Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mandat
Autor Wiadomość
cybek1984 

Motocykl: R1
Imię: Adrian
Wysłany: 2011-03-16, 16:57   

jojko91spi napisał/a:
a jest wogole takie cos jak przedawnienie mandatu :> ? np po 10 latach ? :P

ja ostatnio dostalem tez pierwszy mandacik za "zasmiecanie ulicy katowickiej w chorzowie"
a tak naprawde chodzilo o nieczytelna tablice z błota ;/
do dzis nie zaplacone.. chociaz bylo to jak narazie stosunkowo niedawno :)

nie ale jest cos takiego jak umozenie mandatu jak nie pracujesz uczysz sie i nie masz nic na siebie (auto czy motor np na ojca).

mayty 
100% straight

Motocykl: mały fazer
Imię: Arek
Wysłany: 2011-03-16, 18:11   

Kracy napisał/a:
Ja tylko jeden do tej pory dostałem ;)
I od razu zapłaciłem :)
Bo trzeba brać odpowiedzialność za swoje czyny i przyjmować wszystko na dumnie wypiętą klatę :D

Odpowiedzialność za swoje czyny... weź daj spokój ;)
Czyny czynami, a prawo prawem :P Jak dostaniesz mandat za pierdołę to będziesz mówił inaczej ;)

Ostatnio dostałem mandat za jazdę 71 km w terenie zabudowanym... toż to było tak nieodpowiedzialne... dwa pasy ruchu w jednym kierunku ale co tam :P

Albo chcieli mi wcisnąć mandat za to że niosłem w reklamówce butelkę wódki w połowie opróżnioną pod pretekstem picia w miejscu publicznym...debile xD

Kracy 
Użyszkodnik

Motocykl: CeBula
Imię: Voytaz
Wysłany: 2011-03-17, 10:12   

A był to teren naprawdę 'zabudowany'?
Bo jak obok drogi jest chodnik, zabudowania, drzewa, to w 0,5s (lub 0,25 jeśli to pas bliżej krawędzi jezdni) na Twoim pasie może się znaleźć dziecko wybiegające na drogą zza budynku...
I jadąc 71km/h zamiast 50km/h dajesz sobie mniej czasu na reakcję, wydłużasz drogę hamowania i zmniejszasz szanse na przeżycie dziecka.

Ale jeśli miałeś dwa pasy, teren był płaski (żadnych rowów przydrożnych, w których ktoś mógłby siedzieć) i miałeś przynajmniej po 500m pustego pola w obie strony - to rzeczywiście mandat bez sensu wlepiony ;)

A z tą wódką, to niezły przypał :D

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-17, 10:16   

Kracy napisał/a:

Bo jak obok drogi jest chodnik, zabudowania, drzewa, to w 0,5s (lub 0,25 jeśli to pas bliżej krawędzi jezdni) na Twoim pasie może się znaleźć dziecko wybiegające na drogą zza budynku...
I jadąc 71km/h zamiast 50km/h dajesz sobie mniej czasu na reakcję, wydłużasz drogę hamowania i zmniejszasz szanse na przeżycie dziecka.

Bo jak obok drogi jest chodnik, zabudowania, drzewa, to w 0,5s (lub 0,25 jeśli to pas bliżej krawędzi jezdni) na Twój pas ktoś może wyrzucić skórkę od banana zza budynku...
I jadąc 71km/h zamiast 50km/h dajesz sobie mniej czasu na reakcję, wydłużasz drogę hamowania i zmniejszasz szanse na nie uśliźnięcie koła na bananie.

[ Dodano: 2011-03-17, 10:20 ]
Co do kwitów...
Ustawowo 7 dni na zapłacenie.
W praktyce i do miesiąca nic się nie stanie.
Idąc z kwiatkami do Urzędu Wojewódzkiego mogą nawet rozłożyć to na raty.
Jak jest z niepłaceniem i co potem się dzieje nie mam bladego pojęcia :)

Kracy 
Użyszkodnik

Wysłany: 2011-03-17, 10:21   

TNT napisał/a:
Bo jak obok drogi jest chodnik, zabudowania, drzewa, to w 0,5s (lub 0,25 jeśli to pas bliżej krawędzi jezdni) na Twój pas ktoś może wyrzucić skórkę od banana zza budynku...
I jadąc 71km/h zamiast 50km/h dajesz sobie mniej czasu na reakcję, wydłużasz drogę hamowania i zmniejszasz szanse na nie uśliźnięcie koła na bananie.

Dokładnie!
Przestrzegając kodeksu ratujesz życie sobie i innym!
A Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Dlatego policja powinna była tam wkroczyć.

pocik 

Motocykl: drz
Imię: adam
Wysłany: 2011-03-17, 10:29   

Kracy napisał/a:
TNT napisał/a:

Dokładnie!
Przestrzegając kodeksu ratujesz życie sobie i innym!
A Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Dlatego policja powinna była tam wkroczyć.

ukamienuja Cie:)

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-17, 10:32   

Ok Kracy, będę pamiętał żeby Ci o tym przypomnieć jak będziesz jeździł po ciągłych liniach i mijał auta w korku :)

Nie obraź się, ale powiem Ci tak: gówno prawda B)
Bo tak naprawdę jedynie przestrzegając ZDROWEGO ROZSĄDKU ratujesz życie sobie i innym.
A z przepisami różnie bywa, jest masa idiotycznych przepisów, martwych, albo po prostu nie egzekwowanych z innych powodów. Gdyby wszystkie przepisy egzekwować, nie mógłbyś dziękować nikomu za 'wpuszczenie' awaryjnymi, sygnalizować 'ustąpienie' długimi, czy wskazywać nimi komuś na nie włączone światła - bo to wszystko nie używanie świateł zgodnie z przepisami ruchu drogowego. I to byłby dopiero wstęp do długiego wywodu na temat naszego systemu prawnego... ;)

mayty 
100% straight

Motocykl: mały fazer
Imię: Arek
Wysłany: 2011-03-17, 10:35   

Kracy, jesteś z drogówki czy duchownym? xD

TNT
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-17, 10:38   

Albo świeżo co odebrał prawko :P

Kracy 
Użyszkodnik

Wysłany: 2011-03-17, 10:55   

Haha :D
Nie no, Panowie, nie bijcie :D
Przecież to beka śmiechu jest :D

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2011-03-17, 12:43   

TNT napisał/a:
Jak jest z niepłaceniem i co potem się dzieje nie mam bladego pojęcia :)

Po 3 latach stajesz się "bogatszy" o kwotę mandatu o ile nie udało się przeprowadzić egzekucji.

c64club 
MacGyver

Motocykl: Banda małolitrażówek
Imię: Igor
Wysłany: 2011-03-17, 13:21   

Możemy się nabijać, ale ja bym ten mandat poszedł osobiście zapłacić, zamiast upierać się przy przelewie, żeby od kasy urzędu dostać potwierdzenie. Poczta bowiem nie ma ani terminów ustawowych na przekaz, ani nawet nie musi go przekazać (odszkodowanie wynosi trzykrotną wartość opłaty za przekaz, a kasa może wsiąknąć). Internetowe potwierdzenie raz, że jest wirtualne, dwa - nie oznacza, że mandat został zapłacony a jedynie że kasa wpłynęła do urzędu.

Sam dostałem tylko jeden mandat i przy jego wypisywaniu uśmiałem się serdecznie. Przeszedłem kiedyś przez tory z ciekawości, jakie to służby mundurowe mogą się tam kręcić pod mostem. A to byli chłopcy z SOK, którzy przy tak ewidentnym przewinieniu jak przejście przez tory w niedozwolonym miejscu na ich oczach, musieli mandacik wystawić B)

prezesartur 

Wysłany: 2011-03-17, 13:26   

Takich bzdetów jeszcze nie słyszałem. Korzystam z poczty już lata doręczono mi i wysłałem przesyłek multum paczek i listów. Przychodziło mi dużo przekazów zwykle kilkutysięcznych sam dokonywałem też takich wpłat nieraz i nigdy przenigdy nie było problemu a tu się nagle poczta ma połaszczyć na 100 czy 200zł z mandatu? Facet nie bądź śmieszny.

zeno
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-17, 13:55   

1. jak masz konto w banku zapłać w banku, podaj tylko swoje dane i numer mandatu
2. jak chcesz zapłać na poczcie z kwitem który dostałeś od policjanta
3. jak chcesz zapłać przez internet, potwierdzenie możesz sobie wydrukować....

w urzędzie gminy/wojewódzkim/skarbowym jest dział księgowości/windykacji albo inny, który zajmuje się takimi sprawami, oni tez mają komputery i też moga sobie w minutę sprawdzić czy ktoś zapłacił czy nie, mają dostęp do konta jak każdy z nas w każdej chwili, ty też możesz sobie sprawdzić dowolnie kiedy chcesz stan swojego konta , czy ktoś ci zapłacił czy nie - urząd działa podobnie,

TERMIN : najlepiej płacić długi w terminie, ale jak zapłacisz 'PO' to też nikt ci jaj nie urwie, dla skarbu państwa albo gminy ważne jest, że w ogóle zapłaciłeś, mogą ci po jakimś czasie doliczyć ewentualne koszty wysłania upomnienia.

I TERAZ WAŻNE : okres ścigania wynosi do 5 lat od momentu dostania mandatu do końca roku kalendarzowego, czyli jak dostałeś mandat dzisiaj to do końca roku 2016 możesz się spodziewać, że dostaniesz wezwanie albo wezwania albo komornik albo blokada konta na kwotę mandatu + opłata dodatkowa.

jak przyjdzie komornik do domu to licz się z tym, że dodatkowo zapłacisz 108,80 zł bo tyle sobie najczęściej liczą - 100 za przyjscie i 8,80 za wypisany kwitek.

4. jak chcesz to nie płać w ogóle - nie martw się, nie zginiesz ani nie pójdziesz do więzienia. ale pamiętaj o tym, że gmina/państwo po jakimś czasie kiedy opanują swój burdel oddają sprawę do US i wtedy wchodzi komornik jak pisałem wyżej albo blokada konta.

KOLEJNA WAŻNA SPRAWA : nie bójcie się słowa komornik albo egzekucja, komornik to też człowiek, jak go psami nie poszczujesz przed domem to nawet się uśmiecha, on też ma rodzinę i dom, do którego chętnie wraca po południu na obiad. a do ciebie przyszedł tylko dlatego, że zalegasz z kasą a jego wysłali po to z roboty.
podobnie jak policjant albo strażak.

jak nie masz z czego zapłacić zawsze możesz iść do urzędu skarbowego i prosić o rozłożenie na raty, chociaż trochę wstyd iść po np. 1 roku i prosić o rozłożenie 200 złotych na 4 raty.

chyba wyczerpaliśmy temat.

prezesartur 

Wysłany: 2011-03-17, 14:05   

Zeno nie 5 lat tylko 3 lata:

Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
§ 2. W razie uchylenia prawomocnego rozstrzygnięcia, przedawnienie biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia.
§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.

Odpowiedz do tematu