|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
|
Producent akcesori motocyklowych-projekt Z motyką na słońce? |
| Autor |
Wiadomość |
pszemek7

Motocykl: xtz750
Imię: Przemcia
Wiek: 36 Dołączył: 22 Kwi 2012 Posty: 54 Skąd: ja sie tu wzioł?
|
Wysłany: 2014-01-23, 10:35 Producent akcesori motocyklowych-projekt Z motyką na słońce?
|
|
|
Witam wszystkich.
Może późno się zabieram za przebadanie rynku no ale lepiej późno jak wcale.
Otóż pokrótce. Zabieram się za otwarcie działalności gospodarczej.
Głównym celem jest produkcja akcesori motocyklowych:
-deflektorów
-bagażników na kufry centralne
-aluminiowych kufrów bocznych
-gmoli
Na działalność część pieniążków daje unia część inwestuje swoich oszczędności.
Chciałbym zbudować wysokiej jakości Polską markę. Prowadzić sprzedaż internetową oraz nawiązać współpracę z Polskimi sklepami.
Jak się na to zaopatrujecie? Czy czujecie potrzebę nowych produktów? Ktoś z Was był by zainteresowany taki akcesoriami?
Żeby nie było mam doświadczenie w obsłudze maszyn itp. I wykonywałem już takie akcesoria na potrzeby własne lub znajomych. Ogólnie wszyscy byli zadowoleni. Im bliżej tego wszystkiego tym większy stres i nerwy. Ale to chyba oczywiste.
Proszę Was o opinię, może ktoś już próbował podjąć ten temat a może ktoś był by zainteresowany współpracą?
Zastanawiam się czy uda mi się wyżywić z tego rodzinę, może dołożyć do tego sprzedaż części eksploatacyjnych? Ale nie mam namiarów na żadną hurtownie, takie hurtownie nie dają towaru w jakiś lizing? Dają na fakturę płatną od razu czy terminowo?
Tak myślę nad tym wszystkim czy nie było by lepszym rozwiązaniem ciągać niedobitki z francji i rozkładać je na części i sprzedawać? Ale mi się marzy bycie dumnym producentem. Stworzenie marki rozpoznawalnej w Polsce jak i po zagranicami naszego kraju.
Liczę na wszelkie sugestie pomysły, rady...
Główne pytanie z motyką na słońce? |
_________________ Wieje Ci w głowe podczas jazdy? Sprawdź ten artykuł |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-01-23, 14:35
|
|
|
To ja z doświadczenia proponuje na sam początek zarejestrować działalność w jakimś normalnym kraju w którym urzędnicy nie będą na każdym kroku utrudniać Ci życia...
... a wracając do tematu ...
masz pewność że dostaniesz kasę w UE ? bo to wygląda tak pięknie tylko do momentu w którym nie zaczniesz tego załatwiać...
jeśli chodzi o zaopatrywanie sklepów, musisz się liczyć z tym że dopóki nie będziesz miał wyrobionej marki mało który sklep będzie chciał od Ciebie cokolwiek kupić, będziesz musiał zaproponować bardzo konkurencyjne ceny w porównaniu z towarem już dostępnym, a także licz się z tym że jeśli już jakiś sklep będzie chciał sprzedawać Twoje wyroby to pewnie będziesz musiał jest wstawić w komis, czyli kasę otrzymasz dopiero po sprzedaniu co oznacza konieczność zamrożenie pieniędzy w towarze...
co do hurtowni... jeśli będziesz chciał kupić towar do dalszej odsprzedaży to licz się z tym że jako nowa firma nie dostaniesz nawet faktury z odroczonym terminem płatności .... najczęściej hurtownie zgadzają się na taki coś dopiero przy którymś zamówieniu ....
a co do tej motyki .... kto nie ryzykuje ten nie pije szampana ( czy jakoś tak to było )
P.S.
No i ważna sprawa przy rozpoczynaniu działalności ... jeśli liczysz że potrzebne Ci będzie np. 25 tys na początek ... to nie zaczynaj dopóki nie będziesz miał 50 tys |
|
|
|
 |
pszemek7

Motocykl: xtz750
Imię: Przemcia
Wiek: 36 Dołączył: 22 Kwi 2012 Posty: 54 Skąd: ja sie tu wzioł?
|
Wysłany: 2014-01-23, 16:08
|
|
|
Więc tak, kasa z uni będzie na 99%. Jestem już na końcowym etapie wszystkie sita przebrnąłem. Co prawda łatwo wydębić kasę od nich nie jest ale trzeba troszkę się po płaszczyć i napocić.
No liczę się z tym, że sklepy mogą nie chcieć płacić z góry. Dlatego myślałem żeby dać jeden dwa produkty poglądowe a resztę tylko pod zamówienie typowe pod klienta.
Z tymi hurtowniami to właśnie tak myślałem. I pewnie nie będę w stanie powalczyć tam z cenami zamawiając małe ilości.
Myślę że zapotrzebowanie na akcesoria jest. Co do kasy to gdybym chciał ruszyć z takim rozmachem jaki mam w planach to potrzebowałbym około 100 tys. A nie mam nawet połowy tej kasy więc na początku pomalutku a z czasem sam nie wiem jak będzie.
Motywacje mam, chęci też ale i pojawiły się obawy. Taki DarkJak czy Pancernik z tego co mi wiadomo dobrze prosperują. |
_________________ Wieje Ci w głowe podczas jazdy? Sprawdź ten artykuł |
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-01-23, 16:53
|
|
|
| pszemek7 napisał/a: | | No liczę się z tym, że sklepy mogą nie chcieć płacić z góry. Dlatego myślałem żeby dać jeden dwa produkty poglądowe a resztę tylko pod zamówienie typowe pod klienta. |
wątpię czy się to przyjmie w takiej formie... wg. mnie lepszym rozwiązaniem będzie utworzenie strony lub sklepu internetowego i wykupienie reklam na forach motocyklowych, dotrzesz do dużo większej liczby ewentualnych klientów ( sprzedawcy w sklepach będą woleli zaproponować klientowi gotowy produkt innego producenta niż czekać aż wykonasz coś na zamówienie co niekoniecznie się spodoba klientowi )
no i koszt takiego czegoś będzie dużo niższy niż zaopatrzenie wielu sklepów w przykładowe produkty |
|
|
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2014-01-23, 20:29
|
|
|
| pszemek7 napisał/a: | | Żeby nie było mam doświadczenie w obsłudze maszyn itp. I wykonywałem już takie akcesoria na potrzeby własne lub znajomych. |
Masz jakieś foto tych produktów? |
_________________ Gdy siadam na moto czuję ze spalam benzynę, w samochodzie tylko ją zużywam. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |