Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Patra 

Motocykl: CB 500
Imię: Patra
Wysłany: 2012-05-01, 09:50   

Abaddon, napisałam wyżej na co się powoływał ten, który mi te 500 mandatu wlepić- Nie wiem, nie znam się, ale chyba z powietrza sobie tego nie wziął wiec coś musi być na rzeczy???

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-01, 10:00   

Mówić można wszystko, ale żeby być wiarygodnym, należy podeprzeć się podstawą prawną, a "ten", który chciał Ci wlepić mandat, najwyraźniej usiłował zrobić Cię w bambuko.

W najgorszym wypadku zatrzyma DR, pod warunkiem, że udowodni kierującemu, iż to on jest właścicielem pojazdu, a nie jedynie użytkownikiem.

pocik 

Motocykl: drz
Imię: adam
Wysłany: 2012-05-01, 10:49   

to akurat jest w cepiku wiec nie problem:)

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-01, 11:32   

mg1989sos napisał/a:
za co ? za nieprzerejestrowanie motocykla ? pokaż no mi paragraf to ci przyznam rację:D

mg1989sos napisał/a:
dokładnie tak jak pisze drzewo .. teoretycznie masz 30 dni na przerejestrowanie, ale w przepisach nie ma słowa o tym co ci grozi jeśli tego nie zrobisz :) więc byle byś miał przegląd i OC :)

guzik prawda .

Art. 97 KW w zw. z Art. 78 ust. 2 PORD

"Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;
2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym."

brak zapisu w taryfikatorze mandatów - czyli od 20 do pińcset ;)

Abaddon napisał/a:
W najgorszym wypadku zatrzyma DR, pod warunkiem, że udowodni kierującemu, iż to on jest właścicielem pojazdu, a nie jedynie użytkownikiem.

tak, bo kierujący zawsze może powiedzieć że autko należy do cioci brata wujka szwagra siostry. nie mniej

pocik napisał/a:
to akurat jest w cepiku wiec nie problem:)

f-sz może to i tamto w cepiku ustalić. typowe wpadki:
- poprzedni właściciel wyrejestrował autko i nie ma go na stanie
- DR na byłego, a OC na nowego właściciela
- nie uaktualnia się przegląd nieprzerejestrowanego pojazdu mimo pieczątki w DR

drag33 

Motocykl: suzuki gsx-r 1100
Imię: Sebastian
Wysłany: 2012-05-01, 13:36   

Czy ktoś wie czy można mieć kierunki w kierownicy i niebieską lampę przednią

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-01, 15:54   

kierunki w kierownicy chyba przejdą natomiast zgodnie z DZ.U. 32 barwa światła ma być biala lub żółta selektywna Jeśli niebieski kolor nie psuje tego to moze przejdzie jalśli zas powoduje odstępstwa to dowód do wora :P

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-02, 10:11   

barwa światła ma być biała. nie ma już żółtej selektywnej od paru ładnych lat :)

kierunki w kierownicy? strasznie dziwny pomysł. że niby zamiast ciężarków czy jak ;) prędzej bym kombinował w lusterkach, ale co kto lubi. jako dodatkowe czemu nie, tylko jako jedyne - jaka byłaby tego widoczność z przodu i czy Tobie by nie grzały po oczach?

drag33 

Motocykl: suzuki gsx-r 1100
Imię: Sebastian
Wysłany: 2012-05-02, 11:10   

Dlaczego w kierownicy,ponieważ przerabiam na draga i mam szeroka kierownicę stąd pomysł kierunków w kierownicy-dosc oryginalnie to wyglada-widziałem u kumpla

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2012-05-02, 16:36   

hmmm no spoko :) mam nadzieję że podzielisz się efektem, jestem ciekaw jak takie coś wygląda ;)

co do legalności hmmm - co do zasady na wszystko co świeci na zewnątrz pojazdu powinna być homologacja. a jak pokazuje życie - wystarczy że zrobisz z głową i nikt nie powinien się przypierniczać ;)
bo wiadomo że fuszerki typu coś trzyma się na 'krzyżyku' z taśmy izolacyjnej zwracają uwagę... i to już zwykłego przechodnia :P

Odpowiedz do tematu