' znaczy że kręci a nie pali, czy nie kręci nawet?

shure 

Wysłany: 2010-11-19, 13:49   

czujnik ma 3 kable zielony,zółty i zielony z białym paskiem stopka nie opada spreżyna ok jesli chodzi o zapalanie to kreci a nie pali ;) wczesniej nie krecil ale to byla luzna kostka teraz jest ok i kreci ale nie odpala. A w jaki sposób moge wywalic ten czujnik zmostokowac jakies kable czy do masy podłaczyc ??

emil 

Wysłany: 2010-11-19, 14:10   

dobrze mówisz, zielone zwarte ze sobą to znaczy stopka jest w górze, a zielony zwarty z żółtym - stopka na ziemi. wg schematu od vfr 90-93r (a pewnie jest podobnie i u Ciebie) żółty wali tylko do kontrolki stopki.
kontrolki od luzu i stopki masz? nie wariują?
w garażu jak możesz ją gazować to na stopce bocznej? czy centralnej? luzie czy na biegu? jak na biegu otwierasz stopke to gaśnie silnik?

shure 

Wysłany: 2010-11-19, 14:17   

kontrolki wariowały wcześniej teraz jest ok ale moto nie chodzi ;/

emil 

Wysłany: 2010-11-19, 14:18   

kontrolki, znaczy się od luzu też?
sprawdzaleś czy masz iskrę? może to jakiś przypadek i coś innego się sypło.
w sumie czujnik luzu i stopki są po to, żeby nie zakręcić nawet rozrusznikiem, a u Ciebie kręci

shure 

Wysłany: 2010-11-19, 14:20   

od luzu jest troche inna sytułacja bo od paczatki jak kupilem moto to jak nacisne sprzegło swieci kontrolka luzu a jak mam luz to nie swieci heh chyba ze trzymam sprzeglo ale normalnie jezdzilem nic cie nie dzialo teraz tak nagle przestalo dzialac i kontrolki swieca tak jak wczesniej i jezdzil

emil 

Wysłany: 2010-11-19, 14:24   

no to masz coś namieszane z diodą, w sumie to dwie diody w jednej obudowie
Lg - jasnozielowy wali na czujnik luzu i moduł,
G/R - zielonoczerwony to sterowanie przekaźnika głównego ale jest też podłączony do czujnika sprzęgła, z czujnika sprzęgła drugim przewodem idzie na stopkę boczną jako zielony z białym paskiem G/W,
trzeci kabel z diód to sygnał dla kontrolki luzu.
Namieszane masz w instalacji, i jak dla mnie od tego trzeba zacząć
Ostatnio zmieniony przez emil 2010-11-19, 14:36, w całości zmieniany 2 razy  

shure 

Wysłany: 2010-11-19, 14:26   

czyli czeka mnie rozebranie całego moto

emil 

Wysłany: 2010-11-19, 14:34   

to tak jakbyś stopke dał do góry, wiec możesz a nie musisz. Posprawdzaj wg schematu połączenia bo wygląda na to, że masz cały czas wysterowany przekaźnik gł, mimo odciętego zapłonu, a to jest skutkiem właśnie zdupionych połączeń.

rozebranie jak rozebranie, poszukaj schematu typowo do swojej, miernik w rękę i patrz na kable, przyjrzyj się tym na diodach szczególnie, bo to wlasnie dioda steruje przekaźnikiem.

a próbowałeś odpalać ze sprzęgłem i złożoną stopką? choć taka zabawa jest bez sensu, zrób pierw instalację tak jak ma być zrobiona, to podstawa. Teraz możesz zobaczyć w jakim stanie są świece i czy wszystkie mają iskrę (choć podejrzewam że nie mają).

zobacz też czy od czujnika sprzęgła wszystkie kable sie dobrze trzymają, bo może nie mieć dobrej masy i będzie ciągnął przez żarówki.

tu masz schemat do swojej:
http://www.motoinfo.yoyo....%20CBR600F2.pdf

shure 

Wysłany: 2010-11-19, 15:44   

emil dzieki za pomoc juz wszystko działa tam jak wkładałem kostke z czujnika stopki ina kostka sie obluzowała i wsadziłem ja do konca i jest wszystko ok:)

emil 

Wysłany: 2010-11-19, 15:48   

nie ma sprawy ;)
hmm, ta kostka ma zabezpieczenie, nie powinna sie sama rozłączyć ;) .
a jak z tym sprzęgłem i kontrolką luzu? Weź przez zimę sobie rozbierz plastiki, schemat druknij, kup wd40, wazeline techniczną, i wszystkie styki po kolei czyść i smaruj, będziesz miał na długo spokój. I sprawdź te połączenia bo coś nie tak z tym świecacym sprzęgłem.
Ostatnio zmieniony przez emil 2010-11-19, 15:58, w całości zmieniany 1 raz  

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-11-19, 15:49   

Nie proponuje usuwania tego czujnika. Jeździłem na 2 motocyklach ze zdjętymi i zwartym na krótko i kilak razy mało się nie roztrzaskałem.

Sprawdź czujnik stopki czy działa czujnik przy klamce sprzęgła i czujnik biegu neutralnego też w drugiej kolejności łączące to przewody.

shure 

Wysłany: 2010-11-19, 16:02   

no co do tej kontrolki luzu to jak kupilem tak jest do teraz swieci jak nacisne sprzeglo (tylko wtedy)

Odpowiedz do tematu