|
AlcoLaser |
| Autor |
Wiadomość |
benzin
Motocykl: V-Raptor
Imię: Panicz
Wiek: 82 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 957 Skąd: na telefon
|
Wysłany: 2010-10-25, 17:14 AlcoLaser
|
|
|
Firma Systemy laserowe z Petersburga opracowała urządzenie AlcoLaser
urządzenie zdalnie wykrywa stężenie alkoholu na minimalnym poziomie 1ppm (nie wiem jaka to jednostka ale na pewno nie 0,1 promila) takie stężenie wywołuje spożycie 1l piwa, 100g wódy/łychy
Prędkość pojazdu podczas pomiaru może wynosić nawet 120km/h
Jedyny minus urządzenia to to że na trzeźwo jadąc z nawalonym pasażerem laser też pokazuje stężenie.
Ciekawe czy motocykliste mogą zbadać zdalnie, chyba ciężko im będzie trafić jadącego wolniej niż 120
oryginał tekstu tutaj:
http://www.ochevidets.ru/blog/1127/ |
_________________ defloracje, tanio, dojeżdzam |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-10-25, 18:26
|
|
|
| wiec jest nadzieja zeby wyeliminowac idiotow z drog. to dobrze. |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2010-10-25, 19:29
|
|
|
nie bardzo rozumiem jak z zamkniętego pojazdu można zdalnie wyniuchać alkohol znaczy przez szyby, jakaś podpucha, chyba że chodziło o to, ze nie trzeba specjalnie dmuchać. może zdalnie też będą sprawdzać, czy diesle nie jeżdżą na opale?
ppm to tysięczna część w tym wypadku promila zapewne |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2010-10-25, 20:22
|
|
|
| Podejrzewam, że tu nie chodzi o to żeby ten alkohol wyczuć tylko go zobaczyć. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-25, 20:48
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | | tylko go zobaczyć. | ta to kazdego nie wyspanego albo z soczewkami kontaktowymi bedą zatrymywać a nie daj Boże bedzie miał dobry humor to na bank pijany
Wiesz słyszałem o różnych zwidach po naćpaniu ale o jeżdżących promilach....tego jeszcze nie grali |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-10-25, 20:57
|
|
|
| Magik udajesz, że nie masz pomysłu na zasadę działania tego urządzenia czy naprawdę nie masz? |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-10-25, 21:42
|
|
|
| aporopos pomyslu to slabo to widze. promien lasera musiaby reagowac z czasteczkami alkoholu w powietrzu. a co z alkoholem w plynie do spryskiwaczy? |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2010-10-25, 21:44
|
|
|
ooo, i to jest pytanie zasadnicze!! co z alkoholem w płynie do spryskiwaczy?
może wprowadzą zakaz używania takich płynów, żeby nie przekłamywać wyników pomiarów |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-10-25, 22:13
|
|
|
| Jeśli nawalony typ siedzi w aucie i oddycha to stężenie alkoholu w powietrzu zwiększa się z każdym oddechem kabina jest zamknięta więc cząsteczki pozostają w obrębie wnętrza a płyn za spryskiwacza jest zamknięty w pojemniku nawet jakby psiknąć to zaraz odparują i zostaną rozwiane więc w minimalnym jeśli nie w żadnym stopniu mogły by wpłynąć na wynik pomiaru. A ja tego wcale tak słabo nie widzę. |
|
|
|
 |
defQ

Motocykl: Żółta ZX-6rrrrr
Imię: Łukaszek :P
|
Wysłany: 2010-10-25, 22:26
|
|
|
ze sie tak spytam, a czy promien lasera nie odbija sie od szyby ? wiadomo wiazka przejdzie ale cos sie odbije ... teraz bedzie uzasadnione wozic cala kolekcje plyt CD na lusterku |
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-25, 22:29
|
|
|
| Ar2rM napisał/a: | | promien lasera musiaby reagowac z czasteczkami alkoholu |
taaaa cząsteczki alkoholu zaczna świecić na zielono
| emil napisał/a: | | ooo, i to jest pytanie zasadnicze!! co z alkoholem w płynie do spryskiwaczy? |
a ja mam inne co z wunderbaumami czy ktos babdał czy nie zawieraja alkoholu
| Cytat: | | stężenie alkoholu w powietrzu zwiększa się z każdym oddechem kabina jest zamknięta więc cząsteczki pozostają w obrębie wnętrza | genialne prezes normalnie a okna to sie nie d otworzyć poza tym masz nawiewy i klimatyzacje to jak to z tym sterzeniem |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-10-25, 22:33
|
|
|
| Bardzo prosto medżik jak jedzie typ z pootwieranymi oknami to z góry wiadomo dlaczego. Drogówka od dawien dawna zna to i zaraz takich zawija. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-25, 22:36
|
|
|
kurde to mnie jeszcze nie zwineli przez otwarte okna kurde.... napedzileś mi stracha teraz zaczne sie bać ze w koncu mnie zatrzymaja |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2010-10-25, 22:38
|
|
|
| Pooglądaj pirata w tvn turbo jak mają gościa z pootwieranymi szybami to zaraz jest balon. |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-25, 22:41
|
|
|
to jak masz otwartą szybke w kasku to też dmuchasz ?? |
|