Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CBR F4 czy Fazer 600 ?
Autor Wiadomość
Mike Trause 

Motocykl: GSF 600N '96 CBR F4 '99
Imię: Michał
Wysłany: 2013-03-13, 18:48   

kurde mam dylemat .. nie wiem czego szukac ;/ chcialbym sporta ale niewygodne .... to boli najbardziej
Profil Facebook

Michal87sc 
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Wysłany: 2013-03-14, 18:13   

Dla mnie to nie prawda..... jesli jestes gosciem z kasą ktorego stac na daleeeekie częste podróże itd to odpusc sobie sporta :P

Ja preferuje sporty bo raczej nie stac mnie na mega dlugie trasy, a jedynie na kilka razy w miesiącu wypad i troche poszalec..... to wy3mam tą pozycje, a wrażenia z jazdy..... :)

Co kto lubi.... po drugie zrobilem tą trase 220km jak juz wspominalem na f4i i ok nadgarstki bolały, plecy też i uda troche, ale nie przesadzajmy jak ktos chce komfortu to niech sobie kupi MERCEDESA W124 a nie moto :P

Ewentualnie pomyśl o FAZERZE 1000 wygodna pozycja a z tego co pamietam tam silnik z YAMAHY R1 jest chyba okolo 140 konny.... wiec minimalnie zdławiony.

PEACE!!

http://www.michaljeczak.flog.pl

https://www.facebook.com/...54797774?ref=hl

Mike Trause 

Wysłany: 2013-03-14, 18:23   

na takie dlugie wyprawy to moze byc problem z czasem ... rozumiem co masz na mysli ...
Profil Facebook

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-14, 18:32   

Na moto typu F4 to se można polatać wokół komina i pofisiować z kumplami, bo do niczego innego to się nie nadaje. Dobre do miasta, bo zrywne i fajnie się manewruję między autami.

Wydra
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-14, 18:55   

Abaddon napisał/a:
Na moto typu F4 to se można polatać wokół komina i pofisiować z kumplami, bo do niczego innego to się nie nadaje. Dobre do miasta, bo zrywne i fajnie się manewruję między autami.

Przecież F4 to moto porównywalne z thundecatem nie wydaje mi sie by było poręczne, troche gabaretówka, f4i już bardziej no albo to twoje byłem 954.

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-14, 19:34   

CBR F4
Długość: 2060 mm.
Szerokość: 685 mm.
Wysokość: 1130 mm
Wysokość siedzenia: 810 mm.
Rozstaw osi: 1395 mm.
Prześwit: 135 mm
Masa bez płynów: 170 kg.

CBR F4i
Długość całkowita: 2065 mm
Szerokość: 685 mm
Wysokość: 1135 mm
Wysokość siedzenia: 810 mm
Rozstaw osi: 1390 mm
Prześwit: 135 mm
Masa: 170.0 kg

CBR 954RR
Długość: 2.065 mm
Szerokość: 680 mm
Wysokość: 1125 mm
Wysokość siedzenia: 815 mm
Rozstaw osi: 1400 mm
Prześwit: 130 mm
Masa pojazdu w stanie suchym: 168 kg

Yamaha YZF 600 R Thundercat
Długość- 2145 mm
Szerokość - 725 mm
Wysokość - 1190 mm
Wysokość siedzenia - 805 mm
Rozstaw osi - 1415 mm
Minimalny prześwit - 135 mm
Waga na sucho- 187 kg

Jak widzisz, wszystkie Hondy mają prawie identyczne wymiary... różnice rzędu 5 mm.
Podobnie Yamaha jest niewiele większa od F4- dłuższa o 85 mm, ale niższa w kanapie o 5 mm i porównywalna do 954.

Dariusz 

Motocykl: liter kawy
Imię: Dariusz
Wysłany: 2013-03-14, 19:51   

chcesz spróbować czegoś innego to bierz sporta, jak się boisz litra a potrzebujesz więcej momentu niż w 600 i trochę wygody to ja bym się rozejrzał za Kawasaki Z 750 S i to będzie złoty środek ;)
Ostatnio zmieniony przez Dariusz 2013-03-14, 20:07, w całości zmieniany 1 raz  

Wydra
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-14, 20:18   

Abaddon napisał/a:
Jak widzisz, wszystkie Hondy mają prawie identyczne wymiary... różnice rzędu 5 mm.
Podobnie Yamaha jest niewiele większa od F4- dłuższa o 85 mm, ale niższa w kanapie o 5 mm i porównywalna do 954.

jednak mam słabe oko :D skoro wizualnie f4 wydawała mi się większa od f4i

Mike Trause 

Wysłany: 2013-03-14, 20:20   

Dariusz napisał/a:
chcesz spróbować czegoś innego to bierz sporta, jak się boisz litra a potrzebujesz więcej momentu niż w 600 i trochę wygody to ja bym się rozejrzał za Kawasaki Z 750 S i to będzie złoty środek ;)

myslalem o kawasaki ale o zzr ... podobno sa wygodne ...
Profil Facebook

maru 

Motocykl: Gsf 1250 SA Bandit
Imię: Marek
Wysłany: 2013-03-14, 23:01   

Michal87sc napisał/a:
Dla mnie to nie prawda..... jesli jestes gosciem z kasą ktorego stac na daleeeekie częste podróże itd to odpusc sobie sporta :P

Ja preferuje sporty bo raczej nie stac mnie na mega dlugie trasy, a jedynie na kilka razy w miesiącu wypad i troche poszalec..... to wy3mam tą pozycje, a wrażenia z jazdy..... :)

Co kto lubi.... po drugie zrobilem tą trase 220km jak juz wspominalem na f4i i ok nadgarstki bolały, plecy też i uda troche, ale nie przesadzajmy jak ktos chce komfortu to niech sobie kupi MERCEDESA W124 a nie moto :P

Ewentualnie pomyśl o FAZERZE 1000 wygodna pozycja a z tego co pamietam tam silnik z YAMAHY R1 jest chyba okolo 140 konny.... wiec minimalnie zdławiony.

PEACE!!

ad. 1 - nie tylko daleeeekie podróże wymagają wygodnego sprzęta. Bo nie wyobrażam sobie wypadu do np. Brennej na żurek :) w pozycji torowej :) lub też zwykłej przejażdżki np. Pyrzowice Lotnisko w takowej pozycji.
Trzeba sobie logicznie odpowiedzieć na pytanie : ile procent właściwości i możliwości takiego sporta się wykorzysta??
i tutaj sedno sprawy: jeśli jesteś gościem z kasą to Cię stać na ściga i wypady nim na tor.
I wtedy to ma sens. Gdybym był kasowy to może bym się pokusił o ściga jako drugie moto :)

ad. 3. Nie potrzeba Mercedesa W 124 żeby poczuć komfort podróżowania, uwierz mi :) np. BMW K 1600 GT :)
Michał, nic tylko zrób prawo jazdy, zapisz się na jazdy testowe, pojeździj, wypróbuj a później napisz nam o tym na forum, wtedy będzie wiarygodnie.

ad. 4. Fazer 1000 ma silnik od R1 i 150 KM ale to nie jest ZDŁAWIENIE tylko zmiana charakterystyki silnika. Kosztem koni mechanicznych ma większy moment obrotowy przy niższych obrotach.

PEACE :)

Mike Trause 

Wysłany: 2013-03-14, 23:15   

no a jesli mowa o fazer 1000 ... to siedzial ktos ? jak pozycja ? mial ktos molizwosc dluzszej przygody z tym motocyklem ? pozdrawiam serdecznie :)
Profil Facebook

Wydra
[Usunięty]

Wysłany: 2013-03-15, 06:16   

Mike Trause napisał/a:
no a jesli mowa o fazer 1000 ... to siedzial ktos ? jak pozycja ? mial ktos molizwosc dluzszej przygody z tym motocyklem ? pozdrawiam serdecznie :)

mam wrażenie ze to tak jk niektórzy zakładają temat, jaki samochód kupic? Golfa IV czy Seata Toledo?

Ja ci moge napisać że pozycja jest odjazdowa, lepszej nie miałem, mozna dupeczki postukać bo moto stabilne itd ale to Tobie ma być wygodnie.

Zapytam inaczej: Kupisz sobie super wypasionego Xboxa? nie? dlaczego? skoro mi sie podoba.

Michal87sc 
Boski Valentino

Motocykl: made in china
Wysłany: 2013-03-15, 11:30   

maru napisał/a:
Michal87sc napisał/a:

PEACE!!

Bo nie wyobrażam sobie wypadu do np. Brennej na żurek :) w pozycji torowej :) lub też zwykłej przejażdżki np. Pyrzowice Lotnisko w takowej pozycji.

No i to jest najlepszy dowód na to że każdy lubi coś innego.... bo mój najlepiej wspominany wypad BĘDZIN - SZCZYRK - SALMOPOL - WISŁA - USTROŃ - BĘDZIN

Był na 954 i w sumie fajnie sie zapie***dzielało i nie wyobrażam sobie tej trasy zrobić na innym sprzęcie :P i wcale nie było nie wygodnie :P

http://www.michaljeczak.flog.pl

https://www.facebook.com/...54797774?ref=hl

blaze 

Motocykl: yamaha
Imię: Błażej
Wysłany: 2013-03-16, 19:32   

hmmmmm, po pierwsze kup to co ci "leży", to że ktoś tu napisze że sport jest do d.... to nie znaczy że pierdziawka pt chopper jest super ekstra, wszystko ma swoje plusy i minusy, ja osobiście nie wyobrażam siebie na chopperze, mam kota (yamaha thundercat moje pierwsze moto) i jestem mega zadowolny, chociaż też słyszałem od kolegów którzy naprawdę siedzą w temacie że to za mocne, to nie jest za mocne, poprostu trzeba mieć ten mózg i myśleć jak się jedzie a wtedy nawet litr i więcej pojemności krzywdy nie zrobi.... ja ostatnio wsiadłem na bandziora od kuzyna, niby turystyk ale takie wszystko było do d.... podczas jazdy nie wiem może akurat taką padakę kupił czy co? kotem przy takim nacisku hamulca zęby bym wybił a to ledwo hamowało

Mike Trause 

Wysłany: 2013-03-16, 19:36   

no choppery tez mi nie podchadza .... czytalem gdzies wlasnie ze koty maja dosc wygotna pozycje jak na plastika .... ale wszscy z ktorymi gadam polecjaja hondy ... twierdza ze silniki nie do zdarcia ... wiadomo ze o wszystko trzeba dbac ... to bedzie zywotnosc tez dluzsza ... ale cos musi byc w tch silnikach hondy bo to juz nie pierwszątaka opinie slysze ...
Profil Facebook

Odpowiedz do tematu