Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Producent akcesori motocyklowych-projekt Z motyką na słońce?
Autor Wiadomość
pszemek7 

Motocykl: xtz750
Imię: Przemcia
Wysłany: 2014-01-23, 10:35   Producent akcesori motocyklowych-projekt Z motyką na słońce?

Witam wszystkich.
Może późno się zabieram za przebadanie rynku no ale lepiej późno jak wcale.

Otóż pokrótce. Zabieram się za otwarcie działalności gospodarczej.
Głównym celem jest produkcja akcesori motocyklowych:
-deflektorów
-bagażników na kufry centralne
-aluminiowych kufrów bocznych
-gmoli

Na działalność część pieniążków daje unia część inwestuje swoich oszczędności.
Chciałbym zbudować wysokiej jakości Polską markę. Prowadzić sprzedaż internetową oraz nawiązać współpracę z Polskimi sklepami.

Jak się na to zaopatrujecie? Czy czujecie potrzebę nowych produktów? Ktoś z Was był by zainteresowany taki akcesoriami?

Żeby nie było mam doświadczenie w obsłudze maszyn itp. I wykonywałem już takie akcesoria na potrzeby własne lub znajomych. Ogólnie wszyscy byli zadowoleni. Im bliżej tego wszystkiego tym większy stres i nerwy. Ale to chyba oczywiste.

Proszę Was o opinię, może ktoś już próbował podjąć ten temat a może ktoś był by zainteresowany współpracą?

Zastanawiam się czy uda mi się wyżywić z tego rodzinę, może dołożyć do tego sprzedaż części eksploatacyjnych? Ale nie mam namiarów na żadną hurtownie, takie hurtownie nie dają towaru w jakiś lizing? Dają na fakturę płatną od razu czy terminowo?

Tak myślę nad tym wszystkim czy nie było by lepszym rozwiązaniem ciągać niedobitki z francji i rozkładać je na części i sprzedawać? Ale mi się marzy bycie dumnym producentem. Stworzenie marki rozpoznawalnej w Polsce jak i po zagranicami naszego kraju.

Liczę na wszelkie sugestie pomysły, rady...
Główne pytanie z motyką na słońce?

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wysłany: 2014-01-23, 14:35   

To ja z doświadczenia proponuje na sam początek zarejestrować działalność w jakimś normalnym kraju w którym urzędnicy nie będą na każdym kroku utrudniać Ci życia...

... a wracając do tematu ...

masz pewność że dostaniesz kasę w UE ? bo to wygląda tak pięknie tylko do momentu w którym nie zaczniesz tego załatwiać...

jeśli chodzi o zaopatrywanie sklepów, musisz się liczyć z tym że dopóki nie będziesz miał wyrobionej marki mało który sklep będzie chciał od Ciebie cokolwiek kupić, będziesz musiał zaproponować bardzo konkurencyjne ceny w porównaniu z towarem już dostępnym, a także licz się z tym że jeśli już jakiś sklep będzie chciał sprzedawać Twoje wyroby to pewnie będziesz musiał jest wstawić w komis, czyli kasę otrzymasz dopiero po sprzedaniu co oznacza konieczność zamrożenie pieniędzy w towarze...

co do hurtowni... jeśli będziesz chciał kupić towar do dalszej odsprzedaży to licz się z tym że jako nowa firma nie dostaniesz nawet faktury z odroczonym terminem płatności .... najczęściej hurtownie zgadzają się na taki coś dopiero przy którymś zamówieniu ....

a co do tej motyki .... kto nie ryzykuje ten nie pije szampana ( czy jakoś tak to było B) )

P.S.

No i ważna sprawa przy rozpoczynaniu działalności ... jeśli liczysz że potrzebne Ci będzie np. 25 tys na początek ... to nie zaczynaj dopóki nie będziesz miał 50 tys ;)
Profil Facebook

pszemek7 

Motocykl: xtz750
Imię: Przemcia
Wysłany: 2014-01-23, 16:08   

Więc tak, kasa z uni będzie na 99%. Jestem już na końcowym etapie wszystkie sita przebrnąłem. Co prawda łatwo wydębić kasę od nich nie jest ale trzeba troszkę się po płaszczyć i napocić.

No liczę się z tym, że sklepy mogą nie chcieć płacić z góry. Dlatego myślałem żeby dać jeden dwa produkty poglądowe a resztę tylko pod zamówienie typowe pod klienta.

Z tymi hurtowniami to właśnie tak myślałem. I pewnie nie będę w stanie powalczyć tam z cenami zamawiając małe ilości.

Myślę że zapotrzebowanie na akcesoria jest. Co do kasy to gdybym chciał ruszyć z takim rozmachem jaki mam w planach to potrzebowałbym około 100 tys. A nie mam nawet połowy tej kasy więc na początku pomalutku a z czasem sam nie wiem jak będzie.

Motywacje mam, chęci też ale i pojawiły się obawy. Taki DarkJak czy Pancernik z tego co mi wiadomo dobrze prosperują.

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wysłany: 2014-01-23, 16:53   

pszemek7 napisał/a:
No liczę się z tym, że sklepy mogą nie chcieć płacić z góry. Dlatego myślałem żeby dać jeden dwa produkty poglądowe a resztę tylko pod zamówienie typowe pod klienta.

wątpię czy się to przyjmie w takiej formie... wg. mnie lepszym rozwiązaniem będzie utworzenie strony lub sklepu internetowego i wykupienie reklam na forach motocyklowych, dotrzesz do dużo większej liczby ewentualnych klientów ( sprzedawcy w sklepach będą woleli zaproponować klientowi gotowy produkt innego producenta niż czekać aż wykonasz coś na zamówienie co niekoniecznie się spodoba klientowi )

no i koszt takiego czegoś będzie dużo niższy niż zaopatrzenie wielu sklepów w przykładowe produkty
Profil Facebook

T_rex 

Motocykl: mam
Imię: Piotr
Wysłany: 2014-01-23, 20:29   

pszemek7 napisał/a:
Żeby nie było mam doświadczenie w obsłudze maszyn itp. I wykonywałem już takie akcesoria na potrzeby własne lub znajomych.

Masz jakieś foto tych produktów?

Odpowiedz do tematu