Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam mieszkania lub pokoju
Autor Wiadomość
Edisiewicz 

Motocykl: vfr 800 vtec
Imię: Marek
Wysłany: 2011-07-31, 19:07   

Trollsky napisał/a:
studia to strata czasu dziewczyno :)
te lata gdy bedac inzynierem kariera stała otworem juz sie skonczyły.

Tu się nie zgodzę jak skończysz dobrą uczelnię i dobry kierunek masz sporą szansę na niezłą pracę - oczywiście jeszcze trzeba mieć predyspozycje (czego często informatykom brakuje). Ja tam zadowolony jestem i nie żałuje ani roku.

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-07-31, 19:32   

Po dobrych uczelniach i z dobrymi kierunkami też jest masa głąbów co pokończyli za kasę i układy a dalej pojęcia nie mają. I co z tego że dostanie taki dobrą pracę jak szybko się go pozbędą.

Malinka ja się czują jakbym miał z 18 lat ale nie mam.

Trolszczak widziałem już jak spawają kolesie co tak samo mówili. Jak ktoś pojęcia nie ma to niczego nie zrobi. Za małolatów robiliśmy sobie statywy do mikrofonów i był koleś daliśmy mu piłkę do metalu i kazaliśmy rurkę fi ze 2 cm uciąć. Zanim urżnął 1/4 w brzeszczocie powyłamywał połowę zębów a my staliśmy z tyłu i mieliśmy ubaw z jego starań. Podejrzewam, że miał by problem z wbiciem gwoździa do deski. Są ludzie nieudolni i dla nich zawiązanie buta stanowi wyzwanie dlatego kupują buty na rzepy.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

Cortex 

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
Wysłany: 2011-07-31, 20:05   

malinka napisał/a:
Trollsky, też to słyszałam, ale żeby zrobić dobry spaw to co innego

mi czasem bo dobrej imprezie wyjdzie dooobry spaw :D

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2011-07-31, 20:27   

ForFiter napisał/a:
malinka napisał/a:
Trollsky, też to słyszałam, ale żeby zrobić dobry spaw to co innego

mi czasem bo dobrej imprezie wyjdzie dooobry spaw :D

To mi sie nawet czasem w trakcie imprezy dobry wychodzi

Trollsky 

Motocykl: Pomarańczowy
Imię: Ginter
Wysłany: 2011-07-31, 22:07   

Edisiewicz napisał/a:
Trollsky napisał/a:

Tu się nie zgodzę jak skończysz dobrą uczelnię i dobry kierunek masz sporą szansę na niezłą pracę - oczywiście jeszcze trzeba mieć predyspozycje (czego często informatykom brakuje). Ja tam zadowolony jestem i nie żałuje ani roku.

oczywiscie kazdy z nas ma racje :)

Piecol 

Motocykl: Kawasaki Versys
Imię: Tomasz
Wysłany: 2011-08-01, 09:51   

No Malinka a jak skończysz tą chemię to gdzie będziesz pracować ?
Masz już jakieś ukierunkowanie ?
Bo specjalizacja to podstawa moim zdaniem (widzę to po sobie).
Jak chcesz się znać na wszystkim to nie znasz się na niczym.
Profil Facebook

d1abol 
czerwony dioboł

Motocykl: CBR F4i FS
Imię: Mateusz
Wysłany: 2011-08-01, 10:57   

malinka napisał/a:
Trollsky, sądzisz że studia chemiczne to strata czasu?? Mnie się wydaje że nie. Moim zdaniem możnabyłoby powiedzieć o psychologi itp. kierunku ale o chemii?? ;/

Strata czasu, mowie Ci to jako osoba, ktora lezakuje 4rty rok na Biotechnologii na PS :)
Chyba ze planujesz kariere naukowa...
Gdybym w liceum nie sugerowal sie samymi aspiracjami a zdrowym rozsadkiem to najpierw zainteresowalbym sie potrzebami runku pracy a potem wybral stosowny kierunek o ile w ogole poszedlbym na studia... i Tobie tez to radze.
Jesli chcesz zasilac kolejna rzesze bezrobotnych, to wal smialo na ta chemie. Tak co sie po inzynierce nie obudzisz z lapa w nocniku ;) Trollsky tam dobrze pisze, teraz sa juz inne czasy, a same uczelnie swoja aktualna polityka masowo produkuja bezrobotnych.
Teraz kurwa isc do zawodowki to wstyd bo nawet najwiekszy glab musi byc inzynierem i dochodzi do takich kuriozalnych sytuacji, ze po 5 latach dupania i zarywania nocy przy ksiazkach przy dobrych wiatrach znajdziesz prace w markecie. Trzeba patrzec realnie na studia, jak nie ma zapotrzebowania w danym segmencie na takich i srakich specjalistow to sie w to nie laduj bo bez plecow pracy nie znjadziesz, chyba ze bedziesz tym odsetkiem, do ktorego sie los usmiechnal.
Wiem jak jest bo juz jakis czas temu przejrzalem na oczy i niestety mam tez znajomych ktorzy byli tak glupi jak ja ;) Z jednym kumplem to sie juz nabijamy, ze zacznie pracowac zawodowo jako osoba do wynajmu na rozmowy kwalifikacyjne.
A co do tej twojej pracy na 2 etaty, lepiej za wczasu wybij to sobie z glowy :D

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-08-01, 12:01   

Nie do końca masz racje. Studia trwają te 5 lat dziś jest zapotrzebowanie zanim skończysz te studia to może dawno zostać zaspokojone. Tak jak było z informatykom pamiętam ten bum na informatykę wszyscy na informatykę bo to przyszłość. Teraz co? Co drugi to informatyk z czego 3/4 nie potrafi dobrze komputera włączyć i wyłączyć. Masz ten papier w ręku i okazuje się, że możesz nim dupę wytrzeć bo żeby coś zdziałać to potrzebujesz certyfitaków ukończenia kursów co kosztują tyle co samochód. Poszedłem na informatykę z racji zainteresowań tam się okazało, że trzaskają DOSy Turbopascale i resztę tałatajstwa, którego już nikt nie używa. W dodatku jakiś przedmiot czysto informatyczny a wykładowca od niego nas pyta: macie fizykę? Nie. No to będę z wami przerabiał fizykę. Nosz kurwa ja poszedłem na informatykę czy na fizykę do huja.... Po 2 tygodniach tego wstawania, dojeżdżania co jeszcze wrzucili mnie jako jedynego do grupy miejscowych gdzie okienka między zajęciami były po 4-5 godzin myślę sobie semestr nie minie a ja zdążę umrzeć bo już nie rozumie co ludzie mówią i po co? Żeby zasilić bezrobotną grupę informatyków bo po tych 5 latach tyle ich zdąży ze szkół nawychodzić plus to co już wyszło, że będzie tych informatyków więcej niż komputerów w polsce. I to się tyczy 95% magistrów albo po kierunkach powszechniejszych niż szary papier toaletowy albo po sztucznie powymyślanych typu technologia perforacji papieru dziurkaczem biurowym. I po co to? Nie po to żeby was wykształcić bo przy takiej masówce to wykształcony z was będzie 1 na 10 i to jak dobrze pójdzie. Po to żeby tym starym pierdzielom robotę zapewnić żeby taki baran mógł latami powtarzać: no to będę z wami przerabiał fizykę. Ale polak to jest polak jak mu coś w 49 powiedzieli to będzie powtarzał dokąd nie padnie. Kiedyś fakt wykształcenie to była przyszłość ale trendy się zmieniły i dziś wykształcenie można powiedzieć nie po 5 tylko po 15 latach nauki bo większość po tych pięciu to wie ale gdzie najtańszą wódkę kupić w której knajpie płaci się za kibel i żeby tam nie chodzić a ci bogatsi umieją wejść do akademika przez okno po rynnie. A niestety nigdzie nie szukają ludzi do walenia w huja no chyba, że w castoramie bo tam wali się w huja zawodowo ale tam zatrudniają bez wykształcenia. A propos marketów chodzę raz po intermarche i spotykam znajomego magistra informatyki: cześć cześć gadka szmatka, jestem kierownikiem działu.....łał jesteś kierownikiem działu. Myślę wtedy dobrze, że olałem tą informatykę. Paranoja no niestety ale takie są realia szkoły się praktycznie nie liczą bo większość ma świadomość jakości nauczania w polskich szkołach a że przyjęło się, że papier lepiej mieć niż nie mieć to każdy wali po papier i dochodzi do sytuacji gdzie znajomy gwałciciel własnej siostry po kryminale i domu wariatów, który ma ukończoną podstawówkę nauczył się tynki kłaść i zarabia lepiej niż drugi znajomy magister inż o nieskalanej przeszłości z tzw dobrego domu po jakimś tam kierunku informatyczno-hutniczym pracujący prawie w zawodzie. Książkę można by napisać a prawda taka, że trzeba mieć plecy albo masę cierpliwości i dużo szczęścia. Ale studenci w polsce są bardzo potrzebni ponieważ stanowią dużą część motora napędowego gospodarki. Pracują za grosze albo za friko na tzw. stażach wcześniej zapieprzają, żeby za szkoły zapłacić dojeżdżać trzeba komunikacja miejska zarabia a i paliwa więcej na stacjach się sprzedaje knajpy mają klientele bo co tu robić między wykładami itd itp.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

vegaamen 

Motocykl: brak
Imię: mam
Wysłany: 2011-08-01, 12:24   

prezesartur i jego litanie :D

Piecol 

Motocykl: Kawasaki Versys
Imię: Tomasz
Wysłany: 2011-08-01, 15:42   

Ale dobrze akurat w tym temacie gada.
Bo akurat o mnie ... mgr inż. po polibudzie ... ja miałem to szczęście, że pracuję "w
zawodzie".
Profil Facebook

Trollsky 

Wysłany: 2011-08-02, 09:28   

a ja w czwartek smażyłem kotlety w podrzędnym barze a w piatek dostałem prace w firmie "nad którą słonce nie zachodzi" jako informatyk. Nikt nie pytał mnie o studia - liczyła sie dobra znajomosc jezyka obcego i obeznanie w dziedzinie IT. Studiowałem 6 lat ale to nie dla mnie ... :)

Daro ZX 

Motocykl: rn20
Imię: Daro
Wysłany: 2011-08-05, 09:33   

Trollsky napisał/a:
Edisiewicz napisał/a:
Trollsky napisał/a:

oczywiscie kazdy z nas ma racje :)

Ty trochę mniej, może z leksza nie poszczęściło Ci się ;)

Reaper 
inszallah

Motocykl: Yamamoto 600R
Imię: Przemek
Wysłany: 2011-08-05, 09:50   

Najlepsze studia to: Historia, Politologia, Socjilogia i Filozofia...po nich można się wszędzie załapać, nawet na kasie w biedronce i wykładaniu towaru w renomowanym sklepie^^

Trollsky 

Wysłany: 2011-08-05, 09:56   

Daro ZX napisał/a:

Ty trochę mniej, może z leksza nie poszczęściło Ci się ;)

nie narzekam :)
jak jestes zaradny to studia nie sa potrzebne :)

Daro znasz mnie i wiesz jak wygląda moje życie ze piszesz ze mi sie nie poszczęściło ?

malinka 
wolny strzelec

Motocykl: Kruszunka (GSX-R 600 K3)
Imię: Agnieszka
Wysłany: 2011-08-05, 20:15   

A ja nie narzekam mam dwie prace szukam trzeciej ale dopiero jak przeprowadzę się do Jaworzna. Będe mieszkać z kolegą z pracy :D od poniedeziłku do piatku akwizycją się zajmuje (co z tego że ludzie traktuja mnie jak psa jak zarobek nie jest aż taki zły), a w soboty w castoramie na karniszach.

A do viral, planuję w swoim zawodzie, chociaż moim marzeniem jest ITD.

Odpowiedz do tematu