Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Karolina
2012-08-26, 01:00
Potrzebne dokumĂŞty przy kupnie motoru
Autor Wiadomość
magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-04, 20:04   Potrzebne dokumêty przy kupnie motoru

Ostatnia przygoda kolegi bardzo mnie zaniepokoi³a bo my¶la³em, ¿e wiem wszystko na ten temat :P Wiem, ¿e temat by³ wa³kowany po 1000 razy i w ogole pytanie sie o to jest lamerstwem i nie jestem prawdziwym motocyklist± przez to :P ale kto pyta nie b³adzi a forum jest chyba od tego co by pytac.

Wiêc pytam co trzeba mieæ by nowo kupiny motor móc zarejstrowaæ ( z podzia³em na ju¿ rejstrowany w PL i sprowadzony z zagranicy)

PS mnie sie wydawa³o ¿e umowa kupna sprzeda¿y stary dowód rejstracyjny no i blachy wystarcz± ;o

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-07-04, 20:22   

Je¶li poprzedni w³a¶ciciel kupi³ ale nie przerejestrowa³ to musisz mieæ wszystkie umowy kupna-sprzeda¿y od czasu kiedy umowa by³a sporz±dzona pomiêdzy baranem, który jest wbity w dowodzie a kolejnym.

walek809 

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
Wysłany: 2010-07-04, 20:55   

na sprowadzony jak dobrze pamiêtam jeszcze vat 25 ze skarbówki

RadekCB1 

Motocykl: Honda CB1 (NC27)
Imię: Radek
Wysłany: 2010-07-05, 15:17   

Potrzebujesz:
1. okolo 5 banknotow z nadrukiem Wladyslawa Jagiello
2. umowa kupna - sprzedazy (tlumaczenie)
3. dowod rejestracyjny (tlumaczenie)
4. ksiazke pojazdu (brief i jego tlumaczenie)
5. VAT-25
6. wazny przeglad techniczny
7. prawidlowo wypisany wniosek o rejestracje pojazdu
8. troche wolnego czasu i cierpliwosci
Gmole, bagażniki, crash cage.
Lakiernia proszkowa.

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-05, 16:16   

jesli kupiles sprzĂŞt od zniemczonego polaka w polsce ale na niemieckich blachach. To nie dostaniesz VAT 25. Wtedy musisz przedstawic ciaglosc umow... tak jak napisal prezes artur. Jesli osoba od ktorej kupiles moto jest 10 wlascicielem, a na dowodzie widnieje wlasciciel numer 3 to musisz przedstawic 7 umow :> :>

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-05, 16:59   

to w takim razie czemu babka w okienku mĂłwi kumplowi Âże potrzebuje dowĂłd wyrejstrowania lub oÂświadczenie od poprzedniego wÂłaÂściciela o wyrejsutrowaniu? moto jest ciÂągle na blachach polskich z polskim dowodem na tego od kogo kupiÂł

MadJack
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-05, 20:05   

moze cos zle Babka zrozumiala... potrzebujesz Umowe kupna sprzedazy, dowod rejestracyjny, OC chyba (tego nie jestem pewien), swistek z skarbowki i... chyba tyle. Ewentualnie karte pojazdu jesli byla wydana.

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-05, 20:09   

W Âżyciu nie zaniosÂłem Âświstka ze skarbĂłwki a OC teÂż ich nie interesuje wymagane jest posiadanie: Umowy-kupna sprzedaÂży (wszystkich jak poprzednio pisaÂłem), dowodu rejestracyjnego pojazdu i tablic rejestracyjnych no i tam koÂło 160-170zÂł. To teÂż zaleÂży czy pojazd kupiony w obrĂŞbie tego samego powiatu czy wojewĂłdztwa czy gdzieÂś dalej.

Zawsze byÂło to tak, Âże ja szedÂłem rejestrowaĂŚ a w tym samym czasie sprzedajÂący szedÂł zgÂłosiĂŚ zbycie pojazdu na co ma 30 dni. To jest nawet jednym z pytaĂą egzaminacyjnych na prawko pene magik.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-05, 20:33   

no artur ja to wiem ale jak pisa³em na pocz¹tku chcia³em sie upewnic czy moja wiedza jest s³uszna :) i na szczescie jeszcze nie zgup³em do koùca :P A w³asnie jak jest mowa o OC to babce tez cos nie pasi³o ze oc bylo nie aktualne bo w zeszlym roku sie skonczylo :P ale to ..... a w³asnie moze jej sie ***** ubzdura³o ze pojazd by³ wyrejstrowany albo co ze nie posiada³ oc ale *****...... nie wiem ide w tym tydniu z kumplem rejstrowac moze bedzie ta sama baba to bedzie weso³o jak coœ opowiem ze szczegó³ami :P

nie przeklinaĂŚ!

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-05, 21:08   

Za to u nas z babkÂą byÂło caÂłkiem spoko. PowiedziaÂła mi coÂś dziĂŞki czemu wiem, Âże moÂżna sobie pofolgowaĂŚ a inni latajÂą bo myÂślÂą, Âże trzeba. ZresztÂą mi tam zawsze dobrze w urzĂŞdach podpowiadajÂą ale to pewnie ten mĂłj nieodparty urok osobisty i szczere spojrzenie sprawia, Âże ludzie chcÂą mi pomagaĂŚ :D

Kuba_Rozpruwacz 

Motocykl: SV 650 S
Imię: Jakub
Wysłany: 2010-07-06, 10:07   

Chyba raczej dokumenty, mĂŞty to mogÂą byĂŚ co najwyÂżej ludzie :P hehe

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-13, 03:03   

takie pytanko ode mnie :) o co to chodzi ?? "tor sprowadzony wymeldowany bez prawa ponownej rejestracji" i czy da sie jakoœ to obejœÌ?? albo co trza zrobic ¿eby to obejœÌ??

prezesartur 

Wysłany: 2010-07-13, 03:29   

ZarejestrowaĂŚ na SAM co kosztuje trochĂŞ zachodu. Dostajesz moto bez Âżadnych papierĂłw. Jest jeszcze jedna metoda ale nie wypada by magik korzystaÂł z pomocy innego magika ktĂłra wtedy jest niezbĂŞdna.

magik
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-13, 20:24   

a co by trzeba byÂło do zaÂłatwienia papierĂłw na sam i kaj

Odpowiedz do tematu